shop.musicserver.cz
Česko Slovenská SuperStar - Top 4, 6.12.2009

SuperStar se prala s Davidem a filmovým Goliášem

Vydáno: 07.12.2009 08:48 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Nedělnímu kolu Česko Slovenské SuperStar vládl Michal David a filmové písničky. Každý se obával, jak se soutěžící poperou s prvním jmenovaným, ale realita byla naprosto opačná. Největší problémy působil film, který vlastně nebyl ani tak filmem, zatímco český hitmaker prošel téměř se ctí.

Live: Česko Slovenská SuperStar

kolo: Top 4 - Film & Michal David
datum: 6. prosince 2009
Předchozí kolo

Česko Slovenská SuperStar
© superstar.tv
Během týdne mi bylo vyčteno, že Michala Davida nazývám hitmakerem, ale koneckonců i toto kolo Česko Slovenské SuperStar moje tvrzení potvrdilo. Ať se kdo chce jak chce vzteká, jeho písničky zkrátka na lidi fungují, a to docela slušně i v podání finalistů teď po tolika letech. Daleko větším průšvihem byly původně proklamované filmové melodie. Zpívaly se čtyři písničky a pouze jedna jediná byla od počátku určená pro film, zatímco další dvě byly muzikálové a poslední neměla s tématem společného vůbec nic.

Písničky Michala Davida otevřel Miro Šmajda. Při nácviku "Je to blízko" mu sám autor radil, že má zpívat civilněji. To by si měl Miro vzít k srdci. Jeho zpěv opravdu v určitých partiích, a to i v této písničce, nezněl přirozeně. A je to skoro jedno v jaké poloze - jestli v té klidnější nebo v té rockerské řvavé. Jinak se ale s nástrahami tohoto specifického žánru Miro vyrovnal velmi slušně a kdo čekal, že vyhoří, musel být zklamaný. Jeho verze měla potřebnou gradaci a i to, že mu do jeho zpěvu David moc nezasahoval, o lecčems vypovídá.

Jan Bendig se s nástrahami "Discopříběhu" pral daleko více. A zase za to mohl hlavně jeho slovní projev. Frázování - děs a hrůza, výslovnost - katastrofa. Ještěže on to dokáže nahnat tím neskutečným nasazením a zápalem, což byl přesně tento případ, i když se občas ztrácel za vokálem Michala Davida, což ale byla spíš chyba zvukaře. Osobně mě ale fascinovalo, jak tahle písnička i po těch letech dokáže lidi rozhýbat, a je otázkou, jestli to je více zásluha skladby nebo samotného Bendiga.

Martin Chodúr si v neděli prošel temným a hodně trnitým údolím. Zpočátku to vypadalo, že "Každý mi tě lásko závidí" pro něj nebude znamenat sebemenší problém, ale ouha. Bylo na něm hned od začátku vidět, že mu opravdu nesedla. Tohle nebyl prostě Martin Chodúr, jak ho známe. V jeho vystoupení byly zkrátka chvíle, kdy najednou zpíval zcela jinou písničku, neintonoval, tóny natahoval na těch nejnevhodnějších místech a vůbec se jí doslova protrápil. Jeho první nedělní vystoupení se zároveň stalo jeho nejhorším výkonem v soutěži, což by se mu v tomto počtu soutěžících mohlo stát osudným.

Každý asi tušil, že tou, kdo se bude cítit nejlépe v písničkách Michala Davida, bude zřejmě Dominika Stará. Po tom, co odzpívala "Děti ráje", ukázal se tento předpoklad jako naprosto opodstatněný. Osmdesátky jí prostě sedí a Dominika si je užívá každým douškem. Proč nepřiznat i to, že jí to s Michalem Davidem hodně dobře ladilo. Neodpustila si i jedno výsknutí, povzbuzovala diváky a svoje řezavé polohy dávala přesně v ten pravý okamžik, kam sedly jako onen pověstný zadek na nočník. Když to tak vezmu kolem a kolem, těsně před první půlkou jsme se dočkali nejlepšího výkonu večera, s čímž odpůrci Michala Davida jistě nebudou souhlasit.

Jan Bendig vstoupil s "My Heart Will Go On" do jámy lvové a sice se odsud dostal, ale značně pošramocený a ne vždy vlastní vinou. Předně aranžmá. Instrumentální podání téhle písničky stojí a padá na irské flétně. Možná se dá nahradit nějakou elektronikou, ale to se tedy rozhodně v tomto případě nepodařilo. No a pak je tu Jan Bendig vs. Celine Dion. Je pro něj vůbec úspěch, že ho lze s touto paní Zpěvačkou srovnávat, ačkoli z tohoto souboje nemohl vyjít jako vítěz. Uznávám, že to mohlo dopadnout daleko, daleko hůř, ale problém je nejen v technice zpěvu (a kdo slyšel Celine zpívat naživo, ví o čem mluvím), ale především v tom, že mi v jeho podání chyběl ten příběh na pozadí. Ten Bendig zkrátka nedokázal vtisknout, což je nedílná součást tohoto hitu.

Asi všichni čekali, že si Martin Chodúr spraví reputaci na "Maria" z "West Side Story", jenže k tomu nedošlo. Jednak je málo výrazná a především ne tolik známá písnička, myšleno v porovnání s těmi ostatními. A to není zdaleka vše. Proti Martinovi se v tu chvíli spiklo snad vše, co mohlo. Nefunkční odposlechy a ten člověk, co zpracovával aranžmá, který náznakovou unylost téhle písničky mistrně podtrhl. To by musel být Martin Chodúr Josh Groban, aby s tím něco vyvedl a všechno tohle přezpíval, jenže, bohužel, na to je i on krátký. Mimochodem, takto chladnou odezvu jsme u Martina ještě neviděli.

Příspěvek Mira Šmajdy do filmových písniček byl vysloveně nefilmový a působilo to na mě, jakože se snaží on nebo někdo jiný z produkce z tématu vylhat. Přitom jak by mu sedli takoví Linkin Park a jejich příspěvek k "Transformers"? A když už chtěl někdo Queen, tak proč ne "Flash Gordon"? Takhle výsledek nedopadl vůbec dobře. Jednak spojení "We Are The Champions" a "We Will Rock You" bylo značně nesourodé a potom Šmajda vytáhl snad všechny neřesti, které mohl. Zatímco minule mu sázka na show vyšla, protože se u Guns nemusel soustředit tolik na zpěv, tentokrát jaksi úplně zapomněl zpívat a vypadal jako sjetý rocker parodující Mercuryho. Totálním úletem byl závěrečný jekot. Až bude prodávat pět miliónů desek, ať si to klidně dělá. Do té doby ať radši zpívá.

Celý večer zakončila Dominika Stará s "Memory" z muzikálu "Cats". Ačkoli ji srovnávali s Barbrou Streisand, my nemusíme chodit tak daleko. Vždyť ji zpívaly u nás třeba Helena Vondráčková nebo především Petra Janů. Smůla pro Dominiku je ta, že je to song, který vyžaduje velký a silný hlas, aby mohla vygradovat. U Dominiky sice začala, ale v určité chvíli narazila na strop a dál už nešla. Vlastně ani nemohla, protože zkrátka takovým hlasem mladá Slovenka nedisponuje. Neznělo to nijak tragicky, ale devizou Dominiky jsou jednoduše úplně jiné vlastnosti jejího zpěvu a tohle byla další z mnoha chyb ve výběru, ať už ho provádí kdokoli.

V nedělním kole i přes všechny okolnosti Slováci válcovali Čechy. Kdybych sestavoval žebříček, na první pozici by se hřála Dominika Stará, na druhé by byl Miro Šmajda a bronz by bral Jan Bendig. Bramborovou medaili by bral Martin Chodúr, který je zároveň mým tipem na vyřazení a jehož pozice favorita se neuvěřitelně otřásla. I když... pořád je Objevem roku Českého slavíka.

Jak to viděl Honza Průša

Kdybych nemusel, tak se dnes nedívám. Nedělní večer se dá trávit podstatně líp než sledováním jednoho z nejděsivějších českých hudebních zombies v přímém přenosu. A i když jsem si o SuperStar nedělal nikdy žádné iluze a umím si spočítat, že televize chce v první řadě vydělávat (kolik to toho Davida a produkci muzikálu "Děti ráje" asi stálo?), myslím, že dnes přestřelila a všichni soudní lidé přepnuli jinam. A dobře televizím tak.

Ti čtyři finalisté za to nemůžou. Ale prvních devadesát minut večera, to byl ostudný výlet do nejhorších zákoutí rádiových osmdesátých let. Velmi odporné a velmi nevkusné. A tak to vezmu jen telegraficky. Miro Šmajda do toho šel jakože rockově-baladicky. Výsledkem byl bezbarvý oplodňovák. Jan Bendig v kulíšku byl děsně vysmátý a k Davidovi se hodil. A ještě si to snad užíval. Vzpomněl jsem si na Kroky Františka Janečka a musel jsem otevřít červené víno. Na Martinovi Chodúrovi bylo vidět i slyšet, co si o panu Davidovi myslí. Nezpívalo se mu to dobře a výsledkem byl nudný a trapný cajdák. Stejně jako v originále. Dominika Stará jako náhodou zpívala "Děti ráje" a i když - jak pravila má žena - česky vyslovuje líp než Bendig, výsledek byl příšerný. Protože předvedla to, co naštěstí sama nezažila. Osumdesátky v celé své hrůze. A pak konečně začalo další finále. Ve 21:33.

"My Heart Will Go On" chtěla nadhled. Vtip a šťávu. Něco takového (imho nejgeniálnější a nepřekonatelná verze té skladby). Jan Bendig ji podal procítěně, vážně a poctivě, takže mu skoro nebylo co vytknout. Byl tam patos, mělo to atmosféru. Ale ve svém důsledku šlo jen o takové nudné a nezajímavé vystoupení bez jiskry. A vůbec mě to nebavilo. Naopak Martin Chodúr mě bavil. Hodně netypická a skutečně dementně přearanžovaná (aranže byly dnes zatraceně špatné) "Maria" se stala intimní baladou, a i když to tu píseň posunulo někam na slepou kolej, Chodúrův zpěv mě nadchl. Tak jako dnes se mi dlouho nelíbil. Stejně jako Martin zpěvem mě dostal Miro Šmajda svou show. Posledních pár kol je zábavný a na pódiu přirozeně dravý a energický. A i když teď pěvecky hodně ztrácel - měl problém písničky uzpívat i udržet tempo, mně se to docela líbilo. A to i přes to, že to pěvecky bylo fakt hodně rozpačité. Dominika Stará byla úplně stejná jako minule při "Tears In Heaven" nebo jako Jan Bendig teď. Špatná angličtina, profesionální ale nudný výkon.

Výsledný verdikt je pro mě obzvlášť těžký. SuperStar podle mě není jen o zpěvu, ale o celkovém dojmu. A zatímco Miro zpíval jednoznačně nejhůř, u Honzy a Dominiky jsem se málem unudil. A tak SMS posílám Martinovi Chodúrovi a vypadnout bych nechal (velmi dlouho, několik minut, přemýšlím) asi Honzu Bendiga.


NÁZORY
  • .. (jozka cerny, 07.12.2009 09:29) Reagovat

    Chudak Chodur.suverene nejlepsi zpevak v letosni Superstar a dost mozna vypadne na Davidovi. Jinak osobne si myslim,ze prave Maria v jeho podani, at byla jakoliv prearanzovana,byla nejlepe odzpivana skladba toho vecera a osobne nevim, co vsichni vidi na Stare.upistana,detsky hlas a je celkove nejaka jalova

    • Re: .. (Jitka, 07.12.2009 10:22) Reagovat

      Přesně tak ať byla Maria jakkoliv pokažená aranžmá tak Martinův výkon se mi líbil tak jak naposledy u Feeling Good. Dovedete si tuhle píseň představit v podání kohokoliv jiného z těch další tří??

      • Re: .. (Pekosek, 07.12.2009 10:26) Reagovat

        Bojím se, aby se puberťačky, ale i normální lidi nezalekli toho, že tu písničku jaksi neznají a opoměli Martinův vyjímečný pěvecký výkon...:(

      • Re: .. (jozka cerny, 07.12.2009 10:30) Reagovat

        ne!:) a i kdyby ji nekdo z nich odzpival alespon trochu podobne,tak je porota vychvali do nebes.

        • Re: .. (kamila, 07.12.2009 11:32) Reagovat

          přesně tak, nikdo tam nezpívá tak jako chodúr...
          Názor pana recenzenta že by vyhodil chodúra, nejlepšího zpěváka suprestar, se mi zdá poněkud přetažený za vlasy!
          Ne že bych z něj byla nějak odvařená, ale nechat tam bendiga šlapajícího si na jazyk, uječenou starou a narcistického pozéra s eunušským jekotem šmajdu....?!
          Tomu říkám dobrý nápad, hahaha.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michal David vydává pokračování svých zapomenutých ploužáků (08.12.2021 14:39)
- Naživo: Český slavík zblízka - jak to vypadalo na místě (20.11.2021 16:40)
- Publicistika: Dvanáct českých a slovenských vánočních a zimních písní roku 2020 (24.12.2020 08:30)
- Nové desky 48/2020 - od Shawna Mendese přes Gone Is Gone po Yungbluda (08.12.2020 08:00)
- Video: Michal David nabízí spolu s Kristínou "Na dlani" - průměrný song a pěkný klip (23.09.2020 16:42)
- S antikoronavirovou písní jde do boje i Michal David. Hudbu k all-star-songu "Covid v housce" mu věnoval Xindl X (01.04.2020 18:14)
- Nové desky 44/2018 - od Prodigy přes Barbru Streisand po Wohnout (07.11.2018 09:04)
- Naživo: Český mejdan s Impulsem přinesl zábavu decentní i pokleslou (15.10.2018 08:43)
- Michal David nahrál nový duet se slovenskou country hvězdou Allanem Mikušekem (29.01.2018 14:13)
- Video: Michal David a Lucie Vondráčková překonali sami sebe. Poslech novinky "Come on! Petro hrej!" opravdu bolí (06.07.2017 14:36)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu