Kyšperského "Jablka" jsou dojemným lákadlem na film "Marťanské lodě"

08.06.2021 15:16 - Honza Průša | foto: Česká televize

Po nuceném covidovém odkladu se 16. září snad už doopravdy uskuteční premiéra filmu "Marťanské lodě". Jde o romanci z Brna, která je inspirovaná stejnojmennou básnickou sbírkou Martina Kyšperského a Aleny Černé. To je mimochodem fakt milá knížka. Její jednotlivé básně vznikaly vlastně formou hry - oba autoři si opsali pár výchozích slov a z těch pak rychle napsali každý svou báseň, jakousi reakci na ta slova. Možná mužský a ženský pohled.

Když si tu knihu pročítáte, cítíte z ní právě tu radost a hravost. A taky určitě moc hezké a vzácné společné chvilky dvou velmi si blízkých lidí, jejichž vztah ale bohužel skončil tragicky smrtí Aleny Černé.

A když pak i pod vlivem toho smutného životního příběhu, který ale musel být v době svého konání nesmírně krásný a naplňující, koukáte na video, které má za úkol na snímek upozornit, neubráníte se dojetí. To je krásná a absolutní melancholie. Silná slova písničky "Jablka", původně z alba Květů "Miláček slunce", jsou tady interpretovaná intimně, jen s kytarou, ale od zamilovanýho kluka, který je plný svý touhy a lásky a který přesně tohle umí každým jednotlivým slovem, tónem a akordem předat dál.

Vlastně se málokdy povede připravit diváka na film tak dobře. Protože jestli v "Marťanských lodích" bude stejně silná a hluboká atmosféra, jako je v tomhle songu a klipu, bude to moc hezký biják.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY