shop.musicserver.cz
Robert Nebřenský (Vltava) - Štěstí je břemeno, o které se člověk musí dělit, jinak nefunguje

Robert Nebřenský (Vltava) - Štěstí je břemeno, o které se člověk musí dělit, jinak nefunguje

Vydáno: 15.05.2019 12:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Kapela Vltava vydává box všech řadových alb "Náklad štěstí" rozšířený o atraktivní novinku vzácností z let 1986-2016 s názvem "Diamantové boty ve dvířkách kamen". Při této příležitosti jsme vyzpovídali jejího frontmana Roberta Nebřenského. Mimo jiné prozradil, že ze začátku byl ke konceptu skeptický.

Robert Nebřenský
© Michal Straka
Vypadáte jako kliďas. Vyvede vás něco z míry?

Jsem introvert, tak se z kontaktu s lidmi musím následně vždycky trochu zotavit. Působení extrémně nízkých lidí v čele státu a zhoršující se zdraví planety jsou věci, které mě skličují neustále.

Den před naším rozhovorem jste hráli v Kladně. Jak jste s koncertem spokojený?

Hezké to bylo. Příjemný klub, milí lidi, je to naše oblíbená štace, ale bohužel je tam tak stísněný prostor, že jsem si poškodil kytaru, a to tak, že se mi z ní odštípl kus dřeva. Což je pro nás, co máme rádi své nástroje, dost bolestivé. Takže dnes ve mně převažuje tento vjem - vzpomínka na třísku z kytary. Pravda ale je, že i kytara, stejně jako člověk, má dostávat rány, protože to je život a ono ji to i zlepšuje. Taková kytara, která má zažito, hraje líp.

Vltava

Vltava je ryzím českým originálem a stálicí naší hudební scény. Svým nezaměnitelným poetickým stylem již více než 30 let (vyjma let 2003-2010, kdy měla pauzu) vytváří zcela unikátní, nestárnoucí svět. Její hudba probouzí v posluchačích radost, aniž by si všimli, že se jim pod kůži současně dostává i překvapivě hlubokého a komplexního poselství. Je pro ni typická kompoziční nápaditost, složitá a pestrá instrumentace a básnické, někdy surrealistické texty. Zakládajícím a ústředním členem, frontmanem a autorem naprosté většiny repertoáru skupiny je Robert Nebřenský. Právě jeho osobitý pěvecký projev je jedním z poznávacích znamení formace.

Letos slavíte s kapelou Kristova léta na scéně. Jak vzpomínáte na začátky?

Já aktivně nevzpomínám, ale svůj život spojený s hudbou vnímám jako naplňující a krásný.

Během těch třiatřiceti let jste ale měli i sedmiletou pauzu...

Je pravda, že to je počet let od vzniku a nikoli počet let nepřetržité existence skupiny. Na takových věcech mi moc nezáleží.

Chybělo vám hraní během té přestávky?

Chybělo, proto jsem se vrátil. Pauza měla zvláštní vývoj. Kapela mi chyběla nejdřív moc, až nemocně, kdy jsem nemohl chodit ani na koncerty, protože když jsem viděl někoho na pódiu, tak jsem tam chtěl stát místo něj nebo s ním. Neumíte si to představit, když s tím žijete. Je to, jako když se zabije nějaká živá láska. Bolí to. Pak jsem se vyléčil, už mi to nevadilo, bylo mi to jedno, až se zdálo, že mi to nechybí a že vše zůstane, jak je. No, ale po letech se začal ozývat vnitřní hlad po sebevyjádření a začala ve mně plakat taková malá pohozená panenka.

Vltava
© facebook interpreta
Během té doby jste chtěl vydat sólovku. Proč se tak nestalo?

To byly původní představy, ze kterých nakonec sešlo. Měl jsem úmysl posunout se poněkud do komerčního světa, vydělat si nějaké peníze a třeba cestovat, což se nepodařilo. Je to logický, protože neslevuji ze svých nároků, a se světem komerční hudby tím pádem vůbec nejsem souladný. Přesto jsem to chtěl zkusit a nezdar v tomto směru mi patří.

Ve Vltavě došlo k personálním obměnám - vrátily se dechy, máte mladší spoluhráče. Potřeboval jste svěží vítr do plachet?

Nevím, jestli tohle bylo od začátku součástí objednávky od vesmíru. Vždycky jsem hledal muzikanty, kterým vyhovuje sdílet a předávat dál ty moje podněty jako naše společné poselství, a také lidi, se kterými dokážeme žít v bratrství. Pak je to vždycky svěží vítr. Nejde o věk, ale hlavně o úroveň vědomí a lidskou chemii.

Jaké je tedy poselství Vltavy?

Rozšiřování života předáváním nových pozorování, zprostředkování starých a lidem společných emocionálních zkušeností. Vůbec poukaz na lidskost a propojenost všech a všeho a také úsměv nad pomíjivostí.

Robert Nebřenský
© Nikolas Tusl
Toto poselství budete teď předávat lidem i prostřednictvím boxu všech vašich desek společně s novým albem rarit. Co bylo impulsem k jejich vydání?

Byl to nápad vydavatelství. Na začátku byla situace, že alba "Marx, Engels, Beatles" a "Když bozi zestárnou" byla vyprodána, smlouvy vypršely, vydavatelství, které k nim vlastnilo práva, ztratilo originální matrice, nekomunikovalo s námi. Chtěl jsem desky vydat, ale nebylo možné toho dosáhnout. Obrátil jsem se v řadě svých dalších iniciativ na vydavatelství Warner Music a osobně na pana Kočandrleho. Ten pak dokázal zařídit, že desky vyšly znovu, a tak je pro svět zachránil. Naši příznivci, kterým jsme to vypalovali a v obálkách posílali, se dočkali a naše albová historie je takto zacelena. Bylo to však s podmínkou, že budeme spolupracovat s vydavatelem koncepčněji, že vydáme vše, k tomu rarity a další desku také u nich.

"Náklad štěstí", je písnička z první desky, ale i název tohoto boxu. Čím to, že dostala celá reedice název po ní?

Je to nejlepší název, který kolekce mohla mít. Naplnilo se to, co v sobě písnička v roce 1993 nesla. Jedná se o univerzální vše zastřešující název. Tím, že děláme hudbu dlouho, natočili jsme tato alba, jsou pro nás nákladem štěstí tyto písničky a to všechno v nich uložené. Že je to paralelní alternativní svět k tomu našemu, takový radostnější.

Robert Nebřenský
© Nikolas Tusl
Součástí kompletu, o kterém mluvíme, je album vzácností pojmenované "Diamantové boty ve dvířkách kamen". Trochu zvláštní název. Co má znamenat a koho napadl?

Název nenapadl mě, ale asi před třiceti lety mého kolegu bubeníka z kapely Krásné nové stroje, jménem Karel Fila. On napsal jednou text, který končil pro mě zázračným veršem "ve dvířkách kamen byly diamantové boty". Ten obraz mě ohromně oslovil. A po letech, kdy se Karel Fila přestal věnovat hudbě a stal se podnikatelem, zeptal jsem se, jestli má s textem nějaký záměr nebo jestli by mi ten obraz mohl věnovat, že bych ho nějak zúročil, udělal z něj písničku nebo něco jinýho. On mi řekl, že si s tím můžu dělat, co chci. Takže jsem dostal dárek od Karla Fily v podobě tohoto obrazu, pečoval jsem o něj 30 let a teď dostal ten prostor a to nevylučuje, že z něj písničku ještě neudělám. Nyní je to název výběru zachráněných nahrávek. Ty se podle mě podobají něčemu, co hoří v kamnech za začouzenými skleněnými nebo slídovými dvířky a naposled tam máte možnost zahlédnout třeba rozpadající se milostný dopis. Na poslední chvíli ještě přečtete slovo miláčku, ale už se to rozpadá, jak to hoří. My ale zasahujeme o moment dříve, vyndáváme diamantové boty z kamen a vydáváme je na deskách.

Jsou to dobové kousky, nebo nově nahrané staré písně?

Opravdu je to dobová záležitost. Jen proběhla finální zvuková úprava, která písně sjednotila. Jinak by to nešlo poslouchat.

Mám tedy tomu rozumět, že se jedná o to, co se nevešlo na předchozí alba?

Nejsou to odpadlíci z alb. Jsou to skladby z nejrůznějších situací, skladby na objednávku, pro film, pro divadelní představení, pro rozhlasový pořad, je tam ukázka studiového jamu. Jsou tam verze už známých písní, které nikde jinde nebyly vydány a které jsou pro mě něčím kouzelné. Jsou tam dva kousky z takzvaného posledního koncertu v roce 2003. To má pro mě zase velkou symbolickou hodnotu. V těch záznamech je zachycen náš smutek a současně obrovské nasazení, jak se nechceme rozloučit, a přesto to děláme. V závěru je koláž z našich začátků, v nichž je zachycena unikátní energie úvodního iniciačního střetu pěti zakládajících osobností.

Ze začátku jsem byl ke konceptu rarit dosti skeptický, ale jakmile jsem se začal věnovat archivům a poslouchat nahrávky, které jsem doma měl v šuplících, začalo mě to bavit. Dnes jsem rád, že to vzniklo. Jsem vděčný za tu možnost.

Vltava
© Littera
Jaká písnička ze "Vzácností" je pro vás nejvzácnější?

Nejraději mám právě pasáž z těch počátečních koncertů, a to i proto, že je z nich sestříhaná svěží koláž a není to jen skladba za skladbou. To tomu dalo úplně nový rozměr.

V jednou rozhovoru jste uvedl, že váš hlas funguje nejlíp potichu. Jak tomu mám rozumět? Vy jste nikdy nechtěl bortit velké haly, sály?

Chtěl, ale toto je otázka hlasových dispozic. Každý hlas má nějakou působnost, dopad na posluchače a já vím, že moje největší síla je, když můžu zpívat potichu a pracovat s výrazem ve spojení s textem. Vím, co zpívám, a pokud se můžu ponořit do textu a dát mu prožitek, tak to nejvíc vyhovuje mému hlasu i písničkám. A k tomu je dobré, když nemusím celou dobu jen hulákat.

Od poslední desky "Čaroděj" uplynuly tři roky. Na koncertech zahrajete novinky, kterým říkáte hezky pozdrav z budoucnosti. Nabízí se tedy otázka: Kdy se můžeme těšit na novou desku?

Z těch nejnovějších, které ještě svět neslyšel, zatím hrajeme tři. No, a kdy se můžete těšit, to já nevím. Obvykle tyto věci plánuji, ale pak to vede k velkým stresům. A tak jsme si teď řekli, že to nejdřív všechno nazkoušíme, vymyslíme a pak teprve ohlásíme, kdy deska bude.

Vltava
© archiv kapely
Ve čtvrtek 16. května křtíte tuto kolekci v Paláci Akropolis. Na co se fanoušci můžou těšit?

Na křtu představíme nový program, tak to bude do jisté míry překvapující a současně uklidňující, protože zahrajeme lidem také to, co mají dlouho rádi. V konečném důsledku není důležité, co hrajeme, protože mezi námi a publikem jde o výměnu jiných, hlubších signálů. Jde právě o to rozpoutávané lidství.

Ze "Vzácností" zatím nic naživo nehrajeme, není to v plánu. Je tu jen představa, možnost, tak nevím, zda na to dojde, ale na tom naše koncerty nestojí. Program "Náklad štěstí" je tu proto, abychom co nejvíce štěstí naložili co největšímu počtu posluchačů. Náklad štěstí znamená, že štěstí je břemeno, o které se člověk musí dělit, jinak nefunguje.

Takhle to máte ale asi s každým vystoupením, že?

To ano. Děláme pořád to samé. Naše současné téma mě vzrušuje navíc tím, jak těžko je uchopitelné, protože může znamenat cokoli. V době vzniku stejnojmenné písně mělo také ironický rozměr. Ten bych si přál umenšit, protože na ironii už není čas.

V dnešním světě se klade stále menší důraz na hudbu, větší prostor je věnován zábavě, jak jste uvedli na konci roku na svém kapelním Facebooku. Proč myslíte?

Ve vnímání společnosti se bohužel kultura ocitla až na konci všech potřebností. Přitom kultura musí stát na začátku. Bez ní se pozabíjíme. Kultura není pouze vztah k umění, ale způsob života, chování, všechno, co jsme schopni připustit, v čem jsme schopni žít. Lidé, kteří nás reprezentují, lidé absolutně bez kultury, bez morálky, kteří jsou beztrestní a mohou si dělat cokoliv, nedávají dobrý příklad a berou vítr z plachet všem. Kulturnost není něco posledního, ale to, čím vše má začít. Kdybych měl pro odlehčení poradit, začněte koncerty a tvorbou Vltavy, je to návod, cesta, lék!

Vltava
© archiv kapely
Jste muž mnoha profesí. Která je vám nejbližší?

Jsem herec, který dostal hlavní roli hudebníka.

Také malujete. Jak vás to napadlo?

Mě to napadlo již dávno, jenom jsem to pořád odkládal a dostal jsem se k tomu až v pozdějším věku. Doháním tím svoji dřívější silnou touhu, dávnou dětskou potřebu si malovat.

V čem se to liší od skládání hudby?

Spíš je to skoro totéž. Jen je tam více klidné koncentrace a relaxace. Odpadnou jízdy na koncerty, doba ve zkušebně, odbydete si to sami ve svém prostoru. Podstatou je ale to stejné tvořeníčko.

NÁZORY
  • Pěkný rozhovor. Jen více takových Robertů Neb... (Pavel, 15.05.2019 16:51) Reagovat

    Pěkný rozhovor. Jen více takových Robertů Nebřenských.

    • Re: Pěkný rozhovor. Jen více takových Robertů Neb... (Marin, 15.05.2019 21:49) Reagovat

      ANO

      • Re: Pěkný rozhovor. Jen více takových Robertů Neb... (Good Robert, 16.05.2019 12:01) Reagovat

        Super!!Spravnej chlap!!Nazory má, velmi správné ????

  • Robert na Hrad! (Cineman, 17.05.2019 12:05) Reagovat

    Mám všechny jejich řadové desky (a jsem na to patřičně hrdý), ale já si snad z čiré radosti pořídím i ten Náklad štěstí!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Ondřej Klímek (Behind the Door, Vltava) - U Behind the Door je klíčovým prvkem kamarádství (25.02.2024 09:00)
- Publicistika: Několik videoklipů z roku 2022, které by vám neměly uniknout (30.01.2023 15:15)
- Naživo: Vltava křtila v Jazz Docku nové album a měnila svět k lepšímu (27.01.2023 16:51)
- Fotogalerie: Vltava křtila na Vltavě v Jazz Docku (27.01.2023 09:50)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (15-11) (25.01.2023 08:00)
- Recenze: Snový svět Vltavy na "Spass muss immer sein" poněkud potemněl (03.10.2022 17:45)
- Nové desky 38/2022 - od 5 Seconds Of Summer přes The Rasmus po Marka Owena (29.09.2022 18:00)
- Rozhovory: Robert Nebřenský (Vltava) - Nejvíc jsem to já, když se dokážu smát, a to dokonce nahlas (27.09.2022 12:30)
- Video: Vltava láká na novou řadovku posmutněle hravým videoklipem "V lese se svítí" (31.08.2022 17:42)
- Audio: "Do vody dál!" zpívá tematicky Vltava a předznamenává nové album (01.06.2022 10:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu