shop.musicserver.cz
Katarzia - Celibát

Katarzia se na "Celibátu" nestydí být silná. Ani slabá

Vydáno: 27.04.2020 00:00 v sekci Recenze - Petr Šrajer | foto: Facebook Katarzia

Slovenská písničkářka Katarzia se v průběhu několika let etablovala mezi špičku česko-slovenské nezávislé scény. V polovině měsíce vydala svou čtvrtou desku "Celibát", na které sice opět změnila svůj hudební projev, pořád ale působivě verbalizuje pocity (nejen) generace Y.

8/10

Katarzia - Celibát

Vydáno: 17.4.2020
Celkový čas: 42:29

Skladby: Samota (mi nevadí), Tristan a Izolda, Drag queen, Posledný tanec, Hoří i voda, Bonsai, V noci, Fairies, Blues o dešti, Zostalo mi po tebe prázdno, V noci (Aid Kid remix)

Vydavatel: Slnko Records

Své předchozí album "Antigona" vydala Katarzia v roce 2018 do doby, kdy Slovenskem ještě hýbala kauza Kuciak a celým světem hnutí #MeeToo. Oba tyto fenomény nahrávka reflektovala a především druhé zmiňované téma jejím bojovně feministickým nádechem silně rezonovalo. Primárně přitom sloužila jako soundtrack k inscenaci aktualizované verze Sofoklova dramatu. K podobně neplánovanému souznění zpěvaččiných skladeb s děním ve světě došlo i tentokrát.

"Celibát" vychází v týdnech celosvětové pandemie a s ní spojené karantény. V tomto čase bezprecedentního omezení sociálních kontaktů tak může úvodní píseň, pilotní singl "Samota mi nevadí", vyznít až provokativně. Situace dnešních dní kompozici, která je už tak poměrně mnohoznačná, jen přidala další významovou rovinu. Jde tu o emancipační apel? Nebo song reflektuje autorčin proces smíření se sebou samotnou? Nebo má vršení siláckých frází naopak zakrýt strach ze samoty? Jasnou odpověď sice nepřináší, díky sloganům jako "Nehanbím sa byť silná, nehanbím sa byť slabá, taká som" se však řadí k vrcholům kolekce.

Interpretace některých dalších skladeb je, stejně jako jejich návaznost na reálné události, jednoznačnější. "Drag Queen" tak například kritizuje diskriminační přístup některých slovenských politiků k zástupcům LGBT komunity. Téma enviromentálního žalu, spojeného s nedávnými australskými požáry, zase zpracovává píseň "Hoří i voda", kde zpěvačce přizvukuje herec Cyril Dobrý. Její první sloka má český text (Katarziino ř je kouzelné) a není jediná. Katarína totiž rovněž zhudebnila báseň "Blues o dešti" Václava Hraběte, který tak svým útlým dílem ovlivňuje už několikátou generaci českých a slovenských muzikantů.

"Celibát" ale není plný protestsongů, dokonce i ony právě zmíněné kousky k nim mají daleko (ačkoliv se "Drag Queen" bohužel nevyhýbá zbytečnému moralizování). Ve většině ostatních kompozic jako "Bonsai" nebo "Posledný tanec" se autorka soustředí převážně na mezilidské vztahy. Plynule se přitom ale pohybuje mezi intimním a univerzálním světem. Verbalizováním svých osobních myšlenek přitom trefně pojmenovává současné slasti a především strasti své generace.

Novinka je zatím zároveň hudebně jejím nejpestřejším počinem. O dotažení jejích nápadů a sound design jednotlivých položek tracklistu se tentokrát starala celá řada producentů od Pjoniho (se kterým spolupracovala už na "Antigoně") přes Aid Kida po Olivera Torra a další. Na rozdíl od předchozí čistě elektronické řadovky mají na "Celibátu" výrazné slovo i živé nástroje v podání kapely, kterou tvoří členové Bert & Friends nebo The High Corporation. Obzvláště dominantní jsou klávesy Alberta Romanuttiho, dodávající některým písním až impresionistické kvality.

Díky této kombinaci různých přístupů tak vedle sebe stojí například "Bonsai", pracující s efektem autotune i prvky klubové elektroniky, a "V noci", která jako by se svým aranžmá postaveným na akustické kytaře vracela k modelu folkové písničkářky Katarzie roku 2013. Takovéto zjevné kontrasty ale v kontextu celého díla bez problému fungují, protože všechny nechávají vyniknout hlavně zpěvaččinu výpověď.

Slabinou je anglicky zpívaná "Fairies", která se mezi ostatními pro svou hudební nevýraznost ztrácí. To ale nic nemění na tom, že "Celibát" je silná a do velké míry také aktuální nahrávka, která se zatím řadí mezi nejlepší letošní české a slovenské desky.

NÁZORY
  • Dobře se poslouchá)) líbí se mi))deska dopadla... (Good Robert, 27.04.2020 00:17) Reagovat

    Dobře se poslouchá)) líbí se mi))deska dopadla velmi dobře

  • Když to složí a nazpívá (David, 27.04.2020 11:24) Reagovat

    nudné písníčky svým slabým hláskem tak se to nazve písničkářkou. Kde jsou ty doby kdy i písničkářky byly opravdu něčím vyjímečným (Vega, Tikaram, Mitchell, Chapman nebo naše písničkářka (?) Filipová. Tohle je akorát slovenské NIC.

    • Re: Když to složí a nazpívá (Anonym, 27.04.2020 11:34) Reagovat

      Váš otazník je zcela na místě. Písničkář je z definice (ano, operovat v populární hudbě takovýmhle termínem je vzhledem k neustále se měnícím významům do velké míry absurdní) člověk, který je 1) textařem 2) skladatelem 3) interpretem svých písní. Pokud vím, Lenka Filipová nenapsala skoro žádný ze "svých" textů. Na rozdíl od Katarzie, která tedy v tomto ohledu opravdu písničkářkou je (i když už poměrně vzdálená "klasičtějšímu" pojetí tohoto pojmu v československém kontextu.

      • Re: Když to složí a nazpívá (stýv, 27.04.2020 17:53) Reagovat

        písničkářka je , ale se slabým hlasem a špatnou hrou na kytaru a atd atd

    • Re: Když to složí a nazpívá (T., 14.05.2020 12:28) Reagovat

      To, že vy neslyšíte, že je stejně dobrá jako většina zmíněných (a za mě třeba mnohem lepší než Tracy Chapman nebo Tanita Tikaram, které jak rychle vylétly, tak rychle zmizely a současná generace je často už ani nezná) , fakt není její problém. To, že srovnáváte současnou hudbu s historií a nikoli s adekvátními současnými zpěvačkami, zase prozrazuje vaše staromilství. A zmínka o tom, že údajně špatně hraje na kytaru (opět nesmysl) zas svědčí o tom, že mluvíte o něčem, co jste ani neslyšel - kytaru už totiž delší dobu používá minimálně,,,

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Naživo: Katarzia v Praze rozdávala lásku a pochopení (25.01.2024 07:59)
- Video: Bert & Friends natočili k songu "Night Rider" animovaný klip, chystají desku a koncert ve Foru Karlín (11.12.2023 11:05)
- Recenze: Katarzia s albem "Šťastné dieťa" předkládá své dosud nejintimnější dílo (04.12.2023 00:00)
- Video: Katarzia říká "Dosť" nefungujícím vztahům (06.11.2023 12:12)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Rozhovory: Katarzia - Vždy budem skúšať niečo inak a niečo iné ako to, čo bolo posledné (09.10.2023 19:00)
- Video: Vladimir 518 natočil s Katarzií singl "Vidim to, jako by to bylo včera" ke sci-fi filmu "Bod obnovy" (17.09.2023 08:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Katarzia se na nové desce "Šťastné dieťa" bude vracet ke kořenům. Možná pod ně (06.07.2023 13:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu