shop.musicserver.cz
Nové desky pro 19. týden

Nové desky pro 19. týden

Vydáno: 10.05.2015 10:01 v sekci Nové desky - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Nálož novinek různých stylů vede s šansonem Radůza doprovázená popovým Erosem Ramazzotti. Hip hop zastoupí Snoop Dogg, experimenty Róisín Murphy, alternativní rock Mew a metal Kamelot. Americana bude znít v podání Shelby Lynne a Emmylou Harris, jazz a hip hop spojili Badbadnotgood a Ghostface-Killah a tipem týdne jsou Ponk s jejich postfolklorem.

Pokud se v pondělí 11. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Radůza - Marathon - příběh běžce (Radůza Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / šanson

Radůza - Marathón - příběh běžce
Je to něco málo přes rok, co Radůza představila album "Gaia" a už je zpět s dalším, které lze nazvat koncepčním. Téma "Marathonu - příběh běžce" popisuje sama Radůza: "Tentokrát jsem se pustila do skutečného vyprávění. Napsala jsem šestnáct povídek, které nemají jen společný námět, ale spojuje je i osoba vypravěče, jímž je člověk procházející napříč staletími od bitvy u Marathonu až do roku 1946, kdy své vyprávění uzavírá v Sudetech. Ke každé povídce jsem napsala písničku, a tak vznikl jakýsi knižní muzikál. Nazvala jsem si tento útvar chansonetto." Po hudební stránce čerpá z folklóru, a to především českého. Na albu jsou však i písničky inspirované italskou, americkou či anglickou lidovou písní. Některé části textů pro dokreslení prostředí pak napsala v cizích jazycích a i kvůli tomu si do studia pozvala několik hostů. Anglicky si zazpívala s Justinem Lavashem, italsky s Kamilem Jindřichem, česky s Monikou Žákovou a v písničkách ji doprovodila i harfenistka Ivana Pokorná a Domažlická dudácká muzika. Radůza se doprovázela především sama, avšak v mnoha písních obohacují aranže její stálí koncertní partneři kytarista Josef Štěpánek, bubeník David Landštof a houslista a basista Jan Cidlinský. Reprezentativní přehled o desce nabídnou ukázky na Supraphonline.cz.


Eros Ramazzotti - Perfetto (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / pop-rock

Eros Ramazzotti - Perfetto
Své třinácté studiové album pojmenoval Eros Ramazzotti názvem, který netřeba překládat. "Perfetto" bude obsahovat čtrnáct písní a jejich natáčení probíhalo v Los Angeles, Miláně a Římě, kde ho doprovázel i jeho dlouholetý hudební spolupracovník Claudio Guidetti. K němu navíc přibyli ještě hudebníci velmi zvučných jmen. Na desce se totiž podílel i bubeník Vinnie Colaiuta, jehož služeb využili Joni Mitchell, Herbie Hancock, Quincy Jones nebo Leonard Cohen a především kytarista Michael Landau, který nahrával s Michaelem Jacksonem, Jamesem Taylorem, či Milesem Davisem. Deska je podle zasvěcených návratem Erose Ramazzottiho k jeho klasické tvorbě, tedy daleko od všech elektronických zvuků a jiných experimentů. Tato slova potvrzuje již i pilotní singl "Alle Fine Del Mondo", kde si zpěvák zahrává dokonce s country. Jeho videoklip již sdílí zpěvák na svém VEVU. Ukázky všech písniček si můžete poslechnout v německém e-shopu WelBild a nám zbývá pouze dodat, že deska vyjde i ve dvou diskové deluxe edici.


Snoop Dogg - Bush (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / funk

Snoop Dogg - Bush
Spousta lidí věří, že třináctka je nešťastné číslo. Zda tomu bude stejně i v případě Snoop Dogga, který se právě k tomuto číslu dostal ve své diskografii, uvidíme. Novinku nazval "Bush" a pro její produkci, která trvala dlouhé dva roky, si vybral Pharrella Williamse. Ten si navíc k některým skladbám přizval i svého parťáka z Neptunes Chada Huga. V tomto týmu pro album nahráli a následně vybrali celkem deset písniček, které nejsou striktně hip hopové, ale míchají do něj různé žánry jako třeba funk, soul nebo pop. Snoop Dogg si navíc do studia pozval i několik hostů. Jeho pozvání přijali Stevie Wonder, Gwen Stefani, Kendrick Lamar společně s Rickem Rossem, rapper T.I. a také Charlie Wilson, kterému se přezdívá Uncle Charlie. Z alba jsou venku už tři singly. Videoklipy k nim najdete na VEVU Snoop Dogga.


Róisín Murphy - Hairless Toys (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / experimentální hudba / downtempo

Róisín Murphy - Hairless Toys
Zatímco po rozpadu dua Moloko Róisín Murphy vydala v poměrně svižném sledu dvě alba, na to v pořadí třetí sólové si museli její fanoušci počkat dlouhých osm let. Nyní je čekání u konce a irská zpěvačka vydává "Hairless Toys". Když poprvé loni promluvila o nové desce, slibovala, že zamíří do místa, kam většina pop music nikdy nevkročí. První dvě ukázky z desky "Exploitation" a "Gone Fishing", které představila v únoru a v polovině dubna, to pak i potvrdily. Experimentování s elektronickými podobami různých žánrů dosáhlo až třeba k hranicím deep-houseu. Jak sama zpěvačka prozradila, velký podíl na konceptu a zvuku alba měl producent Eddie Stevens, s nímž spolupracovala už na albech Moloko. Společnými silami dali dohromady pouze osm skladeb, ovšem o délku alba nemusíte mít strach. Fanouškům se i tak dostane více jak padesát minut muziky. Ukázky všech skladeb si můžete poslechnout v e-shopu Amazon.de.


Mew - + - (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Mew - + -
Dánští alternativní rockeři Mew slaví návrat na hudební scénu. Po šestileté pauze se hlásí o slovo s novou deskou "+ -", jejíž produkci obstaral Michael Beinhorn. Muzikanti s ním spolupracovali na albu "And The Glass Handed Kites" z roku 2005. Z rádií již můžete znát singly "Satellites" a "Water Slides", na kterých se opět podílel i baskytarista Johan Wohlert. Na novince na vás čeká ale ještě dalších osm skladeb, přičemž v jedné z nich "My Complications" si zahostoval i Russell Lissack z Bloc Party. Ukázku najdete na stránkách magazínu Pitchfork.


Shelby Lynne - I Can't Imagine (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: americana / country

Shelby Lynne - I Can't Imagine
Americká zpěvačka Shelby Lynne si po posledním albu "Relevation Road" z roku 2011 dala o něco delší pauzu. V mezidobí změnila vydavatelství, a tak její třináctá studiová deska vychází u labelu Rounder Records. Zatímco v případě předchůdce si napsala všechny písničky úplně sama, nyní si pro deset skladeb nového alba k sobě přizvala ještě Rona Sexsmithe a vypomohli jí i členové její doprovodné kapely. Stejně jako pět předchozích alb s výjimkou výjimečného "Just A Little Lovin'" si novinku produkovala zcela sama a jak jsou její fanoušci zvyklí, kombinuje v nich jižanský soul s vlivy r'n'b, s kalifornským country a tradičním blues, jak ho známe v podání Billie Holiday. Nahrávalo se v intimním prostředí Dockside Studio v Maurice v Lousianě a vzhledem k tomu, že jako vždy kladla důraz na kvalitu nahrávky, bude pro audiofily zajímavá i verze na vinylu. Mezi videoklipy, kterými album na svém webu představuje, je i kratší snímek z řezání matrice pro lisování.


Kamelot - Haven (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: melodický metal

Kamelot - Haven
Symfonická metalová formace Kamelot se po dvou letech koncertování a ročních přípravách nového materiálu vrací ke svým posluchačům s novou deskou. Nahrávka "Haven" přináší fanouškům epického metalu nový bombastický příběh, olemovaný podmanivými melodiemi. Samotné téma desky ale zas tak přitažlivé není. "Je z něj cítit skrytá hrozba tohoto číleného světa. Vznáší se nad ní šedý mrak, který ovlivňuje náš svět. Naše nová deska je o hledání té tenké stříbrné linky, která znamená naději. Je současně temná a povzbuzující," prozradil zpěvák Tommy Karevik. Produkci písní obstaral Sascha Paeth a ochutnávku v podobě kousku "Veil Of Elysium" najdete na YouTube.com.


Leonard Cohen - Can't Forget: A Souvenir Of The Grand Tour (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / blues

Leonard Cohen - Can't Forget: A Souvenir Of The Grand Tour
Leonard Cohen vydal na sklonku loňské roku záznam svého živého vystoupení v Dublinu, ovšem během svého dvouletého turné po celém světě zaznamenal ještě spoustu dalších nahrávek, které, jak on sám říká, by neměly být zapomenuty. Rozhodl se tak krátce po "Live in Dublin" vydat album "Can't Forget: A Souvenir Of The Grand Tour", které bude obsahovat deset nahrávek jednak živých vystoupení, a pak také skladeb pořízených během zvukových zkoušek, o nichž zasvěcení mluví jako o koncertech před koncerty. Ty posluchače zavedou do intimní a spontánní atmosféry zvukových zkoušek, které nikdy zatím nebyly oficiálně vydány. Nejdeme mezi nimi dvě zbrusu nové autorské nahrávky "Never Gave Nobody Trouble" a "Got A Little Secret", či interpretace songů jako "I Can't Forget", "Light As A Breeze", "Night Comes On", nebo "Joan Of Arc". Kde si poslechnout některé z těchto suvenýrů, prozrazuje sám Cohen na svém webu.


Arcturus - Arcturian (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: symfonický black metal

Arcturus - Arcturian
Pod tajemným názvem Arcturus se skrývá fajnšmekrům dobře známá norská formace. Deset let o ní ale nebylo skoro slyšet, a proto nová deska "Arcturian" mnohé docela překvapí. Na své si ale v každém případě přijdou fanoušci kapel jako Mayhem, Dimmu Borgir nebo Ulver, protože Arcturus tvoří právě členové těchto a dalších formací - ať už stávající nebo minulí. "Naše nová deska obsahuje všechny elementy, na které jste si během působení kapely zvykli," prozradil kytarista Knut Magne Valle. "Vrátili jsme se opět k opravdovým bicím, improvizovaným sólům a dali tak desce autentický zvuk, kterým se dnes většína desek nemůže pyšnit." výsledkem tvrdé práce je deset nových písní a jednu z nich "The Arcturian Sign" najdete na YouTube.com.


Tip týdne

Ponk - Postfolklor (vlastní náklad)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní folklór

Ponk - Postfolklor
České trio Ponk je na naší hudební scéně relativně novým uskupením. Někdejší tercáš Hradišťanu Michal Krystýnek, profesor cimbálu na konzervatoři v Kroměříži Eduard Tomaštík a multižánrový kontrabasista a baskytarista Jakub Nožička se poprvé setkali v roce 2013 a rozhodli se, že lidové písně budou dělat poněkud jinak. Za pomoci tradičních nástrojů pro lidovky je obohatili o prvky blues, rocku, jazzu, funky a dalších stylů. Sama kapela toto fúzování uvádí následujícími slovy: "Lidovky jsou vlastně takové blues. Jsou výpovědí neztrácející na aktuálnosti. Nemyslíme si, že jsou něčím nedotknutelným, neměnným, posvátným, patřícím do muzeí. Lidová píseň je živým organismem, vyvíjejícím se s duchem doby." Jejich styl, který lze nazvat jako alternativní folklór, zaujal natolik, že nyní díky crowdfundingové podpoře fanoušků na serveru HitHit vydávají debutové album "Postfolklor". Nahrávání jedenácti písniček probíhalo v bratislavských LVGNC Studios, ovšem na master putovala nahrávka až do amerického Nashvillu. Pokud byste se stylem kapely rádi seznámili blíže, využijte k tomu jejich soundcloud.com profil. Třeba vás zaujme stejně jako nás.


Charlie Barnes - More Stately Mansions (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní pop / rock

Charlie Barnes - More Stately Mansions
Talentovaný zpěvák a multiinstrumentalista Charlie Barnes potěší zejména ty, kterým nesmí uniknout žádná nová hvězda. Pod labelem Superball Music vydává debutové album "More Stately Mansions" a sám autor nedávno prozradil, že si tím splnil velký sen: "Pamatuji si, jakoby to bylo včera, když jsem poprvé začal snít o vlastní desce a že jednoho dne ji právě u Superball nahraji. Dali jsme si skutečně záležet a veškeré přípravy jsem si užíval." Jestli má tento mladíček skutečně šanci dotáhnout to daleko, posuďte sami. Na soundcloud.com profilu vydavatelství najdete k poslechu stream skladby "Sing To God".


Emmylou Harris & Rodney Crowell - The Traveling Kind (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: americana

Emmylou Harris & Rodney Crowell - The Traveling Kind
Když se před dvěma roky potkali na albu "Old Yellow Moon" americká písničkářka Emmylou Harris a americký countryový zpěvák Rodney Crowell, byla z toho rázem cena Grammy v kategorii Nejlepší americana album. Není tedy divu, že si letos tito dlouholetí přátelé spolupráci opět zopakovali. Následovník úspěšné nahrávky dostal název "The Traveling Kind" a přinese celkem jedenáct skladeb, mezi kterými najdete jak zbrusu nové songy, tak i několik předělávek Crowellových songů napsaných pro jiné interprety. Uslyšíte tak třeba nové interpretace "I Just Wanted To See You So Bad" Lucindy Williams, nebo "Her Hair Was Red" Amy Allison. Album tentokrát neprodukoval manžel Emmylou Harris Brian Ahern, ale Joe Henry, známý ze spolupráce s Elvisem Costellem, nebo Aimee Mann. Celá deska je už nyní ke slyšení na portálu rádiové sítě NPR.


Everclear - Black Is The New Black (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / alternativní rock

Everclear - Black Is The New Black
Americká alternativní rocková formace Everclear má po tříleté odmlce v rukávu nové album. Deska s názvem "Black Is The New Black" slibuje hutné kytarové riffy a ten pravý old-school feeling. "Ať už jste fanoušky Everclear nebo máte jen rádi nesmlouvavý rock and roll, tuhle desku si zamilujete!", vzkazuje osazenstvo formace. Další informace přímo z úst kapely najdete na jejich Facebooku. Pak určitě nezapomeňte zavítat na YouTube.com vydavatelství The End Records a poslechnout si desku v celé její kráse.


Badbadnotgood & Ghostface Killah - Sour Soul (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / jazz

Badbadnotgood & Ghostface Killah - Sour Soul
Robert Glasper svými posledními deskami ukázal, jakým způsobem spojit jazz a hip hop. Nyní se o něco podobného pokouší kanadské jazzové Badbadnotgood společně s americkým rapperem Ghostface Killah. Jejich společný projekt dostal název "Sour Soul" a kombinovat tyto dva žánry se pokouší v celkem dvanácti skladbách. Pro inspiraci k hudebním základům zvolili muziku z šedesátých a sedmdesátých let a to jak v nahrávací technice, tak i v produkci a stylu. Díky tomu zní album, které produkoval Frank Dukes, dramaticky a má filmový nádech. Vedle hlavních představitelů uslyšíte na desce ještě několik dalších hostů, jako jsou Danny Brown, DOOM, Tree, nebo Elzhi. Ukázky všech skladeb jsou k dispozici v e-shopu Amazon.co.uk.


Six Feet Under - Crypt Of The Devil (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: death metal

Six Feet Under - Crypt Of The Devil
Death metaloví veteráni z formace Six Feet Under připravili pro své fanoušky již jedenáctou studiovou desku. Nahrávka dostala do kolébky titul "Crypt Of The Devil" a čítá na deset skladeb. Jejich autory jsou zpěvák Chris Barnes a basák a zpěvák kapely Phil Hall. Tématicky navazuje nové dílo na předchozí počiny Cannibal Corpse a texty písní jsou psány z pohledu sériového vraha. Jak se dílo povedlo, ohodnoťte sami poslechem kousku "Open Coffin Orgy". Ještě se sluší dodat, že se na finální úpravě skladeb podílel i Rob Caldwell, známý ze spolupráce s již zmíněnými Cannabis Corpse. Finální mastering obstaral Alan Douches, který spolupracoval mimo jiné i se Skeletonwitch.


East India Youth - Culture Of Volume (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: elektronika / synthpop / ambient

East India Youth - Culture Of Volume
Britského hudebníka Williama Doyla budou fanoušci elektronického hudby znát daleko lépe pod jménem East India Youth. A týká se to i těch českých, jednak díky nominaci na Mercury Prize a především díky jeho pražskému koncertu v listopadu 2014. Tehdy českému publiku představil především svůj debut "Total Strife Forever", na nějž momentálně navazuje druhým albem "Colture Of Volume". Novinku, která bude k dostání také na vinylu, sestavil z celkem deseti skladeb, které nahrával ve svém domácím studiu a vedle elektroniky, si pohrává i s experimentální elektronikou, synthpopem a ambientem. První porci ochutnávkových videí servíruje East India Youth například na svém webu.


Eric Clapton - Forever Man (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / blues

Eric Clapton - Forever Man
Mr. Slowhand, tedy Eric Clapton letos v březnu oslavil neuvěřitelné sedmdesáté narozeniny, což už je pádný důvod k ohlédnutí se za dosavadní kariérou. Děje se tak prostřednictvím kompilace "Forever Man", která vyjde hned v několika podobách. Základní verze nabídne dva disky s dvaatřiceti písničkami, kde na prvním jsou jeho hity ve studiové podobě a na tom druhém další skladby v koncertní verzi. Tato verze je i základem pro vydání na vinylu, kde ovšem na LPčkách najdete pouze devatenáct Claptonových hitů. Komu by to přišlo málo, může ještě zvolit tří diskovou deluxe edici, kam Clapton naskládal padesát svých nejlepších písní. Složení této verze včetně ukázek můžete posoudit na stránkách internetového obchodu Amazon.com.


Steve'n'Seagulls - Farm Machine (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: bluegrass / country

Steve'n'Seagulls - Farm Machine
Asi bude jen velmi málo těch, kteří by slyšeli o finské kapele Steve'N'Seagulls. Tahle pětičlenná formace totiž nedělá metal, ale pro Finy poměrně neobvyklý styl, a sice bluegrass a country. Navíc se baví tím, že předělávají hity různých stylů. V případě jejich nejnovější desky "Farm Machine" si vzali na paškál metalové a hard rockové kapely. Mezi celkem třinácti skladbami najdeme coververze hitů AC/DC "You Shook Me All Night Long", "Nothing Else Matters" Metalliky, nebo "The Trooper" Iron Maiden. Dalšími kapely, které se jim dostaly do spárů, jsou Led Zeppelin, Rammstein, Guns N' Roses, Nightwish, Pantera a Dio. S některými z nich vás Steve'n'Seagulls seznámí prostřednictvím svého webu.


Tyondai Braxton - Hive1 (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: experimentální hudba

Tyondai Braxton - Hive1
Amerického skladatele a interpreta, který si říká Tyondai Braxton, můžete znát buď jako kytaristu skupiny Battles, nebo třeba jako spolupracovníka Philipa Glasse, či Kronos Quartet. Braxton ale vyniká především na poli experimentální hudby, která je i náplní jeho prvního sólového alba po šesti letech "Hive1". Obsah této celkově páté jeho desky představil poprvé před dvěma lety v newyorském Guggenheimově museu a jeho osm skladeb by mohlo být jakousi kompilací zvukových efektů filmu o šíleném vědci. To ostatně můžete posoudit i vy, poslechem celého alba na portálu rádiové sítě NPR.


Dále vychází:

Empires Of Eden - Architect Of Hope (Bertus)
From First To Last - Dead Trees (Warner Music)
Roxette - The Roxbox (A Collection Of Roxette's Greatest Songs (Warner Music)
Různí - Pitch Perfect 2 / Ladíme 2 (soundtrack) (Universal)
Různí - Taneční liga 169 (Universal)
Terra Nova - Reinvent Yourself (Bertus)
Tonk - Ruby Voodoo (Bertus)
Tristana - Virtual Crime (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Arcturus - Arcturian (Mystic Production)
Avantasia - The Metal Opera - Part I (Picture LP) (Mystic Production)
Avantasia - The Metal Opera - Part II (Picture LP) (Mystic Production)
Badbadnotgood & Ghostface Killah - Sour Soul (Warner Music)
Charlie Barnes - More Stately Mansions (Universal)
Disturbed - Indestructible (Warner Music)
Disturbed - The Sickness (Warner Music)
East India Youth - Culture Of Volume (Bertus)
Genesis - Genesis: 1983-1998 (Universal)
Hiatus Kaiyote - Choose Your Weapon (Bertus)
Johnny Cash - American Recordings Box (Universal)
Kamelot - Haven (Mystic Production)
Leonard Cohen - Can't Forget: A Souvenir Of The Grand Tour (Sony Music)
Nits - Hotel Europa (Live Recordings 1990 - 2014) (Bertus)
Róisín Murphy - Hairless Toys (Mystic Production)
Six Feet Under - Crypt Of The Devil (Mystic Production)
Steve'n'Seagulls - Farm Machine (Universal)
Tyondai Braxton - Hive1 (Warner Music)

Reedice:
Anaal Nathrakh - The Candlelight Years (Mystic Production)
Dokken - Back For The Attack (Collector's Edition) (Bertus)
Kingbees - The Kingbees (Warner Music)
Riot - Born In America (Mystic Production)
Riot - Riot Live (Mystic Production)
Riot - Rock City (Mystic Production)

NÁZORY
  • archívní Olympic chybí (milanmilan2, 10.05.2015 18:04) Reagovat

    Dobrý den, marně hledám Olympic s Petrem Hejdukem, archívní cd ke 20. smutnému výročí úmrtí .... Vyšlo 8. 5. a již také proběhl křest ...... Milan

    • Re: archívní Olympic chybí (Tomáš Parkan - autor, 11.05.2015 10:04) Reagovat

      Dobrý den, no jo, to je těžký. Na alba, která nejdou do běžné distribuce, mě prostě někdo musí upozornit. Už jsem to tu párkrát psal - bohužel, nemám čas na to, abych trávil večery projížděním stránek všech možných umělců a zkoumal, jestli náhodou nevydávají nová alba.

      • Re: archívní Olympic chybí (Anonym, 11.05.2015 18:40) Reagovat

        Dobrý den, já vím, že je to je těžký .... kdyby to bylo lehký, tak by to mohl dělat každý..... .Proto to děláte taky Vy, ne ? Teď už to víte, půjde s tím něco udělat ?Milan

        • Re: archívní Olympic chybí (milanmilan2, 17.05.2015 17:01) Reagovat

          Pokus o jedno krátké zhodnocení dlouhé kariéry – cd Petr Hejduk Ten den, nejen Olympic
          Zájmový náklad 2015
          Předesílám, že opravdu, ale opravdu nelze očekávat objektivní zhodnocení raritního cd, které mám před sebou a v přehrávači. Na to jsem příliš zaujatý kariérou skupiny, která ve své dlouhověkosti nemá v českém, či československém měřítku konkurenta, a obtížně by se hledal i v měřítku světovém. Rolling Stones vynechávám, dinosaury jedny. Stačí říci – Olympic a drtivé většině dotazovaných se zcela určitě a nepochybně vybaví alespoň několik písniček – hitů této skupiny.
          V průběhu uplynulých desetiletí byly opakovaně vydávány různé řadové desky, říkám desky, myslím i cd a pak také různé, převážně hitové kompilace. Ponořím-li se trochu do minulosti, je prvním výběrem lp Handful z roku 1972 a zatím posledním kompilace na 5 cd z roku 2012 – Olympic 5O s podtitulem Hity, singly, rarity.
          Olympic průběžně stále vydává řadová alba a v posledních třech letech přešel k volné trilogii Souhvězdí, kdy předloni začal Souhvězdím šílenců, loni Drsňáků a letos je na řadě Souhvězdí romantiků. To je současnost, nyní přijde na řadu minulost. Již před řadou let začal cílevědomě mapovat a u Sony Music Bonton i vydávat ediční řadu Olympic Singly I až VII, editor Karel Knechtl. Shromáždil zde snímky, již v minulosti vydané na řadových „ malých „ deskách, tzv. single-play na 45 otáček, neboli na singlech. Součástí byly, mj. i zájmové náklady tehdejšího fan clubu Olympicu a to EP 1970, EP 1971 a SP 1990 – Back To Love/Stejskání, který byl vydán pro mimoňský klub.
          Stále však ještě přetrvával stav, kdy řada snímků Olympicu dosud vydána nebyla. Jednalo se jednak o alternativní verze již vydaných snímků, rozhlasové verze, snímky České televize i Supraphonu, jako kmenové firmy, která Olympic řadu let vydávala a nyní opět vydává. Po odchodu Karla Knechtla, který tyto a další snímky avizoval v doprovodných bookletech Singlů, se mohli fanoušci těšit na další nevydané písničky. Naděje mohli vkládat např. do producenta Jaromíra Tůmy, který v letech 2004-2010 pro Supraphon produkoval edici Olympic Zlatá edice. Vycházela zde na cd řadová alba Olympicu z let 1968-1990 a to od Želvy až do Ó jé, tehdy posledního olympického alba u Supraphonu. Mezitím pak Olympic vydával svá řadová alba u firmy BestIA, až se Souhvězdími se zase vrátil k mateřskému Supraphonu.
          Zlatá edice však, podle mého názoru, hrubě nesplnila naděje v ní vkládané. CD vždy obsahovalo řadové album a zbylý čas, cca 35 minut obsahovaly singlové nahrávky, převzaté z Knechtlových Singlů I-VII. Po celých šesti letech vydávání Zlaté edice se tak diskografie věrných fanoušků rozrostla pouze o jednu neznámou verzi písničky Nekonečná cesta a jednu dosud nevydanou věc – Pacákem zpívané Vánoce. Šance zůstala nevyužita a zdálo se, že přinejmenším nadlouho, možná navždy. Ve Zlaté edici rovněž nebyla vydána živá alba Lucerna 1983 a Rokenrol 1981, natočené vždy v roce předchozím.
          Teprve v roce 2010 se olympicologům zablesklo na lepší časy. Před vánoci byl vydán balíček 14 řadových CD, bez bonusů, nazvaný Olympic 14 cd Zlatá edice komplet. Tento komplet opět neobsahuje Rokenrol, ale již zmíněnou Lucernu 1982 už ano. Takže – 12 řadových alb, živý záznam z roku 1982 a první cd nazvané, jak jinak – Rarity. Zde, možná pod dojmem nepříliš šťastně sestavených Zlatých edic z let 2004-2010, štafetu po Tůmovi převzal badatel z nejpovolanějších, Oldřich Zámostný. Právě odtud vedly kroky k historickými snímky nadupaným Olympic 50 – Hity, singly, rarity. A zdá se, že by to mohl být teprve začátek v dalším mapování bílých míst olympické historie.
          Album Petr Hejduk Ten den, s podtitulem nejen Olympic se věnuje odkazu skladatele, zpěváka a bubeníka, který v Olympicu působil v letech 1971-1985. Nemám v úmyslu procházet tuto notoricky známou část historie Olympicu, zde je možno odkázat na hutný a údaji nabitý 16 ti stránkový booklet. Zmíním pár postřehů, vyzvednu klady a dotknu se, s opatrností sobě vlastní, možných zádrhelů.
          Cd obsahuje na obalu uvedených 20 písniček, 15 z nich je s Olympicem. Jde tedy o období, kdy Jandův autorský monopol pro Olympic byl „ narušován „ jiným skladatelem. Bylo tomu tak i v minulosti, ale jen vyjímečně. Ladislav Klein složil a zpíval např. Vzpomínku plíživou s textem Pavla Chrastiny, dále Ikarus blues s textem Zdeňkem Rytíře. Ještě předtím složil i otextoval své Nejím a nespím právě Pavel Chrastina. Na jeden ze singlů tehdejší baskytarista Jan Hauser složil a nazpíval Čarodějku. V letech 1971-1985 se pokoušel autorsky prosazovat právě Petr Hejduk a po dobu dvou let od r. 1971 i Jiří Korn. Oba tito skladatelé však jaksi tíhli k písničkám, kde se rockový duch vytrácel, až se vytratil i z těch Jandových. Proto např. písničky Detektiv ( Korn ), Agáta ( Janda), Klára ( Hejduk) jsou typickými popěvky své doby, kde rockový drive je nahrazen popmusicovým středním proudem a slévají se tak v neurčitou směs, která s rockem už má jen máloco společného.
          Kompilátor Oldřich Zámostný dával přednost písničkám dosud nevydaným, anebo nevydaným verzím.
          Prvních 6 písniček bych směle přiřadil k tehdejší unylé popmusic, ale přece jen výrazně převyšující tehdejší průměr. Např. Klára, zde v nevydané verzi, je mi rozhodně bližší a méně otravná, než její pozdější rádiová jmenovkyně od přeceňovaných Chinaski.
          Kam kam vážená, Jdou děti jdou, Řeka – typicky hejdukovské písničky, autorem prostřední je Petr Janda, byly již na cd vydány a představují Petra Hejduka v pro něj ideální poloze, nekomplikované, přehledné, očekávané.
          Svítá – dosud nevydaný snímek, kde očekávám, že se do písničky, kvůli textu, budou trefovat všichni ti, kteří jsou vítězi po bitvě. Následuje jiná verze při klavíru hrané Poslouchej mou píseň.
          Jako č. 7 je live nahrávka Máš ráda déšť, vydaná na singlu v r. 1978, ke které mám vztah ryze osobní, protože to byl první singl Olympicu, který jsem si dobově kupoval. Krásné časy, krásné Berkovo elektrické piáno. Zdá se mi, že tehdy tvorba Petra Hejduka poněkud zainklinovala k rocku, a to je právě č. 8 – písnička Mráz, ve své době aplaudované koncertní číslo. Ostře fičící syntezátor, bubenické sólo. Pěkná věcička. A budou se dít věci – č. 10. Bomba, výbuch, nádhera. Mnoha pamětníky opěvované a oplakávané Mezitím, první text Pavla Vrby pro Olympic z roku 1979, tedy rok před Osmým dnem. Tedy ten text určitě nebylo jednoduché napsat, a koncertně jej uvádět, Petr Janda v recitativu a Petr Hejduk při zpěvu, poklona pánové. Dlouhý, složitý, těžko zapamatovatelný, Hejduk naprosto netypický pro svoji ostatní tvorbu, a velmi netypické i pro Olympic. Ale pěkné, pěkné, pěkné. Minimálně zde je škoda, že písnička nebyla natočena ve studiovém provedení a že booklet neobsahuje celý text, ale jen recitativ. Škoda, byť chápu že ani cd ani booklet nejsou nafukovací.
          Č. 11 – Kolumbus. Další písnička, které by singlové provedení jen slušelo. Námět velmi podobný písničce Santa Maria ze Souhvězdí šílenců z roku 2013. Oulíkův text tehdy vyšel v časopisu Zápisník s dodatkem, že písničku vydal Supraphon. Ještě dnes se vidím, jak obíhám pražské prodejny Supraphonu a chci, ale opravdu chci ! ten singl, to přece, sakra, muselo vyjít, vždyť to tady píšou !
          Č. 12 – Ptáci – živě z Prázdnin na Zemi. Sešikmená plátna, postupně se objevující hudebníci, důrazná hudba, krásný Rytířův text. V Plzni na studentské akademii jsme v záplavě angažovaných veršů recitovali s kamarády právě – Kraj, odkud odletěli ptáci, Vzdálenosti a třetí byl snad Strom. Snad.
          Č. 13 – směs Beatles, v Melodii ( to býval výborný hudební časopis, pro vás, později narozené ), zmíněný kousek z vánočních koncertů v pražské Městské knihovně. Hejduk měl Beatles asi opravdu hodně rád, znalci tvrdí, že jeho angličtina je zde více než slušná.
          Č. 14 – Ten den verze 2015 nová písnička Olympicu, zpívá ji bubeník Martin Vajgl, ten den basuje Petr Janda ! Která verze je lepší ? Kritici, hlaste se.
          Další čísla mi nejsou příliš blízká, takže poskočím na č. 18. Vánoční písničky bývají zasněné, zvonečkové, cinkající, sentimentem přetékající, zde poměrně svižná vkusná písnička pro sestry Elefteriadu, když dobrá popmusic, tak takhle složená, nahraná a zazpívaná. Dobrá práce.
          Č. 21 – že to na obalu není ? No, není. Že to na cd je ? Až na kamarádské upozornění tento fórek zjišťuji a oceňuji, a tak soundtrack k Pelíškům nezůstal osamocený. Důstojná tečka smutného výročí, kdy před 20 lety Petr Hejduk podlehl zhoubné nemoci.
          Možná, že jeho podíl na tvorbě Olympicu bude ještě více oceněn a doceněn a právě to je největší hodnota tohoto cd. Otvírá další studnici nevydaných nahrávek Olympicu. Počin, na který se dlouho čekalo a dlouho jsme se na něj těšili. Dobrá práce. Jde o zájmový náklad současného fan clubu Olympicu při pražském kinu Mat, a nejen Oldřich Zámostný odvedl famózní kus práce. Vybral řadu písniček, které jsem již nedoufal, že někdy uslyším. Technická kvalita live snímků je asi limitována způsobem pořízení, ale i mé necvičené ucho mi říká, že technik dělal co mohl. Vkusný a nápaditý obal Jiřího Vrkoslava výslovně chválím a děkuji Oldřichovi Zámostnému za nápad, realizaci, odvahu a skvělý booklet jakbysmet. Statečný počin, zájmovým nákladem vydat lisované cd. Milovaný Olympic, milované cd. Je to tak. Drobnou výhradu však najdu, a autorovi jsem ji již oznámil. Nebylo by marné a od věci uvést zjištěné možné podrobnosti ke způsobu nahrávání a okolnostem vzniku jednotlivých písniček. Zakončím tento malý exkurs do historie Olympicu přáním – příště ?
          Milan


  • Ramacoty ma velkiho (pipinka, 12.05.2015 19:48) Reagovat

    Rika muj manza, ze ho ma 17 centymetri

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert (18.03.2024 10:00)
- Fotogalerie: Róisín Murphy ukázala v Praze svůj šatník a odehrála strhující elektronickou show (18.03.2024 08:16)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
- Nové desky 7/2024 - od Jennifer Lopez přes Idles po Jasona Derula (21.02.2024 22:39)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu