shop.musicserver.cz
Banát 2014, Rumunsko, 21.-23.8.2014

Legendy o Banátu nelhaly

Vydáno: 26.08.2014 09:15 v sekci Naživo - Honza Průša | foto: Honza Průěa, musicserver.cz

Třetí nebo šestý ročník (jak chcete) festivalu Banát opět přivezl do karpatských vesnic, kde žijí krajané, to nejlepší z české nezávislé scény. Vystoupil tu držitel Anděla Kittchen, stále oblíbenější Zrní, Kieslowski v životní formě nebo démoni Nylon Jail. A jaké to bylo? Úžasné. Více v reportu.

Live: Banát 2014

vystoupili: Zrní, Nylon Jail, Kieslowski, Kittchen, Lucie Redlová, Houpací koně, Už jsme doma, Dva a další
místo: Eibentál, Rumunsko
datum: 21. - 23. srpna 2014
Fotogalerie

anát 2014, Rumunsko, 21.8. - 23.8.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
O Banátu, o tom českém festivalu v Rumunsku, se vyprávějí legendy. Doslova. Jak skvělá je tam atmosféra. Jak jsou místní obyvatelé milí, pohostinní a nezkažení. Jak výbornej je to relax na konec prázdnin. Jak malebná je tam příroda. Jak skvělé jídlo tu vaří, o pití ani nemluvě. Pálenka, višňovice. A tak. Zvláštní kapitolou jsou pak historky o Kittchenově bouřce, která smetla stage a odpojila Eibenthal i okolní vesnice na několik hodin od elektřiny. O kokotovi festivalu, který přijel, přepil, rozbil se a s natřikrát přelámanou pařátou se tvářil, že je to jen naražený. A tak jsem se do Banátu poprvé vypravil i já, zjistit, co je pravdy na nadšených svědectvích těch, co už s tou českou osadou v Rumunsku měli tu čest. A musím říct, že nekecali. Fakt.

Jedinečnost festivalu začíná už s dopravou. Cestovat těch sedmnáct nebo kolik hodin autobusem s oblíbenou kapelou, to nezažijete každý den. On se na Banátu vlastně docela stírá rozdíl mezi muzikantem a posluchačem. Zpěváky, zpěvačky, muzikanty, zvukaře, vydavatele a další lidi, co se točí kolem muziky, tu potkáváte na každém kroku, spíte s nimi v kempu. Mají stan hned vedle vás, třeba. Nebo bydlí u krajanů v domku vedle těch vašich.

anát 2014, Rumunsko, 21.8. - 23.8.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Když do Eibenthalu, Tisového údolí přijedete, první, co vás překvapí, je to místo. Kopcovitá, zvlněná krajina, louky a vesnice, v níž žijí fakt Češi. Máte pocit, že jste dojeli někam do Beskyd, do poslední zapomenuté vísky, někde na konci světa. A ti vesničané jsou milí, s každým se pozdravíte a on jen stojí nebo sedí u cesty, má vystavené své zboží na prodej (bylinky, med, sýry, pálenku, koláče, hadrové panenky a další podobný sortiment) a nic vám nenutí. Usmívá se, je milý, nechová se tržně. A vám brzy dojde, že takhle to tu bude po celou dobu. Z devadesáti devíti procent tu potkáte slušné, milé lidi. A ostatně - ta cesta přes tisíc kilometrů spolehlivě odfiltruje takové ty typy, kteří by chtěli jet na Banát dělat bordel. Ty, kteří vás na těch dostupnějších festivalech doma spolehlivě vytočí. Z domova udělá cizí prostředí, takže na Banátu se cítíte víc doma než doma. Rozumíme si.

Co se zázemí týká, vylíčil jsem tu rumunskou osadu jako nejlepší místo na světě. Někdo to tak mít bude, ale pokud jste zhýčkaní civilizací, můžete ohrnovat nos. Pro vás ale zřejmě zdejší nepohodlí nebude. Ve sprchách teče voda z potoka, latríny jsou suché, telefony tu nezvoní (neb tu není signál). Na druhou stranu - otužování je prima, latriny byly čistší a příjemnější než odporné toi toiky jinde a být několik dnů bez dosahu telefonu a internetu - to je krásný luxus, který dnes běžně nepotkáte. Ale pojďme k hudbě.

Banát 2014, Rumunsko, 21.8. - 23.8.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Festival zahájili už ve čtvrtek Šumavští šumaři, ale to bylo v době, kdy se náš autobus Stinka + Kieslowski ještě trmácel podél Dunaje a řidiči zatím netušili, jak dobrodružná bude cesta serpentýnami nahoru do vsi. A tak k Medvědovi dorážíme až v dobu, když tu začíná Lucka Redlová. Jako banátník panic ale dávám přednost kempu, stavbě stanu a vůbec zabydlení se. A tak zahajuji až s valašskomeziříčskými 4DOGS. Ještě před tím ale zjišťuji, že Kittchen, který má hrát hned jako následující, zatím nedorazil. Jeho cesta z dovolené v Řecku skončila někde asi 150 km od Tisového údolí, na srbských hranicích. Rychlá spojka, která byla pro kuchaře vyslána, nakonec doráží během poslední skladby 4DOGS. Backstage, maskování, zvučení. Dlouhé zvučení, ale ani to bohužel nepomohlo.

Banát 2014, Rumunsko, 21.8. - 23.8.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Kittchen si pro Banát připravil speciální set se třemi hosty. Nakonec je ale nazvučen tak mizerně, že půlka nástrojů není slyšet vůbec (mikrofon pro Tadeáše v "Sobotě", iPHONE, bez nějž "Sestru" nezahraješ a tak). Takže nakonec ani nevystoupí kapitán z Řecké lodi, neslyšíme skladby z připravované desky, a to, co slyšíme, je asi ten nejhorší Kittchenův zvuk, jaký jsem kdy zažil. Ale kuchař je bojovník, nedá na sobě znát neklid a i přes technické problémy svůj set odehraje, a to i s hostujícím Františkem Řezníčkem. A spoustou energie, která se pod pódiem potkává s energií posluchačů, proplétá se a nakonec je z toho vlastně, přes to všechno, docela pěknej výslednej pocit.

Houpací koně, kteří byli spolu s výstupem na Everest u řady posluchačů (znovu)objeveni, už jsou na tom se zvukem podstatně líp. Dávají svůj standardní set a zdá se, že už technika bude fungovat, jak má, což ale hned následující Už jsme doma, kteří před rokem na Banát přijeli a nezahráli si (právě kvůli výpadku elektřiny), se zvukem přibližují Kittchenovi. Během jejich setu navíc selhávají světla, a tak odcházíme spolu s "Hollywoodem" do kempu unaveni z cesty a plni očekávání z dalších dnů.

anát 2014, Rumunsko, 21.8. - 23.8.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Následující den začíná stejně jako čtvrtek u Medvěda. V Rumunsku je 31°C a na rozehřáté zahrádce zdejší hospody je pekelně. A tak pro vystupující nastává poměrně bizarní situace - hrají lidem, kteří se mačkají ve stínu podél zdí, zatímco před pódiem sedí jen pár největších nadšenců. Nejprve Stinka odehraje svůj set ve spojení s Fandou Holým (a stejný nebo velmi podobný uslyšíme i v sobotu na hlavní stagei). S krásným zvukem se dostáváme tam, kde jsme hudebně potřebovali být. A po nich přicházejí stále lepší Kieslowski. Výtečný zvuk, hlasy Marie a Davida, které dokonale souzní. Kapela, která má těsně před vydáním třetí desky (už 9. září), má dnešní set postavený na písních z předchozích dvou desek, z novinky neodtajní víc než singl "Obraz". Skvělý singl. A i když přehřátý David zapomíná texty, vůbec to nevadí. Po koncertu jsem si téměř jistý, že dál už se hudebně v Banátu dostat nemůžeme.

Kieslowski svou skvělou formu potvrdí i následující den remixovým programem. A právě z koncertního pódia konečně vyzní remixy, které vytvořil Bonus, Moimir Papalescu nebo Kittchen, tak nějak srozumitelněji než z alba. Ta nejednota a nesourodost, kterou jsem při poslechu "Na lože" pociťoval, je pryč a Marie s Davidem se pro mne stávají hudebním vrcholem rumunského festivalu.

anát 2014, Rumunsko, 21.8. - 23.8.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
"Vždycky jsem si myslel, že Tichonov je nějakej hroznej rap a ono tohle," pravil Jakub König při jejich vystoupení. Příjemný indie pop byl výborně odehraný i přes to (nebo proto?), že čtveřice muzikantů na pódiu byla více než málo posilněná alkoholem. Ten do jejich setu dodal lehkost, přirozenost, občasné opakované začínání skladeb i sedmnáctivteřinovou předehru věnovanou Nylon Jail. A stejně dobře to hraje i Fru Fru s náhradním kytaristou a vlastně i novoborské Chásce, i když u ní, stejně jako u ostatních ska kapel mám pocit, že hrají celou dobu jednu písničku. Nicméně festivalové publikum rozeskákají hravě.

Hlavními hvězdami Banátu a nejslavnější kapelou je ale kladenské Zrní. Pod pódium přilákají rozhodně nejvíc posluchačů a potvrzují, jak dokonalé skladby jsou písně jako "Rychta", "Dva", "Hýkal" nebo "Tmou". A ačkoliv jsem jimi unesen do absolutních výšin, z celého vystoupení kapely mám pocit jakéhosi odstupu, možná únavy. Ani nevím proč. A když po Zrní odejde minimálně polovina lidí jíst, pít, čůrat nebo spát a První hoře začnou mít problémy se zvukem, je to pro mne ten správný signál na cestu do kempu a oželení vystoupení Papír sklo plasty, na který jsem se celkem těšil.

Banát 2014, Rumunsko, 21.8. - 23.8.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Další banátská legenda, moje oblíbená, ukazuje, jak velkorysí lidé do Banátu jezdí. Vypráví, že Stinka při příjezdu taxíkem do vesnice půjčila svůj akordeon jednomu místnímu, nenápadnému pánovi. A ten na něj zahrál takovým způsobem, že písničkářku uzemnil. A den, dva přemýšlela. A potom ten skvělý akordeon, který ji patnáct let provázel životem, tomuto vesničanovi věnovala. Fakt. Byl jsem u toho.

Jak to slyšel Tadeáš

Když už jsem se vypravil do Rumunska, vzal jsem s sebou také svého osmiletého syna Tadeáše, který s Kittchenem zpívá "Sobotu". A napadlo mě nechat si od něj okomentovat vystoupení jednotlivých umělců. Tady jsou jeho komentáře v neupravené verzi:

4DOGS - pěkná hustota hudby
Kittchen - hezká tvrdá alternativa
Houpací koně to rozpumpovali
Už jsme doma to alternativně rozjeli
Stinka - skvělá prstová práce
Kieslowski byli krásně sladění
Tichonov - jejich nástroje znějí nejen hlasitě, ale i drsně
Fru Fru to furt kombinovali
Cháska to dost rozdrandila
Zrní efektivně pokročilo
První hoře jsou jako tygři a lvi
Šumaři hráli typickou staročeskou hudbu
Hudecká muzika zpívá úplně jako staročeštináři
Lucie Redlová - velká hustota hudby a zároveň zpěvu
Led Sezelim byli vážně krutí
Kieslowski udělali skvělej remix a rozpohybovali jím půlku Banátu
Dva to rozbalili
Nylon Jail jsou hodně tvrdí muži (a žena), co pozvedli půl Banátu

Banát 2014, Rumunsko, 21.8. - 23.8.2014
© Honza Průěa, musicserver.cz
Poslední den je nejprve ve znamení Folklorního festivalu českých vesnic. Představí se Šumavští šumaři, Hudecká muzika, ale hlavně také banátské děti školkou či školou povinné. Nikdy by mě nenapadlo, že mě takové vystoupení dojme. A tak možná proto, že jde o děti, možná proto, že se ve mně někde otevře radost a hrdost z toho, jak pěkně se tisíc kilometrů od domova předává česká tradice, nejednou zamačkávám slzu.

Banát 2014, Rumunsko, 21.8. - 23.8.2014
© Honza Průěa, musicserver.cz
Následuje vystoupení těch, co se už většinou představili u Medvěda. Kromě již zmiňované Stinky a Kieslowskich je to Lucie Redlová, která se tu už téměř stala inventářem (a btw. po koncertě vyprodala všechna svá CD). V průběhu festivalu snad nechodí spát, je všude vidět a má za sebou účast na všech ročnících. A její "Na Lhotách" zůstává pořád jednou z nejlepších písní, které v Česku v posledních letech vznikly. Tentokrát ji zahrála v improvizované sestavě s dvěma akordeony a dvěma kytarami a ani nevadilo, že třetí den už byl zpěvaččin hlas trochu unavený.

Další banátská legenda praví, že se na prvním ročníku kdosi z kapely Led Sezelim opil s jedním z organizátorů této akce a ten slíbil, že si tu kapela bude moci zahrát. Stalo se a bigbítová odrhovačka, zajímavá snad jen zdvojenou basou, odehrála svůj rumunský set. Úvodní "Veverka", jinak od Pod Černého vrchu, byla pro ty, co kapelu neznají, milým překvapením, jinak ale mezi Redlovou a Kieslowski působili poněkud nepatřičně, což ale nelze říct o Dva a hlavně o Nylon Jail.

Banát 2014, Rumunsko, 21.8. - 23.8.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Banda kolem Jiřina Jiráka, to jsou démoni. Hrajou nadoraz a naplno, nedají se rozhodit ani výpadkem zvuku, ani výpadkem světel, ani elektřinou nabitým nebem. Jejich set mě naplnil podobně jako památný křest onehdá v Pilotu. A i když jsem v publiku zaslechl názor, že je to celé jen póza, já to kapele pod jestřábími křídly věřím se vším všudy. Skvělé vyvrcholení festivalu, alespoň pro ty, co stejně jako mne odradilo nebe nad Banátem plné blesků. Oželel jsem WWW a skončil v kempu a přečkal silnou zdejší bouřku ve stanu.

Banát není jen o hudbě. Banát je o skvěle strávených čtyřech dnech v nádherných kulisách karpatských vesnic. O pomoci zdejší české komunitě. Kdo se ho zúčastní, chce jet za rok zas. Letos sem z Česka přijelo, podle organizátora Štěpána Slaného, asi sedm set lidí. Těším se na příští rok. Plný zážitků si tuhle výjimečnou nejen hudební událost nemůžu nechat ujít. Už i já začínám šířit dál své legendy o Banátu. Podobně jako snad každý, kdo se odhodlal sem zajet.

NÁZORY
  • WWW (Faulk, 26.08.2014 12:56) Reagovat

    Oželení WWW byla chyba, bouřka totiž začala až celkem dlouho po jejich vystoupení! A podle mě to bylo úplně to nejlepší. :)

    • Re: WWW (Honza Průša, 26.08.2014 14:06) Reagovat

      Jo, mrzí mne to. Zvedal se vítr, blejskalo se, odešli jsme. Kdybych tam byl sám, počkám, s dítětem jsem preferoval jistotu.

  • pro info: Cháska je z Nového Boru... (OčiS, 26.08.2014 13:12) Reagovat

    pro info: Cháska je z Nového Boru

    • Re: pro info: Cháska je z Nového Boru... (Honza Průša, 26.08.2014 14:07) Reagovat

      Díky, opravíme.

  • Vtipné, že jsou nylon jail póza, jste musel sly... (Kateřina, 26.08.2014 19:57) Reagovat

    Vtipné, že jsou nylon jail póza, jste musel slyšet ode mě :). Pokud ne, tak jsem měla stejný názor, ale uvedu na pravou míru... Bylo mi dost líto, že byli takoví přehnaní a příliš hlasití, protože hudba zněla skvěle a zpěvák má úžasný hlas. Ale interpretace je samozřejmě pak otázka vkusu každého posluchače. Klidnější verze by se podle mě hodila více, proto jsem jim to asi nevěřila.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Video: První hoře natočili k odpudivé skladbě "Prase s kamerou" nejhorší videoklip v historii (22.01.2024 19:12)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Video: Nylon Jail natočili klip k písni "Flow" na VHS kameru v rumunském Banátu (23.11.2023 13:06)
- Video: Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím (23.11.2023 07:59)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou (12.09.2023 10:12)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Naživo: "Husličky" Vlasty a Lucie Redlových ukončily letošní Prázdniny v Telči (14.08.2023 21:18)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Mirai Bono Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu