Saxon vydají v březnu album coverů

14.12.2020 11:41 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Jeden ze stěžejních spolků nové vlny britského heavy metalu Saxon už dnes platí za neoddiskutovatelnou legendu. Formace vedená zpěvákem Billem Byfordem má na svém kontě dvaadvacet alb, mezi nimiž není pauza delší než tři roky. A tuto železnou pravidelnost neporuší asi s tím třiadvacátým. Bude se jmenovat "Inspirations", vyjde 19. března příštího roku a bude poněkud netradiční. Půjde totiž o sbírku coverů klasických rockových songů, které tuhle partu, zformovanou v roce 1977 v britském Barnsley, ovlivňovaly.

Potkávají se zde tak jména jako The Beatles, Motörhead, Jimi Hendrix, Black Sabbath nebo Led Zeppelin. "Chtěli jsme natočit desku založenou na vlivech, které nás formovaly, na kapelách a skladbách, které nás inspirovaly v tom, co děláme - a stále to dělají," popsal Bill Byford a dodal: "A rozhodně bylo zajímavé pozorovat, jak si můj hlas poradí s vokálními linkami, z nichž většinu jsem nikdy nezpíval."

Výsledkem je kolekce, která baví nejen skupinu, ale hlavně posluchače. "Nechtěli jsme ty písničky nějak zásadně měnit. Jen jsme je zlehka upravili, aby zněly více v duchu Saxon. A taky si myslíme, že v těchto temných časech je potřeba se s fanoušky podělit o trochu radosti," doplnil frontman.

První ukázkou toho, co nás v březnu čeká, je song "Paint It, Black", původně z repertoáru Rolling Stones. "Tuhle kapelu jsem miloval od první chvíle, kdy jsem ji viděl a slyšel. Měl jsem rád The Beatles, ale Stones více konvenovali mé rebelské povaze. A ten jejich ikonický vzhled - tolik skvělých songů, ten přístup k muzice," popsal Byford. Ke skladbě Saxon natočili také jednoduchý černobílý klip, který nás bere přímo na nahrávání. Výsledek můžete sami posoudit níže. Energii to stále má, nicméně jisté opotřebování heavymetalového stroje je přece jenom patrné.

Album "Inspirations" bude k dispozici ve všech obvyklých formátech, tedy na vinylu, CD, coby download a také na všech streamovacích službách. Tracklist bude následující: Paint It Black, Immigrant Song, Paperback Writer, Evil Woman, Stone Free, Bomber, Speed King, The Rocker, Hold The Line, Problem Child, See My Friends.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY