shop.musicserver.cz
Různí - Full Moon 10

"Full Moon 10", to je oslava sto dvaceti úplňků ve velkém stylu

Vydáno: 01.06.2020 00:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Deset let fungování hudebního magazínu Full Moon si žádá oslavné činy. Jedním z nich je speciální kompilace. Album nazvané prostě "Full Moon 10" mapuje nejenom kapely s časopisem úzce spojené, ale i čerstvá jména. Devatenáct exkluzivních tracků je důstojným bouchnutím šampaňského, které má na sto dvacet chutí.

8/10

Různí - Full Moon 10

Vydáno: 28.5.2020
Celkový čas: 82:58

Skladby: Please the Trees - Hate Away, Tomáš Palucha - Mauglí, Bonus - Vedle člověka (demo), Bára Zmeková - Za dveřmi, ±0 - Možná, Autumnist - The Romance Of The Telescope, Orient - WWIII, Katarzia a Pjoni - Pocta Majakovskému, Houpací koně - Houpací koně, The Kill Devil Hills - Helsinki, Kill The Dandies! - I May Even Dance, Manon Meurt - Crown, Trupa Trupa - Revolution 90210, Five Seconds To Leave - From Dark to Light (feat. Ane Bjerkan), Kalle - Breathing, Algiers - Born On The Floor, Pris - Tráva, Isama Zing - Piano Ballad, Kittchen - Stíny

Vydavatel: Full Moon

První číslo Full Moonu vyšlo v květnu před deseti lety. Na obálce byl Mike Patton a časopis vzbudil drobet poprask, drobet výsměchy okolí, že se coby nový titul objevuje v době, kdy klasická média skomírají. Magazín si však za ta léta vydobyl svou pozici, držel si jasnou grafickou stránku (o tu se stará Carton Clan) a redakcí prošel nespočet skvělých autorů a autorek.

Nyní se píše rok 2020, Full Moon slaví desáté narozeniny a k nim sobě a čtenářstvu nadělil něco málo k poslechu. Nápad na tuto výběrovku se zrodil již před několika lety. Původním záměrem bylo představit všechny kapely, které mají redaktoři a redaktorky časopisu rádi. Vecpat však všechny na jeden nosič by úplně neklaplo, a tak k tomu tvůrčí parta přistoupila šibalsky: oslovovala ty nejzásadnější skupiny a projekty a vedle toho si vyčíhla i nová jména.

Všichni zúčastnění pak dostali jednoduchý úkol: přinést na kompilaci "Full Moon 10" materiál, který nebude ke slyšení nikde jinde, ať už to bude původní skladba, nebo cover. Dva roky zpátky přišlo s obdobným nápadem vydavatelství Erased Tapes - ke svým prvním kulatinám nachystalo album "1 + 1 = X", kam přispěli rovněž nejenom jeho stájoví koně. Celý projekt ovšem zašel ještě dále. Jednotliví aktéři ovlivňovali výsledek ostatních, a vznikla tak netradiční spojení.

"Full Moon 10" se natáčelo převážně v pražském Golden Hive Studiu, Algiers svou předělávku The Make-Up "Born On The Floor" pořídili ve vídeňském klubu Flex. Celý komplet zahajují Please The Trees se svou hybnou peckou "Hate Away". Svým způsobem to byla logická volba, neb lídr formace Václav Havelka napsal do zmíněného prvního vydání Full Moonu článek o jejím turné po Americe.

Z ranku coverů jsou pak nepřeslechnutelní Autumnist. Po svém přepracovali "The Romance Of The Telescope" britských Orchestral Manoeuvres In The Dark. Vštěpili jí hutnější hudební roviny, postavené navíc na ženském vokálu Niny Kohoutové. Krásně dopadla i "Pocta Majakovskému" Roba Grigorova. Té se zhostil tandem Katarzia a Pjoni a výsledek se povedl natolik, že by se mohl stát stálicí jejich koncertů. Funguje i "Tráva" (v originálu Leto), kterou Pris obarvili do syrovějších odstínů, zachovali ovšem její nezaměnitelný charakter.

Bonus se sice tváří, že už od něj asi nic nového neuslyšíme, a věnuje se spíše jiným projektům, demoverze "Vedle člověka" však hrdě nese jeho charakteristický rukopis. Skladba šlape a patří k výrazným momentům "Full Moon 10". Navazuje na ni velmi komorní "Za dveřmi" Báry Zmekové, silný song, kterému se i přes jeho křehkost a lehkost daří plně přitáhnout posluchačovu pozornost a rozjitřit jeho city.

Výběr by nebyl kompletní bez Kalle - jejich "Breathing" zde má své místo právem. Isama Zing si v "Piano Ballad" pohrává s několika elementy, a bortí tak představy o klavírních baladách, jak je známe. Chameleon Kittchen ze svého zpěvníku vytáhl další nesmazatelnou vzpomínku. "Stíny" na ploše skoro sedmi minut ukazují, jaký kus tento muzikant na své hudební cestě ušel, a to nejenom ve společnosti parťáka Tomáše Neuwertha a Aid Kida.

Pro milovníky zasněných Manon Meurt bude jejich skladba "Crown" vesměs povinnou četbou pro nadcházející letní a podzimní noci. Ze zahraničních hostů pozornost zasluhuje ještě polský kolektiv Trupa Trupa. Jeho "Revolution 90210" v sobě proplétá několik žánrových rovin.

"Full Moon 10" je pestrou výpravou, která by si zasloužila i pokračování. Těch jmen, na něž se nedostalo, bude totiž určitě celá hromada, která bude navíc s přibývajícími lety spíše růst, než se smrskávat. Přesto se do alba podařilo otisknout žánrový rozhled samotného časopisu, a vytvořit tak svým způsobem hudební dokument, který bude uplynulé desetiletí připomínat.

Nahrávka vyšla vedle digitálních platforem i na limitovaném dvojvinylu. Jeho krásný vizuál s měsíční tematikou vytvořil již zmíněný Carton Clan. Grafika celého balení je minimalistický protipól k doslova maximalistické hudební náloži. Milým bonusem download kupónu je pak dvacátý track, který dodali pražští experimentátoři Market. Ti upravili "Here, There And Everywhere" (hádejte koho). Udělali to drze, výsledek však funguje a rozmanitost celé kompilace jen podtrhuje.

Z celého projektu je cítit radost z hudby, nadšení a sounáležitost. Skvělým způsobem přibližuje, pro co tento organismus dýchá. Závěrem si dovolím i malou osobní poznámku: pokud tam shora toto vše sleduje Apačka (spoluzakladatelka Full Moonu Jana Grygarová), musí z toho všeho mít radost. A určitě by se všemi debatovala nad předělávkou "Trávy" z rukou Pris. Tak všechno nejlepší!

Pokud byste o tento speciální dvojvinyl měli zájem, koupit si ho můžete zde.

NÁZORY
  • Fajn výběr.. Jo to můžu ... (Porman, 01.06.2020 08:38) Reagovat

    Fajn výběr.. Jo to můžu

    • Re: Fajn výběr.. Jo to můžu ... (K. B. C., 01.06.2020 16:00) Reagovat

      vyšlo tohle album také na CD?

      • Re: Fajn výběr.. Jo to můžu ... (autor (D.H.), 01.06.2020 16:10) Reagovat

        Zdravím, bohužel ne, k dispozici je download/stream nebo limitované vydání na 2lp...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové album Báry Zmekové "Jediný na světě" inspirovalo historické piano z roku 1892 (15.03.2024 09:39)
- Bára Zmeková vydá v polovině března novou studiovku. Podpoří ji jarním turné (07.03.2024 08:06)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Naživo: Katarzia v Praze rozdávala lásku a pochopení (25.01.2024 07:59)
- Recenze: Katarzia s albem "Šťastné dieťa" předkládá své dosud nejintimnější dílo (04.12.2023 00:00)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Audio: Manon Meurt zachycují v singlu "Mirrors" prchavý okamžik, kdy si Měsíc předává hlídku se Sluncem (14.11.2023 14:51)
- Video: Katarzia říká "Dosť" nefungujícím vztahům (06.11.2023 12:12)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Rozhovory: Katarzia - Vždy budem skúšať niečo inak a niečo iné ako to, čo bolo posledné (09.10.2023 19:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Dua Lipa Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu