shop.musicserver.cz
Tricky, Roxy, Praha, 24.11.2008

Triphopová nebesa sršela blesky

Vydáno: 25.11.2008 19:45 v sekci Naživo - Eva Samšuková | foto: facebook interpreta

Před návštěvou Trickyho a jeho show byste neměli požívat psychotropní látky. Během koncertu by se vám mohlo zdát, že vás obklopují fantastické, děsivé postavy a nezvratně na vás útočí. Pokud se jimi nenecháte strhnout, zjistíte, že jediné, co útočí, je Trickyho hudba. Třeba jako 24. listopadu v Roxy.

Tricky, Roxy, Praha, 24.11.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Nejdřív jsem si zděšeně řekla, co se to děje? Hlavy v klubu těsně před oficiálním vypuknutím koncertu by se daly spočítat na prstech rukou a nohou. Ale žádný strach - po hodině se prostor naplnil. Čas mezi prázdnotou a přeplněním jsem strávila debatou s ortodoxními fanoušky z Plzně, toužícími mít na paži vytetované Trickyho jméno. Byli jsme zvědaví, co nám jeden z nejvýznamnějších protagonistů trip hopu připraví za večerní koktejl. Byl to multivitamínový džus s jedovatým extraktem z vraního oka.

Když zvukaři ještě trochu vyšperkovali stage, objevil se celý ansámbl, který do Prahy Tricky přivezl. Vesměs všichni rozesmátí, ačkoli po prvním klouznutí po strunách už se nikdo neusmál. Jedině možná basačka v minisukni, která se při pohledu na svého šéfa občas neudržela a ukázala zuby. Při úderech do tlustých basových strun si vedla obstojně, ale Trujillo to, pravda, nebyl. Druhé něžné stvoření shlížející na diváky pod sebou skrze přivřené řasy byla Francesca Belmont. Holka v balerínkách tak obyčejná, že bylo naprosto neobyčejné někoho podobného vidět na podiu a hlavně vedle Trickyho. Akorát občas zpívala falešně.

Tricky, Roxy, Praha, 24.11.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
I tak se ten čtyřicetiletej fracek se zlomenou hnátou po celou dobu vedle ní extaticky zmítal. Házel hlavou sem a tam (dredatá vrtulka v jeho týle to tempo skoro nestíhala), zorničky se mu protáčely na druhou stranu, zuřivé bělmo dštilo do lidí Trickyho čokoládovou hořkost. Ruce tápaly po všech mikrofonech na podiu, pokud zrovna do lidí a na své vlastní tělo nelily pivo. Tricky zuřivě kulhal sem a tam, když byl chvíli v pohodě, zdvihal se mu od pusy tenký bílý dým, když se dostal pod práh sebekontroly, bořil a lomcoval bicími, házel z podia mikrofony. Děkoval, když se z publika ozývaly výkřiky jeho jména: "Adrian, Adrian!" Jinak s lidmi nekomunikoval, ale my jsme stejně věděli, že všechno, co nám dává, jde z jeho srdce - nejednou si přiložil na svou hruď rovnou dva mikráky a zpíval vnitřkem těla.

Zdál se občas být úplně mimo, nejspíš ale přesně věděl, jak, kde a co chce v každou chvíli dělat. "A teď bude rap!" ozvalo se vedle mě. Jo - Tricky se nakrčil jako africká kočka a začal ze sebe chrlit slova songu, který se zatím neobjevil na žádném albu. Ani Franceska nezůstávala pozadu, ale i tak neztrácela ve změti neslušných slov vycházejících z jejích zhrublých úst svou zdrženlivou éteričnost. Je to sprostá nebo slušná holka? A Tricky? Proč ji osahává? To po ní jen šmátrá a krade její mikrofon, aby s ním ve vztyčené pravici ukázal kapele, že má okamžitě ztichnout.

Tricky, Roxy, Praha, 24.11.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Poslechli a v takové "Past Mistakes" nebo čtvrthodinové "Joseph" nechali mistra improvizovat. Napjaté očekávání zvuků deroucích se z Trickyho úst tak střídala téměř rocková agonie, kdy i securiťáci museli zvrátit hlavu nazad a dupat s údery kopáku. K úplnému vyvrcholení došlo, když Tricky pozval všechny nadšené kluky a holky, aby se podívali na jeho sbírku beatů přímo na podiu. Kapela sama prorazila bariéru dělící ji od fanoušků a vytáhla je jednoho po druhém na stage. Závěrečný nářez songu "Ace Of Spaces" tak tvořili úplně všichni dohromady - křepčící muž v saku, taťka se synkem i náruživá blondýna osahávající Trickyho svalnaté tělo. To pak z davu na podiu vysbíralo ionty a zmizelo v nenávratném zákulisí.

Říkala jsem si, co všichni maj s tim, že je celej Tricky tak temnej, proč to pořád opakujou? Vždyť třeba poslední album "Knowle West Boy" na mě působilo celkem pohodovým dojmem. Na koncertě jsem našla odpověď - temnota hudby, světel i celé atmosféry se mi zažrala do kloubů. Teď mám pocit, že když si doma cokoli od Trickyho pustím, trochu se mi v pokoji setmí.

Setlist: You Don't Wanna, Past mistake, The Love Cats, Black Steel, Puppy Toy, Girls, Veronika, neznámá novinka, Pumpkin, Dear God, Christiansands, Overcome, Lyrics Of Fury, neznámá novinka, Vent, Joseph, Ace Of Spades

Obsáhlou fotogalerii z koncertu najdete zde.

Tricky, Roxy, Praha, 24.11.2008

NÁZORY
  • Muj dojem (Pavel, 25.11.2008 22:56) Reagovat

    Koncert jsem navstivil, ale bohuzel z neho nejsem tak nadseny jako autor recenze. Primarne na koncerty chodim kvuli hudbe, jenze tak otresny zvuk, jaky byl v Roxy jsem jeste na zadnem jinem koncertu nezazil. Treba pri Past Mistake nebylo zpev vubec slyset, extremne vytazene basy, ktere potlacily vse ostatni, rezonance, repraky ani nestihaly :-( Sice to casem zvukar trochu vylepsil, druha polovina koncertu uz se dala, ale stejne to byla tragedie, takze opravdu treba nedokazu posudit obcasnou falesnost zpevu zpevacky :-) Mozna je to tim prostorem, jednou jsem byl v Roxy na jinem koncertu a problemy byly obdobne.
    Co me dale zklamalo byla kapela, proste si odehrali svoje, chladne bez emoci, kdyby na podiu byl jenom Tricky a zpevacka a vse ostatni slo z playbacku, tak byl efekt stejny. Trochu mi to pripominalo koncerty takovych "hvezd" jako Madonna apod., kde je v pozadi nejaka anonymni kapela a hraje, aniz by o ni nekdo vedel.
    Celkem jsem nepochopil to, ze koncert mel zacit v 19:30 a klub byl prazdny, coz me jako autora recenze taky docela prekvapilo, kdyby lidi prisli hned, tak koncert mozna i drive zacne, jsem proste asi uz moc stary na to, abych cekal hodinu a vic, nez se hvezda uraci prijit.
    Co me prekvapilo byl vek ucastniku, cekal jsem lidi kolem 30, tady bylo spoustu mladsich, obcas se sice vyskytl nekdo starsi, ale moc jich nebylo. Alespon vim, ze dnesni mladez ma jeste dobry vkus :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 35/2020 - od Hurts přes Lang Langa po Stryper (09.09.2020 08:00)
- Nové desky 9/2020 - od Mandy Moore přes My Dying Bride po Kláru Vytiskovou (11.03.2020 06:00)
- Nové desky pro 10. týden (13.03.2016 15:26)
- Naživo: Tricky nastavil vyprodanému Lucerna Music Baru záda (02.02.2015 12:58)
- Fotogalerie: Tricky v Lucerna Music Baru v obrazech (01.02.2015 20:22)
- Tricky koncem ledna představí v Praze album se svým pravým jménem (25.11.2014 16:31)
- Naživo: Tricky se zády k lidem prohulil koncertem (09.11.2010 16:16)
- Před Trickym vystoupí The Ritchie Success (07.11.2010 20:45)
- Video: Tricky - Murder Weapon (18.08.2010 08:11)
- Naživo: Maximální tančírna u Balatonu (15.07.2010 13:07)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu