shop.musicserver.cz
Zimní Masters of Rock, Hala Euronics, Zlín, 23.11. 2013

Metalová exhibice pro nejvěrnější

Vydáno: 26.11.2013 16:52 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: Tereza Váchová / musicserver.cz

Předposlední listopadová sobota jako již tradičně patřila metalovému běsnění - ve Zlíně se konal již devátý ročník zimní verze festivalu Masters of Rock. Lidí sice přišlo méně, než bývá zvykem, dorazivší však rozhodně nelitovali. Sestava zvučných kapel mnohým přichystala hudební zážitek roku.

Live: Zimní Masters Of Rock 2013

vystoupili: Children Of Bodom, Kamelot, Amorphis, Soilwork, ReVamp, Decapitated, Keep Of Kalessin, Starkill, Medeia, Daniel Krob
místo: Hala Euronics, Zlín
datum: 23. listopadu 2013
Children Of Bodom setlist: Silent Night, Bodom Night, Needled 24/7, Sixpounder, Halo Of Blood, Hate Crew Deathroll, Scream For Silence, Bodom After Midnight, Lake Bodom, Dead Man's Hand On You, Are You Dead Yet?, Blooddrunk, Everytime I Die, Towards Dead End, Hate Me!, Downfall, In Your Face
Fotogalerie

Starkill, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Organizátoři se letos uchýlili k poměrně výrazné změně. V původní soupisce chyběli jindy obligátní zástupci heavy/speed/power metalu. Nakolik se právě tento faktor odrazil v poměrně slabé návštěvě čítající do dvou tisíc hlav, lze pouze spekulovat. Akce nakonec byla poměrně rozumně přesunuta z hokejového stadionu do přilehlé házenkářské haly, kde se konaly první ročníky. Ani tento prostor přitom nebyl, jak se říká plný až po střechu.

Ti, kteří svou účast zvažovali a z nějakého důvodu nakonec nepřišli, mohou pouze litovat. Letošní ročník totiž přinesl prakticky bezchybné výkony všech účinkujících. Záleželo pouze na hudebním vkusu jednotlivců. Příznivci vystoupivších kapel si museli lebedit. K tomu pomohl především zvuk. Již loni nabídl festival na poměry dané akce nevídaný zvukový kabát. Tentokrát odvedli zvukaři ještě lepší práci. Pragokoncertu je nutné upřímně pogratulovat. Jelikož se podobně kvalitním ozvučením pyšní i plzeňský Metalfest, nejde v žádném případě o náhodu.

Po Danielu Krobovi, který zaskočil za vypadnuvší Tellus Requiem na pódium vylezla první zahraniční sebranka, finští Medeia. Ta dokázala ze skvělého zvuku notně těžit. Ač se její tvorba pohybuje na hraně nepříliš nezáživného death metalu říznutého ještě nezáživnějším deathcorem, "nezbytná" záplava triviálních breakdownů alespoň řádně tlačila. Hned se také pod pódiem objevilo několik moshechtivých individuí a spustilo ráznou dupanici. Inu, hudba spíše k tanci než k poslechu. Následující američtí mladíčci Starkill, kteří se evidentně značně inspirují v Children Of Bodom, již předvedli o poznání hudebnější výkon. Originalita většinou pokulhávala, na druhou stranu některé prolínání blackmetalových sypaček s doslova speedmetalovými vyhrávkami fungovalo dobře. Kapelu nepochybně táhl frontman Parker Jameson, který svému šestistrunnému nástroji vládne velmi slušně. Snad se mu do budoucna podaří oprostit se vzorů a vybudovat si vlastní tvář.

Keep Of Kalessin, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Norská vichřice Keep Of Kalessin se českému publiku představila poprvé jako pouhé trio. Obavy, zda vyhozený vypitec Thebon nebude za mikrofonem chybět, se naštěstí rychle rozplynuly. Obsidian a Wissiac si s jeho party poradili bravůrně. Po hudební stránce nebylo co vytknout. Thrash/blacková smršť valící se z aparatury ukazovala, jaká paseka se dá napáchat ve třech. Vokalista, resp. jasný frontman, který by strhl a vyhecoval lidi přesto na pódiu lehce absentoval. Možná i proto byla reakce publika poněkud vlažnější. O to výrazněji teplota v kotli stoupla s nástupem polského komanda Decapitated. Dredatý Rafał za mikrofonem totiž rozhodně ví jak lidi vyhecovat. Ono to taky nedá moc práce, když za ním stojí kapela, která tlačí víc než parní válec. Za bicími sice chyběl mistr Krimh, Kevin Foley ho však zastoupil na výbornou. Polská mašina opět názorně ukázala, že death metal i ve své nejnekompromisnější podobě není vyčpělý styl a stále se dá zahrát neotřele a zajímavě.

ReVamp, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Po extrémním dvojbloku si přišly na své vyznavači dívčích vokálů a výrazně menší dávky hudební brutality. V souvislosti s Holanďany ReVamp často padají škatulky typu symfonic či gothic metal. O tom se dá úspěšně polemizovat. Spíš jde o docela sympatický moderně pojatý metal s klávesami a zatraceně dobrou zpěvačkou. Floor Jansen naživo jasně ukázala, že si ji Nightwish nevybrali náhodou. Celý set odzpívala s velkým přehledem. Její rejstřík je přitom obdivuhodný. Ani těžké přechody mezi hlubšími drsnějšími party a operním projevem ji nedělaly sebemenší potíže. Oporou jí pak byli dobře sehraní muzikanti v čele s precizně sólujícím kytaristou Jordem Ottem.

O poznání hrubší strunu natáhli na své nástroje Švédové Soilwork. Starší thrash/deathové i novější melodičtěji laděné pecky slavily u publika obrovský úspěch. Rozpoutal je vůbec nejmasivnější kotel, na ploše se tísnilo zřejmě nejvíc lidí za celý festival. Pan Speed publikum prakticky zfanatizoval a energie z pódia doslova stříkala. Dojmy ze setlistu vystihovalo konstatování hlavou uznale pokyvujícího bodrého chasníka v triku Manowar: "Tož toto jsem nikdy neposlouchal, ale ogarům to dobře valilo".

Amorphis, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Podivný mikrofon a ještě podivnější stojan na něj dávaly neomylně tušit, že se na scénu chystají melodičtí mistři Amorphis. V čele s dredařem Tomi Joutsenem vtrhli Finové na scénu ve velké fazóně a odvedli svůj velmi vysoký standard. Hlavní protagonista po vokální stránce nenechal nikoho na pochybách, kdo je v rámci daného žánru pánem. Stylem sobě vlastním si bez jakýchkoliv potíží poradil s čistými polohami i extrémními growlingy.

To v případě amerických symfoniků Kamelot převládlo nad hudebním obsahem tuctové divadlo. Pokud člověk nebyl skalním fanouškem kapely, set si příliš neužil. Je přitom evidentní, že všichni zúčastnění muzikanti jsou na velmi slušné úrovni. Čachry s českou vlajkou, zpěvačka Alissa spíše pro potěchu oka než sluchovodů, teatrálně a maximálně dramaticky vystupující frontman Tommy Karevik, přídavky ve chvíli, kdy do konce setu zbývalo dobrých 25 minut - to vše jakoby maskovalo, že Kamelot navzdory značnému věhlasu ve skutečnosti nic převratného nehrají. Jak se říká, proti gustu... Řemeslně bylo vystoupení odvedeno kvalitně, své věrné pánové a dáma nepochybně potěšili.

Kamelot, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Jestliže čtenář náhodou dospěl při čtení těchto řádek do klimbajícího stavu, seznámil se výstižně s atmosférou, která na halu po devíti kapelách a jedenácti hodinách metalového maratonu dopadla. Před nástupem Children Of Bodom tak počet lidí v hale začal značně klesat.

Finská legenda se přitom chopila své úlohy headlinera se ctí. Šlo zřejmě o nejlepší vystoupení, jaké dítka od jezera Bobom v ČR předvedla (Opravte mě, pokud to před více než 12 lety v Akropoli byla větší jízda, nebyl jsem přítomen). Poslední koncerty Alexiho partičky provázel tu nepříliš dobrý zvuk, tam velká společenská únava mistra Laiha. Ve Zlíně se obavy rozplynuly hned při první pecce "Silent Night, Bodom Night". Zvuk krásně čitelný, ale přitom výrazně brutálnější než z desek. Většina válů zazněla v poměrně vyšším tempu. To platilo především o masakrech "Lake Bodom" nebo "Hate Crew Deathroll". Při té si Laiho vynutil poslední síly, které lidem v kotli zbývaly, a naposledy pro tento večer rozpoutal pod pódiem peklo.

Children Of Bodom, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Children Of Bodom dokázali, že když jim zvukař přeje a Laiho se více než pivu věnuje svému nástroji, dokážou stále drtit první ligu. Kombinace ne zcela přesvědčivých posledních vystoupení a průměrných desek totiž zavdávala důvod k pochybnostem. Setlist byl sestaven z osvědčených pecek. Z novinky "Halo Of Blood" se hrály jen tři kusy. Ty jen potvrdily rozporuplnost daného materiálu. Titulní nasypaná věc fungovala živě na výbornou, naopak "Dead Man's Hand On You" působila jako vycpávka.

Necelou hodinu a půl trvající a okolo jedné v noci končící set vydrželi po celodenním maratonu jen ti nejskalnější. Všeho moc zkrátka škodí, organizátoři by možná mohli příště zvážit, zda by méně nebylo ve skutečnosti více. Pokud by z programu vypustili jednu či dvě kapely, nenastalo by, že zmožené publikum v průběhu parádního vystoupení Children Of Bodom ostudně prořídlo. Nebylo to přitom poprvé. Stejné věc koneckonců potkala loni jejich krajany Sonata Arctica.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Naživo: První den Basinfirefestu: Ghost srdnatě bojovali se živly, Clawfinger rozhýbali mladší i starší ročníky (29.06.2023 15:48)
- Fotogalerie: První den Basinfirefestu zvítězilo počasí - vedro a pak blížící se bouře. Ghost ale byli výteční (26.06.2023 12:54)
- Naživo: Velký pátek se v MeetFactory proměnil v oslavu melodického metalu (09.04.2023 18:21)
- Fotogalerie: Kamelot přivezli do Prahy nové album (08.04.2023 10:34)
- Nové desky 11/2023 - od U2 přes All Time Low po Kamelot (22.03.2023 20:00)
- Recenze: Kamelot se na "The Awakening" poohlížejí po minulosti (20.03.2023 00:00)
- Americká powermetalová skvadra Kamelot představí novinku "The Awakening" i Praze (17.03.2023 15:24)
- Naživo: Soilwork se v Praze ukázali ve skvělé formě (27.02.2023 17:25)
- Palác Akropolis zboří deathmetalové veličiny Kataklysm a Soilwork (22.02.2023 13:17)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu