shop.musicserver.cz
Frank Sinatra - Ultimate Sinatra

"Ultimate Sinatra" je reprezentativním ohlédnutím za kariérou velikána Franka Sinatry

Vydáno: 05.05.2015 08:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Vedle legend jako Beatles, Elvis Presley či Rolling Stones má své čestné místo v historii populární hudby jisté i Frank Sinatra. Žánrově směřoval do ne tak masových vod jazzu a swingu, jeho vliv na pozdější podobu populárních písní byl ale nezpochybnitelný. Dokazuje to i aktuální kolekce "Ultimate Sinatra".

9/10

Frank Sinatra - Ultimate Sinatra

Vydáno: 17.4.2015
Celkový čas: 80:00

Skladby: All Or Nothing At All, I'll Never Smile Again, Saturday Night, Nancy, I've Got The World On A String, Young At Heart, In The Wee Small Hours Of The Morning, Learnin' The Blues, Love And Marriage, I've Got You Under My Skin, Witchcraft, All The Way, Come Fly With Me, One For My Baby, The Way You Look Tonight, My Kind Of Town, Fly Me To The Moon, It Was A Very Good Year, Strangers In The Night, Summer Wind, That's Life, My Way, New York, New York, Put Your Dreams Away, Just In Time

Vydavatel: Universal

Důvodem pro vydání kompilace je výročí sto let od narození jediného syna sicilského hasiče Anthonyho a přistěhovalkyně Delly Gavarantové. Čím tedy Frank Sinatra oslovil posluchače, kteří by jinak o swing uši neotřeli? Neopakovatelným frázováním, podáním písní, a hlavně jejich kvalitou. O tom, že hudba první poloviny dvacátého století se stále hojně prosazuje i v tuzemsku, by mohl vyprávět třeba Ondřej Havelka. Má v sobě ducha tak silného, že dokonce vznikla i její nová odnož, která je stravitelnější pro mladé posluchače - elektroswing.

Sehranost a plnost zvuku orchestrů té doby je omračující, a pokud se k tomu přidá hlas se schopností vyprávět příběhy, které dokážou strhnout, melancholicky pohladit po duši a připomenout, na co sváděli naši dědečkové babičky, je hned jasno, proč se k tomuto stylu lidé nadále vracejí.

Sinatra, který měl vlivné styky, v prezidentských volbách pomáhal klanu Kennedyů a spekulovalo se i o provázanosti s mafií, pořídil svoji první nahrávku v červenci roku 1939 s orchestrem Harryho Jamese. Jak připomíná v bookletu Charles Pignone, kariéra tohoto mistra by se dala rozdělit na čtvrtiny. Tu první strávil s velkými orchestry a pak se dostala ke slovu velká vydavatelství - Columbia, Capitol a Reprise. Kariéra tohoto umělce měla svá hlušší místa, ta však dokázal zaplnit filmem. Na přelomu čtyřicátých a padesátých let se Sinatrovi opravdu nezpívalo lehce a k návratu popularity mu výrazně pomohla role ve snímku "Odtud až na věčnost". Odnesl si za ni Oscara a následoval návrat na vrchol popularity.

Existuje spousta lidí, kteří nemusí být Sinatrovými zarytými fanoušky, ale respektují jeho tvorbu a mají velké uznání k tomu, co dokázal (jako autor recenze). Tito posluchači si nemusí pořizovat všechna alba a nahrávky, ale třeba chtějí mít ve své sbírce pouze jeden opravdu reprezentativní výběr jeho tvorby. A tím by se mohla stát právě recenzovaná kompilace: nechybí na ní totiž nic zásadního. Nádherné klenuté melodie "Young At Heart", "All The Way" či "In The Wee Small Hours Of The Morning" se proplétají s odpíchlejšími kousky "Learnin´The Blues", "Come Fly With Me" či s (díky sitcomu "Ženatý se závazky" i u nás velmi dobře známou) "Love And Marriage".

Jak album chronologicky postupuje, dostává se i na notoricky známé popěvky "Strangers In The Night" či "New York, New York". A samozřejmě i "Frankie dokonale odzpieva svoju slávnu 'My Way'," jak zpívá ve skladbě "Nočná Optika" Richard Müller. O oblíbenosti této písně mezi domácími interprety hovoří i několik coverů - seriózními počínaje (Petra Janů a "Má pouť"), odlehčenějšími konče (Mig 21 a "Mávej").

Žádnou zásadní výtku opravdu nelze najít. Obal alba je doplněn mimo sleeve note i několika zpěvákovými citáty, perfektní dokumentací i povedenými fotografiemi. Frank Sinatra je i sedmnáct let po smrti stále mezi námi, s hudbou, která bude oslovovat i další generace a budou ji zpívat hvězdy mnohem mladších ročníků, než jsou ty dnešní.

NÁZORY
  • Legendy? A kde je .... tiež legenda... (Braňo, 05.05.2015 15:46) Reagovat

    ... citujem: "Vedle legend jako Beatles, Elvis Presley či Rolling Stones má své čestné místo v historii populární hudby jisté i Frank Sinatra. "

    Kde do pekla nechal autor tohto PR príspevku rovnakú legendu, ktorá patrí do tej istej kategórie a na to isté čestné miesto v histórii populárnej hudby ako MICHAEL JACKSON?

    Nech sa nikomu nezdá halucinácia o tom, že iba legenda starších ročníkov sú tie jediné, ktoré formovali, a vplývali na hudobný vývoj, za ostatných 30+ rokov tu nie je umelec, ktorý by výraznejšie ovplyvnil populárnu hudbu ako Michael Jackson, dokonca viac ako samotný Sinatra.

    Ale vynechať z akéhosi pomyselného vymenovania legiend a vynechať v tejto súvislosti Michaela Jacksona je skutočne profesionálne zlyhanie.
    Inu..., je tiež otázne, aký profesionál napísal tento PR blog.....

    • Re: Legendy? A kde je .... tiež legenda... (Martin, 06.05.2015 12:54) Reagovat

      Príspevok o ničom.Vedľa Michaela Jacksona by autor mohol vymenovať ešte 100 ďalších nemenej významných legiend v rozmanitosti žánrov je to nemožné. Autor dal len pár mien.

      • Re: Legendy? A kde je .... tiež legenda... (Braňo, 06.05.2015 15:03) Reagovat

        ... mohol "v&menovať" ale "nevymenoval", a urobil to zámerne imo, nie je to prvý krát, kedy dejú takéto PR "prešľapy", lebo, aj zmysel vety je iný v kontexte, akoby nikto iný nič iné, a o to aj ide, ja som tiež nechcel priamo poukázať, že prečo práve nie Michael Jackson, ak píšeš, že je aj 100 iných legiend..., ibaže v akomsi deformovanom mediálnom svete dnes nevedia poriadne písať nie že RP články, ale aj hudobnú publicistiku väčšina "redaktorov", všímam si to nielen na MS.cz, a akoby sami zo svojej imaginácie aj sami verili, že iba nejakých pár mien, o ktorých "oni vedia"... a stačí si prelistovať kdejakú serióznu hudobnú encyklopédiu.

    • Re: Legendy? A kde je .... tiež legenda... (Asta&john, 06.05.2015 23:36) Reagovat

      A co legenda Evka Mazikova? A sudruzka nasa Lauferova? Toto su legendy!

    • Re: Legendy? A kde je .... tiež legenda... (Anonym, 21.05.2015 19:28) Reagovat

      Jackson je spíš legendární produkt, a již od dětských let byl. Hopsající děcko s talentem, kterýmu nevěřím ani notu...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michal Prokop si na Krásný ztráty Live pozval Richarda Müllera (15.02.2024 17:29)
- Video: Emma Smetana zpívá poprvé česky a rovnou duet. V písni "Tahle jedna vteřina" ji doprovází Richard Müller (25.06.2023 09:12)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (15-11) (25.01.2023 08:00)
- Video: Richard Müller a Emma Drobná spolu pohřbívají lásku (12.01.2023 12:20)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Recenze: Neodpisujme Richarda Müllera. Nový album "Čierna Labuť Biela Vrana" prekvapí aj poteší (18.10.2022 17:00)
- Petra Janů oslaví dvě jubilea koncertem v Lucerně, speciálním dvojalbem a dokumentem (29.09.2022 13:46)
- Video: Ondřej Havelka ON AIR: Zvuková důslednost Melody Makers je celosvětově ojedinělá (24.04.2022 18:58)
- Publicistika: Hudebníci, kteří mají rádi hazard (04.12.2020 14:31)
- Recenze: "Boží mlýny melú, starci starnú" a Richard Müller je na albu "Hodina medzi psom a vlkom" stále v plné síle (23.10.2020 16:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu