shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver 15/2009

Co poslouchá musicserver 15/2009

Vydáno: 18.04.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Jaro bylo přeskočeno, prožili jsme několik letních dnů a to ještě ani nezačal květen, měsíc zamilovaných. Bzučení a rašení je v plném proudu. Tentokrát přiživujeme úspěch Queensrÿche, připomeneme Tokyo Police Club, The Offspring a nemalý prostor budeme věnovat možná už i uklidněné rebelce Sinéad O'Connor.

Co poslouchá...

Dan Hájek
Sinéad O'Connor - I Do Not Want What I Haven't Got (1990)

Sinéad O'Connor - I Do Want What I Haven't Got
© facebook interpreta
Na loňských Colours Of Ostrava byla pro mě Sinéad O'Connor tím největším zklamáním, které ve mě celkem rozcuchalo mou náklonnost k ní. Možná mi i konečně došlo, že alba "Universal Mother", "I Do Not Want What I Haven't Got" a "The Lion And The Cobra" už prostě nepřekoná. Prostřední z nich nyní vyšlo v obohacené edici a našel jsem v něm opět zalíbení, nevadí mi ani tolikrát propíraná ukápnutá slza v "Nothing Compares 2 U", atd. Ale kompozice "Feel So Different", tradicionál "I Am Stretched On Your Grave" nebo "The Last Day Of Our Acquaintance" mě vždy dostanou pro svou naléhavost a její uhrančivost. "I Do Not Want What I Haven't Got" je o životě a věcech, které vycházejí přímo ze srdce Sinéad. Řekl bych, že je přímým obrazem těch dnů, kdy s Johnem Reynoldsem natáčeli tuhle desku a prožívali i osobní peripetie. Paradoxně málem tato nahrávka nevyšla, právě díky tomuto zamilovanému "deníčku". Remasterovaná edice má bonus disk s béčky, živáky, dříve nevydanou písní "Night Nurse" a nechybí ani vynikající singl "My Special Child" - vřele doporučuji.


"My Special Child"


Co poslouchá...

Michal Koch
The Offspring - Americana (1998)

The Offspring - Americana
© facebook interpreta
Touhle deskou The Offspring definitivně potvrdili status kapely světového formátu získaný o čtyři roky dříve počinem "Smash", a to jim někteří skalní fanoušci nikdy neodpustili. Osobně nechápu tenhle odsuzující přístup některých fandů, kteří svým oblíbencům přejí všechno možné jenom ne úspěch, ale nemusím také chápat všechno. Chystal jsem se onehdá na delší cestu autem a tak jsem ze stojanu vytáhl také tohle cédéčko, neb trocha mírně nabroušených kytar a punk-rockového halekání se na dálnici vždycky šikne. A otočil jsem nahrávku hnedle tříkrát, tak příjemně mi připomněla dobu před jedenácti lety. "Pretty Fly (For A White Guy)" je pořád vtipná, "Staring At The Sun" je pořád stejně nadupaná, "Have You Ever" pořád tak skvěle uhání kupředu, že nutí nohu sešlápnout plyn až k podlaze. A vykradená beatlesácká "Ob-la-di, Ob-la-da" aneb šlágr "Why Don't You Get A Job" dokáže vykouzlit úsměv na mé tváři stejně jako tenkrát. Je mi jedno, jestli se touhle deskou The Offspring zařadili mezi tzv. komerci. Já hudbu rozděluju na tu, která se mi líbí a na tu druhou. A "Americana" mě baví pořád stejně.


"Pretty Fly (For A White Guy)"


Co poslouchá...

Eva Samšuková
Tokyo Police Club - A Lesson In Crime (2006)

Tokyo Police Club - A Lesson In Crime
© facebook interpreta
Budou vám znít rozladěně, neuspořádaně – studentsky, intošsky. Na druhou stranu ve vás probudí dobrou náladu. Sami nechtějí nic řešit a ani vás k tomu nebudou nutit. Podle svých slov post-punkoví nebo také indie-popoví Tokyo Police Club. Nakonec společně přijdete na to, že zdánlivě jednoduchá hudba obsahuje tolik zajímavých momentů, kolik se do ní vejde. Vokálky sem, vokálky tam, kytárková sóla a trylky, pichlavé klávesy, tleskání a cukání tamburínou. Směska plyne na prvním EP kapely "A Lesson In Crime" rozverně vpřed a nepřestane hnedle bavit. Každý song má kolem dvou minut, během kterých vás refrén "Cheer It On" dokáže zbořit, "Nature Of The Experiment" zase pořádně vyklepnout. Tokyo Police Club mají i další nahrávky, včetně plnohodnotného alba. Ale "A Lesson In Crime" bylo první. Nemohu na něj zapomenout. Jejich Kanaďané mi rozumí - v roce 2006 zůstalo v Kanadě tohle EP v hitparádách déle než kterékoli jiné album vydané toho roku.


"Nature Of The Experiment"


Co poslouchá...

Jaromír Merhaut
Queensrÿche - Operation: Mindcrime (1988)

Queensryche - Operation Mindcrime
© facebook interpreta
Dnes jsou tématem nekonečných progmetalových debat Dream Theater, před 20 roky to byli Queensrÿche. S tím rozdílem, že zatímco Dream Theater se vždycky spíš vezli, a co kde zkopčili (i od Queensrÿche), to jen hráčsky urychlili a dopitvořili, tak Tate a spol. psal ve svých vrcholných okamžicích metalové dějiny. A o emočním rozdílu mezi LaLaBriem a Tateem radši pomlčím - i tak bude veselo. "Operation: Mindcrime" považuju nejen za přelomové, ale ba přímo za zrodové žánrové album, ať mi někdo nevěřící ukáže jiné, starší, podobné. Tehdy v osmaosmdesátém v Rock Hardu i jinde trefně psalo, že Queensrÿche jsou Pink Floyd metalu, a že "Operation: Mindcrime" je nerezově pokovená "Zeď". Skutečně se tento opus nedá vnímat jako sled písniček, ale jen jako epické, obrazotvorné dílo, u kterého stačí zavřít oči a nechat promítnout vlastní jedinečný film. A pokaždé klidně jiný, záleží jen na vaší fantazii, empatii, náladě. V 88´ jsem trávíval každou sobotu a neděli obchodně i fandovsky na burzách v Brně i Ostravě, a můžu zodpovědně říct, že tohle album bylo událostí ro(c)ku. Žádného jiného jsem (na homemade audiokazetách) tolik neprodal :-) Naprostá většina metalu 80.let se mi natolik oposlouchala a pocitově vzdálila, že mi dnes připadá i legrační. Je mi to až líto, jak hrozně mi kolikrát kovotepci zní. "Operation: Mindcrime" ovšem neustoupilo ze svých pozic ani o píď. Je to kovový maják osmdesátek, Chrysler mezi šedými věžáky.


"Operation: Mindcrime (Live '91)"

NÁZORY
  • Americana (Doupik, 18.04.2009 06:26) Reagovat

    Dobrý výběr Kochu, Americana je nejvíc :D!

    • Re: Americana (Zer0, 20.04.2009 21:09) Reagovat

      Jojo přesně dobrý výběr :D jedna z nejlepších desek na tomhle jsem vyrostl a pořád to poslouchám prostě neohratelná deska .. pro mě určitě :)

  • Smash rulezz! (tschrky, 18.04.2009 07:22) Reagovat

    Americana pouhý průměr...Operation: Mindcrime spolu s Empire jednoznačně nej Queensrÿche placka ;-)

  • TPC (fxado, 18.04.2009 18:00) Reagovat

    A Lesson In Crime ma asi 3x viac napadov ako Elephant Shell. Pochybujem ze sa este niekedy nahraju nieco lepsie :(

  • Vdaka Eva! (poundhound, 22.04.2009 16:05) Reagovat

    Tokyo Police Club, super tip, super muzicka!
    Dufam, ze nabuduce vytiahnes dalsie kvalitne horuce eso z hudobneho rukava :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Koroner zveřejnil zprávu o příčině úmrtí Sinéad O'Connor (10.01.2024 14:26)
- Video: Queensrÿche natočili klip k "Nocturnal Light" s pomocí AI. Výsledek má plíživý, dystopický nádech (20.12.2023 16:39)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- V 56 letech zemřela irská legenda Sinéad O'Connor (26.07.2023 20:37)
- Nové desky 40/2022 - od Kabátu přes Lamb Of God po Willow (13.10.2022 08:00)
- Celovečerní dokument o Sinéad O'Connor má premiéru za pár dní. Podívejte se na trailer (21.09.2022 13:54)
- Fotogalerie: The Offspring v obrazech! (17.06.2022 19:22)
- Naživo: Třetí den Nova Rocku přinesl ukrajinsko-ruský souboj a strhující Volbeat (15.06.2022 16:22)
- Prague Summer Festival začátkem června nabídne hvězdy Rise Against, alt-J a The Offspring (24.05.2022 11:26)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Taylor Swift Dua Lipa Beyoncé Imagine Dragons Mirai AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu