Katarzia na křtu desky "n5" nabídla minimalistický, ale silný zážitek

01.05.2022 18:15 - David Böhm | foto: Alexandr Martsynyuk

Svou pátou řadovku s jednoduchým názvem "n5" vydala Katarzia na úplném konci minulého roku téměř bez proma a pouze digitálně. Kvalitní hudba si však cestu k posluchačům najde, a tak se prostory pražského Fuchs2 příjemně zaplnily. Zpěvačka zde novinku také pokřtila.

Live: Katarzia

místo: Fuchs2, Praha
datum: 27. dubna 2022
support: Trauma
setlist: svetlo, smd, blízkosť, pre seba, smútok, V noci, pravdu, myslíš, telo, ticho, Drag queen, Samota mi nevadí, Krásu Preklínam

Krátce před osmou večerní, kdy měl koncert začít vystoupením Evil Medvěda, oznámila Katarzia na facebookové stránce události, že ho kvůli nemoci bude muset nahradit Trauma. Jeho DJ set přítomné jistě překvapil svou úderností, zvláště ke konci hudba klubem skoro otřásala. A přestože je Katarziina deska "n5", dle našeho žebříčku jednou z nejlepších loňských, spíše klidnějšího rázu, předskokanovy úderné beaty překvapivě dobře naladily na následující dění.

Album sice vyšlo již před čtyřmi měsíci, interpretka ho však ze zřejmých důvodů nemohla posluchačům bez obav představit mnohokrát. I proto také překvapilo, že snad všechny skladby z něj zazněly s pozměněnými aranžemi. Ať už šlo jen o nabitější beaty nebo přidanou kovově znějící elektroniku v kousku "telo", ukázali se Oliver Torr a Isama Zing jakožto dva muži v pozadí jako skvělí hudebníci. Také při úvodní písni "svetlo" dokázali ke konci podkres funkčně zdemolovat do taneční podoby.

Na pódiu se opravdu děla kouzla. Talentovaná Slovenka žijící v Praze k nim přitom nepotřebovala velkou výpravou, vystačila si s bílými světly, zohýbanou světelnou hadicí na zdi a mlhou. Už ve studiové verzi jsou skladby koncipované tak, že se v nich Katarziin hlas tříští a ohýbá tak moc, že někdy funguje jako další hudební nástroj. Ukázalo se to třeba ve skladbě "smutok", kde se její vokály rozkouskují tak moc, že splynou s tanečně laděným outrem. Hudebnice při této příležitosti seskočila z pódia a s publikem si zatančila. Nebylo to ale poprvé, co ze stage zmizela - díky několikrát pouštěnému silnému kouři se za mikrofonem mnohdy pohybovala pouze silueta, která na pár chvil úplně zmizela z dohledu. Skladby s podobně mizejícími vokály tak posunula ještě výše.

Koncert probíhal tak, že "n5" zaznělo celé v albovém pořadí. Tedy až na jednu výjimku, a to když si hudebnice vzala kytaru a zahrála akusticky skladbu "V noci" z minulého "Celibátu". Doprovodila se také na začátek "pravdu" a tento kytarový miniblok narušil jinak elektronický zážitek. Na křest fyzického CD došlo až v úplném závěru, kdy Katarzia vtipně přiznala, že nachystanou vodu Rajec už během vystoupení téměř vypila. S pokorou poděkovala všem, kteří se na tvorbě desky podíleli, ať už hudebně či vizuálně.

Následoval už jen přídavek "Krásu preklínam". Nezbývá než koncert shrnout jako silný zážitek velmi odlišný od toho, co běžně nabízí domácí hudební scéna. I když se zpěvačka od svých počátků dostala do úplně jiných hudebních vod, stále má za sebou spoustu příznivců, kteří ji pomohli pomocí kampaně na HitHitu vybrat peníze na výrobu vinylů. Vybrali více než dost, a tak se kolem léta dočkáme také videoklipu. Ať se daří i dále!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY