shop.musicserver.cz
Washed Out, Amateur Best, Flex, Vídeň, 16.10.2013

Vzpomínky na léto s příliš retro zvukem

Vydáno: 20.10.2013 10:09 v sekci Naživo - Andrea Šafářová | foto: blog.kexp.org

Vzpomínání. Zvukový mág s uměleckou přezdívkou Washed Out odkazoval svým vystoupením ve vídeňském Flexu do minulosti. A vedl si v tom báječně. Řádně naplněný klub se vzdal hřejivým strukturám singlů a surfoval na vlně eskapizmu s viditelným zápalem. Za bóji "Within And Without" se však podíval výjimečně.

Live: Washed Out

support: Amateur Best
místo: Flex, Vídeň
datum: 16. října 2013
setlist: Entrance, It All Feels Right, Belong, New Theory, Get Up, Far Away, Despicable Dogs (Small Black cover), All I Know, You And I, Feel It All Around, Amor Fati
přídavky: Hold Out, Eyes Be Closed

Washed Out
© DaMillan/TheShowLog
Jako by při dobrodružných cestách do starších etap svého života zapomněl na tu zpátky, do současnosti. Ernest Greene, georgijský rodák a držitel magisterského titulu v oboru Informační studia a knihovnictví, zvolil pro vídeňskou zastávku současného turné nanejvýš překvapivý setlist. Jeden z nejranějších kompaktních celků "Life Of Leisure" prostopoval doslova křížem krážem, čtyřikrát se uvelebil pod měsíčním svitem "Within And Without". A jen dvakrát zvlčel nadýchán exotickými aromaty "Paracosm". Pokud se někdo vypravil do Flexu nachytat si do skleničky tu silně čpící směs zvuků, po jejíž inhalaci člověk ztrácí pevnou půdu pod nohama, mohl být trochu zklamán. Rakouská edice podzimních koncertních skladeb udělala čerstvému počinu medvědí službu - a působila spíše jako hudebníkovo best of.

Z počáteční kritiky ovšem nebuďte, bujně fantazírující geekové, rozmrzelí. Washed Out s kvartetem spoluhráčů skutečně proměnil vídeňský klub v místo, kde tělo i duše levituje. Jeho vystoupení mělo škrábanců poskrovnu. A jedním z nich rozhodně nebyla volba předskokana.

Joe Flory je londýnský zpěvák, jenž pouští taneční beaty žilou pod pseudonymem Amateur Best. Pravda, při jeho výkonu byl klub zaplněn spíše decentně, ale mixážní šejkr pod jeho rukama produkoval tak dobře stravitelné melodie, že se do rytmu svíjel i ten poslední chlup na těle. Primárním extraktem jeho letošního debutu "No Thrills" je více než cokoliv jiného taneční pop osmdesátých let. Ale se svým místem v novém miléniu díky progresivním elektronickým motivům, které se na půli cesty k jazzu obracejí čelem k post-dubstepovým strukturám. Pojmy "retro" a "future" spojuje se samozřejmostí v aktuálním daftpunkovském stylu a pokud jeho živý set doplňuje etuda blikajících barevných žárovek lemující průčelí pódia, horečka středeční noci, na které křepčí i hipstři, může začít.

Flex Club
© en. wikipedia.org
Myšlenka na prostředí klubu je v souvislosti s účinkujícími večera vůbec ta nejzábavnější. Procházíte se na nábřeží průzračného Dunajského kanálu s úchvatnými pestrobarevnými graffity na postranních zdech, až dojdete před široké bytelné dveře, uzavírající snad nadrozměrný trezor, za nimiž může být prakticky cokoliv. Díky retro fontu názvu klubu nad vchodem vyskládaným čirými žárovkami jste přesvědčeni o nablýskaném, možná až snobském interiéru. Jenže pak se brána otevře a syrové punkové prostory podzemí vám ubalí ránu mezi oči. Když se pak ocitnete v části s pódiem a za nedobrovolného vdechování pachu močoviny zíráte na všechny ty pouťové barvy světel, přemýšlíte nad tím, jestli se sem hodí spíš Pete Doherty, nebo dýdžej Arnoštek. Flex má své nepopiratelné kouzlo. A hippie party s podtitulem Volání léta, když za dveřmi hudruje ledová vichřice, jakbysmet.

Hudba sfér, cvrlikot ptáků, harfa, "Entrance" - nezdá se mi to, jsem skutečně tady. Rozehrává se meditativní předehra "It All Feels Right", přichází v libovolném pořadí bubeník, baskytarista, klávesistka, kytarista a v rozevláté košili nakonec i pachatel všech těch skutečných i zdánlivých eufonických ozvěn. Jakmile čapne akustickou kytaru, obavy padají. Představa Greena křečovitě se držícího své výkladní skříně samplů se vyjevila naštěstí jako naivní - všechny naživo proveditelné zvuky byly nástrojově obsazeny v reálném čase a ty exkluzivní, mellotronové a jiné elektrofonické, ve své reprodukované podobě přirozeně dotvořily oslnivou mozaiku ruchů "Paracosm". Největší prim hrál naživo part kytaristy, jehož sólíčko v "Belong" dostávalo do euforie. To, že se Washed Out obklopil kapelou, umožnilo potlačit syntetický ráz jeho převážně elektronické tvorby. Celek však může zanechat dojem kolektivního podílu na produkci, která je ale ve skutečnosti obrazem velkolepého niterného světa jednoho muzikanta, a snížit tak jedinečný introvertní charakter Ernestových skladeb.

Washed Out
© DaMillan/TheShowLog
A to je ten největší konflikt, který musí tvůrci intimně laděných písní řešit: Zachovat si minimalistickou tvář, pro niž jsme milováni, nebo nabídnout našim posluchačům taneční alternativu, jež předejde riziku monotónnosti naživo? The xx zvolili pro květnové vystoupení v Lucerně pravidlo příčného řezu - zpola meditaci, zpola večírek. Greene se nebál opřít do tanečních struktur plnou vahou. Beatová sekce se pod jeho rukama zuřivě kroutila i při velmi osobních záležitostech jako "Far Away" a "You And I". Těla návštěvníků se svévolně poddala hicujícím úderům, a to i přesto, že se rytmus v průběhu takřka neměnil. Nicméně asi tuším, co za tím vězí. Jestli hrozilo, že se set odporoučí do hlubin stereotypu, otevřel zasněný muzikant oči, vzal svou kytaru a ranec sympatií na příď pódia a nechal obecenstvo načerpat něco z jeho neskonalého optimismu.

Srdce bušící rozčilením a melancholie horkých letních večerů - pokud si někdo do Flexu přišel/přijel právě pro tyhle pocity, dostal je. Zda pro sexuální napětí proplétajících se vokálů Ernesta a manželky Blair, odcházel trochu rozčarovaný. Symbióza hlasů vzrušovala jen do té doby, než člověk prozřel - kyselý výraz klávesistky rozfoukal domnělou milostnou idylku jako domeček z karet. Celkový zážitek to ale nijak zásadně nenarušilo. Dojmy zůstaly a jsou silnější než kotrmelce na pódiu. Nechť jimi Washed Out příště oblaží i českou zemi.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Romy představí v září svůj debut "Mid Air" (19.06.2023 08:19)
- Video: Romy ve videu "Enjoy Your Life" oslavuje život (17.04.2023 14:31)
- Video: Daft Punk se podělili o čtvrt století starý záznam vystoupení. Tehdy ještě nenosili robotí helmy (05.01.2023 12:53)
- Audio: Pete Doherty a Frédéric Lo společně nazpívali vánoční klasiku "Faiytale of New York" od The Pogues (02.01.2023 10:03)
- Je to už 25 let, co Pete Doherty stál ve frontě na album "Be Here Now" od Oasis. "Chtěl jsem prostě být v televizi," přiznal nyní (23.08.2022 13:09)
- Video: Oliver Sim v "GMT" opěvuje Londýn. A Beach Boys (08.07.2022 13:14)
- Video: Strach a přiznání. Oliver Sim z The xx v "Hideous" prozrazuje mnohé (25.05.2022 09:24)
- Video: "Fruit" je spojnicí mezi dětstvím a dospělostí Olivera Sima (07.04.2022 14:27)
- Naživo: Washed Out v Atlantě přinesl fanouškům naději a pozitivní energii (14.03.2022 16:02)
- Audio: V "Romance With A Memory" je Oliver Sim z The xx poprvé sám za sebe, i když jen tak napůl (13.03.2022 11:16)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Bono Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu