shop.musicserver.cz
Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2018 podle musicserveru (40-31)

Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2018 podle musicserveru (40-31)

Vydáno: 18.01.2019 16:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Rok se s rokem sešel a jednadvacet redaktorů musicserveru opět zasedlo k pomyslnému kulatému stolu, aby vybrali nejlepší alba uplynulého roku. V jejich hledáčku se objevilo 195 zahraničních desek, ovšem pouze čtyřicítka jich prošla do finálního výběru. Začínáme čtvrtou desítkou.

zahraniční desky: 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1


40. Alvaro Soler - Mar de Colores

Álvaro Soler - Mar de Colores
Španělština už v hitparádách zase letí, což mnohé z nás jistě dovádí k šílenství. Naštěstí latino pop neznamená jen agresivní rytmy à la "Despacito". Usměvavý Alvaro Soler nám tento žánr servíruje se svěžestí letního salátu. Hned albový otvírák "La Cintura" či následující "Histerico" sice míří na roztančený parket, deska ale obsahuje i spoustu melodických písniček, které spíše než ke zběsilému dovádění svádějí k příjemnému pohupování v křesle. Zatímco mnozí interpreti staví své království na naléhavosti, na Alvarově říši baví nejvíc právě to, jak komfortně a pohodově se v ní cítíte. S kousky jako "Veneno" nebo "No Te Vayas" vás hřejivé sluneční paprsky alespoň imaginárně polaskají i v lednových mrazech. A kdo si potrpí na hosty, toho potěší Nico Santos, Flo Rida nebo těsně před koncem konejšivý hlas písničkářky Birdy. Kéž nás Soler svými pozitivními vibracemi nakazí i 7. května v pražské Tipsport aréně. (Josef Martínek)


39. John Grant - Love Is Magic

John Grant - Love Is Magic
Čím větší očekávání, tím větší může být zklamání. John Grant je jedním z největších současných songwriterů a každé z jeho sólových alb je inteligentní skladatelský zážitek. Po excelentním "Grey Tickles, Black Pressure" se nestáhl do ústraní, jeho úžasný hlas se objevil na deskách Susanne Sundfør, Elbow nebo Vessels, a dokonce i na nejnovějším albu našich Please The Trees. První singlové ochutnávky z jeho čtvrté sólové desky, upřimně řečeno, mnoho neslibovaly. V "Touch And Go" nebo "Love Is Magic" se hudebník představoval spíše jako soft rockový tatínek, "He's Got His Mother's Hips" se zdála být jen stínem jeho dřívějších tanečních skladeb. Pro desku jako celek ale tyto singly nejsou vůbec reprezentativní. Zvuk "Love Is Magic" zřejmě nejvíce ovlivnila deska "Mr Dynamite", kterou Grant vydal se skupinou Creep Show. Máme zde tudíž syrovou elektroniku, hrubé osmdesátkové syntezátory, jednoduché melodie (jednodušší než doposud), které jen zdůrazňují muzikantův tentokrát až jedovatý humor a krutě sarkastický pohled na současnou Ameriku. (Wojciech Nowacki)


38. Ariana Grande - sweetener

Ariana Grande - Sweetener
Pro Arianu Grande byl rok 2018 dosavadním vrcholem kariéry. Úspěšné album "sweetener" nabídlo oproti předchozím deskám o poznání zřetelnější vlivy urban scény, za čímž stojí především producent Pharell Williams. Nezapomnělo se ale ani na fanoušky, kteří si interpretku oblíbili díky skvěle napsaným popovým hitům. Těmi jsou zde především výborné "no tears left to cry" a "breathin". Na druhé zmiňované se Ariana vyrovnává s úzkostmi, které ji už nějakou dobu provázejí. A které pochopitelně prohloubil i manchesterský teroristický útok, který nepřežilo dvaadvacet zpěvaččiných fanoušků. Těm Ariana Grande složila poctu skladbou "get well soon", kterou ukončila úsekem ticha tak, aby se časomíra zastavila na hodnotě pět minut a dvaadvacet sekund, což je datum, kdy k události došlo. (Lukáš Boček)


37. Kanye West - ye

Kanye West - Ye
"Nenávidím, že jsem bipolární, je to úžasné," vtipný titulek na obalu loňské novinky "ye" od amerického megalomanského rappera Kanyeho Westa prozrazuje o jejím obsahu možná víc, než by sám autor chtěl. Silně osobní deska, na které se Kanye West vyrovnává se svou mentální poruchou, obsahuje pouhých sedm tracků a celková stopáž nahrávky má něco málo přes dvacet minut. Že je to málo? Ne, není. Poslech to může být zpočátku těžkopádný, ale nakonec deska najede a vryje se do paměti. Ať už jde o skoro pětiminutovou rozpravu nad sebevraždou v úvodním songu "I Thought About Killing You", poctivý rap ve svižném hitu "Yikes", který americký rapper zakončuje šílenými pokřiky "I'm a superhero!", anebo o energií nabitou skladbu "Ghost Town", kde nejvíc vyčnívá hostující zpěvačka 070 Shake. Každá skladba má prostě něco do sebe. Celkový dojem může narušit snad jen pár bizarních momentů (ehm... ano, řeč je o "Violent Crimes"), ale ve výsledku jde o vydařené album. (Jaroslav Hrách)


36. Jess Glynne - Always In Between

Jess Glynne - Always In Between
Po částečném ústupu ze slávy ze strany popových megastars typu Britney, Christiny, Avril a dalších z přelomu tisíciletí se svět jal vyhledávat nové hezké tvářičky, které pokladničky hladových vydavatelství zase naplní. Jak už to tak většinou bývá, zlatou žílou byla opět britská scéna. Z ní vyrašila hned skupina slečen, které nejen že zněly produkčně neoposlouchaně, ale navíc i opravdu umějí zpívat naživo, což v minulé dekádě nebylo ani zdaleka pravidlem. Mezi těmi nejvýraznějšími byla upovídaná Jessie J, ultimátní sadou hitů disponující Dua Lipa, jejíž předloňský debut, který loni vyšel v reedici, pro mne byl popovým klenotem, jaký tu nebyl minimálně od "Teenage Dream" od Katy Perry, a pak ještě i pár dalších. Třeba Rita Ora, na kterou bych si rád názor teprve udělal, to by ale nesměla rušit jeden koncert za druhým. To s Jess Glynne už mám jasno od šťavnatého singlu "Rather Be", kde ji její signifikantní hlas pomohl z Clean Bandit, do té doby neznámé skupiny, udělat festivalové jistoty. Totéž se ale podařilo i jí. Na turné s debutovou deskou jsem jí za velmi povedený koncert tleskal nejprve v Budapešti, jen o pár týdnů jsem se pak dojal spolu s ní, když se v Berlíně na velkém pódiu před tisícovkami lidi rozplakala, protože šlo o poslední zastávku prvního turné a ona měla strach, že už by se něco takového nemuselo opakovat. Jen velmi málo umělců je schopno se takto otevřít svým fanouškům a za to k ní i já budu mít vždy o něco blíže než k ostatním. A muzika? Ta pokračuje v cestě vytyčené debutem, což je setsakra dobře, takže si troufám říct, že se Jess posledního turné hned tak nedočká. (Jan Trávníček)


Tip Davida Věžníka: Mitski - Be the Cowboy

Mitski - Be the Cowboy
Předobrazem páté desky japonsko-americké muzikantky Mitski byla představa osoby, která stojí sama na pódiu a zpívá, zatímco ji osvětluje ostrý bodový reflektor v jinak tmavém sále. Mnozí z nás se při této představě jistě otřepou. Ne tak ona. Tato osmadvacetiletá umělkyně, která se cítí být Japonkou i Američankou přesně z poloviny, z tohoto obrazu dokázala vytřískat hned čtrnáct písní. Finální podobu jim dal producent Patrick Hyland, se kterým Mitski spolupracuje dlouhodobě. Ten její myšlenku podpořil úspornou produkcí, která nevrství vokály a do popředí staví kytaru, klavír a syntezátory, a dodává tak výsledku na syrovosti. A když k tomu přičtete fakt, že tahle slečna umí napsat písničku, která vás dostane do kolen jak ve studiové, tak v a cappella verzi (ano, řeč je o "Nobody" - zde a zde), dostanete prostě skvělou desku.


35. Anne-Marie - Speak Your Mind

Anne-Marie - Speak Your Mind
Jednou z možností, jak se vytáhnout mezi úspěšné sólové zpěvačky a songwriterky, je spolupráce s EDM interprety, kteří mají na svých deskách hodně místa pro hosty. A pokud jste z Británie nebo Skandinávie, dělí vás od nich maximálně jedna kontaktní osoba. Jestli bychom měli jmenovat jednu umělkyni, která se ze všech těch Rudimental, Clean Bandit, Kyga nebo Davida Guetty vyšvihla, je to Anne-Marie. Přitom ta je oproti nějaké Elle Eyre docela obyčejná zpěvačka s dětským hláskem. A v tom to právě je. Anglická Anča nás oslňuje svou normálností a sympatií a její songy jsou přesně ten správný popík, který všichni skousnou a chtějí slyšet. A abychom ji nekřivdili, její první major singl "Alarm" dobyl britské Top 20 dřív, než vyšlo featuringové #1 "Rockabye". Přesto to bylo dva roky zpět, oba kousky na desce "Speak Your Mind" najdeme. Až pátý singl "Friends" s Marshellem totiž udělal ten sólový mega úspěch a připravil prostor pro vydání celé desky. Člověk by čekal, že tedy stačí, aby zbytek desky byla výplň, ale při celé hodinové délce Anne-Marie nepřestává překvapovat. Další platinový singl "2002" patří k tomu nejlepšímu, co v tomto století pop zažil, a takových tam je více. (Petr Doupal)


34. Sigala - Brighter Days

Sigala - Brighter Days
Britský DJ a producent, vystupující pod uměleckým pseudonymem Sigala, se na hudební taneční scéně pohybuje přes tři roky. S plnohodnotnou studiovou deskou přišel ale až loni. Jeho první singl "Easy Love" z roku 2015, který šikovně sampluje odrhovačku "ABC" od Jackson 5, se dokázal vyhoupnout na první příčky britské hitparády a podobné zastoupení by si zasloužilo i zbylých patnáct zářezů. Všechny písničky jsou svěží letní drinky prosluněné dobrou náladou a chytlavými tanečními refrény. Když si k tomu připočteme i hvězdné vokální zastoupení v čele s Kylie Minogue, Palomou Faith, Craigem Davidem, Meghan Trainor nebo The Vamps, máme tu jednu z nejzábavnějších tanečních desek roku 2018. V každém roce kraluje vždy styl jednoho DJe. Po Davidu Guettovi, Calvinu Harrisovi nebo Kygovi si ten s pořadovým číslem 2018 uzmul tento mladý sympatický Brit. (Tomáš Navrátil)


33. Imagine Dragons - Origins

Imagine Dragons - Origins
Kdo by si jako první v diskografii Imagine Dragons poslechl jejich loňskou desku "Origins", určitě by nechápal, kde se u nich vzalo mimo jiné i označení alternative rock band. Jak jeden z více alternativnějších kolegů podotkl, kapela kolem zpěváka Dana Reynoldse je v podstatě taková diskoška pro děcka. Je. Ale nejenže umí napsat spousty hitů, ale také je umí skvěle prodat naživo. Kdo byl na nějakém jejich koncertě, ví, že s publikem si opravdu umí pohrávat, jak chtějí, a písničky podávají s mnohem větší energií. "Origins" každopádně plynule navazuje na minulou nahrávku "Evolve", takže opět ubylo kytar a přibylo popu/elektroniky. Přesto se skupině podařilo zachovat si svůj zvuk a občas vyloženě překvapí a potěší úkrokem jinam. Rádia a srdce fanoušků si samozřejmě získaly singly "Natural" či "Zero", poklady se ale skrývají v oněch jiných písničkách. Na jejich poměry poměrně zběsilá "Digital" či naopak country ovoněná "West Coast" zůstanou v playlistech možná mnohem déle než singly. (Honza Balušek)


32. Myles Kennedy - Year Of The Tiger

Myles Kennedy - YOTT
První sólové album Mylese Kennedyho, který se proslavil účinkováním v Alter Bridge a dlouhodobou spoluprací se Slashem, je mocné právě v tom, že je zde Myles poprvé zcela sám za sebe. U předchozích angažmá skvěle slouží kapele, tady se projevuje jako nezávislý a neomezovaný skladatel a muzikant. Jeho písně jsou velmi osobní a to je jejich největší síla. Autorsky se netají obdivem a láskou k Led Zeppelin a blues, album má báječný zemitý poloakustický zvuk (i když místy se samozřejmě Kennedy umí pustit také do velkolepého opusu, zde třeba v "Great Beyond"), ve kterém se vznáší zpěvákův bezvadný vokál. Podobnou odbočku od burácivých kytar k mírnějšímu akustickému pojetí už úspěšně absolvovalo vícero borců (namátkou Zakk Wylde nebo Chris Cornell) a Kennedymu tato podoba sluší náramně. (Pavel Parikrupa)


31. Tracey Thorn - Record

Tracey Thorn - Record
Pátá řadovka britské písničkářky Tracey Thorn je vlastně jednoduchou, přirozenou a uvěřitelnou nahrávkou. A proto se dostala do našeho žebříčku. Tracey už není nejmladší, v době vydání alba jí bylo 55. Má tři odrostlé děti, spoustu životních příběhů a zkušeností a tak je tady lehce, s feministickým nádechem, ale i tím správným nadhledem a odstupem promění v devítku písní. Tu tanečnějších (ale je to taková ta retro diskotéka, kterou pamatujou lidi mého věku), tu víc písničkářských, tu temnějších. A ono to do sebe zapadá a tvoří semknutý celek. Funguje. Tracey navíc pomáhá její civilní zpěv a řada hostů - třeba zpěvačky Shura (vokály v "Air") a Corinne Bailey Rae (tu uslyšíte v "Sister"). A jedna čistě subjektivní poznámka - i když jde leckdy o pomalé kousky (třeba nádherná "Go" nebo "Face"), moc dobře se s touhle deskou běhá. (Honza Průša)


NÁZORY
  • Je chvályhodné, že je pan Trávniček zcestoval... (wtf, 18.01.2019 18:41) Reagovat

    Je chvályhodné, že je pan Trávniček zcestovalý a vyzná se v historii popových zpěvaček. Jen škoda, že v textu se člověk absolutně nic nedozví o albu samotném. :( Mám takový dojem, že čtenářům je úplně fuk, na kolika koncertech už v minulosti byl a na které by chtěl ještě v budoucnu zajít.

    • Re: Je chvályhodné, že je pan Trávniček zcestoval... (Anonym, 19.01.2019 17:33) Reagovat

      Hm... a to si jako myslíš že seš něco lepšího? Tak určitě.....

      • Re: Je chvályhodné, že je pan Trávniček zcestoval... (Anonym, 24.01.2019 20:45) Reagovat

        Anonyme, ty jsi ale vůůůůl

  • No nevím..tato první desítka je úplně mimo m?... (Anonym, 18.01.2019 18:54) Reagovat

    No nevím..tato první desítka je úplně mimo mísu,ale chápu že tady letí popina..

    • Re: No nevím..tato první desítka je úplně mimo m?... (Tom, 19.01.2019 11:58) Reagovat

      Mas neco proti popu?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením (18.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)
- Ariana Grade představila tracklist desky "Eternal Sunshine". I s překvapivým hostem (29.02.2024 14:33)
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Video: Skoro jako Madonna. Nebo Ewa Farna. Ariana Grande si v klipu "yes, and?" vyřizuje účty s hatery (13.01.2024 08:48)
- Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators přijedou v dubnu 2024 do Brna (17.10.2023 16:30)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Audio: Ariana Grande vzdala hold svému zesnulému expříteli Macu Millerovi v nové verzi jejich společné skladby "The Way" (30.08.2023 14:46)
- Naživo: Imagine Dragons ve druhém dni Szigetu zaplnili plochu na stání, objevem se stal Youngr (12.08.2023 17:41)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu