shop.musicserver.cz

Rocková rezonance v praxi

Vydáno: 23.11.2009 00:00 v sekci Recenze - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Může se dle singlu "Ubiquity 5" zdát, že se navrátivší Kurtizány z 25. Avenue uchýlily do poprockových vod. Jenže zdání klame. Zní trochu jinak, ale Tomáš Vartecký v nové roli hlavního zpěváka rozhodně nezapomněl, kdy má svojí zafačovanou rukou hrábnout do strun.

8/10

Kurtizány z 25. Avenue - Teorie morfické rezonance

Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: 35:59

Skladby: Ubiquity 5, Tesla, Eva a Vašek jedou na Riviéru, Duna, Vampíra, Futurum, Strážná věž, Transit

Vydavatel: Parlophone

Odolat kapsli s čímsi červeným v krabičce desky "Chemie" před čtyřmi lety moc dobře nešlo. Kurtizány tehdy v "Noci s Andělem" tvrdily, že je to droga dovezená až z Indie a Honza Homola z Wohnout, tvůrce obalu "Chemie", se smál. Prdlajs droga, obarvený cukr. Čtyři roky poté se nové Kurtizány vrhly do světa fyziky, přesto přišly s další drogou. Singl "Ubiquity 5", který novinku "Teorie morfické rezonance" avizoval, je totiž, ať si říká kdo chce, co chce, neskutečně návykový. A některé další kousky z alba jsou na tom podobně.

Když zpěvák Simon oznámil v létě 2006 odchod z kapely, vypadalo to, že se nad kultovními Kurtizánami zavře hudební voda. Loni v létě ale hladinu rockového rybníčku rozčeřilo vystoupení proti stavbě dálnice Posázavím. S Varteckým za mikrofonem. Kurtizány začaly znovu koncertovat, letos se ještě obměnila sestava, takže z původní formace zbyl kromě Varteckého ještě bubeník Viking, novými parťáky se stali basák Rupp a kytarista Kany. A 19. listopadu byla v pražské Akropoli pokřtěna "Teorie morfické rezonance", v pořadí šestý studiový počin Kurtizán za dvacet let existence.

Novinka skýtá pro posluchačovy slechy osm skladeb, pod nimiž je podepsán Vartecký. Ten také coby ústřední postava souboru stojí za mikrofonem, konfrontaci se Simonem se nelze vyhnout. Vartecký je dobrý kytarista, ve zpěvu by na body se Simonem prohrál. Ovšem jeho zpěv není pro uši velkým utrpením, snaha být i dobrým rockovým vokalistou je cítit, v některých případech si ani nedovedu dost dobře představit, že by zpíval Simon - "Ubiquity 5" nebo "Vampíra", pomalejší věc, kde Vartecký projevem připomíná Roberta Kodyma (možná jen můj pocit).

"Teorii" otevírá zmiňovaný singl "Ubiquity 5", klubová návykovka, která některé slušně vyděsila, že se Kurtizány vrhly na radio friendly music. Omyl, berme "Ubiquity 5" spíše jako vábničku pro potencionální fanoušky, kterým záhy nafackují nabroušené kytary "Tesly" velené kapitánem Kirkem ze Star Treku a ještě ostřejší, ale pomalejší "Eva a Vašek jedou na Riviéru", což je zřejmě nejtvrdší věc na desce, ovšem s poněkud dlouhým začátkem. Přes pět minut má i pecka "Futurum" s nosnou parafrází Feťáci jdou do nebe!. Také závěrečná "Transit" o tom, jak kapela brousí hrany našich hranic, ta mě ovšem moc nezaujala. Mezi těmito se však ještě ukrývají perly - zmíněná "Vampíra", která jako by opravdu vypadla z nějakého alba Wanastowek, a rozjetá "Strážná věž", jasná koncertní pecka stejně jako "Duna".

To vše Kurtizány zabalily do moderního rockového zvuku, aniž by moc ztratily ze své známé tváře, ještě přibalily nové zkušenosti a daly tak vzniknout velice slušnému albu, na které by bylo škoda, aby dopadal prach. Malým minusem budiž to, že k dobrému zpěvákovi Varteckému ještě zbývá kousek cesty, ale věřím, že on si je toho vědom a dělá na sobě.

NÁZORY
  • slabota (radim řezníček, 23.11.2009 15:33) Reagovat

    Už jsem to říkal po singlu UBIQUITY 5, že Varteckého hlas je nevýraznej, prostě Simon se v tomto případě nedá nahradit a to že se Vartecký postavil za mikrofoneem zavání pouhopouhým kšeftmanstvím, bohužel. Simonovo charisma na desce nebo na pódiu (panečku to je živel! ). Simon je pro mě takovým českým "Henrym" Rollinsem, popravdě řečeno, doufám že všechno dobře dopadne a vyjde také nová deska PROJEKT PARABELUM a už teď si myslím, že bude lepší či zajímavější. Také je divné že kromě Simona odešel i "Ištván", moc náhod najednou, co??? Vartecký by neměl zpívat, je to pan muzikant, ale špatnej zpěvák! Ajta krajta to zas pár lidí naseru, nevadí, mluvím na plnou hubu, jak mi zobák narostl!!!!

    • Re: slabota (t., 23.11.2009 16:21) Reagovat

      ááá - konspirační teorie, ty jsou nejlepší. Jenomže Simon odešel sám a to proto, že svaly ho baví už víc než muzika. A co se mi doneslo, tak v PP už taky nezpívá... Tomáš měl prostě dvě možnosti - buď fňukat, že měl skvělou kapelu a už ji nemá, a nebo to zkusit bez Simona. Vybral si druhou variantu a myslim, že až si to sedne, tak to bude jiný, ale minimálně stejně dobrý. A teorie kšeftmanství? Jistě, Kurtizány musej bejt děsnej vejvar, úplně to vidim, jak se podobný kapely topěj ve vatě... Každej, kdo trošku umí používat mozek ví, že kdyby chtěl, může TV vydělávat prachy jinde, resp. že to dělá a tohle je pro radost...

  • no no, tady to vře (tomáš hálek, 23.11.2009 16:37) Reagovat

    Ani jsem se pořádně nerozkoukl a tady to vře¨. Tak já k tomu taky něco řeknu jako starej pardál. S tím,že Simon byl lepší musím souhlasit.Vartecký-špatnej zpěvák, asi taky s tím souhlasím.Ta deska je průměrná,aspoň na první,druhej poslech.Už jsem ji poslechl v klidu.Kšeftmanství???Jako pořadatel rockových akcí musím konstatovat,že Kurtizány nejsou žádná lacinná kapela a rozhodně nehrajou za ňákejch 10 000 korun strejdo TT!!!!Určitě to Varteckýho baví, vo tom,ani potom, ale zaplacený za to má docela dobře!!!Nechci se ale tady baviti o prachách a doufám,že se Simon jednou vrátí do K25A a bude to zass all right.Nechci tady bejt soudce,ale je mi bližší názor Řezníčka než pana TT,který se neumí podepsat celým jménem, anonymně dokáže psát každej na netu.

    • Re: no no, tady to vře (nihil , 24.11.2009 10:11) Reagovat

      kurtizány jsou jedna z další zbytečnejch kapel na český "hardcore" scéně. hardcore jak z prdele. kde nic není...ani smrt...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Fotogalerie: Hollywoodští vampýři v Brně pohledem fotoaparátu (16.07.2023 23:37)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Naživo: Na vánočním večírku Wanastowejch Vjecý zpíval Robert Kodym koledy i "Modlitbu pro Martu" (23.12.2022 15:45)
- Video: Wohnout oživili ze záhrobí Tomáše Hanáka coby svého "Mozarta" (29.09.2022 09:28)
- Rozhovory: Roman "Koráb" Korbut - V turnaji Festonda jde hlavně o prestiž a celoroční uznání od ostatních kapel. (24.07.2022 09:00)
- Fotogalerie: Sraz českých bohémů v Ledárnách v obrazech (16.06.2022 10:26)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu