shop.musicserver.cz
Top 10: Největší hity Bullet For My Valentine

Top 10: Největší hity Bullet For My Valentine

Vydáno: 13.06.2011 11:00 v sekci Publicistika - Martin Wipplinger | foto: bulletformyvalentine.com

Bullet For My Valentine si odkroutí první koncertní vystoupení na českém území v rámci letošního ročníku Rock For People. A je zatraceně dobře, že právě tam. Jejich písně je totiž předurčují pro velká festivalová pódia. Představme si hitový arzenál této skvělé živé kapely.

Bullet For My Valentine
© bulletformyvalentine.com
Bullet For My Valentine jsou výkladní skříní současného britského metalcoru (metalu i hard rocku zároveň, dle libosti šuplíku). Tohle přízvisko si vysloužili od největších kritiků - samotných hudebních posluchačů - když třikrát v předešlých třech letech ovládli vyhlašování cen Kerrang! a pokaždé si odnesli prvenství v kategorii nejlepší britská kapela (letos je z trůnu sesadili You Me At Six). Loni si dokonce s sebou do rodného Walesu přibalili ještě jedno ocenění pro nejlepší živou formaci. Potvrdit koncertní fazónu přijedou počátkem července na Rock For People, kde české fanouškovské obci představí všechna tři dosavadní alba, včetně loňského "Fever".

Právě rok stará nahrávka, jejíž mainstreamový rozlet nezastavily ani pokřivené úsměvy příznivců starší tvorby, by měla pod stage nalákat největší masu posluchačstva. Kapela ji nahrála pod dohledem Dona Gilmora, úspěšného producenta, jenž stál mimo jiné u zrodu zásadních desek Linkin Park "Hybrid Theory" a "Meteora". Kytarová družina Matthew Tucka ale nestojí pouze na úspěchu poslední desky. Nahrála ohromně hitový debut "The Poison" (2005), na který o tři roky později navázala průlomovou sbírkou "Scream Aim Fire". Především o nich budou následující řádky. Sestavil jsem pro vás desítku nej pecek, na které byste se měli v žáru festivalového ohně nejvíce těšit.


10. Forever And Always

Nejpřekvapivější volba
Délka skladby: 6:46
Z alba: "Scream Aim Fire"
Jak zní naživo?

Bullet For My Valentine
Nejdřív je potřeba zahřát motory. Začít volněji, abychom se nezahltili. "Forever And Always" je k tomu jako stvořená. Skoro sedmiminutový rozjezd s atmosférou, pasující mnohem víc k závěrečným titulkům emocemi natřískaného hollywoodského trháku, je jednou z textově nejpřímějších skladeb Bullet For My Valentine vůbec. Síla rockové balady je kromě samotného textu v hlavním kytarovém riffu. Není nijak složitý a už vůbec ne svižný, jak jsme u kapely zvyklí. Naopak, disponuje kouzlem líbivé jednoduchosti, a proto vůbec nevadí, že se o něj písnička opírá prakticky až do závěrečného potleskávání. "Forever And Always" poslouží v Top 10 jako důkaz, že hudba z pera Bulletů neumí jen bořit, ale vnést do duše posluchače i tolik potřebný uplift.


9. Scream Aim Fire

Nejostřeji mířený projektil
Délka skladby: 4:26
Z alba: "Scream Aim Fire"
Jak zní naživo?

Bullet For My Valentine
"Scream, aim and fire!" První pořádně ostrá kulka pro valentýnku. Bullet For My Valentine se nemuseli dlouho rozhodovat, co by mělo pilotovat druhou desku. "Scream Aim Fire" je nejlepší reprezentací stejnojmenné sbírky, které bylo do vínku dáno ještě o trochu víc smrtícího instinktu než jeho předchůdci "The Poison". Zběsilé broušení kytarových pražců v extrémní rychlosti skoro nonstop. Možnost nadechnout se snad jen v bridgei a závěrečném outru. "Scream Aim Fire" je jeden z nejvíce nabroušených projektilů aktuální velšské jedničky, a to i přesto, že při jeho interpretaci Matthew Tuck vsází výhradně na čistý vokál. Už vám pomalu dochází, že tohle nejsou Škwoři?


8. A Place Where You Belong

Nejosobnější paralela
Délka skladby: 5:06
Z alba: "Fever"

Bullet For My Valentine
Původně to měla být píseň o rozpadu vztahu. Taková ta lehce vlezlá, jakých znáte přehršle. Matthew Tuck ovšem dal "A Place Where You Belong" zcela nový rozměr paralelou, kterou daleko expresivněji vyjádřil vlastní pocity. "Začal jsem o tom (o rozchodu; pozn.aut.) psát, ale nezdálo se mi to dostatečně působivé, musel jsem to tedy zahnat až do extrému, kdy si lidi řeknou: 'Kurva, ten text je ale hodně temný.' Skladba je tím scénářem ovlivněna a já ji jen posunul někam, kde bude mnohem, mnohem silnější," popsal autor, jakým způsobem trávil pozdní večery června předloňského roku, kdy vznikala nahrávka "Fever". Tahle zamilovaná naštvanost má v nejlepší desítce své pevné místo.


7. Waking The Demon

Nejtraumatičtější vzpomínka
Délka skladby: 4:08
Z alba: "Scream Aim Fire"
Jak zní naživo?

Bullet For My Valentine - Waking The Demon
Co se na soundtrack ke "Stmívání" nevešlo? Vůbec ne. Píseň "Waking The Demon" se sice potýká s upíří tématikou, ale na hony vzdálenou od té, která byla představena v krvežíznivé filmové sérii. Naštěstí. Matthew Tuck do ní promítl pocity z vlastního dospívání, kde proti své vůli plnil roli školního otloukánka. "Šikana ve škole je něco, čím jsem si já i kluci prošli," prozradil zpěvák. Písnička je o tom, kam až lze zajít. O tom, aby v sobě člověk našel sílu, probudil démona a vzepřel se. Skladba neskutečně odsýpá ve slokách, je v nich cítit naštvanost, emoce. Do refrénu zpomalí, potěší závěrečným kytarovým sólem i výstavními breakdowny. "Waking The Demon" láme sedmičku přes koleno!


6. Hand Of Blood

Nejkrásnější ztráta nevinnosti
Délka skladby: 3:36
Z alba: "The Poison" (alternativní verze)
Jak zní naživo?

Bullet For My Valentine
Bulleti byli od začátku považováni za obrovský talent britské kytarové scény a "Hand Of Blood" se jako jeden z jejich prvních hitů kritikům náramně hodil do krámu. Už tenkrát v roce 2004, někdy kolem čtyřiadvacátého roku života, udivovali muzikanti z Bridgendu vlastní instrumentální vyspělostí a nápady, jimiž byli schopni písně osvítit. Tuhle formulku u "Hand Of Blood" přesně vystihuje kytarové sólo ze závěru, přesněji před finálním bridgem a následným refrénem. Stoupenci kytarového zla si i se zakrvácenýma rukama drží šestý flek. Kdyby ho nahráli o pár let později, věřte, že by atakoval ještě vyšší mety. Skladbu najdete na vůbec prvním EP "Bullet For My Valentine" i na alternativní verzi studiového debutu "The Poison".


5. Your Betrayal

Nejpádněji vyřčená odpověď
Délka skladby: 4:51
Z alba: "Fever"
Jak zní naživo?

Bullet For My Valentine - Your Betrayal
Fanouškům se začaly dělat šediny, když se k nim dostala zpráva o tom, že si Bulleti k produkci poslední studiovky "Fever" chystají přizvat Dona Gilmora. Vyhlášený producent, jenž stál za úspěšnými deskami Linkin Park, který ale taky značnou část života strávil po boku pop-punkerů Good Charlotte, se jim nezamlouval. Obávali se, aby projev jejich metalových ikon zásadním způsobem nepřekopal. "Your Betrayal" budiž odpovědí na jejich počáteční skepsi. Jako jedna z mála horečnatých písní se dostala do Top 10, hitovostí dokonce připomíná časy "The Poison". Pod Gilmorem kapela zapracovala i na poslední slabině - čistém zpěvu Matthewa Tucka. Páté místo je pro aktuální LPčko strop, přes několikanásobně pozlacené bratříčky nevede cesta ani na stupně vítězů ani těsně pod ně.


4. All These Things I Hate (Revolve Around Me)

Nejprůlomovější singl
Délka skladby: 3:45
Z alba: "The Poison"
Jak zní naživo?

Bullet For My Valentine - All these Things I Hate
Brambory sklízí "All These Things I Hate", asi vůbec nejznámější singl, který dali Bullet For My Valentine dohromady (mimochodem první, který začala hrát i americká rádia). Na "The Poison" plní roli oddechového momentu v jinak dost neúprosné atmosféře. Projevila se i skvělá práce producenta Colina Richardsona, který našel písni místo zhruba v polovině desky a nezabil ji někde na ocasu. Výborná je ale především celá její kompozice se skvělým nápadem udělat první sloku unplugged. "All These Things I Hate" není klasická výzva k mosh pitu, tak jako spousta ostatních. Je to srdcovka, povinný základ, který posluchač musí znát, aby hudbu Bullet For My Valentine ocenil a pronikl do ní.


Top 3 - nejlepší klavírní coververze


Hearts Burst Into Fire


Tears Don't Fall


All These Things I Hate (Revolve Around Me)


3. 4 Words (To Choke Upon)

Nejzásadnější pro vývoj kapely
Délka skladby: 3:47
Z alba: "The Poison"
Jak zní naživo?

Bullet For My Valentine - 4 Words
Pro ty, kteří to třeba doteď nevěděli, Bulleti začínali kdysi dávno jako Jeff Killed John. Doma se jim vysmívali, že to nikdy nikam nedotáhnou, že je nikdy žádný vydavatel nepodepíše. Ne snad jen kvůli tomu jménu, ale obecně. První, co udělali, bylo, že název změnili. Sáhli po údernějším kontrastu a napsali skladbu "4 Words (To Choke Upon)" - obrovský hit a vztyčený prostředníček všem těm šmejdům, kterým se nezdáli dost dobří. "Look at me now" - čtyři slova charakterizující přerod a následný strmý vzestup černokněžníků z Walesu. V jejich historii hrály zásadní roli a i to je jeden z důvodů, proč uzmuly bronz. O instrumentální stránce věci snad není třeba se bavit, stejně jako celé "The Poison" neskutečně šlape.


2.Hearts Burst Into Fire

Nejpůsobivější úvodní třičtvrtěminuta
Délka skladby: 4:57
Z alba: "Scream Aim Fire"
Jak zní naživo?

Bullet For My Valentine - Hearts Burst Into Fire
Baladicky laděná skladba nemusí být jen utahaný cajdák, u kterého se přecitlivělým jedincům spustí slzy jak hrachy. A "Hearts Burst Into Fire" opravdu je rocková balada, s níž se ztotožňují nejen aktivní muzikanti. "Je to vlastně o životě na cestách. Jste pryč od vašich milovaných, chybí vám, doufáte, že je po dlouhé době zase uvidíte a vrátíte se domů," uvedl baskytarista Jason James na adresu písně, jejíž atmosféra na vás začne působit okamžitě od dechberoucího intra. Hlavní devíza "Hearts Burst Into Fire" je kromě vnitřní síly jejího textu v tom, že je díky melodickým kytarám a absenci výraznějšího screama dostupná středoproudému posluchačskému spektru.


1.Tears Don't Fall

Nejhitovější z vyvolených
Délka skladby: 5:48
Z alba: "The Poison"
Jak zní naživo?

Bullet For My Valentine - Tears Don't Fall
Album "The Poison" bere kromě bronzu i zlato. O stupínku nejvyšším jsem nezapochyboval ani na okamžik. "Tears Don't Fall" je v armádě hitů Bullet For My Valentine nejvyváženějším souladem údernosti a melodie. Je nevinný ve slokách, zato v refrénech pálí řádnou dávkou agrese. Kapela jím hned na počátku dráhy demonstrovala, jak skálopevným podkladem disponuje, jak ladně tancuje po strunách i jak skvěle sedí rytmicky. Žebříčkově ho sice dokázal trumfnout singl "All These Things I Hate" ze stejné studiovky, i tak je ale "Tears Don't Fall" nejlepším momentem celé diskografie. A nejlepší zpráva nakonec? Vítěz je i nejfrekventovanější položkou setlistu bulleťáckých koncertů, ten hradecký by neměl být výjimkou.


Na Bullet For My Valentine se můžete těšit na letošním ročníku festivalu Rock For People, konkrétně v neděli 3. července pět minut před půlnocí.

  • Paráda (MHOE, 13.06.2011 13:20) Reagovat

    No teda, neřekl bych, že i musicserver nabídne zajímavý článek z metalových vod... Díky za něj, kéž by jich bylo víc :-)

  • Chtělo by to edit (Boženka, 13.06.2011 15:24) Reagovat

    ... konkrétně v neděli 3. ČERVENCE pět minut před půlnocí.


    • Re: Chtělo by to edit (Honza Balušek, 13.06.2011 15:34) Reagovat

      Díky za upozornění. Snad se nikdo nelekl, že už to prošvihl... :)

  • Jako včera (Angelsfeelings, 14.06.2011 21:54) Reagovat

    Jo pamatuji si jako včera když jsem poprvé slyšela Hand Of Blood a kupodivu ne v Need For Speedech ; ) A pak už to jelo Tears Dont Fall, Cries In Vain, All These Things, Eye Of the Storm... a najednou mi přijedou na RfP. Prostě paráda.

  • au (Meresz, 19.06.2011 15:00) Reagovat

    Metalcorom by som ich už nenazýval, tá kapela ma svojím posledným albumom strašne sklamala a už si ani nemám chuť púšťať ich albumy. Začínali ako veľmi solídna metalcorová (vtedy) kapela, prvé EP a LP The Poison boli excelentnými kúskami, Scream Aim Fire už bol kvapku slabší ale stále ponúkol dostatok solídnych nápadov ale Fever?! BFMV začali hrať revival heavy metalových legiend? Som zvedavý na nasledujúci album, ale pochybujem že by sa vrátili k staršej tvorbe. Pre mňa zatiaľ mŕtva kapela.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 40. týden 2024
První i druhé místo. Linkin Park drtí český digitální žebříček Se singlem "Emptiness Machine" vedou Linkin Park tuzemskou digitální hitparádu už počtvrté za sebou, tentokrát ale svou nadvládu stvrzují ještě stříbrným umístěním další nové skladby "Heavy Is The Crown". Rádiím do třetice... čtěte zde
Vydáno: 09.10.2024 19:30 v sekci Novinky | České hitparády
Jiří Holoubek (Spirituál kvartet) - Všechno má svůj čas
Rozhovory: Jiří Holoubek (Spirituál kvartet) - Všechno má svůj čas Jiřího Holoubka známe i jako moderátora Českého rozhlasu či jako člena legendárního Spirituál kvintetu. Tento soubor ukončil svoji činnost, ale jeho písničky budou znít dál. Navazující formace Spirituál kvartet však chce jít i... čtěte zde
Vydáno: 09.10.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Suki Waterhouse - Memoir of a Sparklemuffin 6/10
Recenze: Suki Waterhouse naservírovala fanouškům zbytečně nafouklé album "Memoir of a Sparklemuffin" Suki Waterhouse je herečka, modelka, zpěvačka, matka a podle písně z nejnovější desky "Memoir of a Sparklemuffin" se tituluje také jako cokoliv. Její druhá studiovka následuje debut "I Can't Let Go" z roku 2022. Vedla si ale mladá... čtěte zde
Vydáno: 08.10.2024 18:00 v sekci Recenze
Milli Vanilli 9/10
Hudba v TV: Dokument "Milli Vanilli" detailně odkrývá okolnosti playbackového skandálu. Pravda není tak jednoznačná Dokument "Milli Vanilli" odkazuje na jeden z největších skandálů v hudebním průmyslu. Příběh černošských tanečníků Roberta Pilatuse a Fabrice Morvana, kteří se stali tvářemi globálního fenoménu, aby následně spadli do... čtěte zde
Vydáno: 08.10.2024 09:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
Marek Ztracený - Ta bílá ti sluší 8/10
Video: Marek Ztracený se singlem "Ta bílá ti sluší" vrací ve skvělé hudební formě Návrat Marka Ztraceného na pódia po dvouleté pauze se sice uskuteční až příští rok v létě, už nyní se ale fanoušci dočkali alespoň jedné písňové novinky. Singl "Ta bílá ti sluší" patří k těm nejenergičtějším a také... čtěte zde
Vydáno: 07.10.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- První i druhé místo. Linkin Park drtí český digitální žebříček (09.10.2024 19:30)
- Českému éteru kralují Coldplay, Nik Tendo vede v albech (03.10.2024 09:00)
- Video: První singl nebyl náhoda. "Heavy Is The Crown" potvrzuje silnou formu restartovaných Linkin Park (27.09.2024 14:00)
- Video: Linkin Park představili "The Emptiness Machine" živě u Jimmyho Fallona (22.09.2024 08:00)
- Linkin Park zbořili český digitální žebříček, David Gilmour si podmanil ten albový (19.09.2024 11:00)
- Brad Delson částečně couvá z comebacku Linkin Park. Chce se věnovat rodině (07.09.2024 16:49)
- Publicistika: Vše, co potřebujete vědět o návratu Linkin Park. A něco navíc (07.09.2024 09:30)
- Linkin Park hlásí comeback s novou zpěvačkou, singlem i deskou (06.09.2024 07:50)
- Na okraj: Začíná týden zázraků. Linkin Park i Oasis se (asi) vracejí na scénu. Zahrají i v Česku? (26.08.2024 09:13)
- Linkin Park vydávají reedici svých úspěšných alb. Tentokrát na barevných vinylech (29.07.2024 15:48)

ALBUM TÝDNE 41/2024

The Smile
Cutouts

Trojice The Smile, ve které se sešli Thom Yorke a Jonny Greenwood z Radiohead s Tomem Skinnerem ze Sons of Kemet, si společné hraní užívá natolik, že letos vydala už svou druhou desku "Cutouts". A jak se dozvíte z naší recenze, opět jde o jedinečný zážitek.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Čt 10.10.
Sonata Arctica (FIN) / Firewind (GR) / Serious Black (DE) (Masters of Rock Café, Zlín)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)
St 16.10.
Melanie Martinez (US) (O2 arena, Praha)
St 16.10.
Take That (UK) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Marek Ztracený Coldplay Madonna Lady Gaga Linkin Park Richard Müller Lucie Vondráčková Dua Lipa Taylor Swift Billie Eilish Tommy Mottola Kabát Queen Viktor Sheen Ed Sheeran Katy Perry
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe