shop.musicserver.cz
Slyšeno v předstihu: U2 - No Line On The Horizon

Slyšeno v předstihu: U2 - No Line On The Horizon

Vydáno: 19.02.2009 14:00 v sekci Novinky - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta
U2 - No Line On The Horizon
© facebook interpreta
Novinku doprovázely - jak už je to u U2 zvykem - nemalé porodní bolesti. V případě "No Line On The Horizon" však můžeme hovořit o zatím asi největších, nebo nejdéle trvajících, jaké kdy kapela prodělala. Po komerčně veleúspěšném "How To Dismantle An Atomic Bomb" z roku 2004 objela kapela s Vertigo Tour půlku světa a na psaní nových písní došlo až o dva roky později. V původních plánech bylo natočení desky pod producentským dohledem Ricka Rubina. Bono a spol. pořídili v jižní Francii a londýnských studiích Abbey Road několik songů, z nichž dva - "Window In The Skies" a coververze staršího songu The Skids "The Saints Are Coming" (společně s Green Day) vyšly na kompilaci "U218 Singles". Zbytek materiálu šel k ledu, protože s ním kapela dle vyjádření kytaristy Edge "nebyla moc spokojena". U2 řešili co dál a rozdílnost jejich představ a názorové kolísání nejlépe dokumentoval Bonův výrok v jednom rádiovém rozhovoru: "Chceme dál hrát jako kapela. Možná je čas na zklidnění, možná je čas na ten nejhlasitější rokenrol."

Kapela nakonec situaci vyřešila radikálním řezem. Vyměnila producenta. Místo Rubina Irové angažovali dva staré známé - Briana Ena a Daniela Lanoise. Zkušení harcovníci, kteří s U2 spolupracovali už mnohokrát (Eno je spoluautorem slavné "One" na "Achtung Baby"), měli zrovna volno. Enův poslední projekt - čtvrtá deska Coldplay "Viva la Vida...", byl před dokončením. Společně s Lanoisem a U2 tak strávil ve studiích dva roky. Nahrávací sessions probíhaly tradičně v jižní Francii, marockém Fezu, domovském Dublinu a zakončeny byly v londýnských Olympic Studios. Na mix části písní byl přizván další dlouholetý člen "U2 týmu" Steve Lillywhite. Výsledkem je jedenáct nových skladeb, které navazují na směr, kterým se Irové ubírají od roku 2000 a desky "All That You Can't Leave Behind".

Písně mají tradiční popovou strukturu, zvoní v nich klasické Edgovy kytary a výraznější experimenty se nekonají. Pilotní singl "Get On Your Boots", který měl premiéru na letošním předávání cen Grammy, připomíná strukturou, rytmy i frázováním hitovku "Vertigo" z předchozí desky. A je zároveň nejtvrdším songem novinky. Obklopen je křehkými baladami "Momment Of Surrender" a "White As Snow", magnetizující "Cedars Of Lebanon" nebo nejchytlavější písní desky "Magnifficent". Jsou to U2, jaké znáte z posledních dvou studiovek. Jestliže "Achtung Baby", "Zooropa" a "Pop" tvořily jakousi přirozenou trilogii, pak jsme u novinky na konci další trilogie. Tu tvoří "All That You Can't Leave Behind", "How To Dismantle An Atomic Bomb" a letošní "No Line On The Horizon".

U2
© facebook interpreta
Dojmy z desky můžete nasát z připravované recenze nebo osobně 2. března, kdy novinka vychází. Nebude to však zdaleka poprvé, co se nové songy dostanou mezi veřejnost. Když pomineme úniky z internetu, došlo v průběhu loňského léta k poněkud kurióznímu leaku. Nehrál v něm hlavní roli internet, ale otevřená okna v Bonově vile na francouzské riviéře. Zpěvák si v ní pouštěl novinky tak nahlas, že šly slyšet ven. Protože jsou U2 jednou z globálně nejpopulárnějších kapel, bylo otázkou času, kdy se kolem ochomítne fanoušek, který dokonale zná celou jejich diskografii. "Šel jsme náhodně kolem a z oken slyšel skladby, ve kterých zpívá Bono. Jsem jeho fanoušek a jeho písně znám dobře. Protože jsem ty songy neidentifikoval, došlo mi, že jde o novinky," nechal se slyšet jistý holandský turista, který písně nahrál na mobilní telefon. Tu a tam je zpestřuje krákání racků nebo šplouchání vln, ale i tyhle fragmenty byly ostatními fanoušky kvitovány. Na internetu na ně narazíte dodnes.

Desku v plnohodnotné verzi, jejíž obal vytvořil japonský fotograf a uznávaný umělec Hiroshi Sugimoto, si však můžete poslechnout až zmiňovaného 2. března. Bude obsahovat tyto skladby: No Line On The Horizon, Magnificent, Moment Of Surrender, Unknown Caller, I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight, Get On Your Boots, Stand Up Comedy, Fez - Being Born, White As Snow, Breathe, Cedars Of Libanon.

NÁZORY
  • ++ (Lateralus, 19.02.2009 16:03) Reagovat

    Muj prvni poslech = naprosta spokojenost. Necekal jsem nic vic ani min. Myslim, ze je to deska, ktera se jen tak snadno neoposloucha a to se mi libi.

  • Paráda (Tomáš, 19.02.2009 16:14) Reagovat

    Album mě doslova dojalo, ta kytara v Unknown Caller v poslední minutě je...dokonalá! Jen tak dál...

  • netty (netty, 20.02.2009 15:40) Reagovat

    dneska jsem si ho stáhnul a taky můžu jenom chválit!!! moc pěknej poslech :-D

  • zklamaní (rené, 20.02.2009 17:28) Reagovat

    no nic moc čekám na depeche mode to bude lepší kava,,,,,,,,

    • Re: zklamaní (Klitoris, 21.02.2009 00:41) Reagovat

      Jj, Depeche Mode... to bude fakt jinej šálek kávy. Máme se opravdu na co těšit. A s Deluxe Box verzí nový desky zase DM budou jedni z prvních, kdo nastolí novej standard formátu (obsahu) vydávání alb, tak jako kdysi před víc jak 25ti lety byli mezi prvními kdo nastolili novej standard vydávání singlů a tím pádem rozjeli celou tu mánii maxisinglů s remixy, který předurčily a definovaly kořeny veškerý taneční muziky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Tate McRae, charlieonafriday, Forum Karlín, Praha, 8.5.2024
Naživo: Tate McRae dovezla do Prahy bohužel jen pozlátko Dvacetiletá kanadská hvězda se v jedné ze svých písní ptá, co má druhá strana za problém. A podobně by se teď mohli ptát její příznivci, jaký že nadpis si to právě s povytaženým obočím přečetli. Nuže, milí fanoušci... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 13:30 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 18. týden 2023
Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta Dvanáctkrát vítězná Dua Lipa s "Houdini" zase jednou v českém éteru našla přemožitele. Nepřeskočila ji však žádná aktuálnější novinka, ale přes rok starý singl "Waterfall", s nímž Michael Schulte a R3hab kralovali... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow Hudebním novinkám tohoto týdne kralují ženy v čele se Siou, Duou Lipou a Willow Smith. Tuto trojici navíc doplňují ještě Kacy Hill či Tenille Arts. Dámskou úderku vyvažují jazzman Kamasi Washington, indierockoví Better Than Ezra,... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Brian Eno se v nevydané skladbě "All I Remeber" noří do mozaiky své vlastní paměti (24.03.2024 13:07)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: Green Day v klipu "Dilemma" poodhalují život závislého (11.12.2023 12:21)
- Video: Green Day jako zombíci. V klipu k "The American Dream Is Killing Me" se ocitli uprostřed zombie apokalypsy (25.10.2023 13:00)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Sia Taylor Swift Rush Bono Dua Lipa Beyoncé Mirai Liam Gallagher Imagine Dragons Lady Gaga Linkin Park AC/DC 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu