"Ultimate Sinatra" je reprezentativním ohlédnutím za kariérou velikána Franka Sinatry

05.05.2015 08:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Vedle legend jako Beatles, Elvis Presley či Rolling Stones má své čestné místo v historii populární hudby jisté i Frank Sinatra. Žánrově směřoval do ne tak masových vod jazzu a swingu, jeho vliv na pozdější podobu populárních písní byl ale nezpochybnitelný. Dokazuje to i aktuální kolekce "Ultimate Sinatra".
9/10

Frank Sinatra - Ultimate Sinatra

Skladby: All Or Nothing At All, I'll Never Smile Again, Saturday Night, Nancy, I've Got The World On A String, Young At Heart, In The Wee Small Hours Of The Morning, Learnin' The Blues, Love And Marriage, I've Got You Under My Skin, Witchcraft, All The Way, Come Fly With Me, One For My Baby, The Way You Look Tonight, My Kind Of Town, Fly Me To The Moon, It Was A Very Good Year, Strangers In The Night, Summer Wind, That's Life, My Way, New York, New York, Put Your Dreams Away, Just In Time
Vydáno: 17.4.2015
Celkový čas: 80:00
Vydavatel: Universal
Důvodem pro vydání kompilace je výročí sto let od narození jediného syna sicilského hasiče Anthonyho a přistěhovalkyně Delly Gavarantové. Čím tedy Frank Sinatra oslovil posluchače, kteří by jinak o swing uši neotřeli? Neopakovatelným frázováním, podáním písní, a hlavně jejich kvalitou. O tom, že hudba první poloviny dvacátého století se stále hojně prosazuje i v tuzemsku, by mohl vyprávět třeba Ondřej Havelka. Má v sobě ducha tak silného, že dokonce vznikla i její nová odnož, která je stravitelnější pro mladé posluchače - elektroswing.

Sehranost a plnost zvuku orchestrů té doby je omračující, a pokud se k tomu přidá hlas se schopností vyprávět příběhy, které dokážou strhnout, melancholicky pohladit po duši a připomenout, na co sváděli naši dědečkové babičky, je hned jasno, proč se k tomuto stylu lidé nadále vracejí.

Sinatra, který měl vlivné styky, v prezidentských volbách pomáhal klanu Kennedyů a spekulovalo se i o provázanosti s mafií, pořídil svoji první nahrávku v červenci roku 1939 s orchestrem Harryho Jamese. Jak připomíná v bookletu Charles Pignone, kariéra tohoto mistra by se dala rozdělit na čtvrtiny. Tu první strávil s velkými orchestry a pak se dostala ke slovu velká vydavatelství - Columbia, Capitol a Reprise. Kariéra tohoto umělce měla svá hlušší místa, ta však dokázal zaplnit filmem. Na přelomu čtyřicátých a padesátých let se Sinatrovi opravdu nezpívalo lehce a k návratu popularity mu výrazně pomohla role ve snímku "Odtud až na věčnost". Odnesl si za ni Oscara a následoval návrat na vrchol popularity.

Existuje spousta lidí, kteří nemusí být Sinatrovými zarytými fanoušky, ale respektují jeho tvorbu a mají velké uznání k tomu, co dokázal (jako autor recenze). Tito posluchači si nemusí pořizovat všechna alba a nahrávky, ale třeba chtějí mít ve své sbírce pouze jeden opravdu reprezentativní výběr jeho tvorby. A tím by se mohla stát právě recenzovaná kompilace: nechybí na ní totiž nic zásadního. Nádherné klenuté melodie "Young At Heart", "All The Way" či "In The Wee Small Hours Of The Morning" se proplétají s odpíchlejšími kousky "Learnin´The Blues", "Come Fly With Me" či s (díky sitcomu "Ženatý se závazky" i u nás velmi dobře známou) "Love And Marriage".

Jak album chronologicky postupuje, dostává se i na notoricky známé popěvky "Strangers In The Night" či "New York, New York". A samozřejmě i "Frankie dokonale odzpieva svoju slávnu 'My Way'," jak zpívá ve skladbě "Nočná Optika" Richard Müller. O oblíbenosti této písně mezi domácími interprety hovoří i několik coverů - seriózními počínaje (Petra Janů a "Má pouť"), odlehčenějšími konče (Mig 21 a "Mávej").

Žádnou zásadní výtku opravdu nelze najít. Obal alba je doplněn mimo sleeve note i několika zpěvákovými citáty, perfektní dokumentací i povedenými fotografiemi. Frank Sinatra je i sedmnáct let po smrti stále mezi námi, s hudbou, která bude oslovovat i další generace a budou ji zpívat hvězdy mnohem mladších ročníků, než jsou ty dnešní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY