shop.musicserver.cz
Dream Theater, Sportovní hala Fortuna, Praha, 26.5.2022

Dream Theater zahráli v Holešovicích na svou jemnější a melodičtější notu

Vydáno: 27.05.2022 20:45 v sekci Naživo - Tomáš Rozkovec | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Program večera ve sportovní hale Fortuna, bývalé Tipsport areně, sliboval hodně. Vždyť na jednom pódiu měli vystoupit veličiny progresivního metalu Dream Theater a jako speciální host Devin Townsend. I proto byla očekávání oprávněně nastavena na nejvyšší stupeň. Naplnili je tito progresivci?

Live:Dream Theater

místo: Sportovní hala Fortuna, Praha
datum: 26. května 2022
support: Devin Townsend
setlist: The Alien, 6:00, Awaken Master, Endless Sacrifice, Bridge in the Sky, Invisible Monster, About to Crash, The Ministry of Lost Souls, A View From the Top of the World, The Count of Tuscany
Fotogalerie

Spoustu triček, CD a vinylů z rozsáhlé diskografie Dream Theater si můžete koupit v našem shopu.

Hned na začátek je třeba prozradit odpověď na otázku z perexu. Ano, očekávání oba protagonisté čtvrtečního večera naplnili, a to mírou vrchovatou. Co se jim však naplnit nepodařilo, byla kapacita holešovické haly. Bohužel přetlak akcí v jednom týdnu a dvě velké rockové kapely v jeden den (v O2 areně hráli Scorpions) měly pravděpodobně vliv na nižší návštěvnost, což je pro kapelu velikosti Dream Theater škoda.

Devin Townsend, Sportovní hala Fortuna, Praha, 26.5.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Ochozy zely prázdnotou, neboť ti, co původně obsadili vzdálenější místa od pódia, si šli rovnou stoupnout na plochu. Ta byla rozdělená do sektorů na sezení a připravena na velkou show a logicky i větší návštěvu. Večer odstartoval ve čtvrt na osm Devin Townsend se svojí partou, která byla na rozdíl od jeho poslední návštěvy v pražském Roxy okleštěná na kvartet. Na výkonu to však znát nebylo, ba naopak. Tento sympatický Kanaďan tentokrát sice ubral na pompéznosti v podobě palmiček a jiných propriet, ale o to úderněji odehrál nekompromisní devítipoložkový set, který pojal jako průřez svou bohatou kariérou.

V zahraných skladbách se mísil jeho typický brutální přístup k metalu kořeněný progresí s jemnými klávesovými podkresy. Samozřejmě vše podpořeno jeho skvělým zpěvem a specifickým smyslem pro humor. Během krátkého okamžiku se Devin stal miláčkem publika, a tak se také stalo, že seskočil i se svou kytarou blíže publiku, které se k němu seběhlo a vytvořilo kolem něj jakýsi půlkruh. V ten okamžik to vypadalo, že opravdu hraje a sóluje jen pro ně.

Devin Townsend, Sportovní hala Fortuna, Praha, 26.5.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Jeho hudební set byl rozdělen téměř rovnocenně na kompozice, pod kterými je podepsán jako sólový umělec, tak i na ty z jeho Projectu. Ač byl výběr písní lehce podobný tomu, co odehrál již na Brutal Assaultu v roce 2017 a paradoxně nezaznělo nic z jeho poslední úspěšné řadovky "Empath", nemění to nic na skutečnosti, že to bylo velmi vyvedené předskakování a výběr takového interpreta rozhodně nebyla špatná volba. Opravdu parádní začátek.

Lehce před avizovaným začátkem vystoupení hlavní hvězdy večera začala znít symfonická reprodukovaná hudba z dílny kapely a na plátně se zobrazovaly klipy přírody, které opisovaly témata z aktuálního obalu poslední desky. Plocha se mezitím zaplnila lidmi ze vzdálenějších ochozů. Tady je potřeba vyzdvihnout ochranku, která to bravurně zvládla ke spokojenosti všech, neboť ti, kdo chtěli sedět, mohli a přitom nepřišli o svůj výhled. Zkušenosti z minulých koncertů říkají, že tomu tak bylo málokdy. Klobouk dolů. A to vůbec nehodnotím rozhodnutí uzpůsobit tento typ koncertu na sezení...

Dream Theater, Sportovní hala Fortuna, Praha, 26.5.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Nástup samotných Dream Theater na pódium se konal velmi civilně, bez žádných velkých gest a pódiových kouzel. Za svitu reflektorů se muzikanti pozdravili s diváky a hned hrábli do strun. Kvintet od samého počátku dával posluchačům znát, že nehodlá jakkoli slevit ze svých technických i zvukových kvalit. Scéna, jemuž dominovala Manginiho poměrně okleštěná bicí souprava a klávesy Jordana Rudesse, byla ozdobena několika panelovými plátny, která doplňovala jedno velké, na které se promítaly různé a nutno podotknout, že velmi podařené filmové dotáčky. Strany vyplňovaly další plátna s objemnými reflektory, které už při první a velmi razantně zahrané skladbě "The Alien" ukázaly svoji sílu. Celé pódium, prosté jakýchkoli aparátů a kabelů, tak tvořilo ladný, až chirurgicky čistý prostor s jakýmsi 3D efektem. Místy působila dojmem paluby mimozemské lodi.

Dream Theater, Sportovní hala Fortuna, Praha, 26.5.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Kapela vypadala, že je v naprosté pohodě. John Petrucci mnohokrát během představení vykouzlil na svých rtech úsměv a svou kytarou doslova čaroval, když pálil jedno sólo za druhým, nebo ji naopak nechal rozeznít táhlými tóny, jen se následně spojily v gradací umocněný hudební motiv. Klávesák Rhudess točil a různě nakláněl své klávesy, tak aby byl vždy v dění v plochách, které byly vyhrazeny pro sólující nástroje. Stoickým klidem působící basák John Myung na sebe upozorňoval maximálně pohozením své dlouhé hřívy a hlavně hbitými prsty, které sjížděly hmatník krku jeho basy, jinak vždy stál lehce mimo hlavní dění. To si však vynahradil ve skladbě "6:00", v níž vytvořil se svým jmenovcem battle postoj, ve kterém, za přizvukování klávesáka, unisono drtili etudové stupnice.

Dream Theater, Sportovní hala Fortuna, Praha, 26.5.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Neodmyslitelnou postavou kapely je a byl samozřejmě i ten večer frontman, zpěvák James LaBrie, který při každé příležitosti povzbuzoval diváky. Odzpíval si svůj part a v tichosti zmizel v zákulisí, aby se po odehraných pasážích bez zpěvu vrátil plný energie. Jeho hlas se jevil jako pevný, byť některé části odzpíval mírně jinak, než je známe ze studiovek. Nutno říct, že to nebylo na škodu. Zpívané, lehce pozměněné party dostaly trochu jiný rozměr a v klidných pasážích zněl civilněji, bez velkých manýr, skoro až recitálově.

Zajímavý byl i setlist. Krom čtyř skladeb, včetně závěrečné dvacetiminutové kompozice, z posledního alba "A View from the Top of the World", zaznělo pouze dalších šest, z nichž ta nejkratší trvala kolem šesti minut.

První vrchol přišel s "Bridge in the Sky", ve které, ač měl Mike Mangini nějaký technický problém s bicími, přesto odehrál bravurně, stejně jako celý koncert. A nutno podotknout - jako celá kapela. Krásně vyzněla kompozice "About to Crash". Představovala jedno ze dvou celkových zklidnění, avšak tady byla součást většího a delšího celku. Po "The Ministry of Lost Souls" se šlo do finále. To obstaralo de facto čtyřicetiminutové dvojskladbí zmíněné titulní skladby z poslední desky a po bouřlivém potlesku a možná jen minutovém oddechu grand finále v podobě "The Count of Tuscany".

Dream Theater, Sportovní hala Fortuna, Praha, 26.5.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Za zmínku jistě stojí i vlastní show z pohledu diváka. Ano, Dream Theater nejsou žádní divočáci, vlastně by se to ani k jejich hudbě nehodilo. Jejich muzika je přemýšlivá, místy drásavá, konejšivá a hladivá a rozhodně není přístupná pro každé ucho. Chvíli to trvá, než se jejich místy složitostmi prokoušete, ale když se nevzdáte, jste odměněni hudební krásou plné melodií a citu pro gradaci. Tak působila i jejich show. Sice se světelně nemůže vyrovnat nedávným show Rammstein či Tool, nicméně hudebně jsou tito muzikanti zcela jinde.

Za mě Dream Theater ten večer, ač jejich playlist čítal jen deset položek, některé i překvapivé, odehrál asi svůj posluchačsky nejpřístupnější set. A i když byl zvuk z místa, odkud jsem vystoupení sledoval, místy nevyrovnaný, naštěstí se od poloviny projasnil, hodnotím koncert velmi kladně. Mohu si jen říci, že jsem letos ještě neviděl špatný koncert. A tento byl výborný.Jen tak dál.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dream Theater oznámili návrat ztraceného syna - za bicí se vrací Mike Portnoy (26.10.2023 00:15)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Naživo: Dream Theater v Brně vyučovali hudební mistrovství (29.01.2023 22:56)
- Králové progresivního metalu Dream Theater míří do Brna (24.01.2023 10:14)
- Nové desky 43/2022 - od Toma Odella přes Blue po Pentatonix (02.11.2022 20:30)
- Fotogalerie: Dream Theater předvedli v holešovické hale Fortuna technicky brilantní show (27.05.2022 10:25)
- Vychází "Masterpieces", kniha představující to nejlepší z metalové grafiky roku 2019 (20.03.2022 14:31)
- Video: Dream Theater procházejí v klipu "Transcending Time" ubíhajícím časem (31.01.2022 08:16)
- Dream Theater přivezou do Prahy novou desku i Devina Townsenda (02.11.2021 17:54)
- Recenze: Názvem avizovaný nadhled pomohl. Dream Theater na albu "A View From The Top Of The World" přesto stále trochu tápou (29.10.2021 15:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu