shop.musicserver.cz
Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices

Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices

Vydáno: 29.11.2023 19:00 v sekci Nové desky - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Universal Music

Poněkud slabšímu týdnu v přehledu hudebních novinek jednoznačně vévodí Take That společně s domácími umělci. Ty vede jazzmanka Nikol Bóková a v závěsu má duo Radovan Šťastný a Michal Žáček se spoustou slavných hostů, pohádkového Davida Deyla či Romana Horkého. Zahraničí zastupují Busta Rhymes, Guided By Voices či AViVA.

V pátek 24. listopadu vyšly tyto nové tituly:

Take That - This Life
žánr: pop

Take That - This Life
Poměrně dlouho museli čekat fanoušci Take That na jejich devátou desku. Poslední "Odyssey" totiž byl de facto výběr hitů, byť znovu nahraných, a tak je letošní novinka prvním dlouhohrajícím počinem od šest let starého "Wonderland". Posluchači by se měli připravit, že kolekce dvanácti položek bude mírně odlišná od předchůdců, ačkoli rukopis trojice je zde stále výrazná. Gary Barlow, Mark Owen a Howard Donald totiž "This Life" natáčeli v Spojených státech, konkrétně v New Yorku a Nashvillu společně se svým dvorním spolupracovníkem Ryanem Carlinem a dvojicí velmi slavných producentů. Nejznámějším je bezesporu devítinásobný držitel Grammy Dave Cobb (Chris Stapleton, Brandi Carlile, Sturgill Simpson, Jason Isbell, The Highwomen, Rival Sons) a k němu se připojila jen o něco méně slavnější Jennifer Decilveo, která už spolupracovala s Markem Owenem na sólovce "Land Of Dreams" a do jejíž stáje patří Andra Day, Angelique Kidjo, Marina nebo Anne Marie. Co z toho ve výsledku vzniklo, zjistíte na YouTube skupiny.


Radovan Šťastný, Michal Žáček - Šťastný/Žáček
žánr: pop / šanson / jazz

Radovan Šťastný, Michal Žáček - Šťastný/Žáček
Na albu "Šťastný/Žáček" se spojili dva významní čeští hudebníci, které ovšem možná nebudete znát. Prvním je ostravský saxofonista Michal Žáček, který už přes čtvrt století doprovází hvězdy české, slovenské a světové hudby a podílí se na jejich studiových nahrávkách. Mohli jsme ho slyšet po boku Richarda Müllera, Vojtěcha Dyka, Vlasty Redla, Borise Urbánka, Petera Lipy, Dominica Millera nebo Richarda Bony. Výtvarník, fotograf, textař a příležitostný režisér klipů Radovan Šťastný hrál dlouhé roky a psal texty pro Karla Gotta, Kryštof nebo Vojtěcha Dyka. Není tedy divu, že právě poslední jmenovaný jim nazpíval dvě skladby třinácti, které pro tuto desku připravili. Těch dalších se ujali Aneta Langerová, Jaromír Nohavica, Richard Müller, František Černý, Peter Lipa, Kristína Mihaľová, Ivo Viktorin, Daniel Heriban a František Segrado. Ukázky všech písní jsou k dispozici na stránkách Suprahonu.


Nikol Bóková - Expedition
žánr: jazz / jazz rock

 Nikol Bóková - Expedition
Česká klavíristka Nikol Bóková se během pěti let a šesti řadovek propracovala ke svému třetímu autorskému albu "Expedition". Na expedici se s ní vydali kytarista David Dorůžka, kontrabasista Martin Kocián a bubeník Michał Wierzgoń, tedy sestava, která byla založena při příležitosti natáčení kolekce "Elements". Ve dvou skladbách se objeví také host, norský trumpetista Gunnar Halle. Koncept nahrávky vysvětluje sama klavíristka: " 'Expedition' je jízda. Jízda vesmírem. V mnohém jsem inspirovaná Arthurem C. Clarkem a jeho sci-fi romány. Inspiruje mě svět, hvězdy, Měsíc, planety, myšlenky a galaxie, a taky třeba pozemská jízda kabrioletem. V 'Expedition' jsem v kosmické lodi na dlouhé trase vesmírem, v ponorce hluboko v oceánu, na Faerských ostrovech, v Japonsku, chvíli jsem robůtkem na Marsu, chvíli jsem to já, jak tančím nebo poslouchám vítr, chvíli jsem ten samotný vítr. V 'Expedition' je spoustu míst k objevování s neomezeným počtem pasažérů." Co si pod tím představit, zjistíte z ukázek na stránkách vydavatelství Soleil Et Pluie.


Guided By Voices - Nowhere To Go But Up
žánr: indie rock

Guided By Voices - Nowhere To Go But Up
Američtí indierockoví vytrvalci Guided By Voices letos potěší své příznivce už potřetí. Jejich celkově třicátá devátá řadovka "Nowhere To Go But Up" se jeví jako rozmáchlé a divoké hudební dobrodružství. V jedenácti kompozicích totiž prakticky nenajdete ani náznak refrénů. V tomto zůstává tato banda i po čtyřiceti letech fungování neotřelou a experimentální na všech frontách. Do další kapitoly jejího hudebního dědictví se můžete začíst na jejím YouTube profilu, kde najdete ukázky i klipy.


Busta Rhymes - Blockbusta
žánr: rap

Busta Rhymes - Blockbusta
Po třech letech se se svým jedenáctým studiovým albem vrací legendární americký rapper Busta Rhymes. Pojmenoval ho "Blockbusta" a nahrál pro něj hned devatenáct tracků, na kterých spolupracoval s řadou významných kolegů. Hlavními producenty byli Pharrell Williams, Timbaland a Swizz Beatz a ti k sobě přizvali další lidi jako DJ Khalil, Cardiak, Focus, Hitmaka, Beam, Cool & Dre nebo Wheezy. Podobně nadupaný je také seznam hostů, v němž najdete jména jako Quavo, Bia, Young Thug, Blxst, Yung Bleu, Coi Leray, DaBaby, T-Pain, Burna Boy, Blackway, Jnr Choi, Chris Brown, Shenseea, Giggs, Kodak Black, Morray, Cie, Trillian, Rai či Big Tigger. Vydáním žije Bustovo YouTube.


Tip týdne

AViVA - Hate 2 Luv U
žánr: emo pop / rock

 AViVA - Hate 2 Luv U
Australská zpěvačka Aviva Anatasia Payne, která si říká AViVA, se drží normy jedno album ročně a letos ji naplňuje svoji čtvrtou deskou "Hate 2 Luv U". Deset položek tracklistu jí pomáhal skládat a produkovat její krajan Jean-Paul Fung, známý ze spolupráce s Last Dinosaurs, Silverchair nebo třeba Die! Die! Die!. Pokud byste mezi nimi hledali její aktuální singl "Strangers", ve kterém se spojila s Enter Shikari, budete zklamaní. Ten ovšem naleznete na jejím YouTube profilu, kde jsou i ukázky čerstvých kousků.


My Morning Jacket - Happy Holiday!
žánr: indie rock / psychedelický rock

My Morning Jacket - Happy Holiday!
My Morning Jacket je americká indierocková skupina, kterou v roce 1998 založili Jim James, Carl Broemel, Patrick Hallahan, Bo Koster a Danny Masterson. Společně jsou známí svými živými vystoupeními s příchutí psychedelického rocku. Mají za sebou osm desek a tu devátou zasvětili netradičně vánočním písním. Kapelník James se rozhodl pro tuto změnu žánru, protože chtěl vytvořit nahrávku, kterou by mohl poslouchat s celou svou rodinou. "Vždy jsem miloval vánoční hudbu," podotýká. "Chtěl jsem vytvořit album, které by bylo pozitivní a veselé a které by se líbilo lidem všech věkových kategorií." Paradoxně tak ožívají známé sváteční songy. Zvukově zamlžené dárečky přiváží na saních psych-/indierockový Santa. Rozbalovat s ním můžete už nyní na YouTube profilu formace.


Martinů Voices, Lukáš Vasilek - Britten
žánr: r'n'b / pop / soul

 Martinů Voices, Lukáš Vasilek - Britten
Do tří zásadních děl sborové tvorby Benjamina Brittena, jednoho z nejvýznamnějších skladatelů 20. století, se na albu "Britten" pustil komorní vokální soubor Martinů Voices pod taktovkou svého zakladatele a uměleckého vedoucího Lukáše Vasilka společně s harfenistkou Kateřinou Englichovou a varhanistkou Danielou Valtovou Kosinovou. Konkrétně se jedná od "Te Deum In C", "A Ceremony Of Carols" a "Hymn To St Cecilia" a každé z těchto děl je určeno pro jinou instrumentální sestavu - první pro sbor a varhany, druhé pro sbor a harfu, třetí pro sbor a cappella. Jak je pojali čeští hudebníci, uslyšíte v ukázkách na stránkách Animal Music.


Spector - Here Come The Early Nights
žánr: indie rock

Spector - Here Come The Early Nights
Spector, pětičlenná skupina původem z Londýna, se specializuje na hudbu, kterou lze popsat jako indie rock s výraznými popovými prvky. Její energický zvuk a chytlavé melodie s povedenými texty jsou jedinečné a plné života. Ve zvuku lze zaznamenat různorodé vlivy od takových velikánů, jako jsou ABBA, Blur či Nick Cave. Letošní album "Here Come The Early Nights" obsahuje celkem deset písní, z nichž každá přináší neuvěřitelnou sílu a výpovědní hodnotu. Každá je velmi pečlivě propracovaná a posluchače vtahuje do světa plného emocí a příběhů. Tato mladá banda sice vydává svou teprve druhou studiovku, ale směle si říká o pozornost. Získá si i tu vaši? Zjišťujte na YouTube.


Roman Horký a Kamelot - Zaprášené diamanty
žánr: folk / jazz - swing

 Roman Horký a Kamelot - Zaprášené diamanty
Kytarista, zpěvák a leader skupiny Kamelot Roman Horký na letošní desce "Zaprášené diamanty" oprašuje a novými jazz-swingovými aranžemi zdobí legendární trampské písně z období první republiky. Za doprovodu jeho sólové kytary a kontrabasu Petera Kormana dostaly ve Studiu Reset novou podobu například "Jižní kříž", "Vlajka vzhůru letí", "Niagara" nebo "Tvůj bílý šátek". Vedle protagonistova vokálu uslyšíte ještě hlasy Ilony Csákové, Pavlíny Jíšové, Jany Radové a Lucie Horké.


David Deyl & SOČR - Kouzelné melodie (Písničky z českých pohádek)
žánr: střední proud / filmová hudba

David Deyl & SOČR - Kouzelné Melodie (Písničky z českých pohádek)
David Deyl natočil spolu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu sbírku písní z českých pohádek a sám k tomu uvádí: "Přál bych si, aby posluchači alespoň na chvilku zapomněli na všechny starosti, shon a problémy, a rád bych je přenesl do světa fantazie, říše klidu a bezpečí, kde se budou cítit jako v tom nejkrásnějším snu." Vybral svému srdci nejbližší melodie ze známých českých pohádek a pohádkových a animovaných filmů. Nechybějí mezi nimi například "Kdepak ty ptáčku hnízdo máš", "Prstýnek", "Saxana", "Dělání", "Nám se stalo něco překrásného" nebo "Včelka Mája". Jako hosty si přizval zpěvačky Moniku Absolonovou, Markétu Konvičkovou, Evu Matějovskou, Kláru Vojslavskou, Natálii Grossovou a také Dětský sbor Českého rozhlasu. První ukázky zavěsil na svůj YouTube profil.


V krátkosti

  • Tina Turner - Queen Of Rock 'n' Roll
    Je to už pár měsíců, co rocková babička není mezi námi, a nyní na ni budeme moct zavzpomínat díky speciální třídiskové kompilaci obsahující pětapadesát songů včetně duetů s Rodem Stewartem, Bryanem Adamsem, Davidem Bowiem, Erosem Ramazzottim a dalšími. (YouTube)

  • Bill Gould and Jared Blum - The Eclipse
    Společné dílo umělců, z nichž jeden pochází z Ameriky a hrál v Faith No More a druhý ze Švédska, je jedinečnou směsí elektroniky, rocku a experimentální hudby. (YouTube)

  • Hannah Waddingham - Home For Christmas (soundtrack)
    To, že cenou Emmy ověnčená hvězda seriálů "Ted Lasso", "Sex Education" nebo "Game of Thrones" také zpívá, už z našich stránek zřejmě víte. A tak vás asi nepřekvapí, že si v sále London Coliseum střihla vánoční koncert pro Apple TV+ a teď k němu vydává soundtrack. (YouTube)

  • The Coronas - The Best Of The Early Days
    Irská rocková formace se rozhodla zavzpomínat na své rané období formou speciální kompilace. Naplnila ji třináctkou položek. (YouTube)

  • DJ Muggs, Dean Hurley - Divinity (score)
    Sci-fi snímek amerického režiséra Eddieho Alcazara, který produkoval Steven Soderbergh, opatřila hudbou dvojice amerických hudebníků. Sedmnáct kompozic rozhodně stojí za pozornost. (bandcamp)

  • Kamaiyah - Another Summer Night
    Americká rapperka z Oaklandu se hlásí o slovo s novou studiovkou. Připojili se k ní Jay Worthy, Hott Boy Zay a 03 Greedo. (YouTube)

  • Screaming Trees - Live At Egg Studios
    Americká grungeová skupina z Seattlu vydává své první živé album z roku 1991. Záznam zachycuje kapelu v její syrové a energické podobě. (YouTube)


    Dále vychází

    Alextbh - It's All Good
    Almost Honest - The Hex Of Penn’s Woods
    Anaiis - This Is No Longer A Dream (Deluxe)
    Argent - Original Album Classics
    Boy Wonder Cf - Chosen Few: New Generation
    Captain Beefheart And The Magic Band - Shiny Beast (Bat Chain Puller) (45th Anniversary Deluxe Edition)
    Caress - Night Call
    Cruciamentum - Obsidian Refractions
    Devin Townsend - Infinity (25th Anniversary Edition)
    Emma Gatrill - Come Swim
    Final Strike - Final Strike
    Fuming Mouth - Last Day Of Sun
    Future Static - Liminality
    Gram Parsons And The Fallen Angels - The Last Roundup: Live From The Bijou Cafe In Philadelphia March 16th, 1973
    Helga - Wrapped In Mist
    Joe Jackson - Mr. Joe Jackson Presents: Max Champion In ‘What A Racket!’
    John Prine - The Oh Boy Singles
    Judy Garland - Classic Duets
    Meduza - Meduza
    Raze Regal & White Denim Inc - Raze Regal & White Denim Inc
    Red Velvet - What A Chill Kill
    Různí - Noise For Now: Vol 1
    Scott Wade - Sticky Next To You On The Train
    Snoop Dogg - Doggystyle (30th Anniversary Edition)
    Sparks - Live At The Record Plant 1974
    Spock’s Beard - Feel Euphoria (20th Anniversary Edition)
    The Sleeping Souls - Just Before The World Starts Burning
    The Yes - The Yes Album / Super Deluxe
    War - The World Is A Ghetto: 50th Anniversary Collector’S Edition

    Vychází na vinylu:
    Be-Bop Deluxe - Hot Valves EP
    Buckcherry - Time Bomb
    Coheed And Cambria - Live At The Starland Ballroom
    Cruciamentum - Obsidian Refractions
    David J - From The Attic
    De La Soul - 3 Feet High And Rising (Vinyl Box Set)
    Fuming Mouth - Last Day Of Sun
    Helga - Wrapped In Mist
    Jethro Tull - Broadsword And The Beast
    Jethro Tull - Warchild Ii
    Joe Jackson - Mr. Joe Jackson Presents: Max Champion In ‘What A Racket!’
    Joni Mitchell - Court And Spark Demos
    Linkin Park - Lost Demos
    Meat Puppets - Forbidden Places
    Meduza - Meduza
    Nas - Nas, I Am…the Autobiography
    Noah Kahan - Cape Elizabeth Ep
    Norah Jones - Norah Jones Is Playing Along
    Raze Regal & White Denim Inc - Raze Regal & White Denim Inc
    Rilo Kiley - Under The Blacklight
    Různí - Asteroid City (soundtrack)
    Smash Mouth - Fush Yu Mang
    Take That - This Life
    Tantric - Tantric
    The Donnas - Get Skintight
    The Donnas - Turn 21
    The Flaming Lips - Live At The Paradise Lounge, Boston Oct. 27, 2002
    The Jesus Lizard - Blue
    Tina Turner - Queen Of Rock 'n' Roll
    Turnstile X Badbadnotgood - New Heart Designs EP
    Willie Nelson - Shotgun Willie (50th Anniversary Edition)

    EP:
    Birdmark (Manuel Gagneux Of Zeal & Ardor) - Tristan
    Dreamcatcher - Villains
    Eden Rain - All Things Change
    Erase Theory - The Good Kind
    Human Interest - Empathy Lives In Outer Space
    Merci, Mercy - Like An Orchid
    Mf Tomlinson - We Are Still Wild Horses
    O. - Slice
    Pole - Tempus Remix
    Snow Strippers - Night Killaz Vol 1
    Teen Daze - Quiet City
    The Haxan Cloak - Observatory (Reissue)

    Reedice:
    Kate Bush - 50 Words For Snow
    Kate Bush - Aerial
    Kate Bush - Before The Dawn
    Kate Bush - Director’S Cut
    Kate Bush - Hounds Of Loce
    Kate Bush - Lionheart
    Kate Bush - Never For Ever
    Kate Bush - The Dreaming
    Kate Bush - The Kick Inside
    Kate Bush - The Red Shoes
    Kate Bush - The Sensual World
    The Haxan Cloak - Excavation
    The Haxan Cloak - The Haxan Cloak
    Tublatanka - Poďme Bratia Do Betlehema
    Tublatanka - Volanie divočiny

  • NÁZORY

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
    Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
    Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
    Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
    Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
    Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
    Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
    Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
    Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
    Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
    Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
    Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
    Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
    Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
    Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
    - Audio: Guided By Voices v novém singlu "Serene King" o energii rozhodně nepřišli. Naopak! (23.04.2024 10:29)
    - Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
    - Nové desky 14/2024 - od X Ambassadors přes The Black Keys po Bensona Boona (10.04.2024 10:00)
    - Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
    - Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
    - Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
    - Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
    - Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
    - Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)

    ALBUM TÝDNE 17/2024

    Mark Knopfler
    One Deep River

    Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

    8/10

    NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

    FILMSERVER.CZ PÍŠE

    FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

    SPARK PÍŠE

    CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

    St 08.05.
    Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
    So 11.05.
    Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
    Ne 12.05.
    Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
    St 15.05.
    30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
    St 15.05.
    Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
    Čt 16.05.
    The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
    Čt 16.05.
    Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
    Čt 16.05.
    Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
    So 18.05.
    King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
    Út 21.05.
    Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

    » zobrazit všechny akce «

    OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

    Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    musicserver.cz - hudba od začátku do konce
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu