shop.musicserver.cz
Mikolas Josef, Forum Karlín, Praha, 3.4.2019

Mikolas Josef ve Foru Karlín - ambiciózní koncertní debut s výpravou z říše snů

Vydáno: 04.04.2019 01:35 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Jeho jméno je Mikolas Josef a v pražském Foru Karlín zažil koncertní premiéru, o které si většina interpretů může nechat jenom zdát. Hned napoprvé měl vyprodáno, navíc s mezinárodním publikem. Na show nazvané "My Name Is Mikolas Josef" nejvíc zaujala výprava. Označení světová tady není přehnané.

Live: Mikolas Josef

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 3. dubna 2019
Fotogalerie

Odehrát první vlastní koncert až po osmi letech kariéry, navíc v takto velkém sále, je křest ohněm sám o sobě. Očekávání navíc Mikolas Josef, který loni šestým místem zazářil v Eurovizi, ještě podtrhl sebevědomou prezentací před vystoupením. Tiskové zprávy neskromně slibovaly "pompézní show ve stylu Robbieho Williamse" a "přepsání historie Fora Karlín". Bylo jasné, že měřítka pro posuzování výsledného dojmu proto budou o to přísnější.

Mikolas Josef - Forum Karlín
© produkce Mikolase Josefa
O tom, že produkce nepodcenila sebemenší detail, však bylo jasno ještě před začátkem. Před budovou se rozprostíral červený koberec, po němž se prošly všemožné celebrity, takže si návštěvník připadal spíše jako na nějaké významné společenské události než na běžném koncertě. Pro novináře byla ve druhé galerii přichystána press zóna se zázemím a občerstvením, pokyny ohledně možnosti focení, natáčení a pořizování rozhovorů byly rovněž servírovány jako na stříbrném podnose. Taková péče se u nás na hudebních akcích jen tak nevidí.

Překvapení skýtal pohled na uspořádání haly. Pódium se totiž netradičně nerozléhalo naproti schodišti vedoucímu do sálu, ale v levé části plochy - a takřka přes celou její délku. Mělo mnoho vysunutých mol, po kterých se zpěvák a jeho crew v průběhu večera promenádovali. Hned na úvod se fanoušci dočkali slibované show v podobě projekcí, světelných efektů i velkolepého nástupu kapely a šesti afrických vokalistů. Mikolas se zjevil za bubny a poprvé se přivítal se svými příznivci.

Mikolas Josef - Forum Karlín
© produkce Mikolase Josefa
Po ostrém startu však přišla o něco vlažnější pasáž, ve které své pěvecké působení na pódiu zbytečně kouskoval. Fanoušci z mnoha evropských zemí, kteří hrdě mávali vlajkami svých států, sice bouřili, jako by v Praze koncertoval Justin Timberlake, ovšem prvních zhruba pětadvacet minut nabídlo všehovšudy dvě písničky. Zbylý čas vyplnil interpret tancem, salty, povídáním a pokřiky jako: "Ahoj, Praho!", "Let's Go!" nebo: "Put Your Hands Up!"

Pak konečně otěže převzaly písně. Otázku, jaký repertoár vlastně zazní, si pokládal nejeden návštěvník. Mikolas totiž ještě nevydal žádnou desku, zatím představil světu jen několik singlů. Bylo jasné, že ty prostor hodinu a půl dlouhého koncertu samy neutáhnou. Možná někoho napadlo, že další čas zaplní předělávky (s těmi naštěstí šetřil) a zpívající hosté (bez nich se obešel). Třiadvacetiletý svěřenec mezinárodního vydavatelství Sony Music, jehož zástupci údajně v hledišti nechyběli, zvolil sympatičtější variantu - zpíval ještě nevydané skladby. Koncertem zahájil internetové hlasování, která z nich bude příštím singlem. V novinkách se mísí jak moderní pop, taneční žánry, R&B či funk, tak španělské rytmy a akustická kytara.

Mikolas Josef - Forum Karlín
© produkce Mikolase Josefa
Nosným pilířem hudební složky byli již zmínění vokalisté. Je jasné, že program zábavného formátu, při němž se na pódiu vystřídaly přes dvě desítky tanečníků, si podporu pro hlavní zpěvy žádá. Proto lze odpustit, že v mnoha momentech - snad i vinou ozvučení - byli afričtí hlasoví kouzelníci slyšet jasněji než Mikolas, který přijal především roli showmana. Za večer se mnohokrát převlékl a odtančil řadu náročných choreografií. Šestici vokalistů nestavil nikterak do pozadí, naopak ji opakovaně vytáhl na přední mola a dopřál jí okusit zaslouženého aplausu. V okamžicích, kdy se sám chopil kytary nebo usedl za piano, ukázal, že ani on není na jevišti hudebně do počtu a že dokáže v komorní poloze vykřesat emoce.

Repertoárově nejsilnější byl závěrečný blok, ve kterém došlo na rádiové hity jako "Believe (Hey Hey)", aktuální "Abu Dhabi" nebo "Me Gusta". Pozornost vzbudil také novinkový song, který umělec doprovodil příběhem jeho vzniku. Mluvil o tom, jak se seznámili jeho rodiče, i o blízkém člověku, který už bohužel není na tomto světě. Chybět samozřejmě nemohl ani eurovizní hit "Lie To Me", po němž se interpret ještě jednou vrátil na pódium.

Až na zbytečně natahovanou první třetinou vystoupení se koncertní premiéře aktuálně patrně nejžádanějšího českého zpěváka v zahraničí nedá nic vytknout. Program nabídl vše, co si žádá show mezinárodního formátu. Co se produkční stránky týče, Mikolas Josef v rámci koncertů tuzemských interpretů jednoznačně nastavil novou laťku. Z hlediska hledání repertoáru je však stále ještě na začátku své cesty. Bude stát za to sledovat její další vývoj.


NÁZORY
  • I kdyz Mikolasova hudba neni zrovna neco, co poslo... (Anonym, 04.04.2019 06:54) Reagovat

    I kdyz Mikolasova hudba neni zrovna neco, co posloucham nejak casto, ale je to hrozne ambiciozni typek, kterej vi, co chce a diky tomu mu fandim. Ten jeho pristup je u nas vidanej hodne zridka. Jen tak dal!

  • Bomba (Katka, 04.04.2019 07:59) Reagovat

    Přijela jsem na koncert docela z daleka, ale vůbec nelituju. Nejlepší show, co jsem zažila. Doufám, že to dotáhne daleko.

  • Učebnicová definice spojení "vařit z vody... (Rytíř Smil, 04.04.2019 08:45) Reagovat

    Učebnicová definice spojení "vařit z vody". Po osmi letech "kariéry" kdy ještě pořád nemám repertoár a ani jeden odehranej koncert si pronajmu Fórum karlín a narvu do toho strašný peníze. Vono to nějak vyjde.

    Kašpar :-D

    • Re: Učebnicová definice spojení "vařit z vody... (Rob, 04.04.2019 09:13) Reagovat

      Kašpar? To myslíš vážně? Já ho obdivuji za jeho obrovskou odvahu. Taky to mohlo dopadnout pěkným průšvihem, ale on to zjevně zvládl na jedničku. Já bych takovou odvahu neměl. Je to fakt borec.

    • Re: Učebnicová definice spojení "vařit z vody... (Anonym, 28.04.2019 14:53) Reagovat

      Má odehraných spoustu koncertů v zahraničí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mikolas Josef mění jméno na MIKOLAS a oznamuje vydání debutového alba "ONE" (08.03.2024 19:56)
- Video: Mikolas Josef se vrací. Klip ke světově znějícímu singlu "Boys Don't Cry" láká na dlouho očekávané album (24.03.2023 13:04)
- Recenze: Sigma deskou "Hope" stvořila reklamu na léto (15.08.2022 00:00)
- Na okraj: Jak můžete pomoci muzikantům v časech covidu? Streamujte (10.11.2020 16:24)
- Rozhovory: Mikolas Josef - Za dvě hodiny mi volal Snoop Dogg, že do toho jde (3/3) (19.10.2020 17:00)
- Rozhovory: Mikolas Josef - Za dvě hodiny mi volal Snoop Dogg, že do toho jde (2/3) (15.10.2020 08:00)
- Rozhovory: Mikolas Josef - Za dvě hodiny mi volal Snoop Dogg, že do toho jde (1/3) (13.10.2020 08:00)
- Zkrvavený Mikolas Josef se po roce ticha vrací se silným prohlášením a singlem "Lalalalalalalalalala" (09.10.2020 08:42)
- Naživo: Maluma v Praze, to byly hlavně zadky, lasery a skvělý Mikolas Josef (28.02.2020 21:33)
- Naživo: Na Eurovizi letos pojede Ben Cristovao. V Jazz Docku své výhře nemohl uvěřit (05.02.2020 13:16)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu