shop.musicserver.cz
Zaostřeno na podpultovky 24/2009

Zaostřeno na podpultovky 24/2009

Vydáno: 18.06.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Podpulty číslo dvacet čtyři ostří svůj zrak na druhou řadovku "herečky" Annie Clark aka St. Vincent, závod s časem grimeového krále Wileyho, letní akustický výlet do světa Jimmyho Sommervilla a čerstvé kytarové maso z Manchesteru The Answering Machine.

Chcete vědět, co nového se událo v chladných vodách severského metalu? Na co se momentálně tančí v Berlíně? Na čem ujíždí milovníci amerických a britských nezávislých labelů? Čí rap zní ve ztracených ghettech americké periférie nejhlasitěji? Cílem rubriky Zaostřeno na podpultovky je přiblížit vám dění v žánrech a na trzích, o kterých se běžně na našich stránkách nedočtete.


Zaostřeno na: St. Vincent - Actor

Label: 4AD
Datum vydání: 5.5.2009
Žánr: indie pop

St. Vincent - Actor
© facebook interpreta
Annie Clark aka St. Vincent míchá ve své hudbě naprosto nesourodé věci tak sebevědomým způsobem, že ani na okamžik nepřestává působit zcela přirozeným dojmem. S frackovitým úšklebkem a co sis ještě myslel, že nezvládnu? navíc. Ale co taky čekat od Newyorčanky, co vám hned na debutu rozkáže, že si ji máte vzít... ("Marry Me") Její dvojka "Actor" je rozostřený svět krátce předtím, než si vzpomenete na to, kde jste večer odložili kontaktní čočky. Ten krátký okamžik zdánlivého zmaru a povinné naděje, že se vše během chvíle vrátí do správných kolejí. Je to pop pro dospělé. Pro ty, co už ví, že život umí i podrazy a že vás v nich zvládne i řádně vykoupat ("Paint a black hole blacker..."). A opět - přesto, že jde o tak těžkou desku, je velice snadné ji poslouchat a propadnout ji. Annie Clark je totiž - i přes své multiinstrumentální schopnosti a dovednosti - především zatraceně schopný songwriter. Až pak všechno ostatní. Pop letos ještě nebyl tak znepokojující a tak atraktivní zároveň, jako je na tomhle albu.
Miroslav Böhm


St. Vincent - Actor Out Of Work

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 9/10


Zaostřeno na: Wiley - Race Against Time

Label: Eski Beat
Datum vydání: 8.6.2009
Žánr: grime, hip hop

Wiley - Race Against Time
© facebook interpreta
Grimeový král je zpátky! Spousta jeho žáků a poddaných se zaprodala pop-danceovými crossovery (ukazuju prstem na vás Dizzee, Tinchy a spol.), ale síla hitů je pomíjivá a co zůstane je SCÉNA. Wiley se o tom přesvědčil vloni, kdy s vlastní electro-grime peckou "Wearing My Rolex" válcoval UK Chart. Bylo to zadostiučinění po dlouhých letech v undergroundu, jehož sound pomáhal budovat. Nakonec si ale místo producírování v estrádách (kam směřoval popovým albem "See Clear Now") zvolil pot a špínu. "Race Against Time" je ve znamení návratu k nekompromisnímu grime soundu, který obstarali producenti z undergroundu jako Danny Weed, Skeamz nebo Maniac. (Wiley sám je podepsaný jen pod třemi skladbami). Tracky mají tah na bránu a Wiley může do syrových beatů ukázat, že má pořád hlad po rýmech. Nejlepší skladby jsou "Off The Radar", "Zip It Up", "Race Against Time" či "Time Flies By", na druhé straně barikády stojí dýchavičný pokus dohnat funky houseovou scénu v "The Olly". Revoluce to není, ale evoluce ano.
Karel Veselý

> Více: MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Jimmy Somerville - Suddenly Last Summer

Label: Jess E Musique Ltd.
Datum vydání: 19.5.2009
Žánr: acoustic, pop, cabaret

Jimmy Somerville - Suddenly Last Summer
© facebook interpreta
Nové album Jimmyho Somervilla (vyšlo jen digitálně) vznikalo v Austrálii, kde v roce 2006 odehrál několik koncertů a vzešla z nich i první myšlenka na tuto nahrávku. Pro všechny to však bude velké překvapení, neb se jedná o album čistě akustické a k zaslechnutí jsou převzaté skladby a klasické standarty. Najdete tady takové legendy jako "Hangin' On The Telephone" (Blondie), "Black Is The Colour Of My True Love's Hair" (Nina Simone) nebo "People Are Strange" (The Doors). Somerville má specifický hlas a písně byly pro akustické (místy až kabaretní) aranžmá pečlivě vybrány a nachystány pro použití minima nástrojů. Vedle love songu "Hush" potěší i jedna z největších klasik "My Heart Belongs To Daddy". Další perličkou nepříliš dlouhé "Suddenly Last Summer" je Jimmyho podání naléhavé "Where Have All The Flowers Gone?", kterou zpívala Marlen Dietrich (je k ní i protiválečné video). "Suddenly Last Summer" je počinem pro radost a ne každému musí sednout. Přesto nabízí hodně povedené momenty pro dlouhé noci a je otázkou, jestli z ní něco zahraje i na letošním Sázavafestu.
Dan Hájek

Jimmy Somerville Where Have All The Flowers Gone

Jimmy Somerville - Where Have All The Flowers Gone?

> Více: oficiání web, MySpace.com
> Verdikt: 7/10


Zaostřeno na: The Answering Machine - Another City, Another Sorry

Label: Heist Or Hit Records
Datum vydání: 15.6.2009
Žánr: indie rock

The Answering Machine - Another City, Another Sorry
© facebook interpreta
Čas od času se stane zázrak a na britské kytarové scéně, která povila indie veterány The Strokes, The Wombats a asi tak milion dalších, se vyklube něco mladého a svěžího. Čerstvým masem z Manchesteru je čtyřka, co si říká The Answering Machine. Na postu basistky mají obrýlenou Gemmu a kromě toho, že hrají fajn muziku, se o nich vlastně nedá říct nic zajímavého, čím by se dostali do širšího povědomí. Tihle studentíci umění totiž nedělají nic jiného než všichni ostatní, všechny ty líbivé popěvky a výkřiky "ú ú" a "á á", které z nich dělají The Wombats Revival a taky model holka-basistka... Tohle všechno už je dneska trochu klišé. Ale je to hlavně klip k "Obviously Cold", prvnímu singlu z debutové desky "Another City, Another Sorry", co vás přiková k monitoru (vsadíme se!) a posléze vaše uši ke sluchátkům, až si budete chtít poslechnout všechny hity. A že jich na albu je! Nezaručuju, že vám z uší nezmizí do konce léta, ale momentálně neexistuje žádná podobně rozjetá fresh parta, s kterou byste chtěli vypadnout na prázdniny víc.
Dominika Jiroušková


The Answering Machine - Obviously Cold

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 7/10



NÁZORY
  • puvod The Strokes (borivoj, 18.06.2009 10:50) Reagovat

    The Strokes nejsou z britanie, nybrz z USA ;)

    • Re: puvod The Strokes (dominika, 18.06.2009 20:40) Reagovat

      poníženě se omlouvám, jsem tele a za tenhle výpadek zřejmě mohou mimořádně silné erupce na Slunci...:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Hořící St. Vincent láká singlem "Broken Man" na další studiovku (03.03.2024 11:12)
- Video: Strach a přiznání. Oliver Sim z The xx v "Hideous" prozrazuje mnohé (25.05.2022 09:24)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2021 podle musicserveru (40-31) (24.01.2022 18:00)
- Na tribute albu věnovanému Velvet Underground zazpívají Michael Stipe i St. Vincent (26.07.2021 10:27)
- Nové desky 19/2021 - od St. Vincent přes Morcheebu po The Black Keys (18.05.2021 08:00)
- Letošní Record Store Day bude mít dva termíny, čekat můžeme raritky od St. Vincent, Lady Gaga nebo The Cure (10.04.2021 10:55)
- Video: St. Vincent se v pořadu Saturday Night Live vrátila do sedmdesátých let (05.04.2021 08:54)
- Paul McCartney vydá remixovou verzi alba "McCartney III". Hostují na něm St. Vincent, Beck nebo Josh Homme (12.03.2021 17:04)
- Video: St. Vincent si vás v tarantinovském klipu "Pay Your Way in Pain" omotá kolem prstu (05.03.2021 16:37)
- Plakáty v ulicích ohlašují novou studiovku St. Vincent. "Daddy's Home" vyjde v květnu (26.02.2021 18:57)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu