shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Everyday Life" Coldplay

Makrorecenze "Everyday Life" Coldplay

Vydáno: 16.01.2020 10:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: Coldplay fcb

Vydání každé nové desky Coldplay je vždy velká událost a u aktuální nahrávky "Everyday Life" tomu nebylo jinak. Jedna věc je ovšem očekávání a jiná výsledek. Jak si experimentální nahrávka této kapely vedla pod drobnohledem našich redaktorů v makrorecenzi?

Coldplay - Everyday Life
© facebook interpreta
Britská formace Coldplay je bez diskuzí jednou z největších současných kapel. S novou deskou "Everyday Life" ale Chris Martin a spol. neplánují vyjet na turné a určitě za to nemohou jen obavy z ekologických následků, jak prohlásili, ale také fakt, že album se k živému hraní na stadionech zrovna nehodí. Kolega Honza Trávníček nahrávku velmi důkladně rozebral v rozsáhlé recenzi, kterou korunoval obstojnou, ale přece jen ne skvělou známkou 7/10. V makrorecenzi se s ním v číselném hodnocení shodli tři další redaktoři, jeden dal pouze pět bodů, a tak se průměrný výsledek zastavil na 65 %. Níže najdete důvody, proč jsme hodnotili tak, jak jsme hodnotili.


Honza Balušek - Luxusní EP s bonusy (7/10)
Vztah ke kapele: Neslyšel jsem úplně všechny desky, ale většinu z nich určitě. Některé písničky mi přišly (hlavně emočně) geniální, jiné téměř zbytečné. Ale rád je mám.

Když se v minulých letech o nějaké kapele psalo, že hodlá hudebně experimentovat, téměř vždy to souviselo s využitím elektroniky. Coldplay ovšem svou experimentální desku posunuli úplně jiným směrem - je naopak daleko introspektivnější, klidnější a hudebně hledají spíše ve spolupráci s jinými muzikanty, kterým někdy nechají úplnou vládu nad celou písní. Jako celek "Everyday Life" bezpochyby funguje, ale jen na prvních pár poslechů. Poté už všechna ta intra, outra a nástřely skladeb, které se jim nechtělo úplně produkčně dodělávat, člověk radši přeskočí a udělá si výrazně kratší playlist, v němž figurují kompletní písničky. "Daddy", "Arabesque", "Orphans" či titulní "Everyday Life" jsou bezpochyby skvělé kusy, kterých se nedá nabažit. V jiných částech playlistu se ale nedá zbavit dojmu, že experimentování kapela nenechala dorůst do takové míry, aby byl výsledek alespoň stejně zajímavý, natož zajímavější, než jejich typicky coldplayovské písničky. Body ale skupina rozhodně získala za uvedení nahrávky na scénu - všechny ty inzeráty v lokálních novinách, speciální koncert v Jordánsku, celé grafické zpracování a podobně... Tohle se jim rozhodně povedlo.


Dan Hájek - Různorodost dělá z "Everyday Life" to, co na Coldplay obdivujeme (7/10)
Vztah ke kapele: "Speed Of Sound" a "Fix You" mi vytvořily ke Coldplay pevné pouto, které, i když se někdy trochu oslabí, trvá i s dalšími deskami.

Coldplay mě vždy bavili proto, že hledali správné výrazivo pro melodiku a místy vytvořili hodně košaté, na aranže bohaté kompozice. V tomto ohledu působí "Everyday Life" asi nejvíce rozmáchle, až překombinovaně, ale s každým dalším poslechem vše do sebe více a více zapadá. Tuto desku lze vnímat i jako koncepční (nejen díky onomu rozdělení na části "Sunrise" a "Sunset"), věnuje se životnímu cyklu a vztahům napříč generacemi, což vytváří onen tmelící element celého alba. Hudební rozkročení zjevně vycházelo z míst, na kterých se natáčelo, a výsledek tak nesklouzává ke zbytečnému opakování. "When I Need A Friend" coby gospelová variace na téma přátelství je odzbrojující a ono střídání kratších a delších skladeb napomáhá běhu vyprávění příběhů. Naopak "Orphans" prezentuje jejich nejtypičtější tvář. "Everyday Life" je pro mě návratem ve velké formě, přesto se nemohu ubránit dojmu, že mě zatím nesemlelo tak jako svého času "Ghost Stories". To mi v porovnání nabízí ucelenější a sevřenější obraz tvorby této party.


Jakub Malar - Hudební experimentování à la Coldplay (7/10)
Vztah ke kapele: Až do alba "Mylo Xyloto" patřili k mým oblíbencům. Od té doby čekám, kdy mě opět překvapí.

Čistě z komerčního hlediska jsou britští Coldplay již několik let na vrcholu a určitě z něj ještě nějaký čas nespadnou. Co se týče toho tvůrčího, tam to již nějakou dobu skřípe a v poslední dekádě je kritici víceméně odepsali. Jenže to jde snadno, když skládáte hudbu, která má fungovat především na stadionu, ale na deskách jí chybí emoce (snad s výjimkou některých skladeb z alba "Ghost Stories"). O to víc překvapí, že nejnovější počin nabízí především hudební dobrodružství a některé nápady lze zařadit k tomu nejzajímavějšímu v jejich kariéře. Jestli bych měl doporučit jedinou skladbu, kterou by si měl pustit každý, který nad kapelou již dávno zlomil hůl, tak je to "Arabesque". Kompozice s příchutí blízkého východu, v níž se kapela spojila s legendou afrobeatu Femim Kutim a belgickým zpěvákem Stromaem, zní jak z jiného světa. Slabších momentů je na albu sice dost, ale celková atmosféra je hravá a uvolněná. Pokud by mělo být příslibem věcí příštích, máme se ještě na co těšit.


Ondřej Michal - Coldplay natočili desku, zapomněli k ní ale přiložit návod k použití (5/10)
Vztah ke kapele: První dvě alba mě baví dodnes. Poslech těch dalších je jenom ztrátou času.

Coldplay patří bez debat k největším hvězdám současného hudebního nebe. Jsou v pozici, kdy mohou vydat prakticky cokoliv, třeba nahrávku chrápání Chrise Martina a fanoušci ji budou bezmezně opěvovat a vynášet do nebes. A to je přesně ten správný čas na vydání "experimentálního alba", rozuměj desky, jakou by jim za jiných okolností vydavatelství hodilo na hlavu. Více než řadová kolekce působí "Everyday Life" dojmem snůšky odřezků, které jim při natáčení opravdových desek zapadly za mixážní pult. A když je pak uklízečka našla, bylo jí je líto vyhodit. Coldplay jsou hodní kluci, kterým záleží na přírodě, proto se před vydáním alba nechali slyšet, že nevyjedou ani na turné. A jistojistě to mysleli upřímně a vůbec nešlo o marketing. A i kdyby ano, bylo by to stejně jedno, protože "Everyday Life" se jim zkrátka nepovedlo. Přitom je tam všechno, na co si jen vzpomenete: sborový zpěv, gospely, smyčcové nástroje, dechová sekce nebo hostující arabská zpěvačka. Bezva, jenže co je to platné, když to dohromady tvoří shluk nesourodých polotovarů a hudebních torz bez hlubšího konceptu? Situaci nezachrání ani "Church", která dá vzpomenout na starší tvorbu. Těžko říct, k čemu je nová deska vlastně dobrá. Možná by k ní kapela měla přikládat návod k použití.

NÁZORY
  • za mě ne, ale (Radim, 16.01.2020 11:20) Reagovat

    Myslím, že toto album mohlo být dotaženější, ale je skvělé, že v dnešní době všeobecného úpadku ještě nějaká kapela natočí album, o kterém se diskutuje.

  • Skladby na albu mě baví, škoda té vaty, působ... (Pavel, 16.01.2020 13:33) Reagovat

    Skladby na albu mě baví, škoda té vaty, působí to asi cool, ale je to otravné a člověk ji opravdu v reálu přeskakuje. Cokoliv na desce nad 3 minuty stopáže je skvělé :) Každopádně je třeba ocenit, že si Coldplay, právě asi i díky své velikosti, jdou cestou, kterou chtějí oni, a neplní jen poptávku..

    K makrorecenzi - dle textu soudím, že pan redaktor Ondřej Michal je velice zakomplexovaný člověk. Ale tak co, každý má nějaké slabiny, nicméně redaktora s tímto handicapem, navíc s omezeným hudebním rozhledem, bych k makrorecenzím nepřipouštěl, degradujete si kvalitu obsahu.



    • Re: Skladby na albu mě baví, škoda té vaty, působ... (Anonym, 16.01.2020 13:52) Reagovat

      lol, až na to, že jeho recenze je z těch čtyř nejlepší a nejvýstižnější! :)

    • Re: Skladby na albu mě baví, škoda té vaty, působ... (Pavlovi, 16.01.2020 15:37) Reagovat

      Pavle, to neznamená, že když s něčí recenzí nesouhlasíš, tak že nutně musí být "zakomplexovanej" :-D
      Od toho je to tu diskuse, kde může každý vyjádřit svůj pohled na věc. Zjevně jsi to nepochopil...

    • Re: Skladby na albu mě baví, škoda té vaty, působ... (Spravedlivý, 16.01.2020 17:57) Reagovat

      Zakomplexovanej budeš spíš ty Pavlíku, protože neuneseš odlišný názor. Pan redaktor Michal je pravdě rozhodně nejblíže, já osobně bych byl ještě tvrdší.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Audio: Coldplay se s Alanem Partridgem pustili do hitu "Knowing Me Knowing You" od kapely ABBA (24.08.2022 09:26)
- Naživo: Coldplay v Belgii už zase měnili životy k lepšímu (23.08.2022 07:56)
- Video: Coldplay v klipu "Humankind" vzdali poctu fanouškům (19.08.2022 09:36)
- Naživo: Coldplay konečně dovezli svou euforickou archu do Evropy (07.07.2022 12:11)
- Elektřina zdražuje. Coldplay si na turné vyrábějí vlastní (10.05.2022 12:29)
- Video: Coldplay v Mexiku předvedli dokonalé háelpéčko (09.05.2022 15:42)
- Video: Coldplay si v "People Of The Pride" hrají na Muse (16.03.2022 17:13)
- Coldplay budou v úterý živě a zdarma streamovat svůj koncert z Dubaje (14.02.2022 21:17)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu