shop.musicserver.cz
Belphegor / Suffocation / Hate, Futurum Music Bar, Praha, 29.2.2020

Belphegor uspořádali se čtveřicí spřízněných band náročný metalový večírek

Vydáno: 01.03.2020 12:36 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Volba data nemohla být v tomto případě lepší. Kdy jindy uskutečnit metalový večírek, na kterém se sešla pětice skupin z toho nejtemnějšího žánrového ranku, než v den, který se opakuje jen jednou za čtyři roky? V pražském Futuru se zastavilo turné rovnoměrně vedené Belphegor a Suffocation. A to byla lákavá dvojka.

Live: Belphegor / Suffocation / Hate

místo: Futurum, Praha
datum: 29. února 2020
support: Betrayal, Carnosus
Fotografie jsou pouze ilustrační, na koncertě jsme neměli fotografa.

Ale na Belphegor i Suffocation došlo až na úplný závěr. Pohled na plakát i rozšiřování soupisky, která se nakonec zastavila na pěti položkách, vyvolával trochu nepříjemný pocit, jestli to není přece jen trochu moc. Časově jsme se tak dostali na podobné parametry, jaké před nedávnem nabídlo turné vedené Napalm Death v Roxy - takový minifestival. Příliš mnoho kapel nemusí být úplně dobrým krokem, sobotní večer byl ovšem onou příslovečnou výjimkou, která potvrzuje pravidlo. To nejlepší se přitom dělo pěkně uprostřed programu.

Člověk si ani nestačil koupit pivo a na pódiu už svá kola roztáčeli švédští Carnosus. Jejich hodně zrychlený, thrashem kořeněný death měl ten správný drive a energii a zatím notně prořídlé publikum slušně natlakoval.

Druhými v pořadí byli Němci Betrayal. Přijela je podpořit skupinka nadšených domácích fanoušků, kteří vytvořili skvělou, byť místy trochu moc pivní atmosféru. Ani tahle banda nijak nezpomalila, jen se její sound posunul do technicky precizně vystavěného černého kovu s výrazným odpichem a tahem na branku. První velké překvapení večera.

Na polské Hate jsem se převelice těšil. Tamní škola blackened-death metalu dala světu mocné Behemoth, očividně ale budou u našich severních sousedů formace, které se s touhle globální metalovou superhvězdou mohou směle měřit. Hate zatím nemají onu okázalost gigantických show, není to taková pastva pro oko, na druhou stranu si jejich projev zachovává sympatickou skromnost. Ano, jsou tu corpse painty na tvářích, vztyčení paroháči do publika a ozdobené lebky na kůlech, ale tím veškeré divadýlko končí.

Ačkoliv jim poměrně nedávno vyšlo nové album "Auric Gates of Veles", živý set se mu v podstatě vyhýbal a stál na starších a hodně starých kusech. Výsledek byl příjemně přímočarý a enormně strhující.

Suffocation, legendy, které se na scéně pohybují už nějakých třicet let, na sebe natáhli největší díl publika. Pod pódiem i v typickém podloubí, které hlavní plochu Futura vroubí, nebylo k hnutí, od prvních minut se na parketu otevřel solidní mosh-pit, který v pravidelných intervalech vyplivoval jednoho vyčerpaného a potem splaveného metalistu za druhým.

Jejich technicky přesný, melodicky zpřelámaný a notně drtivý death metal amerického střihu pohlcoval a doslova omamoval. Svou precizností, schopností důkladně zválcovat, ale i tím, jak perfektní zvuk se podařilo v klubu nastavit. Nezaniklo prakticky nic, všechny nástroje i vokál byly dobře rozlišitelné, od zahrčení basy až po poslední cinknutí. A ten kopák, který obracel vnitřnosti! Lahoda!

Králové okultního čarodějnického black metalu Belphegor byli sice tečkou za celým večerem (a pro mnohé dozajista i jeho vyvrcholením), ve srovnání s energií a laťkou, kterou předchozí spolky nastavily řádně vysoko, ale měli vlastně jen málo co nabídnout.

Po hudební stránce jsou spíše zaměnitelní a všechno vyvažují divadelní podívanou, která navíc naplňuje ta nejhorší žánrová klišé: obrácené kříže, stojany z lebek a kostí, hořící svíce, kouř, barevná světla, silácké pózy a extatické, jako že satanem posedlé výrazy ve tváři. V podstatě to stačí, okouká se to ale celkem rychle. Nelze jim však upřít schopnost vyčarovat velice unikátní atmosféru.

Náročný večírek, jen co je pravda. Skvělá sestava skupin, výjimečně podařený zvuk i atmosféra - všechno si to s netradičním datem sedlo. Škoda jen těch svátečních, sobotních metalistů. Neurvalost některých jedinců, kteří se mermomocí prostě musejí protlačit do předních řad, i když je tam hlava na hlavě, a u toho vylít pár piv na lidi v okolí, to na metalovou komunitu vskutku nevrhá dobré světlo...

  • Díky za report, (Doktor Slovo, 01.03.2020 21:45) Reagovat

    když už jsem absentoval z pracovních důvodů.Jinak ve Futuru se stejně fotit(smysluplně) nedá.

  • Parádní akce, ale... (Immortal, 02.03.2020 16:19) Reagovat

    Tak tedy popořadě. V nejmenované hospodě nás potkal dveřní mažer (nerad používám nesmyslné anglické door, když jsem v Čechách), a že prý ať dorazíme dřív, že se otvírá v 17:45 hod. Budiž, dopijem pivko a jdeme. U vchodu opravdu napsáno, že v 17:45 hrají Door (smích), tak v 17:45 jdeme vnu a prej ještě moment asi tak 10 minut ještě kapely zvučí (trochu se divíme, když aparát byl na místě již v poledne a tudíž kapely mohli zvučit celé odpoledne). Nevadí počkáme, nu po 10 minutách přej ještě tak čtvrt hodiny, tudíž door nebyly v avizovaných 17:45, ale téměř na čas první kapely. Korunu tomu nasadil akreditovaný fotograf, kterej si v klídku stoupne před Tebe (akreditaci má u vstupu jako kdyby si lupen kupoval keš) a tak tě zdrží jelikož ho také musí opáskovat a hlavně tu akre v seznamu najít. Nejsem akurátní, ale já také nikoho nepředbíhám a tak nemám rád, když to dělá někdo mé veličkosti. Jsme uvnitř. Na rozjezd dvě kapely mně neznámé to vcelku slušně rozparádili. U první mne zaujal zejména zpěvák změnami poloh svého hlasu a druhá smečka už byl vic jak slušnej náhul, kde marš udával zpívající kytarista a basák. Zvuk byl parádní po celou akci. Akorát nevím pokud byl zdejší reportér u pódia (když mu vadili ty přesuny fans), tak jakej tam asi ten zvuk mohl být, a nebo jestli byl někde u zvukaře, kde by měl být zvuk asi nejlepší (tak by mu zase ty přesuny lidí až tak moc vadit neměli). Nechápu narážky na Belphegor (jaké mají být tedy kříže na BM kapelu? Snad ne jako u flanďáků v kostele?). Neměli co nabídnout? Tak to si asi byl na jiné akci ne? A čo si Kefalín predstavujetě pod takou vetou: Nejhorší žánrová klišé. Tak na ten BM nechoď a je to, stejně jako učinili dva kousci před námi, kteří to zabalili po Suffo (asi to bylo pro ně vyvrcholení) a šli na pivo. Mně se v BM nic neokouká a ani neoposlouchá a to jsem sakra náročnej a neposlouchám kde co. Belphegor jsou nezaměnitelní a proto i snadno na scéně identifikovatelní. Pro mne prostě vrchol akce. Další v pořadí Hate. Viděl a slyšel jsem je naposledy v Sušici, ale v klubu jim to sedlo lépe. Třetí v pořadí Suffo. Jízda fakt dost dobrá, bicman to hrnul jak buldozer. Jen trochu nechápu potřásání polovztyčenou levou rukou zpěváka u své hlavy. Připadlo mi to jako trénik na šroubování žárovky na moravské svatbě, nebo jako příprava na hlasování na sjezdu sudetoněmeckého landsmančaftu ve stylu: Chaló, chaló, ja chtěla něso šíct. I když tam by to bylo asi pravicí, že? To se také celkem rychle okouká a smyl tohoto mi trochu uniká. Celkově super akce 5 kapel a 5 setů odehraných na víc než 100 procent, výborný zvuk, nepřecpaný klub, tak co si víc přát.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ghost - Mary On A Cross / The Future Is A Foreign Land 8/10
Video: Ghost představili rovnou dva animované klipy k písním "Mary On A Cross" a "The Future Is A Foreign Land" Od časově limitované premiéry koncertního filmu Ghost "Rite Here Rite Now" uplynul zhruba měsíc. Snímek se nyní přesunul na placenou streamovací platformu VEEPS, nicméně nebyl by to mastermind celého maskovaného projektu Tobias Forge,... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Kill the Dandies! - Weird In A Weird Way 7/10
Recenze: Kill the Dandies! se na "Weird In A Weird Way" vznášejí na psychedelických vlnách Kill the Dandies! ušli dlouhou cestu od garážového rocku až ke svébytné psychedelii. S tou ostatně koketovali mnohem dříve, než vyrostla nová generace mladších kapel, které jsou v tomhle žánru - a retro přístupu - až po uši.... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2024 10:00 v sekci Recenze
Open'er festival, Den čtvrtý, Letiště Gdynia-Kosakowo, Polsko, 6.7.2024
Naživo: Závěr Open'er festivalu měli na starosti Hozier, Skrillex a Charli XCX Ani ve svém čtvrtém a posledním dni polský monstrfestival Open'er nepolevoval a více než 130 tisíc fanoušků zahrnul muzikou pestrého spektra. Na čtyřech pódiích se vedle hvězd tamní scény předvedly další velké taháky... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 19:00 v sekci Naživo
Wolfmother, Lucerna Music Bar, Praha, 24.7.2024
Naživo: Wolfmother už hrají jen z podstaty. Sice stále skvěle, v Praze ale ukázali, že jako celek stagnují Horko, pot a řízná muzika. Tak vypadal koncert australské skupiny Wolfmother, která se do České republiky vrátila poprvé od roku 2016. Tehdy u nás propagovala album "Victorious", s nímž chytila pomyslný druhý dech. Nyní má na kontě... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 12:00 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 29. týden 2024
Eminem si podrobil český albový žebříček, Benson Boone ovládl rádia Půl roku po masivním úspěchu (nejen) u českých posluchačů se Benson Boone s hitem "Beautiful Things" probojoval na nejvyšší pozici i v tuzemském rádiovém žebříčku. Albové pořadí opanoval Eminem, který s novinkou "The Death Of... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Metalová smršť pod širým nebem aneb Ohlédnutí za Basinfirefestem očima a ušima našeho fotografa (06.07.2024 12:15)
- Fotogalerie: Basinfirefest 2024: Druhý den přinesl bouřky, brutality i krásné melodie (02.07.2024 09:14)
- Naživo: Hlukové lázně Brutal Assault podruhé: metalový babylon zakončený v plamenech (16.08.2023 15:48)
- Fotogalerie: Druhý den na Brutalu v obrazech (15.08.2023 15:55)
- Naživo: Čtvrtý den Brutal Assaultu aneb Naděje a legendy, které jim dávají na frak (20.08.2022 17:56)
- Fotogalerie: Den čtvrtý na Brutal Assaultu aneb Když zazní black metal (nejen) od Venom (17.08.2022 12:29)
- Naživo: Basinfirefest 2022 přinesl vedro i déšť a hlavně skvělé koncerty (02.07.2022 16:55)
- Fotogalerie: Basinfirefest v obrazech, den první (28.06.2022 12:13)
- Naživo: Uhrančiví I Am Morbid ve Futuru ukázali, že hudba Morbid Angel je i po 30 letech stále relevantní (01.04.2022 18:11)
- Fotogalerie: Morbidfest návštěvníky nezklamal, ba co více - nastavil laťku kvality hodně vysoko (31.03.2022 09:21)

ALBUM TÝDNE 30/2024

The Warning
Keep Me Fed

Sesterské trio The Warning je v našich končinách stále ještě poměrně neznámé. Přesto u nás kapela stihla nedávno odehrát své první vystoupení, což ocenili především milovníci kvalitní rockové hudby. A nedlouho po dubnové zastávce v pražském MeetFactory představila své čtvrté album "Keep Me Fed".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Ne 28.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Po 29.07.
Scorpions (DE) (enteria Arena, Pardubice)
Čt 01.08.
Let It Roll (Letiště, Milovice)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Joefov, Jaroměř)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Adele Taylor Swift Mirai Queen Lenny Kravitz Dua Lipa Kabát Sam Smith mp3.com Madonna Lucie Vondráčková 2H+ Katy Perry Miley Cyrus Benson Boone Eminem
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe