shop.musicserver.cz

Holé rockové nic

Vydáno: 21.10.2009 05:00 v sekci Recenze - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Taky jste se tak těšili na novinku švýcarských Gotthard? Pokud ano a na předchozí "Domino Effect" nedáte dopustit, asi moc nadšením jásat nebudete. Místo věrozvěstů čistokrevného hard rocku osmdesátých let se seznamte s rockery, kteří na "Need To Believe" setsakramentsky vyměkli.

5/10

Gotthard - Need To Believe

Vydáno: 7.9.2009
Celkový čas: 44:15

Skladby: Shangri-la, Unspoken Words, Need to Believe, Unconditional Faith, I Don't Mind, Break Away, Don't Let Me Down, Right From Wrong, I Know You Know, Rebel Soul, Tears to Cry

Vydavatel: Warner Music

Téměř deset let trvalo švýcarským Gotthard, než na sebe strhli pozornost celého světa. Publikum asi dlouho odolávalo čistokrevnému rocku, nicméně po vydání posledních desek "Lipservice" a geniální "Domino Effect" tihle bardi konečně prorazili. S přípravami nového alba visela ve vzduchu otázka, jakým směrem se kapela vydá. Výsledek je překvapivý, nepříjemně překvapivý ovšem. S "Need To Believe" už to nejsou ti originální Gotthard, ale laciný pop-rock, který byste spíš očekávali ze světa za velkou louží. I když jsem desku během uplynulých dvou týdnů protočila přehrávačem stokrát, pořád si nemůžu vzpomenout na jedinou melodii, respektive dobrou melodii. Takovou, která by vás chytla a už nepustila. A to je u hard rocku docela velký problém, nemyslíte?

Novinka je na poměry Gotthard skutečně podprůměrným albem. Ať už dáváte přednost rychlejším a údernějším kouskům, jako třeba "Break Away" nebo "Right From Wrong", stejně vám protečou ušima a nezanechají po sobě jedinou stopu. Velkou devizou této formace byly vždy balady, ale i ta jediná a všechny zastupující "Don't Let Me Down" zní levně a nedůvěryhodně. A co víc, znalým posluchačům jistě neuniknou ty motivy vypůjčené odjinud. Zatímco na předchozích albech se Švýcaři nechali velikány jako Led Zeppelin, Deep Purple nebo Whitesnake jen inspirovat, nyní znějí přesně jako oni. Ale v tom špatném slova smylu. Příkladem za všechny může být rovnou antemická titulka "Need To Believe" jako vystřižená od Europe. Nebo song "I Don't Mind", ke kterému by stačilo jen skákat na pódiu jako kdysi Bon Scott z AC/DC.

Po předchozích slovech se může zdát téměř nemožné, aby "Need To Believe" měla jakékoliv světlé stránky. Přesto však musím dodat, že členové kapely jako jednotlivci hrají své party dobře. Důkazem je výkon kytaristů Lea Leoniho a Freddyho Scherera, kteří dostali prostor a třeba v songu "Unspoken Words" se parádně blýskli. Nicméně samotné skladby svým charakterem projev muzikantů výrazně srážejí.

Nástupce tak skvělého alba, jakým bylo "Domino Effect", si určitě mnozí představovali jinak. Je ve hvězdách, jak budou Gotthard znít na další nahrávce. Můžeme jen doufat, že ten zpopovatělý sound zmizí stejně rychle, jako se objevil. A ten drive, nebo lépe pořádný rockový feeling, díky kterému jste tento švýcarský kvintet poznali na sto mil daleko, bude zase tady.

NÁZORY
  • To teda koukam (Ondra, 21.10.2009 07:00) Reagovat

    Ja Gotthardy mam opravdu rad a me konkretne tahle deska vazne nezklamala... Ano, Lipservice nebo Domino Effect je jinde, ale i Need To Believe me bavi... A ze si nemuzete vzpomenout na jedinou chytlavou melodii? To mi snad ani nerikejte... Co by vas melo chytnout kdyz ne refren Rebel Soul?

  • ABSOLUTNĚ NESOUHLASÍM !!! (michaela, 21.10.2009 22:33) Reagovat

    vÁŽENÁ PETRO, PŘÍSPĚVEK BERU JAKO SUBJEKTIVNÍ ŘADOVÉHO ČLOVĚKA, ALE NÉ ODBORNÍKA. opravdu nemůžete potřít, že první 4 písničky z nového alba Gotthardů jsou výborné a myslím, že jste si tedy asi album pustila jen jednou. mě stačilo slyšet sountrackovou písničku " Unconditional Faith" jednou a hned mi přirostla k srdci, zkuste si poslouchat celé album na opravdu kvalitních bednách a trochu to nechat rozeznít celou místností a uvidíte, jak se vám písnička zaryje pod kůži. Souhlasím, že jsou moji favoriti trošku měkčí, ale to rozhodně nevadí pokud dokážete vnímat i jiné pohledy a úrovně rocku. Musím konstatovat, že se již velmi těším na listopadový koncertík v německu kde Gotthadi vystupují s Europe a s klidním svědomím mohu říci, že předskokani by již oni být neměli, jsou prostě v melodic rocku naprostými jedničkami!! I když samozřejmě nemohu oponemout např. House of Lords, Serenity, Boba Catleyho adalší opravdu výborné hudebníky.. Zdravím všechny a podzimním rockclubovým koncertíkům ZDAR !!

  • ??? (Karolína, 26.01.2010 21:10) Reagovat

    Ač na Domino Effect nedám dopustit, je to má nejoblíbenější deska, rozhodně nemůžu říct, že bych nejásala nadšením z Need to Believe. Je to album trochu jinde, ale rozhodně neznamená, že by bylo špatné. Že Gotthard vyměkli ? při poslechu I don´t mind (mimochodem naprostá koncertní pecka), Rebel Soul nebo Right from Wrong... se mi nezdá. Vím, že prodejnost kolikrát nesvěsdčí o kvalitách alba, nicméně si neodpustím poznámku, že nedávno dosáhla deska ve Švýcarsku platiny :-) Možná si autorka vložila CD do jiné krabičky a popsala nám nějaké jiné CD ...

  • Need to believe (vosje, 26.01.2010 22:47) Reagovat

    To je divný, mně se ta deska líbila úplně nejvíc. Asi jsem teda divná. A chytlavý mi přišlo skoro všechno, a to nemluvím o faktu, že napoprvé jsme si to doma pustili asi desetkrát za sebou a pořád jsme neměli dost. A taková Don't Let Me Down mi zněla v uších čtyři dny v kuse. Nebo Break Away. Asi nějaká znuděná životem, co?

  • Zajímavé (milan, 20.09.2012 11:42) Reagovat

    Podle mě jedna z nejlepších jejich desek.Třeba shangri la je jedna z jejich nej skvostů.Nacházím tam pět či šest songů které si budu pouštět hodně dlouho dookola..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- Zemřel kytarista Bernie Marsden, zakladatel Whitesnake a tichý dříč blues (25.08.2023 19:29)
- Naživo: Deep Purple v Brně zahráli na nostalgickou notu (16.07.2023 22:21)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Glenn Hughes přiveze do Olomouce výročí alba "Burn" od Deep Purple (22.06.2023 07:41)
- Koncerty Deep Purple a Hollywood Vampires se přesouvají ze Slavkova do Winning Group Areny (15.06.2023 15:12)
- Brian Johnson z AC/DC: "Jsme celí žhaví na to vrátit se na pódia" (03.06.2023 08:58)
- Od AC/DC přes Metalliku po Ozzyho. Kalifornský PowerTrip je rockový festival snů (01.04.2023 14:41)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu