Marien na albu "Ideon živě" vzpomínají na loňský výroční koncert

05.07.2017 13:27 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Pardubičtí Marien loni oslavili jubilejní desátý výroční koncert sice tradičním, ale přece jenom vylepšeným vystoupením. Přesunuli ho totiž do Výstavního centra Ideon, které bez jakéhokoli reklamního plakátu vyprodali. Zcela nečekaně nyní potěšili své fanoušky albem, které obsahuje výběr písní z vystoupení.
8/10

Marien - Ideon živě (výroční koncert Marien 2016)

Skladby: Pouliční lampa, Ze skla, Barvy podzimu, Letní, Eye in the sky, Múze Marien, Hotel California, Olešnická, Třetí přání, Butch & Sundance, Ulice, O krok dál, Alchymista, Rozálka, Malému princi
Vydáno: 16.06.2017
Celkový čas: 58:47
Vydavatel: FOLK ŽIJE!
V playlistu koncertu zazněly nejznámější skladby Marien, hráblo se však i do dávné historie, do doby, kdy na scéně působili přímí předci Marien Poupata, a nechyběly ani některé zahraniční předělávky. Samozřejmostí jsou i zbrusu nové písně. Víťa Troníček je jako hlavní autor skladeb nesmírně plodný a jeho šuplík přetéká novými melodiemi, texty i celými skladbami.

Prim z těch novějších zde jednoznačně hraje "Rozálka", která mezi fanoušky zaslouženě vzbudila pozornost už díky zveřejněnému videu ze zkoušky. "Butch a Sundance" jsou zase malou úlitbou těm, kteří se k sólovému mikrofonu až tak často nedostanou - Petrovi Opočenskému a Honzovi Troníčkovi. Zcela na úvod ale zní "Pouliční lampa" jakožto vzpomínka na tragicky zesnulého Zbyňka Rosendorfa. A pak už je zde mix starších i novějších písní, z nichž páteř tvoří tři řadová alba, která Marien doposud vydali - "Krajina v tobě", "V půli cesty" a zatím poslední "Ze skla".

Nesmírně zajímavě však zde působí i nové verze starších zahraničních hitů. V době, kdy přišla do kapely Zuzka Mimrová, tak jí Víťa Troníček přepracoval (za pomoci předlohy zpěvačky Noa) skladbu The Alan Parsons Project "Eye In The Sky". Zpomalil ji, přidal na jemnosti a křehkosti a ještě víc tím výsledek prozářil. Fakt, že velmi dobře ovládá svůj nástroj, dokládá nový kabátek slavné "Hotel California" od Eagles. Zajímavým objevem pro pisatele recenze jsou Indigo Girls, které zde dostaly místo v podobě předělávky "O krok dál", v originále "Closer To Fine". Hodně slušivé spojení.

Kouzlo živého vystoupení Marien tkví v tom, že neztrácejí vůbec nic ze studiové přesnosti a vyladěnosti. Obě dámy patří k ozdobám pódia nejen co se týče fyzické krásy, ale i hlasové vybavenosti. Zatímco Zdena Troníčková (na hlavním snímku) nabízí řezavější hlasové polohy a civilnost, Zuzka Mimrová dodává jistotu a sílu. A pánové samozřejmě nejsou do počtu. Jednolitý celek Marien spojuje láska k hudbě. Fakt, že se jí neživí, může být do budoucna přítěží pouze v tom smyslu, že počet vystoupení formace stoupá, publikum také roste a je stále těžší časově sladit zaměstnání s koncerty. Album, které je jasně míněno jako nízkorozpočtové, radost fanouškům určitě i tak udělá. Je myšleno především jako poděkování těm nejvěrnějším.

Díky spolupráci s Českým rozhlasem bude kompletní videozáznam z koncertu k mání od 5. července 22:00 na oficiálním YouTube kanálu Českého rozhlasu. Recenzované CD je hodina muziky, která je hodná, milá, romantická, melodická a neuspává, nemůže urazit. Naopak ještě zvýší očekávání na věci příští.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY