Jan Klement (eNDee) - V muzice žádné mantinely nemáme

10.06.2020 08:30 - Milan Menčík | foto: Robin Klose

eNDee patří ke skupinám, které dělají muziku pro radost a navíc dobře. Nejsou svázáni žádnými škatulkami a svojí tvorbou dokážou stále překvapovat. Přesvědčit se o tom je možné prostřednictvím nové desky "Whiskozita". O jejím vzniku i dalších věcech jsme si povídali s věčně dobře naladěným kapelníkem Honzou Klementem.
Co se skrývá za dvojsmyslným názvem desky "Whiskozita"?

Není to nic složitého. Je to krev ředěná alkoholem. Samotná krev má svoji viskozitu a ředěná whiskou má whiskozitu. Původní název písně byl "Viskozita", ale náš basák Aleš Klose se na mě při zkoušce podíval, zrovna když jsem usrkával ze sklenky whisky, zamyslel se a řekl, že se tato píseň bude rozhodně jmenovat "Whiskozita". A tak to vzniklo.

Nové album jste se rozhodli podpořit prostřednictvím Startovače. Nakonec jste vybrali 161 procent z požadované částky. Počítali jste s takovým úspěchem?

eNDee - Whiskozita
© David Štěpánek
Rozhodně nepočítali. Musím říct, že v této době jsme opravdu váhali, jestli do toho vůbec půjdeme. To, že jsme vybrali tolik peněz, považujeme až za zázrak a musíme opakovaně všem moc poděkovat za velkou podporu.

Čemu tu štědrost posluchačů přičítáte?

Myslím si, že za těch pár let, co spolu hrajeme, nám přibylo dost fanoušků, kteří nás rádi poslouchají a podporují. A to, že se jim naše muzika líbí, nám potvrdili na Startovači.

Vaše tvorba mi připadá žánry a vlastně ničím neohraničená, přesto: kde máte mantinely, za které už byste nechtěli zajít?

V muzice žádné mantinely nemáme, ta nás tak baví a posouvá, že někdy i sami sebe překvapíme. (smích)

Kdo se na písních autorsky podílí?

Většinou já a Bětka. Nám stačí obvykle patnáct dvacet minut, abychom byli spolu, sedli a máme skladbu hotovou.

Můžou do tvůrčího procesu zasahovat i ostatní?

Samozřejmě, bez toho by to nešlo. Každý z kapely do toho může zasahovat a aranže děláme společně.

eNDee

Pardubičtí eNDee vznikli přesně 11. listopadu 2015, to si ještě říkali Na Dobro. Styl muziky, který hrají, sami označují za frop jako spojení folku, rocku a popu. Autorské skladby jsou dílem Honzy Klementa a Bětky Zadinové (za svobodna Pavlíčkové). Debutové CD "Litr písku" vyšlo v roce 2018 a jeho následovník "Whiskozita" přijde na pulty prodejen letos v červnu.

Do vaší tvorby patřila angličtina už na debutu "Litr písku", v písni "Diá De Muertos" z aktuální nahrávky však zní i španělština. Kolika jazyky jste schopni zpívat?

Připravujeme maďarštinu a to bude teprve pr*el. (hurónský smích)

Pokud porovnáme obě nahrávky, je slyšet znatelný posun ve zvuku. Producent Ivan Kurtev tedy odvedl dobrou práci?

Ivanovi jsme opravdu moc vděční, že nás posunul tam, kde jsme. Má ohromný cit k hudbě a to se cení. Musím i připomenout, že výběr nahrávacího studia MKP Production v Českých Budějovicích pod vedením Pera Michala byla trefa do černého. Tahle spolupráce byla super zážitek!

Jedním z hudebních klišé je nebrat si do skupiny ženu. Vy ho však v osobě Bětky Zadinové dost spolehlivě potlačujete. Co děláte jinak než ostatní party, že vám její přítomnost jde tak pěvecky i skladatelsky k duhu?

Rafinovaně a takticky jsme přesvědčili bubeníka Jirku, aby ji požádal o ruku, no, a Bětka souhlasila. (smích) A když už by měla nějaká kolize v kapele přijít, tak si nás šest zbylých Bětuška hezky srovná do latě. Je to naše zlatíčko!

V jednom z dřívějších rozhovorů jsem četl, že už inklinujete spíše k rocku, na "Whiskozitě" je však dle mě základem kytarový pop, který vám sluší nejvíc. Je to také váš pocit?

Nejhezčí pocit z pocitu je, když po citu hezký pocit zbude... Asi tak. Na tomto CD nám kytarový pop sluší, to ano, ale jaké bude další CD, to se sami necháme překvapit.

Sázíte hodně na spojení mužského a ženského hlasu. Využíváte toho, že dobře udělaných duetů je v českém popu poslední dobou málo?

Ani jsme o tom takhle nepřemýšleli. Myslím si, že naše hlasy k sobě dobře sedí, a proto toho využíváme a snažíme se s Bětkou podle toho písně skládat.

Zajímavostí eNDee je, že svou muziku děláte až po hlavní práci, která vás živí. Z Pardubic pochází i formace Marien, jež hraje na stejné bázi a jejíž frontman Víťa Troníček vám křtil předcházející desku. Je tohle snad nějaký pardubický model fungování skupin? (úsměv)

Kapely z Pardubic se hodně podporují a to nás těší. V této neziskové branži se potkáváme často, nejen na hudební scéně. S některými se známe z dětství či z práce a je hezké se někdy společně sejít na jednom pódiu.

Kdy budete novou desku křtít a jaké aktivity v její propagaci chystáte?

Křest nového CD "Whiskozita" bude 26. června 2020 (v den vydání - pozn. red.) od 19.00 hod v pardubickém MC Žlutý pes. Moc se tam těšíme, protože ten apetit po živé hudbě už je velký. Chystáme plakáty, billboardy, vyrábíme trička, placky s logem eNDee i pexeso. Vše se můžete postupně dozvědět na našich webových stránkách či na Facebooku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY