shop.musicserver.cz
Susanne Sundfør, Shey Baba, Palác Akropolis, Praha, 3.3.2018

Severská melancholie v dokonalém hávu Susanne Sundfør

Vydáno: 04.03.2018 20:59 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: Jan Kuča

"Music For People In Trouble" je návratem k akustice a neoblomnému charismatu Susanne Sundfør. Její současná tour je komorního rázu a prim hraje její hlas, ze kterého často běží po zádech mráz. Pražský večer zahajoval neméně dobrý Shey Baba, o kterém snad brzy uslyšíme více.

Live: Susanne Sundfør

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 3. března 2018
support: Shey Baba
setlist: Mantra, Good Luck Bad Luck, Silencer, Can You Feel The Thunder, The Sound Of War, Undercover, As I Walked Out One Evening, Bedtime Story, Reincarnation, The Golden Age, White Foxes, No One Believes In Love Anymore, Trust Me
Fotogalerie

Pryč jsou časy s elektronikou (i když sama autorka nevylučuje, že se k ní ještě někdy vrátí). Susanne Sundfør tyto experimenty na chvíli uzavřela do jedné z komnat své kariéry a "Music For People In Trouble" zahalila do akustického hávu podtrženého smyčci a vsadila na výrazná témata. Pod svá křídla si ji vzal label Bella Union a tichým patronem (hostujícím i na desce) se jí stal John Grant. Povedené album se probojovalo dokonce až na patnáctou příčku v naší loňské rekapitulaci. Aktuální turné Susanne absolvuje v triu se dvěma doprovodnými multiinstrumentalisty (kteří hráli na klavír, klávesy, dechové nástroje - flétnu, saxofon, klarinet), v Praze se navíc připojil jeden domácí host. Večer ze série Femme Fatale však zahajoval talentovaný Shey Baba.

Shey Baba, Palác Akropolis, Praha, 3.3.2018
© Jan Kuča
Rodák z Los Angeles se představil v šestici skladeb. Hned v úvodu vypálil oba doposud uvedené singly "Requiem" a "Vertigo" z chystaného debutu (ten by se měl jmenovat "Requiem"). Od prvních chvil ukazoval svou muzikálnost a hlasový rozsah - ačkoliv o sobě prohlašuje, že do svých dvaceti let netušil, že by se mohl muzice naplno věnovat nebo skládat nějaké své vlastní věci. Turbulence v jeho soukromém životě a rodinné trable ale vyústily v řadu písní - naléhavost a žár emocí byly patrné v každém momentu. Civilně křehké zpovědi postavené na nezaměnitelném hlase prezentoval Shey Baba s pokorou a určitou plachostí. Pražské publikum si ale postupně získal, osobně jsem zvědav, kam se jeho dráha posune. Susanne měla velmi dobrý výběr, neb jako příprava na další část večera to k sobě pasovalo/ladilo na výbornou.

Susanne Sundfør, Palác Akropolis, Praha, 3.3.2018
© Jan Kuča
Tím jejím zmíněným tuzemským hostem se stala violoncellistka Terezie Kovalová. Její party zintenzivnily jinak komornější aranžmá jednotlivých písní. Hudebníci přidávali i krátké improvizace/mezihry, které některé kompozice navzájem propojily. Ačkoliv vystoupení Susanne Sundfør bylo z těch kratších, o to více intenzivních požitků nabídlo. Přestože chyběla většina jejích stávajících hitů, vlastně zazněl jen jeden - "White Foxes" coby klavírní finále hlavního bloku - ve svém důsledku to vůbec nevadilo, stejně jako ona absence elektroniky. Vše stálo na nezaměnitelnosti hlavní aktérky, jejím charismatu a hlasovém projevu, který mohl takto ukázat v plné síle své ukryté hodnoty. Byl to tak dokonalý protipól k jejímu vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava před dvěma lety.

Susanne během večera prostřídala klavír s akustickou kytarou a v pauzách mezi skladbami reagovala na postřehy z publika. To bylo od začátku na její straně. Logicky nejvíce prostoru dostalo "Music For People In Trouble" a jeho vyprávěné příběhy, do minulosti se vždy jen nakouklo a výběr zpravidla padal na nesinglové tracky. Hudební variace překlenuly klavírní pop do lehce jazzových vod a dark ambientních rovin, vynikl tak i až pastorální charakter jednotlivých kompozic.

Susanne Sundfør, Palác Akropolis, Praha, 3.3.2018
© Jan Kuča
Zahajovalo se skvěle vystavěnou "Mantrou", stejně tak zafungovala i předposlední "No One Believes In Love Anymore", v obou zůstal prostor i pro interpretační virtuozitu jednotlivých aktérů. V "Bedtime Story" Susannin vokál krásně překlenula Jeremyho hra na klarinet. Silné momenty přišly ve chvílích, kde se Susanne doprovázela sama na klavír - ať už zmíněná tajuplná liška "White Foxes" nebo dojemně uhrančivá "Undercover". I když nedošlo na více takovýchto sól ani úchvatnou "Mountaineers" (John Grant by však asi musel být puštěn ze záznamu), vše vynahradilo trio skladeb "Silencer", "The Golden Age" a závěrečná "Trust Me", v nichž se v plné síle rozezněl Susannin hlas a ukázal, kolik nezkrotné naléhavosti je v něm uschováno. Bylo to do posledního detailu sestavené představení, v němž se nic navzájem nerušilo a vše na sebe plynule navazovalo.

Tento večer přinesl dva důležité poznatky - skvěle vybraného předskokana Shey Babu, kterého pak šlo potkat v publiku, jak do sebe nasává um a charisma Susanne Sundfør. Druhým poznatkem pak byla její nová (dost možná ta pravá) tvář, která je prosta elektronické alchymie, v které se ale zjevně cítí jistěji. Byla to intenzivní výprava napříč severskou melancholií, v které jsme byli důkladně vykoupáni a pak s nadějí vypuštěni do chladné noci.

NÁZORY
  • Pochvala (Želvák, 04.03.2018 22:45) Reagovat

    Děkuji autorovi za poctivou a pěknou recenzi, k níž navíc připojil správný seznam hraných skladeb. To na Musicserveru není samozřejmostí (vzpomínka na zprávu z posledního vystoupení PJ Harveyové). Navzdory drobným mouchám (velikost počátečních písmen v anglických názvech děl, na mé straně ne úplně pochopené použití kurzivy) považuji tento článek za příklad kvalitního zhodnocení kulturního zážitku, přestože mé subjektivní hodnocení koncertu (konkrétně předskokana) je místy opačné. Jen tak dál!

  • má hlas jako Helenka Vondráčková (Kolomazník, 05.03.2018 00:02) Reagovat

    ale horší texty

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Terezie Kovalová dokončuje svou první sólovku. Pomoci jí můžete i vy (21.03.2024 12:16)
- Recenze: Susanne Sundfør na vynikajícím albu "blómi" pěje ódu na duchovní optimismus (22.05.2023 00:00)
- Nové desky 17/2023 - od The National přes Jessie Ware po Dipla (03.05.2023 08:00)
- Video: Susanne Sundfør v klipu "alyosha" shrnuje svůj svatební den (18.04.2023 14:44)
- Recenze: "Je všechno dobrý?" ptá se na svém debutu Marie Kieslowski. A my odpovídáme: "Je to výborný" (19.12.2022 00:00)
- Video: Röyksopp v emotivním videu "Stay Awhile" zkoumají lidskou potřebu intimity (17.11.2022 10:34)
- Video: Terezie Vodička Kovalová ON AIR: V klasice je moje známé jméno spíš přítěž (31.08.2021 15:28)
- Nové desky 49/2019 - od Marpa & TroubleGang přes Kacey Musgraves po The Flaming Lips (03.12.2019 21:00)
- Naživo: Zvíře jménem Podzim uhranulo svojí intimitou, temností a vlídnou melancholií (27.10.2018 12:00)
- Video: Vojtěch Dyk prožívá s Patricií Fuxovou "Lásku z Kateřinic" (18.10.2018 13:29)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu