shop.musicserver.cz
Poslední výstřel - Rozhodně nečekejte sex

Rozhodně nečekejte sex!

Vydáno: 19.11.2009 14:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: Indies MG Records

Debutová deska Posledního výstřelu, relaxačního projektu Bratří Orffů, vyšla po patnácti letech od vzniku kapely. Zapomeňte ale na pomalou, zádumčivou podobu melancholika "Serži Gajdoše". Krnovský patriot se totiž na "Rozhodně nečekejte sex" situoval do role Kena rozdávajícího růžové brýle od Mattela.

8/10

Poslední výstřel - Rozhodně nečekejte sex

Vydáno: 14.10.2009
Celkový čas: 44:04

Skladby: Vinetů, Rozhodně nečekejte sex (kontroverzní text, nevhodné pro mládež do 16 let), Checkni dobrotu, Sbírej (slepý flašinetář), Letí kulka letí, Mrtvola, Policajt a osožák, Kenův sen, Ken2 (Co dělá Ken?), Sbírej (táborová), Krtek, Ken3 (Ken bere ben), Koně (na balkoně), O patro níže, Voajér, Banán, Fak mi nevadí, Kamarádi, Bart Simpson, Ken4 (Ken už nežije), Vinetů kaminksůn

Vydavatel: Indies MG Records

Vůbec první nosič Posledního výstřelu vyšel vlastním nákladem před mnoha lety. Nelze ho tedy brát jako oficiální debut. Ten na prodejní pulty zavítal až na podzim letošního roku a deska "Rozhodně nečekejte sex" dostála velkým očekáváním. Rychlý a veselý Poslední výstřel servíruje přearanžované letité hity i novinky, a to s nevídanou lehkostí projevu.

Celá deska vznikala v podkroví manažera Matouše Godíka a následně se tři měsíce zpracovávala ve studiu, respektive na půdě, kam se studio převezlo. Netransportovaly se jen tuny materiálu, ale i desítky nástrojů, o jejichž existenci neměl kromě Floexe dosud nikdo ani tušení. "Rozhodně nečekejte sex" je totiž především multiinstrumentální deskou, která těží z kvalitní zvukové produkce a nečekaných aranží.

Motiv úvodního tracku "Vinetů" je ale vypůjčen z wohnoutího "Másla na hlavě" a hned na začátku celého poslechu varovně zdvihá ukazováček (zdvižen bude pro výstrahu ještě několikrát). Jedinou vadou na kráse celého alba je totiž fakt, že většina hudebních nápadů nepochází z hlav tvůrců zaštítěných jmenovkou Poslední výstřel, ale od Becka, Beatles a dalších slavných i méně slavných jmen. Přesto nelze tenhle projekt nazvat bandou plagiátorů a šmahem ho odsoudit. Serža & spol. totiž byl při tvorbě debutové desky paradoxně inovativní a často dodal k použitým a zažitým vzorcům překvapivou nástavbu. Navíc textově - a o to jde v případě Posledního výstřelu dvojnásob - jsou písně naprosto geniální.

Úvodní "Vinetů" se nese v rytmu ska, "Checkni dobrotu" je načichlé country, "Voajér" funkem a Vltavou, jamajský "Banán" world music a "Fak mi nevadí" patří do hiphopového šuplete. Celá kolekce je pak autentickou a do jisté míry intimní zpovědí stárnoucího melancholika Serži Vantoše, který na jednu stranu proplouvá životem v šeru endogenní deprese, na stranu druhou je ale šťastnou bytostí s vytříbeným smyslem pro dobrý černý humor a sarkasmus.

Celý materiál stojí a padá s vtipem a hravostí frontmana kapely. Textově je Serža vtipný: "... sbírej péra černých ptáků, kosů, havranů," "... co dělá Ken? Je myč oken. Ne není Mitch Buchannon," nebo: "Jo, frajer Ken už nežije, přestal se vyrábět a bude mít pohřeb. Maminka Mattel řekla: 'Dost, změna přítele Barbie udělá dobře..." - umí ale zahrát i na zdánlivě vážnou notu a setkání "Banánu" Andyho Warhola v zápletce s Marilyn Monroe a Nico je jednoduše geniální. Co víc, Serža Gajdoš není jen schopným textařem, ale i zpěvákem. Jeho hlasový projev nepřestává překvapovat - netradiční voice efekt činí z "Krtka" nejzdařilejší píseň celé desky. Poslední výstřel připomíná svou lehkou ironií a naivitou až tvorbu Kašpárka v rohlíku, pravda, s morbidním nádechem "Mrtvoly". Albem pak prostupuje příběh Seržova alter-ega Kena od Mattela a ve zpovědi "Co dělá Ken" se dočkáme i obnažené Barbie a výpravy do světa umělých ikon pop-kultury a jejich stále umělejších životů.

Spontánně vzniklá hiphopová parodie "Fak mi nevadí" s textem Honzy Nedvěda je ale propadák. Ideu šlo uchopit daleko lépe (což se v minulosti povedlo Xavieru Baumaxovi nebo Horkýžům) a v celkové koncepci alba je tento track poměrně rušivý a celá ta momentální legrácka se na desku jednoduše nehodí. To "Kamarádi" se Seržovým lehce naivním přednesem: "... kámoše si nevybereš, kámoš je ten, kdo na Tebe zbyde," patří opět k nejsilnějším partům vůbec. Navíc zde hostuje zmíněný Xavier a role kamaráda do deště se zhostil s bravurou sobě vlastní. Jeho barva hlasu prosluní každé listopadové ráno ať již na jeho aktuální sólovce nebo při hostování krnovským štírkům.

Kvalit Bratří Orffů Poslední výstřel zdaleka nedosahuje, přesto patří "Rozhodně nečekejte sex" k lepším tuzemským nahrávkám, které v letošním kalendářním roce vznikly. Především však dává naději na očekávané album roku příštího. Bratři Orffové totiž na rok s desítkou na konci očekávají potomka (v současnosti má pracovní název "Šero").

NÁZORY
  • fakticke nesrovnalosti v textu (matous, 19.11.2009 16:48) Reagovat

    Jsem rad, ze se deska recenzentovi celkem libi, ale dovolil bych si upozornit na nektere fakticke chyby, ktere jsou zbytecne zavadejici.

    "Celá deska vznikala v podkroví manažera Matouše Godíka a následně se tři měsíce zpracovávala ve studiu, respektive na půdě, kam se studio převezlo."

    Deska byla nahravana v podkrovi Lukase Novotneho v Krnove, ze ktereho jsme si udelali upravami studio. Potom se nahrany material prevezl do Prahy ke me do studia.

    "desítky nástrojů, o jejichž existenci neměl kromě Floexe dosud nikdo ani tušení"

    To je velmi odvazne tvrzeni, na te desce neni zadny zvlastni nastroj, velka cast z nich byla z mistni lidove skoly umeni (bezne veci) a motorkem pohanena harmonika, kterou jsme meli pujcenou od Floexe je celkem bezne ke koupi na aukru nebo antikvariatech ;)


    a jeste jedna nefakticka:

    "Jeho hlasový projev nepřestává překvapovat - netradiční voice efekt činí z "Krtka" nejzdařilejší píseň celé desky."

    Hlas pres kombo bych take nepovazoval za nic netradicniho ;)



  • fakticke nesrovnalosti v textu II. (sajmon, 20.11.2009 15:49) Reagovat

    I já jsem rád, že se deska recenzentovi celkem líbí a také bych si dovolil upozornit na další faktické a zavádějící chyby:

    a) Netuším, který motiv z Vinetua připomíná Wohnouty, ale skladba byla aranžérsky upravena jen kosmeticky, melodika (jak zpěvová, tak basová) zůstala stejná jako před 15 lety, kdy píseň vznikla ...

    b) Je mi naprosto jasné, kde se vzala informace o plagiátorství, to se stačí v rádiu zmínit jak vznikala původní verze Banánu a ejhle, hned je celá deska vykradená ("většina hudebních nápadů nepochází z hlav..."). A já nechápal, proč z toho Ivan tak hysterčí :-)

    c) Na závěr bych recenzenta poprosil o větší pozornost při studování obalu CD. Možná nejsou některé údaje zpracovány nejpřehledněji, ale vyluštit se to dá ... pochvala za texty působí rozpačitě, když u prvních dvou ukázek není chválený jejich autorem :-)

    8 hvězd je hodně, takže díky a sbírej!!!

  • Děkuji za faktické... (Lukáš Benda, 20.11.2009 15:56) Reagovat

    ... příště bych ale přece jen upřednostňoval korespondenci privátní, abych mohl případně zareagovat a nedostatky v článku opravit, protože po sérii veřejných výtek si připadám poněkud rozladěný, neb jsem se snažil podat recenzi nevšedně a zajímavě - vycházel jsem především z materiálů, volně dostupných na internetu (ať již zvukových stop či psaných liter) a dále z (velice povedeného) obalu alba... tak i tak, jsou výtky asi na místě (přesto je ale smutné, že jediné dva komentáře pod Posledním Výstřelem pocházejí od samotných tvůrců desky).

  • ad "Vinetů" (Lukáš Benda, 20.11.2009 16:08) Reagovat

    Sajmone, poslechni si závěr wohnoutího "Másla na hlavě" a začátek Vašeho "Vinetů"... podobnost je možná čistě náhodná, ale já to tam slyším na sto jeden hon... ale vždyť ono je to vlastně jedno, protože na nějakejch Indiánech zas tolik nesejde, deska se jednoduše povedla, ať už z máslem na hlavě nebo bez něj... hlavně, aby už bylo šero!

    • Re: ad "Vinetů" (Lukáš Benda, 20.11.2009 16:09) Reagovat

      Za hrubku se omlouvám... nečtu po sobě... hůůů...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Bratři Orffové vyrážejí v dubnu na turné a nasazují "Píseň pro Stefanii Sauer" na stream (13.03.2024 09:33)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Vinyly obou desek Bratrů Orffů vyjdou již příští pátek, v plánu jsou i koncerty (12.10.2023 19:51)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Bratři Orffové chystají vinylové reedice obou svých alb (17.04.2023 09:47)
- Video: Wohnout oživili ze záhrobí Tomáše Hanáka coby svého "Mozarta" (29.09.2022 09:28)
- Rozhovory: Roman "Koráb" Korbut - V turnaji Festonda jde hlavně o prestiž a celoroční uznání od ostatních kapel. (24.07.2022 09:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé AC/DC Bono U2 Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu