shop.musicserver.cz
Voxel & Spol. - Nanovo

Voxel začal novou éru. Nanovo a pěkně od podlahy

Vydáno: 11.12.2019 08:13 v sekci Recenze - Hana Bukáčková | foto: Marie Trávníčková

V posledním roce došlo u Václava Lebedy alias Voxela k hudebnímu obratu o sto osmdesát stupňů. Po dvou sólových albech, se kterými moc velkou díru do světa neudělal, vyměnil kytaru a looper za mandolínu, dal dohromady kapelu, se kterou vystupuje jako Voxel & Spol. a se kterou vydal album "Nanovo".

7/10

Voxel & Spol. - Nanovo

Vydáno: 15.11.2019
Celkový čas: 33:00

Skladby: NANANA, Milion výmluv, Dublin (Intermezzo), Na co se ptáš?, Ať se plní sál, Josefe, Kdy když ne teď?, V jedné zemi, Kámen a kříž (feat. Čechomor), O to tu de, Pro eM.

Vydavatel: Warner Music

Nová deska trefně popisuje hudební přerod sólového interpreta v lídra skupiny. "Kdy když ne teď?" by se měl Voxel změnit? Podle mě to načasoval správně. Proč dále omílat omílané? Nový zdroj energie a inspirace našel v kapele. A tento nový post Vaškovi náramně sluší. Jako by se tím sám otevřel. Není potřeba vrstvení jednotlivých zvuků a popěvků na looperu, když všechno můžou zahrát všichni najednou a společně. Jeho hlas, který je jako zrozený pro lidovky, ke skupinovému pění přímo vybízel. A skvěle vynikne i na albu "Nanovo".

Touto řadovkou Lebeda začal novou éru nejen po hudební stránce, ale i po té textařské. První vlastní verše představil už v písni "Těhotná", která na nahrávce nakonec z koncepčních důvodů není. Je vidět, že se snaží, i když má stále co dělat, aby se dostal na úroveň Pokáče, svého původního dvorního autora. Ten mu asistoval pouze při "Ať se plní sál", která vznikla v době, kdy Voxel objížděl kluby s cimbálovkou.

Na desce je i první spolupráce s jinou skupinou, toto spojení se ale dalo očekávat - pozvání do studia přijali Čechomor. Už jen vyslovení tohoto jména je příslibem, že to bude fungovat. A taky že funguje.

Skoro ve třetině položek tracklistu si písničkář pomáhá popěvky nanana či najnajnaj. Má to být motivace, aby se fanoušci na koncertě pak přidali ke společnému pění, nebo jen nemohl najít ta správná slova? Berme to jako odrazový můstek k překonání příštích slok, ehm, skoků.

A stále ještě není všem těm poprvé konec. Voxel tentokrát vybíral prostředky na natáčení i přes Startovač. Na první pokus se mu podařilo vybrat požehnanou částku. Z ní financoval jak album, tak klipy.

Na desce se objevuje ještě jedna rarita - píseň "Josefe" vznikla díky rádiovému pořadu, během kterého měl Lebeda na slova a žánr určené posluchači složit song. Výsledek je takovým odlehčením a zpestřením celé kolekce.

Co ale není poprvé, je muzika. Máte pocit, že už jste ji někde slyšeli. Voxel se nejspíš zhlédl v Jelenovi či anglických vzorech Mumford & Sons, kteří rovněž otestovali, že posluchači slyší i na obyčejnou hudbu postavenou na folkových kořenech a radosti z hraní. Snad Vašek v tomto vzorci chybu neudělá.

Píseň "Kdy když ne teď?" na mě působí svojí atmosférou a sborovým zpěvem skoro až vánočním dojmem (možná je to ale jen tím prosincem). V podobném duchu je i "V jedné zemi", dokonale popisující českou náturu na vše si stále stěžovat. "Lidé křičí, jak je všechno.... kolem ničí"? Na první poslech prvoplánové, ale nakonec z toho Lebeda vtipně vybruslí. Připomíná mi tu tvorbu Tomáše Kluse nebo Xindla X.

Vašek nezapomněl ani na lásku, svoji ženu, které se omlouvá v kouscích "Milion výmluv", "Na co se ptáš?" či v závěrečné klavírní "Pro eM.". "Dublin" je dobrá, ale krátká, navíc beze slov, a tak mně do konceptu desky nezapadá, I když Voxelovi tento zvuk taky sluší, celek podle mě zbytečně seká.

Z desky mám pozitivní dojem, což je pro mě základ. Je upřímná, přirozená, veselá, jednoduchá, tedy i čitelná, roztančená, zkrátka vystihuje Voxela přesně tak, jak má. Na závěr použiji pár veršů z předposlední "O to tu de", která aktuální zpěvákovo bytí poměrně dobře vystihuje. "O nic tu nejde, o to tu jde…" Však ano, o tom to je. Za zkoušku člověk nic nedá. Voxel si to zkusil a já myslím, že obstál. Dobrý voják se nenarodí hned, výcvikem a postupnou prací v týmu, v jednom pluku, kde bude mít slovo jako velitel, je na dobré cestě k vítěznému tažení. "… fanfáry já nečekám, spíš čekám, kdy dojde mi dech…" Albem "Nanovo" mu dech rozhodně nedošel, spíš se znovu nadechl. Nyní nezbývá než popřát: "Ať se plní sál!"

NÁZORY
  • 2/10 (Zhrzeny muzikant - Hnidopich, 12.12.2019 16:01) Reagovat

    Voxel si zacal sam psat ne jenom pisne, ale evidentne i recenze!!Za me je to 2/10 za snahu atd...Takove to heslo, cim vic nastroju, tim vic muzikant, evidentne opet nezafungovalo, jedine co se dere pri doposlechnuti CD na mysl, neni "prekvapive" song NANANA, ale veta, absolutne nezapamatovatelne, nezajimave, tuctove bez pridane hodnoty, bez spetky charisma.Ten clovek zrejme nekomu podkuruje na spravnych mistech, protoze jestli tohle velice rychle nezmizi v propadlisti dejin a nekdo s tim bude plnit sokolovny, tak si musim zakonite prostrelit palici...

    • Re: 2/10 Nomen Omen (Anonym, 16.12.2019 19:24) Reagovat

      Nooo - ty musíš být evidentně hodně nedoceněnej, že jsi ze sebe vyblil tyhle srágory. U takovýchto komentářů vždycky přemýšlím, kde se v lidech bere tolik nenávisti a závisti. A pokud je mi známo, tak Voxel nikde podkuřovat nemusí. A myslím, ze už to v dnešní době ani moc nejde. Když neumíš, tak na tebe lidi prostě nepřijdou. Což se zřejmě, soudě dle tvého přízviska, událo právě tobě. Takže se příště zkus předvést sám nebo raději někam hluboko zalez a nejlépe v tichosti a pokoře hejtuj své výtvory, ty jedno zhrzené bezvýznamné NIC

      • Re: 2/10 Nomen Omen (Zhrzený muzikant - Hnidopich, 18.12.2019 11:30) Reagovat

        Fakt nerad jsem se otrel o tvou modlu, chapu ze proste pruducentum klesaji trzby, tak je nutne vyplnit diru komercne vyhajpovanym, prominentnim neumetelem, ktery svymi oddusevnelymi cajdaky bez napadu, umoznuje afektovanym munkam jako jses ty nalezt jejich pravou identitu a zivotni vzor, ale evidentne jsi nepochopil/a ze jsem reditel zemekoule, tezka nazorova autorita a zrejme nejvetsi borec jakeho znam, takze priste az se zase rozhodnes blit mym smerem, dobre si to promysli.

  • Milion výmluv (Violet, 14.12.2019 06:45) Reagovat

    Já jsem zmatená z toho refrénu, protože je nahraný v oktavach a zmixovany tak, že nevím, který hlas je "hlavní ". Např. Kryštof mají v Lolitě to samé, ale nižší hlas je utlumený a vytváří atmosféru.
    Tady je to pro mě "zvukový bordel".

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Voxel se s letní hitovkou "Nám už nic nechybí" protancoval do podzimu (20.10.2023 10:49)
- Video: Podle Voxela a jeho eM. už "Vánoce přicházejí" (17.11.2022 15:21)
- Naživo: Temperamentní večer Čechomoru s Kandráčovci završil povedené hudební léto v Telči (28.08.2022 18:48)
- Video: "Život je krásný" je Voxelovo bilancování (31.12.2021 11:13)
- Naživo: Voxel na lodi rozparádil celou Vltavu (19.06.2021 19:19)
- Video: Voxel ON AIR: Během rituálu s DMT jsem se rozpadl v nicotu (18.12.2020 13:38)
- Adventní série KOULE stream nabídne přenosy koncertů Voxela nebo skupiny O5 a Radeček (20.11.2020 15:22)
- Video: Voxel a jeho žena Marie se občas navzájem štvou, pak si ale zazpívají "My 2 jsme se našli" a je dobře (08.09.2020 08:15)
- Audio: "Hodíme si mašli, ale my dva jsme se našli." Voxel s manželkou opěvují svou lásku (02.08.2020 11:13)
- Naživo: NeFestival Colours Of Ostrava bohužel naplnil význam svého jména (19.07.2020 17:49)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu