shop.musicserver.cz
Benátská noc 2012, areál Vesec u Liberce, 27.7.2012

Benátskou rozzářili Adams, Nohavica i Mig 21

Vydáno: 28.07.2012 14:46 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Po celkem vydařeném slovenském večeru se v pátek už oficiálně otevřely dveře dvacáté Benátské noci. A hned první, respektive druhý den lákal na hvězdu toho největšího kalibru, Bryana Adamse. A když k němu přidáte Jaromíra Nohavicu, Mig 21, Gamma Ray nebo třeba Emira Kusturicu, zní to skoro jaké námět na reportáž.

Live: Benátská noc, den první

místo: areál Vesec u Liberce
vystoupili:Support Lesbiens, Arakain, Krucipüsk, Emir Kusturica, Bryan Adams, Mig 21, Gamma Ray, Jaromír Nohavica a další
datum: 27. července 2012
Fotogalerie

Support Lesbiens, Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 27.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Zatímco většinu českých festivalů letos provází ne zrovna dobré počasí a například fanouškům na Colours to i částečně kazilo výborné hudební zážitky, vypadá to, že Benátská noc si to vybírá za všechny předchozí roky plné vody. Ale jak je známo, jsme národ nespokojených, a tak tu lidi zase nadávají. Na co? No, na velké vedro. Pravda je ovšem ta, že když se člověk smaží ve vlastním potu, není se co divit.

Na horko si nestěžovali pouze diváci, ale i vystupující jako například Support Lesbiens, kteří něco málo po čtvrté nastoupili na jedno z hlavních pódií. Na druhou stranu bylo štěstí, že byli v programu právě v pátek. Nevím, jak vám, ale mně stylem i zpěvem poměrně značně připomínají Sunrise Avenue, kteří se představí publiku v sobotu. A poslouchat dvě podobné kapely za sebou zrovna nemusím. Takhle ale bylo příjemné slyšet "Sweet Little Something", "Cliché" nebo "In Da Yard".

Po Supportech se o pozornost na hlavním pódiu přihlásil Arakain, letos slavící výročí své existence. A je úplně jedno, že se sestava za ta léta poměrně značně promíchala. Nutno ovšem říct, že Arakain přitáhl především své věrné, podstatná část publika se totiž přesunula před menší scénu, kde se pomalu začali chystat Krucipüsk. Ve chvíli, kdy se Tomáš Hájíček opřel do "Druide" a les rukou se rozkýval do rytmu, bylo jasno - Krucipüsk měl být na hlavní scéně. Myslím, že by se tak nemálu lidí vyřešilo dilema a Emir Kusturica nemusel začínat před lehce dietním publikem.

Emir Kusturica, Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 27.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
To naštěstí netrvalo moc dlouho a prostor před Forum stage se zaplnil. Kusturica totiž se svým ansámblem nabídl velmi příjemnou alternativu k převážně rockové produkci a balkánská dechovka nabalující na sebe nejrůznější žánry a styly lidi přitáhla a už jen tak nepustila. Někoho zaujala choreografie skupiny, někoho neotřelá nástrojová kombinace založená na kytarách, doprovázených houslemi, akordeonem a chvílemi i saxofonem a především neskutečně živá a energická muzika samotná. Během Kusturicova setu zazněly pochopitelně věci z jeho filmů jako třeba "Černá kočka, bílý kocour" nebo i mírně kontroverzní "Fuck You MTV". Po tom, co pochválil půvab českých holek, už předal Kusturica žezlo Mig 21.

Mig 21, Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 27.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Nutno říct, že takový programový přeskok byla šťastná volba. Macháček a spol. vlastně pokračovali jen tam, kde Kusturica skončil. Koneckonců hudebně-tanečně-recesisticko-striptérský spolek, či jak se sami nazývají, hovoří za vše. Jiří Macháček toto označení naplňoval hned od počátku a s přirozeností sobě vlastní exhiboval, seč mu rekvizity stačily. Například na nafukovací kytaru válel náruživěji než později Gamma Ray. Migové mají lidi zjevně už vycvičené. Většina věděla, jak se správně chovat na "punkovém koncertě", tedy co odpovědět na love you, ovšem nabízenou punkovou písničku nakonec nedostali. Dostali naopak countryovou "Máma se vrací", která vlastně ani tak country nebyla. Pochopitelně zazněly i největší hity kapely jako "Malotraktorem" nebo "Slepic pírka" a o úplný závěr se postarala coververze "My Way" jako "Mávej", při které se Macháček jako snad jediný vypravil i pod pódium.

Jaromír Nohavica, Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 27.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Mig 21 měl poměrně slušnou návštěvu, ale nedá se to srovnat s Jaromírem Nohavicou, který zcela zaplnil prostor mezi scénou a stánky s občerstvením. Vzhledem k tomu, že nedávno vydal nové album, není divu, že se i jeho vystoupení neslo v jeho duchu. Ostravský písničkář přijel společně s polským akordeonistou Robertem Kuśmierskim a především s folkovějším a relativně intimním repertoárem z osmdesátých let. Musím říct, že bylo velmi příjemné si poslechnout mezi novými věcmi i ty starší jako "Darmoděj", "Kometa" nebo "Zítra ráno v pět". Při "Cukrářské bossanově" se snažil rozezpívat publikum, ale zjevně nebyl s výsledkem spokojený, a tak se v rámci zpěvu pustil do kritiky diváků, že se více soustředí na přípravy druhého pódia než na zpěv. Nejlepší odpovědí na tuto kritiku bylo, když hned v následujícím "Pasáčkovi krav" notovaly tisíce lidí jako jeden sbor. Většinu koncertu odehrál Jaromír Nohavica na kytaru, ale vzal do ruky i heligonku. Jednu z písniček - "Sarajevo" - pak věnoval i svému "předskokanovi" Emiru Kusturicovi. S publikem se rozloučil "Těšínskou" a nakonec sklidil velmi bouřlivý ohlas. Nebýt na pořadu hlavní hvězda, patrně by Nohavicu ze scény nikdo nepustil. Takto ale následoval hutný a spěšný přechod na vedlejší stage.

Bryan Adams

Bryan Adams Live
© bryanadams.com
Vím, že se mnou nebudou mnozí souhlasit, ale Bryan Adams patří mezi nejzářivější jména letošní festivalové sezóny, a to i přes to, že to je sotva rok, co vystoupil v pražské O2 areně. Liberecká zastávka se uskutečnila v rámci evropského turné, které probíhá již od března jak po halách, tak i po dalších rockových festivalech. Tomu byl přizpůsobený i koncept celého vystoupení. Adams přijel s celou kapelou, letos obohacenou ještě o jednoho člena. Tentokrát si ke své kytaře a svému dlouholetému spolupracovníkovi Keithu Scottovi přizval bicí, baskytaru a klávesy. Celý koncert odehrál na standardním pódiu pouze s jednou specialitou - z Prahy kvůli němu přijela obří projekční stěna, která zabrala celou zadní plochu pódia.

Festivalovému programu přizpůsobil i setlist. Sázel především na hity, přednost dostaly ty rockovějšího charakteru a balady pouze prokládal na drobné uvolnění. Vše otevřela "Back To You" a v rychlém sledu následovala "Somebody", skvělá "Here I Am" a rázná "Kids Wanna Rock", v níž to poprvé pořádně rozbalil i bubeník Mickey Curry. Naopak menší kytarové orgie si střihl Adams se Scottem v "Hearts On Fire". Do této doby byli diváci poněkud tiší, nicméně ve chvíli, kdy naservíroval v těsném závěsu ještě "18 'til I Die" a "Summer Of '69", obecenstvo znatelně ožilo. A to měl ještě přijít akustický set.

Ne že by akustické sety byly něco speciálního, ale tento ano. Po dvou pomalejších věcech si všichni doprovodní muzikanti vzali plastové kyblíky a začali bubnovat. Už to bylo něco velmi nečekaného, nicméně pak v tom nechali pouze Curryho, který předvedl něco neskutečného na sestavu z plasťáků, pánvičky a pekáče. Za tento výkon se mu dostalo tak bouřlivého ohlasu jako snad nikomu před tím.

Publikum zpívalo s Adamsem tak nějak chvílemi. Nicméně když spustil "(Everything I Do) I Do It For You", zpívali snad skoro všichni, ačkoli takový sbor jako v případě Nohavici to nebyl. Čekal jsem, jestli se opět dostane na duet "When You're Gone" a kupodivu ano i s partnerkou z publika. Zatímco na předchozích show jsem tuhle pasáž obvykle přetrpěl, slečna Monika z Prahy velmi příjemně překvapila. O samotný závěr se postarala už klasicky "Straight From The Heart", kterou dal Adams akusticky jen s foukací harmonikou.

Gamma Ray, Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 27.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Osobně hodnotím vystoupení Bryana Adamse jako velmi povedené. Ale je to z pohledu člověka, který má za sebou už čtyři jeho koncerty a tenhle byl vlastně první open-air. Z reakce obecenstva jsem ale podobnou odezvu necítil, jako by návštěvníci čekali něco nadpřirozeného. On zatím přijel obyčejný chlápek v džínách, co se vlastně nelišil až tolik od jiných kapel před ním. Nějak si asi neuvědomovali, že ta správná atmosféra závisí i na nich.

Ačkoli jsem si po poslechu některých studiových věcí Gamma Ray myslel, že tohle na mě bude až příliš tvrdé, byla tahle metalová parta velmi příjemným překvapením. Jejich hudba měla skvělý melodický základ a i ta tvrdost byla naživo na snesitelné úrovni. Bylo to výborné rozloučení s druhým dnem Benátské noci. Ten třetí přinese takové interprety jako Kabát, Sunrise Avenue, Chinaski, Mňága a Žďorp, Anna K. nebo třeba Oceán.

NÁZORY
  • No.. (šlendrián, 28.07.2012 22:56) Reagovat

    ..podivná dramaturgie festivalu.. Kdo vybíral kapely?!

    • Re: No.. (zedzetzed, 29.07.2012 00:16) Reagovat

      českej hudební vkus....

  • nejhorší fest (eagle-eye, 29.07.2012 09:03) Reagovat

    Ze zahraniční současné širší špičky tradičně nikdo, vždycky max. nějaká vyčpělá hvězda. Z českých kapel jsem třeba nenarazil ani na jedno novější jméno. Prostě katastrofa za 1.600 na místě. Ale lidi to prostě žerou, nechápu to, ale jo. Byl jsem zadarmo na chvilku a strávil jsem ji na rockotéce u Jacka Danielse...:-) (v životě bych totož za tenhle hnus neplatil, spíš bych si nechal zaplatit za to, že to musim poslouchat)

  • provníní kapel (eagle-eye, 29.07.2012 09:12) Reagovat

    Na co bych se na BN jinak těšil (Tublatanka,Vypsaná fiXa,Michal Hrůza,Oceán,Atari Terror, Dark Gambale), 7 kapel za 1600? Sorry. Většinu interpretů na BN vyloženě nesnáším (Kristina,No Name,Mig21,Nohavica,Rybičky48,Doga,Brichta,Hush,Eddie Stoilov,WaldaGang,Kabát,Mandrage,DoctorPP,Chinaski,Sunrise Avenue,Kolář,Trubo,Landa,Debbie,Znouzectnost), takže poměr 7:20...

  • škarohlídi (Lešek, 30.07.2012 12:09) Reagovat

    S autorem úplně souhlasíme a výběr interpretů byl velice podařilý, žádnej rokáč, žádná tucárna, žádná diskoška. Prostě multikulti pro každého něco a to se nám právě moc líbilo, vždyť pokud se mi ze sta kapel líbí jen tři, tak tam asi nepojedu. Lidi nebuďte pořád takoví negativisti, festival se povedl, nám se moc líbil, i když jsme z nového místa konámí měli strach, jó bylo to dobrý. Tak a teď mě rozcupujte :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Krucipüsk Tomáš Hajíček měl nehodu, je ve vážném stavu (17.04.2024 08:53)
- Bryan Adams zahraje na podzim v Brně (20.02.2024 10:14)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Fotogalerie: Bryan Adams rozezpíval vyprodanou O2 arenu (18.12.2023 11:08)
- Naživo: Bryan Adams hrál tak skvěle, až to (skoro) bolelo (17.12.2023 19:41)
- Tip na dárek pod stromeček: Kniha Arakain - History 40 (14.12.2023 17:35)
- Recenze: Třinácté album Krucipüsk na "HovnoZle" naštěstí nedopadlo (13.11.2023 18:00)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu