shop.musicserver.cz
Ariana Grande - Positions

Ariana Grande se snaží na "Positions" šokovat, výsledkem je ale jednotvárná nuda

Vydáno: 07.11.2020 08:30 v sekci Recenze - Jan Pikous a David Böhm | foto: Facebook Ariany Grande

Ariana Grande je ikonou současné hudební scény. Kdo tomu nevěří, ten si měl minulé září zajít na její pražský koncert. Kdyby viděl stovky náctiletých (mnohdy ani ne) holčiček snažících se svůj idol napodobit, pochopil by, že tohle není jen tak ledajaká zpěvačka. Tohle je symbol. A teď přichází s albem "Positions".

5/10

Ariana Grande - Positions

Vydáno: 30.10.2020
Celkový čas: 41:14

Skladby: shut up, 34 + 35, motive (with Doja Cat), just like magic, off the table (with The Weeknd), six thirty, safety net (with Ty Dolla $ign), my hair, nasty, west side, love language, positions, obvious, pov

Vydavatel: Universal

Znáte proslulé klišé o tom, že nejlépe se muzikantům tvoří v depresi? A naopak že když jsou šťastní, inspirace najednou zmizí? Ariana Grande je ukázkovým příkladem - v dobrém a bohužel i ve zlém.

Její poslední řadovky "Sweetener" i "Thank U, Next" byly poznamenané mnoha nepříjemnými věcmi a událostmi, které se v Arianině životě udály. Atentát na koncertě v Manchesteru, smrt bývalého přítele Malcolma Millera, rozchod se snoubencem Petem Davidsonem. To všechno se promítlo do tvorby. Výsledkem byly dvě více než povedené desky, na nichž zpěvačka chytře naskočila na moderní vlnu trapu, zároveň byla ale schopna vytvořit songy, které mají duši a přesah. Ten se ale na nejnovějším výběru, který je jejím třetím albovým počinem za dva roky (takhle produktivní byli naposled snad jen Brouci), jaksi vytratil.

Ari je šťastná, spokojená, sebevědomá a je jí všechno jedno. Jo, a má ráda sex. To je zhruba poselství nové studiovky. Ne že bychom jí to nepřáli, je to ale trochu málo. Čtrnáct položek kolekce vznikalo dle zpěvaččiných slov v karanténě, kterou trávila s novým přítelem. A co má člověk doma celé dny dělat, když v televizi nic nedávají, chápeme.

I tak je ale důraz na sex a explicitní texty docela přes čáru. Nikdo umělkyni nebere svobodu projevu, ale verše o vagíně či pokyn oslovenému, aby ji "š*kal až do rána", zkrátka k této slečně nějak nepasuje. Podobných témat je přitom na albu celá řada, ostatně jedna píseň se jmenuje "34+35" (výpočet si proveďte sami).

Ale budiž, nejsme puritáni, sex máme rádi, a navíc - kdo jsme my, abychom Arianě říkali, o čem má zpívat (byť rodiče v úvodu zmíněných posluchaček, které tvoří bezpochyby ohromnou část fanouškovské základny, by se asi trochu divili). Potíž je v tom, že "Positions" příliš zábavy nenabízí ani po hudební stránce. Každá ze skladeb je až příliš vyumělkovaná, o čemž svědčí obrovský počet spoluautorů i producentů - u každého songu je podepsáno osm až deset tvůrců.

Výsledkem je tak sice řemeslně parádně zvládnuté dílo, které však působí až příliš umělohmotně. Celá nahrávka zní jako jedna dlouhá píseň, a když si ji pustíte na pozadí k práci nebo do sluchátek při jízdě ve vlaku, mnohdy ani nepoznáte, že už začal další track. Hitů a skutečně povedených kusů, kterými disponovaly předchozí desky, tu najdete jen pomálu.

Aby bylo jasno - "Positions" není blbé album. Má dobrý zvuk a Ariana samozřejmě umí svým zpěvem zaujmout (byť trochu zamrzí, že tu nemá více možností naplno ukázat svůj výjimečný hlas a rozsah). Zároveň to ale není něco, co by vás chytilo za srdce, k čemu byste se po čase vraceli. Fanoušci budou spokojení, nikomu dalšímu ale tentokrát popová princezna nemá co nabídnout.

Druhý pohled Davida Böhma

Ariana Grande
Ariana Grande už dokázala, že krátká doba mezi vydáváním jejích jednotlivých řadovek nemusí znamenat nízkou kvalitu - "thank u, next" jednoznačně překonala tehdy jen půl roku starou "Sweetener". Většině nového materiálu z "Positions" by ale delší zrání ve studiu prospělo. Vzhledem k často krátké stopáži zavání dílo až kalkulem. Což o to, letos kratší písně nabídla i Lady Gaga na své "Chromatice", tam ale nepůsobily z jednoho či druhého konce useknuté, jako nic neříkající nedodělky (ukažme si na "west side").

Ari sice nahrála své zvukově nejkompaktnější album, bohužel je kompaktní tak moc, že se slévá do jednoho hutného, na prvních pár poslechů dost ubíjejícího celku. Zvolila si totiž uloudané R&B v kombinaci s nezajímavými trapovými beaty. Ani na další poslechy, které tomuto počinu nejspíš věnujete jen pro to, že ho vytvořila jedna z největších popových hvězd současnosti, příliš neoslní. A přitom když občas zaznějí smyčce ("love language"), nebo elektronika ("just like magic"), hned je lépe. Kvůli nezáživnému podkladu si kolikrát ani možná nevšimnete, jak pěkně to přitom interpretce zpívá.

Textově se mladá Američanka věnuje lásce a tentokrát i několikrát zpívá o sexu. Což by vůbec nevadilo, na posluchače se ale tolik potřebná energie vůbec nepřenese. Ani hostům se ty tři songy nedaří nijak významně obohatit, zúčastněná Doja Cat navíc působí jen jako laciné chytání trendů (pamatujete, jak před pěti lety museli mít všichni na desce Nicki Minaj?).

Celkově se tak bavíme spíše o zklamání. "thank u, next" totiž dokázalo hodně namlsat. Uvidíme tedy, jestli se bude v diskografii této zpěvačky jednat o výjimku.

Hodnocení: 6/10


NÁZORY
  • Ona rozsah má to je neodškriepiteľné a môže ... (Michal, 07.11.2020 10:50) Reagovat

    Ona rozsah má to je neodškriepiteľné a môže v tomto smere nahradiť Mariah Carey ale to dievča nemá absolútne žiadnu charizmu, čo zas Mariah aspoň trochu mala v Arianinom veku

    • Re: Ona rozsah má to je neodškriepiteľné a môže ... (Anonym, 07.11.2020 16:15) Reagovat

      Mariah měla alba mnohem lepší, sice pak to občas kvalitou taky trochu kleslo (hlavně Me I am a E=mc2), ale i podle mě patří mezi hudební legendy.

    • Re: Ona rozsah má to je neodškriepiteľné a môže ... (Ace, 11.11.2020 23:45) Reagovat

      ano, dobra zpevacka, i rozsah ma slusny, ale zdaleka nema tak skvelou hlasovou techniku a silu jako mariah.

  • Takto urazit "svatou" Arianu !!! Do pekl... (David, co ho všichni nesnáší ale on je miluje, 07.11.2020 10:53) Reagovat

    Takto urazit "svatou" Arianu !!! Do pekla přijdete !!! :-D :-D :-D

    • Re: Takto urazit "svatou" Arianu !!! Do pekl... (Anonym, 07.11.2020 22:33) Reagovat

      A přitom pravil svatou pravdu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením (18.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)
- Ariana Grade představila tracklist desky "Eternal Sunshine". I s překvapivým hostem (29.02.2024 14:33)
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Video: Skoro jako Madonna. Nebo Ewa Farna. Ariana Grande si v klipu "yes, and?" vyřizuje účty s hatery (13.01.2024 08:48)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Audio: Doja Cat v uvolněném songu "Balut" posílá všechny své hatery někam (18.09.2023 11:42)
- Video: Doja Cat jako děsivé stvoření. V klipu "Demons" pronásleduje Christinu Ricci (05.09.2023 16:52)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu