Björk spojí na nové desce hudbu, internet i kinetiku

12.05.2011 12:22 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Björk
© styleite.com
V polovině března oznámila Björk, že její nová deska, více než čtyři roky očekávaná sedmá studiovka, nebude jen tak ledajakou deskou. Bude projektem, který pojí hudbu, aplikace pro iPhone, internet, různá kinetická a jiná umělecká zařízení i živá vystoupení. Nese titul "Biophilia".

"Multimediální projekt Biophilia oslavuje, jak zvuk funguje v přírodě, prozkoumává nekonečnost vesmíru, od planetárních systémů po atomovou strukturu," stojí v oficiální tiskové zprávě, která naznačuje, že "data vydání a upřesňující informace budou potvrzeny v nejbližší době". Celý projekt bude odpremiérován v britském Manchesteru na Manchester International Festivalu 30. června, kde paní Björk Guðmundsdóttir vystoupí celkem šestkrát. Návštěvníci se dočkají na míru sestavených digitálně ovládaných varhan nebo třeba obrovského kyvadla, které využívá gravitace planety, díky které vytváří hudební vzory. Projekt by měl následně vyrazit na cesty po větších městech celého světa.

Deska je údajně částečně nahraná na iPadu a vyjde i jako série aplikací. Tato spolupráce s gigantem Apple tak umožní historicky první vydání hudebního alba tímto způsobem. S režií mnoha doprovodných vizuálů na projektu vypomáhá slavný Francouz Michel Gondry.

Pokud vás zvěsti potěšily, upalujte na oficiální stránky muzikantky, kde si můžete díky html5 i pohrát. Zkuste použít šipky na klávesnici nebo třeba klikat a hýbat myší. A pod článkem na vás čeká i relativně čerstvé a vtipné herecké cameo Björk z jednoho islandského seriálu...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY