shop.musicserver.cz
Vypsaná fiXa, Ledárny Braník, Praha, 29.7.2021

Na Vypsané fiXe v Braníku se pogovalo jak za starých časů

Vydáno: 31.07.2021 13:15 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Dalším, kdo vystoupil v bránických Ledárnách, byla pardubická Vypsaná fiXa. Kapela ze slavného San Piega rozpumpovala návštěvníky natolik, že se vrhali mezi sebe - pogovali jak smyslů zbavení a došlo i na divácký stage diving. Prostě klasický koncert fixího lidu.

Live: Vypsaná fiXa

místo: Ledárny Braník, Praha
datum: 29. červnence 2021
setlist: Klid a mír a ticho, Inkoustový ruce, Show pana Loba, Diskokaktus, Stereoid, Měla krátkou ofinu, Ivan Trojan, Holka s lebkou, Štěstí Jimi Dixona, Limity, Siky Romero, Už dlouho nemluvíš, Komik Lobotomik, Darling, Trampolína, Papírová hyena, Detaily, Kostel, biohazard, McDonald, Čtyři slunce, Nina, Antidepresivní rybička, Lunapark, Ledňáčci, Domácí motokrosař, Drogový večírek, Barová turistika, 1982, Babička, Dezolát
Fotogalerie

Vypsaná fiXa, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 29.7.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Den předtím Vypsané fiXy jsem byla na Davidu Kollerovi, jemuž jsem vytkla sterilní přístup k fanouškům a jeho mlčenlivost mezi songy. Ve čtvrtek to byl pravý opak. Márdi vhodně uváděl každou další písničku, působil vtipně a nekřečovitě.

Měla jsem to štěstí, že jsem byla na jednom z prvních povolených vystoupení, které odehrála právě skupina ze San Piega formou autokoncertu v pražských Holešovicích. Ten byl dobrý, ale jiný. Pamatuji si, že jsem měla husí kůži po každém hromadném zatroubení, jež sloužilo místo potlesků jako ovace. Bylo to chladné, přitom vřelé. Živý normální koncert je ale k nezaplacení, tomu se nic nevyrovná. Sálá z něj daleko větší energie na obou stranách.

Vypsaná fiXa, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 29.7.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Večer začal pozvolna, hodně melancholickou "Klid a mír a ticho" a následnou "Inkoustový ruce". Pak postupně gradoval. FiXa umí překvapit dramaturgií. Když zahrála svižnější rock'n'rollovou vypalovačku, lidi se rozparádili, a tak to utla pomalejší věcí, což nebylo úplně na škodu.

Ostatně o kapele se ví, že si nepotrpí na žádné setlisty, frontman jen každý song uvede. Tím nahrává novému basákovi Kryštofu Maškovi, aby nebyl úplně zaskočen. Ten si vlastně zažil svou větší pražskou premiéru, když nebudu počítat zmíněný koncert pro auta. Předtím hrával v doprovodné kapele Mekyho Žbirky, a tak je muzikantsky poměrně hodně ostřílený.

Naopak se může stát, že se i mistr tesař utne. To narážím na frontmana, kterému vypadla první sloka v songu "Stereoid", načež nenápadně použil svahilštinu, aby zakryl okno, které by se u tak známého songu nemělo stát. Ale stalo se. Jsme lidi, vybruslil z toho svým huhňáním dobře.

Vypsaná fiXa, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 29.7.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Uvolněně působilo i publikum, které se už od začátku dobře bavilo. Při třetí "Show pana Loba" už se začalo tradičně v kotli pod pódiem pogovat. Aby Márdi ochránil přítomné děti před případným úrazem, povolil, že je rodiče můžou přenést před bariéry.

U "Štěstí Jimi Dixona" návštěvníky vybídl (podobně, jak to stojí v textu), aby se nebáli a políbili někoho vedle sebe. Další pobídka následovala u písně "Kostel, biohazard, McDonald": přítomní fanoušci měli na své mobily natáčet, jak si užívají koncert. Záběry se posléze sestříhají a vznikne z nich klip k této skladbě. Právě tehdy došlo i na dlouho zanedbávaný stage diving. Zanedbávaný ne proto, že by se nechtělo, ale proto, že se nemohlo... Tohle jsem kvůli covidu neviděla už opravdu dlouho. Jen předtím zpěvák musel okřiknout securiťáka, aby holčinu, která do toho šla první, nechal, že to zvládne sama.

Vypsaná fiXa, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 29.7.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Spontánní dřepkings doprovázel první polovinu kultovní "Antidepresivní rybičky", při zrychlování a formulce "A potom přijde DJ PUNK" už lidi vyskakovali z podřepu. "Lunapark" Márdi věnoval všem kapelám, které už můžou zase hrát. "Čtyři slunce" poslal Mirce Slámové, aby ji čtyři slunce nabila potřebnou energií.

Energie bylo vidět a slyšet spoustu. Vypsaná fiXa ten večer přehrála hromadu songů, nedošlo jen na starší a ověřenou tvorbu, naopak přidala i zhruba měsíc starou novinku "Už dlouho nemluvíš". Dva přídavky úderem hodiny nočního klidu koncert ukončily. Bylo to skvělé vystoupení. Jako za starých časů.

NÁZORY
  • odkdy zpívá ve Fixe Pavlásek? (eagle-eye, 02.08.2021 13:28) Reagovat

    :-(

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Video: Vypsaná fiXa vydáním živáku "Štěstí Jimi Dixona" slaví dvacet let alba "Bestiálně šťastní" (28.06.2023 13:23)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)
- Video: Vypsaná fiXa v klipu "Sen" letí do vesmíru (22.04.2023 17:02)
- Nominacím na Ceny Anděl kraluje Miro Žbirka, želízka v ohni mají i 7krát3 nebo Vypsaná fiXa (16.02.2023 17:52)
- Video: Pavel Liška je "Bagrista ze Suezu". Vypsaná fiXa převyprávěla příběh zablokované lodi (06.02.2023 11:42)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu