"Krajina v Tobě" od Marien je pohlazením pro nezměnitelné romantiky

14.12.2015 10:27 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Pardubičtí folkaři Marien letos ukrojili jedenáctý rok své kariéry. Pod novým vydavatelstvím a již rok bez tragicky zesnulého Zbyňka Rosendorfa se rozhodli oprášit a doplnit svoji albovou prvotinu "Krajina v Tobě". Pro mnohé to bude hodně příjemné vzpomínání v kombinaci s aktuálním stavem v kapele.
8/10

Marien - Krajina v Tobě (rozšířené vydání 2015)

Skladby: Memento mori, Hradby, Trhni si!, Ulice, Šest věrných mužů, Nepospíchám, Kluk z Pardubic, Návrat, Plamen, Hladina, Ticho před bouří, Christiana, Půlnoční session, Krajina v Tobě Bonus: Zimomřivá, Pěčínská
Vydáno: 21.11.2015
Celkový čas: 64:52
Vydavatel: FOLK ŽIJE!
O klasickou reedici se nejedná. Původní nahrávka vznikla v roce 2009 ještě pro vydavatelství Good Day Records, nyní vychází pod patronátem FOLK ŽIJE!. Právě v roce 2009 byl ještě členem sestavy Honza Troníček, který se po pauze vrátil, a Radek Bartoš, který se po původním vydání alba vydal na sólovou dráhu. Nedávno mu vyšel zajímavý debut "Vnitřní kompas", u kterého mu pomáhala také kapela Marien. U té příležitosti vznikl nápad natočit i dvě skladby, které vznikly v době nahrávání "Krajina v Tobě", ale z dramaturgických důvodů byly nakonec vyřazeny. "Zimomřivá" i "Pěčínská" tak dostaly prostor až zde.

Je potřeba zmínit, že původní nahrávka rozhodně nebyla spíchnutá horkou jehlou. Autor drtivé většiny hudby, textů a zároveň kapelník Vít Troníček byl rozhodnut klidně žádnou desku nevydat, pokud nebude s písněmi stoprocentně spokojen a nenajde schopného vydavatele. I demosnímky si našly své nadšené posluchače a hned pět písní z období let 2005-2007 se dostalo o dva roky později na tuto nahrávku.

Troníček se zde ještě více než kdy jindy ukazuje jako výsostný melodik. Folková hudba se velmi často dá interpretovat jako hodná, líbezná. V podání Marien si ještě přidejte přívlastky romantická, křehká, zvonivá. Není zde ani stopa po alternativě, naopak melodie vyloženě hladí, nádherně vystavěným vícehlasům častokrát vévodí hlas Troníčkovy manželky Zdenky. Marien mají obrovskou výhodu i v tom, že s výjimkou baskytaristy Petra Opočenského jsou všichni zajímaví zpěváci, takže album nemá možnost nudit.

Důležité jsou zde také texty. Nejsou žádnými přihlouplými říkankami, naopak vás často přinutí zastavit se a poslouchat, jak to ten autor asi myslel. Potkáváme se zde s básnířkou Sapfó, dramatikem Sofoklem nebo se spisovatelem Rudyardem Kiplingem. A téma je velmi jasné - vztahy a láska. Našlo se zde i místo pro jednu příjemnou poťouchlost, která dokazuje, že s ansámblem a jeho uměleckým vedoucím je na koncertech i dost legrace. "Kluk z Pardubic" humorně poukazuje na fakt, že město perníku není žádnou dírou světa. Je to takové mírné vybočení z nastoupené linky desky, ale vybočení veskrze příjemné a úsměvné.

V bonusech alba se prostřídaly ženské vokály a místo Zdeny Troníčkové, která pěvecky exceluje na většině základní stopáže alba, dostává příležitost u mikrofonu i aktuální členka sestavy Zuzka Mimrová. Díky zpěvákům Radkovi Bartošovi a Víťovi Troníčkovi není tak výrazná, ale dá se počítat s faktem, že na další chystané řadovce Marien dostane prostoru daleko víc.

Album "Krajina v Tobě" se stejně jako loňská deska "Ze skla" k zimním večerům, praskajícímu krbu, lahvince kvalitního červeného vína a přítomnosti osoby, kterou máte nejradši, náramně hodí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY