MTV + SuperStar = tragická kombinace

30.11.2009 08:36 - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Téma této neděle pro poslední pětici Česko Slovenské SuperStar - hity oceněné MTV - slibovalo velmi silné kolo, ale to, co se nakonec v bratislavské Inchebě odehrálo, nečekal snad ani ten největší pesimista. Špatné výkony se střídaly s těmi ještě horšími a lze tak hovořit o jednom z nejhorších kol.

Live: Česko Slovenská SuperStar

kolo: Top 5 - MTV
datum: 29. listopadu 2009
Předchozí kolo

Česko Slovenská SuperStar
© superstar.tv
Vypadalo to opravdu slibně. Hity oceněné MTV jsou opravdovými hity různých žánrů, které se obvykle dlouhodobě drží v rádiovém éteru, tudíž by neměl být problém si z nich vybrat. Téma jako stvořené k oslavě startu české mutace této stanice. Jenže ouha. Finalistům se to moc nedařilo a TV Nova dokonala ten zbytek. Co mám na mysli? Nevím jak vám, ale ony sáhodlouhé upoutávky po každé reklamě mi už připomínaly vymývání mozků. Zlatý citrón! Zlatý prciny!

Pravda ale je, že samotná SuperStar měla daleko větší spád, což naznačila už Dominika Stará, když bez jakéhokoli varování spustila "Complicated". Že Avril Lavigne občas zpívá falešně, jsme si tak už nějak zvykli, prostě to občas neuzpívá, ale opravdu nerad bych si na to zvykal u Dominiky. Začátek písničky byl víc pod tónem, než jak měl být, a ani po tom, co Dominika vstala ze školní lavice, to nebylo o mnoho lepší.

Martinovi Chodúrovi stačilo těch několik soutěžních kol k tomu, aby se stal Objevem roku v anketě Český slavík, ale přesto nemohu říct, že by mě jeho podání "Everybody Hurts" R.E.M. nějak uchvátilo. Bylo to sice odzpívané čistě a stylově Chodúrovsky, nicméně té naléhavosti tam bylo příliš. Za ten hlavní problém ale nemůže Martin, ale ten, kdo sestavoval aranžmá zkrácené verze. Naprosto ji očesal o ta nejzajímavější místa.

Když dozpívala Monika Bagárová "Fallin'" Alicie Keys a já slyšel hodnocení poroty, nedalo mi to. Šel jsem a poslechl si její výkon ještě podruhé. A potřetí. Stejně ale doteď nechápu, za co dostala takovou čočku. Vyjma špatného nástupu, kdy jsem si říkal, že je konec, jsem třikrát viděl úplně jinou Moniku, než kterou znám z předchozích kol. Bez velkých náznaků nervozity, trefující se bez problémů do tónů a troufající si i na soulové kudrlinky. Jediné, co mi tam chybělo, byla jiskra a větší náboj. V celkové tragédii večera byl toto velmi solidní výkon.

"Cry Me A River" Justina Timberlakea v podání Miro Šmajdy slibovala dost velký průšvih. A průšvih to byl i nebyl. Úvod a střední pasáž byly v podstatě docela povedené. Miro si tuhle písničku podal tak nějak po svém a vůbec jí to neuškodilo, spíše naopak. Ovšem ve chvíli, kdy se pustil do vysokých poloh, stala se z toho spíš parodie, kterou Miro ještě umocnil afektem, kterému budu pracovně říkat dirty diana.

U Jana Bendiga naopak moc lidí nepředpokládalo, že by mu něco mohlo dělat problémy. Ale "Take On Me" od A-ha dělala a přímo gigantické. Nepovedlo se mu prakticky nic. Sloky, které byl schopný intonovat, neudýchal a v refrénech spíše připomínal karaoke téhle písničky. Nehledě na to, že se nemohl dostat do těch vysokých pasáží, se z téhle písničky stal ve výsledku neskutečný kafemlejnek, kterému prostě chybělo to nejlepší.

S druhou písničkou "Tears In Heaven" Erica Claptona si na sebe Dominika Stará upletla pořádný bič. Zná ji snad každý a platí v ní snad jako v žádné jiné, že originál je jen jeden. Dominika ji vystřihla krásně čistě, Avril byla zapomenuta, snažila se, ale přesto v ní chybělo ještě mraky citu. Ten ale ze sebe těžko mohla vydolovat a tím se pro ni stala nadlidským úkolem. Claptonovo sepjetí s touto písničkou je zkrátka nedostižné.

Druhý výkon Miro Šmajdy se jen těžko komentuje. Jeho podání prvního hitu "Welcome To The Jungle" Guns N' Roses bylo takové, že je snad lepší jej vidět, než si o něm pouze číst. Těžko ještě někdy uvidíme v SuperStar něco podobného. Na Šmajdovi je zkrátka vidět, když mu písnička a styl opravdu sednou. Ono obří pódium mu bylo najednou malé, v jednu chvíli byl nahoře, pak zase dole a přitom pořád zpíval s obrovským nasazením a drivem. Když skočil i do lidí, bylo hotovo. Prostě další číslo, které zapíše do dějin české i slovenské SuperStar.

V případě druhé písničky Moniky Bagárové musím nejdřív objasnit jednu osobní věc - vůbec nemám rád Beyoncé a tím pádem její písničky nevyhledávám. Mělo by tedy platit, že jakákoli změna oproti ní je dobrá. Přesto budu ale opět nesouhlasit s porotou. Jestli se toto kolo něco Monice nepovedlo, byla to právě "Sweet Dreams". Narazila tu na svůj obvyklý strop intimního projevu. Tahle písnička je evidentně koncipovaná energičtěji a Monika se ztrácela někde mezi kapelou, sboristy a tanečníky.

V tom ale rozhodně nebyla sama. Martin Chodúr s "Are You Gonna Go My Way" Lennyho Kravitze na tom byl velmi obdobně, i když působil pochopitelně daleko jistěji. Nicméně jeho gloriola pomalu začíná mizet a zůstává v popředí jen díky tomu, že ani ostatním vyjma Miro Šmajdy se tolik nedaří. Dříve jsem ho soukromě srovnával se svébytným Ondřejem Rumlem, ale už to nedělám. Na toho totiž prozatím Martin nemá.

Poslední písničkou velmi nepovedeného večera s MTV byla "Why" Annie Lennox v podání Jana Bendiga, a i když jej nezlepšila, alespoň ho nezhoršila. Jeho výkon byl bezesporu lepší než v "Take On Me", přesto slušné pěvecké momenty dokázal totálně zazdít svým flapáním fi na jazyk a to takovým, že od půlky písničky jsem mu už nerozuměl ani slovo.

Soudit finalisty SuperStar podle tohoto kola, nedopadlo by to dobře. Jediný, kdo dneska bodoval, byl s přimhouřením jednoho oka Miro Šmajda, který začal pořadně motat hlavu asi všem, kdo se kolem SuperStar pohybují. Všechny ostatní bych pak za toto kolo vyhodil. Nicméně může jít jen jeden a mým tipem je, i přes nesouhlas s porotou, Monika Bagárová. Ačkoli je velmi talentovaná a skvělá zpěvačka, pro show, tedy SuperStar se nehodí. Ale pozor! Kolem Top 5 se obvykle vyskytne nějaké větší překvapení jako vyhazov Martiny Balogové nebo Terezy Najdekrové, takže těžko říct, čeho se dočkáme.

Jak to viděl Honza Průša

Čím více se SuperStar blíží do finiše, tím více by měla gradovat a bavit, ale není tomu tak. V dílu věnovanému MTV mě vyloženě dostal jen Miro Šmajda. Zbytek pro mě bylo jedno zklamání vedle druhého. Většina soutěžících totiž v minulosti předvedla podstatně lepší výkon než dnes a nepodařilo se jim ničím překvapit.

Dominika Stará zpívá dobře, ale dnes měla smůlu. Avril jí nesedla (ostatně - dramaturgie, nebo kdo vybírá skladby, se asi chtěla v tomto dílu soutěžícím pomstít), Dominika hodně tlačila na pilu a já si pomyslel - jí prostě mnohem líp sednou starší a dospělejší písničky. Ale ani Eric Clapton nebyl tím, co by perfektně zafungovalo. Na "Tears In Heaven" je slyšet úplně vše, a i když ji Dominika zazpívala fakt čistě, rušila mě její "česká" angličtina. Navíc jsem měl pocit, jako bych poslouchal Leonu Machálkovou. Trošku nuda, trošku při zdi, trošku sázka na jistotu, i když profesionálně předvedené. Martin Chodúr nám také ukázal již mnohem víc a vzhledem k předešlým kolům minimálně stagnuje. Ničím nepřekvapil, nic výrazně nepokazil. A to je na něj bohužel málo. R.E.M. i Lennyho Kravitze si každopádně raději pustím v originále. A taky jsem se při jeho poslechu poprvé nudil. Čekal jsem, že přijde něco, čím všechny dostane. A ono nic. Monika Bagárová už dlouho nemá ve finále co dělat a pořád to potvrzuje. Svou laťku nastavila v semifinále tak vysoko, že na ní teď ani náhodou nedohlídne, a tak musí každého jen zklamávat. Nebavila mě ani v jedné skladbě a na rozdíl od Tomáše se plně ztotožňuji s prvním hodnocením poroty. Justin Timberlake pro Mira Šmajdu byla snad největší zlomyslnost, kterou SuperStar přinesla. Ale stejně jako Tomáš jsem čekal mnohem větší pohromu. Miro ale bojoval statečně a fakt se snažil. Naopak Guns N' Roses byla pro něj skvělá výzva a on ji proměnil dokonale. I když nebyla pěvecky bez chyb (kdo by ale chtěl čistý zpěv během běhu na schodech nebo stagedivingu), byla to show jak má být. Taková, jakou v předchozích dílech uměli předvést jen Jan Bendig a Martin Chodúr. S takovým nasazením by to podle mě ani Axl nezazpíval líp. Honza Bendig se určitě pořád bude líbit jeho nekritickým obdivovatelkám, které mi od minule, kdy jsem napsal, že vyhořel, posílají dlouhé maily osočující mne z rasismu a buhví čeho dalšího. No - musím se připravit na další korespondenci. On totiž zpívá čím dál tím hůře. Méně čistě. Jako by měl v puse velkej vatovej tampón. Nepracuje na výslovnosti a pořád si nepěkně šlape na jazyk. Na druhou stranu je ale rozený showman. A tak je na co se dívat, ale moc není co poslouchat. Na A-ha vůbec hlasově neměl a u Annie Lennox se střídaly tu velmi příjemná, tu hodně odporná místa. Ve výsledku to ale byl druhý nejhorší výkon večera.

SMS si dnes zaslouží Miro Šmajda, který zatím pořád roste. Na vyhazov už dlouho čeká Monika Bagárová a byl bych fakt hodně překvapený, kdyby v SuperStar zůstala i do dalšího kola.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY