Marien vydávají album "2020". Na Startovači na něj vybrali skoro půl milionu korun

31.07.2020 17:53 - Milan Menčík | foto: archiv kapely Marien

Pokud chce někdo označit svou desku přívlastkem dlouho očekávaná, měl by k tomu mít opravdový důvod. Výsledek crowdfundigové sbírky serveru Startovač na podporu vzniku nového alba Marien je zcela mimořádný a svědčí o stále rostoucím zájmu o tuto v podstatě rodinnou formaci sdruženou kolem písničkáře Víti Troníčka. Předplatitelé poslali kapele bezmála půl milionu korun a ta za vybrané finance může nejen album dokončit a vydat, ale také se zaměřit na činnosti, které jsou pro nekomerční a neprofesionální uměleckou scénu obtížně dostupné, jako je například natáčení videoklipů, propagace nebo úhrada nákladů spojených s volně přístupnými či benefičními koncerty.

Marien - 2020
© SuperGram
Nahrávka s názvem "2020" přináší kolekci autorských písní ze šestiletého období od vydání předchozí studiové desky "Ze skla" doplněnou o několik aktuálních songů reflektujících nedávné události. Především titulní "2020", kterou kapelník napsal v lednu tohoto roku, přináší s odstupem času pozoruhodné souvislosti. Nejnovější píseň "Balkónová" například vznikla až v době covidové karantény v květnu. "Každá deska je srdeční záležitostí, obzvláště když hudba pro nás stále zůstává jen koníčkem a únikovou cestou z běžných starostí. U téhle desky však cítíme hlubokou vděčnost za podporu, kterou jsme při dokončování alba pocítili od našich příznivců. Vlastně jde spíše o společné dílo Marien a lidí, pro které jsou naše písně v životě nějak důležité. Doufáme, že je nezklameme," říká Troníček.

Odložení křtu a zpoždění vydání alba pak umožnilo tyto písně nahrát, a z díla tak učinit tematicky velice aktuální počin. Marien na něm hudebně příliš neexperimentují. V duchu dosavadních třech studiovek jen občas některé songy podporují silnější rytmikou anebo podbarvují klávesami. Na vše ostatní si vystačí svými vokály, akustickými kytarami, flétnami či foukací harmonikou.

Čtrnáct položek se rozprostírá na více než padesáti minutách. Natáčelo se v českobudějovickém studiu MKP od března 2019 pod producentským dohledem Ivana Kurteva. Zvukovou režii a mastering si vzal pod palec Petr Michal a hudební režii Petr Novotný. Skupina výsledek pokřtí 2. srpna v Letním kině Heřmanův Městec (areál autocampu Konopáč). Samotná kolekce by měla být volně k dispozici ke koupi od 10. srpna 2020. Veškeré informace jsou k mání na oficiálním webu nebo na facebooku kapely.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY