shop.musicserver.cz
Zaostřeno na podpultovky 15/2009

Zaostřeno na podpultovky 15/2009

Vydáno: 16.04.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Naše nová rubrika zaměřená na podpultové desky ostří ve svém patnáctém pokračování na britskou trojici Sweet Billy Pilgrim, příští týden v Praze formaci Butthole Surfers předskakující Black Dice, épéčko seattleských Throw Me The Statue a one-man techno projekt Heimito.

Chcete vědět, co nového se událo v chladných vodách severského metalu? Na co se momentálně tančí v Berlíně? Na čem ujíždí milovníci amerických a britských nezávislých labelů? Čí rap zní ve ztracených ghettech americké periférie nejhlasitěji? Cílem rubriky Zaostřeno na podpultovky je přiblížit vám dění v žánrech a na trzích, o kterých se běžně na našich stránkách nedočtete.


Zaostřeno na: Sweet Billy Pilgrim - Twice Born Men

Label: Samadhisound
Datum vydání: 5.4.2009
Žánr: alternativní folk, indietronica

Sweet Billy Pilgrim - Twice Born Men
© facebook interpreta
Vklouznete do něho, jak do oblíbených bot, co už mají z lajdáckého nazouvání trochu sešlapanou patu. Tak příjemně zní druhé album britské trojice, podobně jako třeba muzika Iron and Wine nebo Adem. Sweet Billy Pilgrim vrství s důkladností ambientních projektů, jenže místo struktur se soustředí na písničku. "Kalypso" začíná vybrnkávaným harfovým motivem, pak přidá zvuky lodního podpalubí a motiv se vrátí spolu s hlasem frontmana Tima Elsenburga. Jeho kymácivý, trochu chraplavý ale jemný odstín má přesně takovou intenzitu, aby vybízel k soustředění, ale zároveň na sebe nestrhával veškerou pozornost. Spleť zvuků a nástrojů, mezi nimiž nechybí banjo, starobylé harmonium, akordeon či různé píšťalky, by bez problémů obstála sama o sobě. Zpěv tak můžete brát jako pětikilovou třešničku na dortu. Kromě poslechu oblaží duši i pečlivě vyvedený digipak s kresbami od Tacity Dean, ostatně, co jiného čekat od perfekcionistického labelu Samadhisound. Twice Born Men patří mezi ty relativně nenápadné desky, které si vás získají i bez vytrvalé mediální masáže. Napněte plachty, vyplouváme.
Radek Londin


Stars Spill Out Of Cups (z debutového alba)

> Více: oficiální stránky, MySpace.com
> Verdikt: 9/10


Zaostřeno na: Black Dice - Repo

Label: Paw Tracks
Datum vydání: 7.4.2009
Žánr: noise, experimental

Black Dice - Repo
© facebook interpreta
Nedávno jsem kdesi narazil na skoro deset let starý článek o Black Dice, který byl nadepsaný titulkem: Very Satisfying Mind Fuck. V překladu tedy velmi volně něco jako - Velmi uspokojivý mozkový výplach. Tihle hoši z Brooklynu vždycky byli trochu noise (vydávali splity s Wolf Eyes) a zároveň mohli mít v klubovém undergroundu skoro disco hit "Cone Toster", který vyšel na newyorském ubercool labelu DFA. Poté, co se na přelomu roku dočkali velké slávy jejich kamarádi z Gang Gang Dance a poté i Animal Collective (na jejichž Paw Track vydávají), čekalo se, že i Black Dice přijdou s něčím, co je posune blíže mainstreamu. Jenomže "Repo" ve skutečnosti žádná zkratka ke slávě není. Je to nahrávka, která je vlastně stejná jako všechny ostatní a přesto je jiná. Stejná v tom ohledu, že stejně jako minulé počiny lepí podivné surové (pa)zvuky do pop-noiseových koláží, které nejsou agresivní, spíše příjemně inspirující. A jiná v tom, že se pokouší být seriózně funky. Nechám na vás, jestli si je zařadíte do škatulky provokatérů, šprýmařů nebo dementů. Black Dice příští středu zahrají v Divadle Archa na festivalu Stimul jako předkapela jiných slavných šprýmařů Butthole Surfers.
Karel Veselý


Black Dice - Glazin
Více: MySpace.com
Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Throw Me The Statue - Purpleface

Label: Secretly Canadian
Datum vydání: 17.2.2009
Žánr: indie pop

Throw Me The Statue - Purpleface
© facebook interpreta
Cesta od (před)loňského debutového alba "Moonbeams" k épéčku "Purpleface" sice vede úplně jinudy než přes očekávané standout tracky "Yucatan Gold" či "Lolita", ale ve výsledku Throw Me The Statue hvězdičky kvality neztrácejí. Leccos naznačuje už samotné zařazení alternativní verze skladby "Written In Heart Signs, Faintly" z prvotiny, ale jasno budete mít až po kompletním poslechu, který je až sklíčeně kompaktní a na épéčko netradičně vyvážený. Zapomeňte na upbeatové vodné skočné a připravte se na klidné moře a spolehlivého lodního mašinführera, protože právě Scott Reitherman je jedinou jistotou, že jste opravdu sáhli po matroši od dealerů Throw Me The Statue. Čekají vás netradičně líné baladické motivy, rozmáchnutá a zamyšlená témata a naléhavý zpěv, jen roztěkané šroťáky zůstávají, abyste cítili tu známou příchuť na jazyku. Épéčko "Purpleface" představuje Throw Me The Statue jinak, ale pořád stejně dobře.
Miroslav Böhm


Throw Me The Statue - Lolita (z alba "Moonbeams")

> Více: MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Heimito - Pollux EP

Label: Eydition, Truetilldeaf
Datum vydání: 30.3.2009
Žánr: techno, deep house, electro, ebm

Heimito - Pollux EP
© facebook interpreta
Eydition je novým labelem na německé techno scéně. "Pollux" remsheidského oneman projektu Heimito je prvním releasem odhalujícím karty, se kterými chce Eydition hrát fair play hru. Heimito začal tvořit první kompozice před sedmi roky, dodnes se drží záměru se nijak zvukově neomezovat. Milovníci techna a obsáhlých zvukových prostorů zajásají radostí u titulního tracku. Je to totiž klubová tutovka, kterou do svých rádiových podcastů zařazuje čím dál tím více dýdžejů a to nejenom díky líbivé basové lince, která imituje discem a funky pošpiněné sedmdesátky. "Beteigeuze" pokračuje v našlápnutém tempu, jen se okrajově potápí do hlubin deep housu a má to šmrnc. Posledním do party je "Solar Mining Mix" této skladby, který ukuchtili Lunar Mining Project z Mannheimu. Hrubá stavba "Beteigeuze" byla ponechána, jen nečekaně byla přebarvena tmavým odstínem electronic body music. Tyto ruchové zásahy tak vytvářejí hybnou atmosféru a potlačují původní minimalistické postupy Heimita. "Pollux" je nakopnutý začátek za sedm s hvězdou.
Dan Hájek

> Více: MySpace.com
> Verdikt: 7/10



NÁZORY
  • Pochvala (Filous, 22.04.2009 00:19) Reagovat

    Je skvělé, že jste si vzpomněli na příjemný label SamadhiSound a hlavně desku Sweet Billy Pilgrim. Už od zveřejnění nahrávek na oficiálním webu jsem toto album přehrál už snad padesátkrát. Opravdu doporučuji všem!

    Zkuste ještě Thomase Feinera a Anywhen :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Zaostřeno na podpultovky 33/2009 (24.09.2009 05:00)
- Publicistika: Zaostřeno na podpultovky 32/2009 (17.09.2009 05:00)
- Publicistika: Zaostřeno na podpultovky 31/2009 (03.09.2009 05:00)
- Publicistika: Zaostřeno na podpultovky 30/2009 (20.08.2009 05:00)
- Publicistika: Zaostřeno na podpultovky 29/2009 (06.08.2009 05:00)
- Publicistika: Zaostřeno na podpultovky 28/2009 (23.07.2009 05:00)
- Byla odtajněna jména adeptů na letošní Mercury Prize (22.07.2009 08:13)
- Publicistika: Zaostřeno na podpultovky 27/2009 (09.07.2009 05:00)
- Publicistika: Zaostřeno na podpultovky 26/2009 (02.07.2009 05:00)
- Publicistika: Zaostřeno na podpultovky 24/2009 (18.06.2009 05:00)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu