shop.musicserver.cz
Sima Martausová - Bez Božího požehnání marné naše namáhání

Sima Martausová - Bez Božího požehnání marné naše namáhání

Vydáno: 22.03.2019 09:00 v sekci Rozhovory - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Sima Martausová si na Slovensku stále vylepšuje pozici jak u hudebních kritiků, tak u fanoušků, kteří plní koncertní sály a na její klipy na YouTube klikají stále víc. Nehraná skromnost je cítit i z nového alba "Len tak sa stíšim", které v březnu vyšlo i v České republice. Témat k povídání ale bylo daleko víc.

Jste nejen zpěvačka, ale také divadelní herečka. Co bylo dřív - hraní, nebo zpěv?

Momentálně se věnuji už pouze hudbě. Co se týče divadla, hrála jsem jen v jednom představení Radošinského naivného divadla. Byla to krásná zkušenost, ale v jisté chvíli jsem se chtěla rozhodnout dělat jen jednu věc. A vyhrála hudba, protože je mému srdci blíž. Když lidem zpívám vlastní písničky, jsem sama sebou a dělím se s nimi o své vlastní pocity, zážitky, vnímání. Naplňuje mě to velikou radostí.

Kdy jste v sobě objevila talent na skládání písní?

Asi až na vysoké škole. Do té doby mě hudba bavila také, obdivovala jsem, když si někdo dokázal skládat vlastní písně, a jednoho dne jsem to zkusila též. Koupila jsem si kytaru, naučila se pár akordů a potom složila první skladbu. Za tento talent děkuji Bohu.

Vaše hudba mi přijde stylově křehčí a něžnější. Neměla jste někdy touhu v rámci žánru malinko víc uhnout například k elektrickým kytarám či k popu?

Na mém debutu "Vyzliecť si človeka" je většina písní převážně popových a je v nich i dost elektrických kytar, takže jsem si to už jednou vyzkoušela, ale víc se mi líbí styl, jakým jsme nahráli další čtyři desky. Líbí se mi jednoduchost v hudbě, proto je i poslední album převážně akustické.

Na internetu jsem objevil váš citát: "Můj život je sice normální: přirozené hodnoty, buchty, příroda - to vše se snažím v sobě pěstovat už dnes, ale chaloupka v horách, děti a některé další věci, o kterých zpívám, snad přijdou přirozeně až časem." Jak se tohle dá skloubit s vaším povoláním a, dá se říct, na Slovensku i s hvězdným postavením?

Vždy záleží jen na tom, co člověk chce. Žít normálně, mít hodnoty a toužit po rodině může stejně člověk, který pracuje v kuchyni, jako zpěvačka, co cestuje po Slovensku. Pro mě jde hlavně o nastavení v srdci a hlavě - a v tom mám jasno. Podle mě se to s mým povoláním nevylučuje, jen si musím sama najít cestu, jak to skloubit.

Nové album "Len tak sa stíšim" sklízí velmi pochvalné recenze v tisku u vás doma i v České republice. Čtete si je? Berete si z nich něco?

Mám velkou radost, že se album lidem líbí. Je to deska, u jejíž produkce jsem seděla asi nejvíc. Každá skladba, která na ní je, pro mě něco znamená a mám radost, že se o ně mohu dělit s lidmi.

Začala jste původně s gospelem, postupem času se vaše tvorba víc věnovala běžným světským tématům, v posledních dvou letech jste se pak znovu dost přiklonila k duchovní hudbě, která je přitom snesitelná i pro nevěřící lidi. Cítíte to také tak?

Já to právě nevnímám tak, že jsem s něčím začala, potom přestala a pak zase začala. Od té doby, co skládám, skládám písně - ať už o Bohu nebo o člověku. Těch songů je opravdu moc, proto ani nestíhám všechny vydávat. Je však pravda, že poslední skladby, které jsme zveřejnili a ke kterým jsme točili klipy, byly převážně písně, které jsem složila jako modlitby.

Proč je v dnešní době podle vás potřeba se ztišit a usebrat se?

Podle mě to není důležité jen v této době, ale v každé době. Vždy je dobré umět se ztišit a v tichu načerpat novou sílu. Je dobré střídat aktivní období s obdobím oddechu. Možná to není lehké, ale dá se to.

Sima Martausová

Sima Martausová se narodila v roce 1988 v Povážské Bystrici. Vystudovala herectví, první pěvecký úspěch přišel před lety v podobě vítězství v soutěži Gospeltalent. Její hudební produkce se rozprostírá od folku přes pop až po gospel. Za své hudební vzory považuje ZAZ, Lisu Hannigan a Jaromíra Nohavicu, životním vzorem je Páter Pio. Na Slovensku obdržela několik cen od diváků i od odborné kritiky. V roce 2011 vydala debutové album "Vyzliecť si človeka", pak následovaly desky "Dobrý deň, to som ja" (2013), "Na pravom poludní" (2014) a "Smej sa, duša moja" (2016). Letos v lednu vydala na Slovensku nové řadové album "Len tak sa stíšim", které je v České republice od 8. března k mání v distribuci Universalu.

Každý umělec se po uvedení desky na trh snaží ji co nejvíc prezentovat na veřejnosti a koncertovat. Vy na to jdete úplně jinak a naopak jste si naplánovala na začátek letošního roku hodně času pro sebe a pro aktivní odpočinek v přírodě. Bylo natáčení tak náročné?

Ono to možná tak vypadá, že teď nekoncertujeme, ale stále míváme několik vystoupení do měsíce - teď v zimě jsou to hlavně firemní akce. Věnujeme se nahrávání nových písní, točení klipů, ale všechno je v takovém klidu, že mám zároveň čas i na oddech a turistiku.

Proč jste na album zařadila jinou verzi singlu "Nenahraditeľná"? Sluší celkovému vyznění desky víc verze se živými nástroji?

"Nenahraditeľná" původně vznikla tak, že jsem ji zpívala jako modlitbu s klavírem. Když jsme nahrávali album, říkala jsem si, že bych chtěla, aby tam tahle píseň zněla přesně tak. Taky jsem chtěla, abychom drželi na desce stylovou linii.

Na nahrávce se objevuje i několik hostů. Pro nás Čechy je asi nejznámější saxofonista Michal Žáček - spolu s Martinem Gašparem hraje u Vlasty Redla. Vedl prvotní kontakt spolupráce právě po této ose?

S Míšou Žáčkem se známe už víc let a vnímám ho jako svého kamaráda. Když jsem složila píseň "Čaro obyčajných vecí", hned jsem tam slyšela saxofon. Oslovila jsem Míšu, on přijel na Slovensko, nahrál tam saxofonové melodie, a tak dal skladbě krásnou atmosféru.

Na album jste zařadila všechny singly, které jste natočila v posledních asi dvou letech a nebyly přitom na žádném nosiči, duet s Martinem Harichem "Spojiť sily" však chybí. Proč?

Za tím nic není. Písně na album jsem vybírala čistě pocitově a taky podle toho, ve kterém studiu jsme je nahrávali. "Spojiť sily" mám moc ráda, ale je trošku z jiného soudku, myslím zvukově. Asi i proto jsem ji nezařadila.

Sima Martausová - Len tak sa stíšim
© facebook interpreta
Celou kolekci uzavírá pohádková "Holubička" s Adamem Ďuricou. Jak vlastně došlo ke spolupráci s ním?

Adam mě oslovil, jestli bych pro něj nenapsala nějaký text. V té době jsem měla složenou píseň "Holubička". Byla složena pro muže, proto jsem si říkala, že se toho textu ráda vzdám a pošlu ho Adamovi. On si potom k textu složil vlastní melodii, a tak skladba dostala konečnou podobu. Pro pohádku "Vianočné želanie" jsme ji nahráli s celým orchestrem a předělali ji na duet. Trošku jsem obměnila text, pro Českou televizi jsem dokonce napsala úplně nový v češtině, a tak se píseň stala titulní pro vánoční pohádku. Byla to krásná zkušenost a jsem moc ráda, že jsem se na takovém projektu mohla podílet.

Kterou z těch vánočních klasik máte sama nejraději?

"Mrazíka" a "Tři oříšky pro Popelku".

Na Slovensku jste svým upřímným a nekomerčním pojetím života v showbusinessu vlastně zbourala všechny bariéry - hrají vás v komerčních rádiích a klipy mají sledovanost už i v milionech. Jak se vám to podařilo?

To je něco mezi nebem a zemí. Netajím se tím, že jsem věřící, a proto si i v tomhle případě uvědomuji, že bez Božího požehnání marné naše namáhání. Dostala jsem dar, snažím se s ním nakládat nejlépe, jak umím, snažím se zlepšovat v tom, v čem mohu, a ostatní už nechávám na tom, jak to Bůh se mnou a mými písněmi vymyslel.

Je velmi důležité mít za svými zády dobrou kapelu, která si bude sedět i povahově. Jak se vám podařilo dát dohromady svých 5 chlapů v kapele po muzikální i charakterní stránce?

Chlapci tvoří kapelu už několik let, takže jsou sehraní. Když jsem přišla do Bratislavy, seznámil mě s nimi můj tehdejší manažer a začali jsme spolu hrát. Teď však občas hrajeme i akusticky nebo si někdy pozvu na koncerty i jiné muzikanty jako hosty.

Člověk si nemůže nevšimnout, že vaše kariéra na Slovensku jde stále nahoru, přesto asi zatím nehodláte koncertovat v halách a amfiteátrech a užíváte si blízký kontakt s publikem v natřískaných kulturácích. Kam vaše kroky budou směřovat dál? Je před vámi nějaký konkrétní další cíl, možnost zazpívat si s nějakým dalším idolem, jako to bylo s Richardem Müllerem, nebo smýšlíte zcela jinak?

Hrajeme v kulturácích, v kostelech, v halách, dokonce i na louce... Je pravda, že mám nejradši, když jsem fanouškům co nejblíž, ale baví mě každý typ koncertu. Větší i menší. Jeden z nejkrásnějších zážitků pro mě bylo turné s Dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu. Do budoucna plánujeme natočit videoklip k jedné nejnovější písni a také nějaké spolupráce, ale chtěla bych, aby to bylo překvapení, takže nebudu předbíhat.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michal Prokop si na Krásný ztráty Live pozval Richarda Müllera (15.02.2024 17:29)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Video: Emma Smetana zpívá poprvé česky a rovnou duet. V písni "Tahle jedna vteřina" ji doprovází Richard Müller (25.06.2023 09:12)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Naživo: Vlažný potlesk pro Zaz. Hvězdu druhého dne Metronome Prague zastínila Jana Kirschner (24.06.2023 12:38)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (15-11) (25.01.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu