shop.musicserver.cz
Měsíc v hip hopu (11/2008)

Měsíc v hip hopu (11/2008)

Vydáno: 28.11.2008 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

V naší měsíční urban rubrice se tentokrát ptáme: Kam zmizel gangsta rap? Podíváme se, jak je na tom Soulja Boy se znalostmi z historie a kdo je další obětí autoladičky. Nezapomeneme ani doporučit dobré desky z posledních týdnů a připomenout, které skladby boří hiphopové kluby.

Kam zmizeli gangsta rappeři?
Easy E
© facebook interpreta
"Kde jsou všichni ti drsní rappeři?" ptali se SuperCrooo na svém posledním albu a stejná otázka může jednoho napadnou i při pohledu na shrnutí roku 2008 v hip hopu. (V naší rubrice přijde samozřejmě detailněji za měsíc.) Jestli bylo vítězství Kanye Westa nad 50 Centem loni v září první velkou ránou drsným rappaz, letošní rok potvrdil to, o čem si už šeptají i vrabci na střeše - gangsta rap je v hlubokém útlumu. Styl, který vládl hip hopu od nástupu impéria NWA a Dr. Dre na konci 80. let, dosáhl dna své popularity.

Vypůjčím si teď citát z článku, který na toto téma vyšel v prosincovém čísle magazínu XXL. "Kolik smrtí musel gangsterký rap v roce 2008 utrpět? A která z nich byla nejméně vznešená?" A pak pokračuje ve výčtu: Prosáknutí pravdivého životního příběhu Ricka Rosse, který byl v mládí policistou? Ztrapnění Ice T v youtube beefu se Soulja Boy? Absolutní nezájem o nové desky G-Unit, DMX nebo Snoop Dogga? Pokání T.I., který slaví velké úspěchy s "hodnou" deskou "The Paper Trail"? Nebo snad bankrot Death Row Records?

Gangsta rap zažil svůj vrchol v polovině 90. let, kdy éteru vládli Tupac a Notorious B.I.G. Díky Dr. Dre se žánru podařilo přežít i v našem desetiletí, kdy milionové prodeje alb od Eminema a 50 Centa dokazovaly, že zlí hoši jsou v hip hopu pořád v oblibě. Jenomže kde byli drsňáci v tomto roce? Seznamu nejprodávanějších letošních alb vládne Lil Wayne, což je spíš srandovní skřet než pouliční gangster, Kanye West dá kdykoliv přednost módní přehlídce před přestřelkou, T.I. musí kvůli soudu sekat dobrotu a Jay-Z se tváří víc jako byznysman než gangster.

Rick Ross
© facebook interpreta
Jediný, kdo letos držel prapor gangsterského rapu, byli Rick Ross a Young Jeezy, ale ačkoliv oba brali číslo jedna na žebříčku, prodeje jejich desek nebyly nijak závratné. Busta Rhymes se vydání alba zatím nedočkal, Snoop Dogg zažívá nejhorší prodeje kariéry a raději dělá správňáckého tatínka v reality show "Fatherhood". A nová generace, která měla nastoupit s Papoosem nebo Remy Ma, se někde zdržela.

Proč se nejlukrativnější hudební žánr od časů grunge tak rychle odporoučel? Násilí se okoukalo, provokace ohrály a drsňáci ztratili tvář, když se pokoušeli dělat krotké skladby pro popové žebříčky. "Lidé se rozhodli. Říkají: Nechceme ty nesmysly, kterými nás krmí televize a rádio. Už do nich nebudeme strkat peníze," shrnuje celou situaci KRS One, legenda "uvědomělého" hip hopu.

Znamená smrt gangsta rapu to, že navrch má pozitivní proud v rámci žánru? Ne nutně. Pro hudební průmysl je momentálně mnohem zajímavější pop-rap a teenagerské hvězdičky typu Soulja Boy. Ve vzduchu teď visí jediná otázka - neznamená konec gangsterů také konec hip hopu? Doufejme, že odpověď není ano.

Soulja Boy děkuje otrokářům
Soulja Boy
© souljaboytellem.com
Tady někdo nedával ve škole pozor! Teenagerská senzace Soulja Boy se pustila na trochu tenký led, když na začátku listopadu v rozhovoru s kulturním kritikem a blogerem jménem Touré reagoval na záludnou otázku z americké historie následovně: "Sláva otrokářům. Bez nich bychom byli pořád v Africe. Nebyli bychom tady a nemohli bychom mít tyhle skvělý šperky a tetování." Osmnáctiletý rapper, kterého Ice T prohlašuje za vraha hip hopu, se stal snadným terčem komentátorů a blogerů. Někteří z něho udělali idiota, který "není schopen vést dialog na vážnější téma", jiní varovali, že Soulja Boy je odstrašujícím případem nových černošských zbohatlíků, kteří mají v hlavě jen peníze a materiální požitky a o problémy okolního světa nejeví zájem. DeAndre Way, jak se Soulja Boy ve skutečnosti jmenuje, se později ohradil, že to myslel jenom sarkasticky. Na to lze reagovat jedině citátem z jeho posledního singlu: "Yahhhhh, Bitch! Yahhhh!"

Diddy další obětí autoladičky
Epidemie autoladičky v hip hopu ještě není u konce. Celé album s ní hodlá natočit Diddy. A na znamení vděčnosti slíbil polovinu z výdělku věnovat původci celé horečky - T-Painovi. Král autoladičky byl pochopitelně potěšen a hned oznámil, že od nynějška maličko porostou ceny jeho služeb. "Tohle mě posouvá do vyššího patra," nechal se slyšet. "Šíří se o mně klepy, že beru sto tisíc dolarů za jedno vystoupení. Jo, teď to bude pravda."

OPRAVA: V minulém vydání Měsíce v hip hopu jsme omylem uvedli, že alba Ludacrise a Commona byla odsunutá do příštího roku. Ludova deska už vyšla minulý týden, Commonova přijde na pulty v prosinci. Omlouváme se.

Další novinky

• Časopis Forbes vyhlásil Jay-Zho a jeho manželku Beyoncé nejbohatším párem v Hollywoodu.
• Na selhání ledviny zemřel michiganský rapper MC Breed, první velká hiphopová hvězda z amerického středozápadu.
• Prezident Bush zkrátil trest Johnu Fortemu, spolupracovníkovi The Fugees, který dostal v roce 2001 čtrnáct let za držení kokainu. Forte bude na svobodě už na konci prosince.
Big Boi slibuje na příští rok tři desky OutKast. Počítejte se mnou: jeho sólový debut "Sir Luscious Leftfoot: The Son Of Chico Dusty" by měl vyjít v lednu či v únoru, pak přijde na řadu sólovka Andreho a všechno završí jejich společné album pod nálepkou OutKast.
Dr. Dre potvrdil, že "Detox" musel ustoupit Eminemově nové desce, která ale už letos nevyjde.

Chystané desky
(podle NetWeed, datum platí pro Evropu)

Akon - Freedom (1.12.)
Scarface - Emeritus (1.12.)
Common - Universal Mind Control (8.12)
EPMD - We Mean Business (8.12)
Soulja Boy Tell'em - iSouljaBoyTellem (15.12.)
Plies - Da Realist (15.12.)

Top alba měsíce

Devin Tha Dude - Landing Gear
Devin Tha Dude - Landing Gear
Vypohodovaný Devin Tha Dude se před dvěma lety dočkal zaslouženého úspěchu s albem "Waitin' To Inhale", ale toužená smlouva s velkou nahrávací smlouvou nepřišla. Možná je to dobře, místo miliontých duetů s T-Painem mohl natočit poctivou desku. Stejně jako na minulých počinech se skladby nesou v duchu kalifornského "laid back" stylu a stejně jako minule album poctil návštěvou osobně Snoop Dogg. Líné beaty a Devinova zdrogovaná flow skvěle funguje ve skladbách jako "Yo Mind" nebo "Thinkin' Boutchu", až si přejete, aby omezil počty hostů na minimum. Rozhodně není překvapením, že nejpoužívanějším slovem na desce je weed.

Q-Tip - The Renessaince
Q-Tip - The Renaissance
Devět let čekal Q-Tip na to, aby mu nahrávací společnost konečně vydala desku. Všechno to přetahování, přestupování a čekání nakonec k něčemu bylo - šéf někdejších "pozitivních" hrdinů A Tribe Called Quest se vzepjal k obrovskému výkonu a vydal možná nejlepší hiphopové album roku. "The Renessaince" není vůbec staromódní záležitost, desce se daří aktualizovat zvuk instrumentálek Quests pro dnešního posluchače a připomíná nám znovu, jak silná byla krátká "květinková éra" s jejich panováním. A hosté Norah Jones, D'Angelo a Raphael Saadiq jsou už jenom takovou smetánkou.

Jake One - White Van Music
Jake One - White Van Music
Producentské desky plné hostujících rapperů jsou zvláštní odrůdou estetiky "hit or miss". "White Van Music" seattleského producenta, který si říká Jake One, není výjimkou. Jeho beaty jsou solidní, byť nijak geniální a je bohužel osudem podobných kolekcí, že stojí a padají s hostujícími rappery. Na albu jich je více než dost, od mainstreamu (Young Buck, Busta) až po underground (MF Doom, Blueprint) a trochu mi přijde, že Jake One se nechal chytit do pasti a každému se snažil ušít podklad přímo na tělo. A tak MF Doom rapuje do minimalistických soulových smyček á la Madlib a M.O.P. musí mít svůj klasický banger. Neříkám, že to je špatné, jen je to trochu nuda. Jsme zvědaví na porovnání s Wichovým "Golden Touch".

E-40 - The Ball Street Journal
E-40 - The Ball Street Journal
Skvělé album "My Ghetto Report Card" dostalo těžkou váhu z Bay Area jménem E-40 do povědomí posluchačů po patnácti letech ve hře. Pokračování "The Ball Street Journal" má větší rozpočet, více slavných hostů a bohužel méně syrové hyphy energie, kterou nás přizemnil vloni. Takže se hned po extází nacpaným "Tell It Like It Is" dočkáme i povinného tracku s T-Painem a jeho autoladičkou v "Give Her The Keys". V hyphy undergroundu se asi točí syrovější alba, jinak ovšem těžko letos uslyšíte na mainstreamové desce divnější beaty.

88-Keys - Death Of Adam
Black Milk - Tronic
Co současný hip hop potřebuje, je koncepční album o chlapíkovi, kterého zabije jeho záliba v sexu. Vážně? No, alespoň si to myslí newyorský rapper a producent 88-Keys. Žádný strach, není to mormonská propaganda, deska je tak sprostá, že byste si ji měli doma pouštět jen v případě, že jste si jistí, že ostatní posluchači neumí anglicky. Sprostá a zábavná. Na produkci 88 je hodně slyšet vliv jeho kámoše Kanye Westa, což je vlastně dobré doporučení. Hostují West, Kid Cudi, Phonte nebo Bilal.

Bangers Of The Month

Jay Electronica - Exhibit A (Transformation)
Pokud nevěříte, že Jay Electronica je budoucnost, pak si dejte jeho nejnovější věc "Exhibit A" produkovanou Just Blazem. Příští rok se konečně ukáže, jestli má v sobě svůj vlastní "Illmatic" a ukáže nám ho na svém albovém debutu.

Jim Jones ft. Lil Wayne, Twista - Swagger From Us
Další z tracků samplující "Paper Planes" má tvrdší beat než ten, který pro "Swagga Like Us" ukuchtil Yeeezy. Ani tentokrát ale nechybí psychouš Lil Wayne a jako bonus dostanete ještě superrychlého Twistu, který má zase po dlouhé době příležitost předvést svůj oslňující styl na smysluplném beatu.

CYNE - The Runaway
Nové album CYNE "Pretty Dark Things" mě maličko zklamalo, ale singl "The Runaway" zabíjí. Kdy naposledy jste v hip hopu slyšeli takhle nádhernou trumpetu?

MURS - The Science
Přestup na velký label se MURSovi moc nepovedl, ale "The Science" z alba "MURS For President" stojí za zaznamenání.

Rye Rye ft. M.I.A. - Tic Toc
Minimalistický beat a sampl klasiky Busy Signal, M.I.A. míří se svým novým objevem - mladičkou rapperkou Rye Rye hodně vysoko.

Hip hop na musicserveru

Recenze:
Michelle Williams - Unexpected
Kanye West - 808s & Heartbreak
T.I. - Paper Trail
John Legend - Evolver
Three 6 Mafia - Last2Walk
The Pussycat Dolls - Dolls Dominion
Občané České RAPubliky jsou vtipní a nenároční

Novinky:
Ektor & Enemy, svěží dvojka českého hip hopu, pokřtí v sobotu CD
V únoru Praha zažije show Pussycat Dolls
"Česká RAPublika" ještě není v kinech a už ji cenzurují
Dälek přivezou do Prahy jiný hip hop
Sebedestruktivní novinka 50 Centa se opozdí
P. Diddy se objeví v seriálu "Kriminálka Miami"
Eminem posunul vydání novinky
50 Cent bude spolupracovat s Bette Midler

Publicistika:
Písně pro Obamu: rockeři i rappeři, bílí i černí


NÁZORY
  • q - tip (raketak, 28.11.2008 18:41) Reagovat

    musím říct, že q - tip mě velmi velmi překvapil, souhlas že sejedná asi o nejlepší album (hip hop) tohoto roku. výborná deska, a poslouchá se mi celá dobře. TCQ byli vůbec skvělí, škoda že už nepokračují. mimochodem na úvodní fotce k článku je b-real??? či co :-)

  • Hip hop holky (neo93, 30.11.2008 14:46) Reagovat

    Ty sou nejhezčí nemyslíte? Koukněte třebana tuhle, je úžasná. Ikdyz nevim jestli poslouchá hiphop :).

    www.youtube.com/watch?v=DT2LxR38EpE

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: 50 Cent, Busta Rhymes a Jeremih v O2 areně doslova kouzlili (29.10.2023 14:30)
- Fotogalerie: 50 Cent se vrátil do Prahy (29.10.2023 11:19)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- 50 Cent přiveze do O2 areny i Bustu Rhymese (10.05.2023 19:33)
- Eminem řekl ne osmi milionům dolarů za vystoupení na fotbalovém šampionátu v Kataru (10.01.2023 18:09)
- Naživo: 50 Cent v Praze předvedl nostalgickou podívanou bez šťávy (20.10.2022 15:01)
- Nejvíc nej: Pět nejlepších videoklipů 50 Centa (14.10.2022 14:00)
- Dvě vystoupení 50 Centa v O2 areně se blíží (10.10.2022 13:47)
- 50 Cent hlásí vyprodáno a přidává druhý koncert v O2 areně (11.08.2022 10:35)
- Audio: Jack White vrší v eklektickém singlu "Hi-De-Ho" jeden nápad na druhý (08.03.2022 17:41)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu