shop.musicserver.cz
Chemical Brothers, DJ James Holroyd, T-Mobile Aréna, Praha, 10.8.2007

Požírači tabletek a jejich vize budoucna

Vydáno: 11.08.2007 22:33 v sekci Naživo - Honza Sedláček | foto: facebook interpreta

Chemical Brothers vydali novou, zdá se, že opět komerčně úspěšnou, desku "We Are The Night". Populární bratříčky na ní najdeme přesně takové, jaké je chceme mít. Zábavné, hitové a taneční. Ti, kteří měli to štěstí a zažili pražský koncert, si pak k pánům přidají i přívlastek megalomanští.

The Chemical Brothers, T-Mobile Arena, Praha, 10.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Kritici již několik let vytýkají populárnímu duu hudební přešlapování na místě. Faktem je, že Chemical Brothers už nějaký ten čas nejsou studnou inovací. O to víc je pak s podivem, kolik posluchačů a platících návštěvníků dokáže jejich muzika stále přitahovat. Samozřejmě mluvím o vystoupení na letošním Glastonbury, jež patřilo mezi jasné vrcholy celého programu, alespoň soudě dle názorů přímých účastníků. Sedmi až osmitisícová návštěva v pražských Holešovicích se s největším hudebním svátkem sice nemůže měřit, ale i tak šlo jasně o jednu z nejsilnějších akcí koncertního léta u nás. Ostatně, posuďte sami.

Dohromady téměř čtyřhodinovou show odstartoval DJ James Holroyd, jenž se v první polovině svého setu musel potýkat s nezájmem publika, načež v té druhé mu už rychle se plnící hala dávala hlasitě najevo, na koho se čeká. Jeho úkolem bylo rozehřát dav, ale ten se vlastně bavil docela dobře nezávisle na tom, co se dělo kolem něj. Zhruba kolem půl desáté už začaly být stále více se těsnící ochozy nervózní. Sem tam padlo i nějaké to ostřejší slovní spojení. Vše utichlo a následně propuklo v mohutný povyk, když pan DJ sundal svůj poslední vinyl, načež se nenápadně odplížil do zákulisí.

The Chemical Brothers, T-Mobile Arena, Praha, 10.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Robustní pult, který je vlastně takovým mobilním nahrávacím studiem, se kolem desáté zalil fialovým světlem za tónů úvodní "No Path To Follow". Ve fanouškovském chumlu před pódiem bylo v ten moment opravdu těsno a když se ozval všem dobře známý sampl ze singlu "Galvanize", začal večírek, kterého jste svědky jednou, možná dvakrát za život. A jak už se psalo dlouho dopředu, nešlo jen o zážitek hudební, ale také vizuální.

Obrovská plocha, tyčící se za muzikanty, složená z několika milionů LED diod, vytvářela v průběhu písní psychedelické, až halucinogenní obrazce. Díky nejmodernější technologii Element Labs Stealth Screenů se tak nad publikem objevovaly jakoby 3D obrazce, nad kterými zůstával rozum stát. Chemicko-elektronickým vizím oddávajícímu se publiku předváděli svůj um čtyři metry vysocí tanečníci a gymnastky, ale vážně božííí bylo až hejno letících ptáků nebo splašení mustangové, kteří už tak docela zapařenou arénu nutili k dalším a ještě náročnějším tanečním kreacím. Nutno dodat, že někteří to kroucení prostě vzdali a po dvě hodiny raději zůstali v dětsky němém úžasu.

The Chemical Brothers, T-Mobile Arena, Praha, 10.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Nicméně, megalomanskou a pekelně drahou světelnou show, navíc doprovázenou velkolepým laserovým vybavením, si ze sebelepšího vyprávění nedokážete představit. A přesně o to Chemical Brothers jde. Zážitek, který si máte z jejich performance odnést, už nemůžete předat nikomu dalšímu. Zakusíte ho jen a právě během těch kouzly a čáry protnutých dvou hodin. Na DVD tohle zkrátka neuvidíte, takže příště vám nezbývá než rozbít své růžové prasátko a lístek koupit. Celkem vyčůranost, mezi námi. Ale abych tu nebyl za uslintanou křupku, co se podělá při "nějakém" zablikání světýlka, projděme se nyní i zahradou lemovanou údernou elektronikou, na které vyrůstala celá generace požíračů barevných tabletek.

Jak už jsem naznačil, aktuální turné slouží jako propagace poslední studiové desky "We Are The Night", z které tak celkem pochopitelně zazněl velký kus. Obzvláště silný drive měly v živém provedení tracky "Do It Again" a "All Rights Reversed", která prodloužená a vůbec celá jaksi pokroucená vyvrátila pochyby o tom, že dvojice postupem věku vchází do vod podbízivé průměrnosti. Nejvíc ale stejně zabírají devadesátky.

The Chemical Brothers, T-Mobile Arena, Praha, 10.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Ve své době hit, který nechyběl při každé horší i lepší party, "Hey Boy Hey Girl" patřil mezi ty skvosty, na něž si dvojice nedovolila sáhnout a ponechala je v původní singlové verzi. To ale bylo vynahrazeno famózní exhibicí v rytmu "Out Of Control". Na závěr nechyběly ani zavařeniny jako "Block Rockin‘ Beats" nebo "Chemical Beats", podpořené atmosférou, za kterou by byl kdejaký kolega muzikant ochoten platit zlatem.

Současné turné Chemical Brothers se do jejich kroniky zapíše pořádně tučným písmem, o tom není pochyb. Pražská zastávka nepřišla o nic z jeho audiovizuální megalomanie. Sice hrozilo, že ze smyslů si více užije zrak než sluch, nakonec ale směs, kterou namíchali Rowlands a Simons naší stověžaté matičce, byla vyvážená přesně v poměru padesát ku padesáti, jak se to na party takového rozměru sluší a patří.

Chemical Brothers, DJ James Holroyd, T-Mobile Aréna, Praha, 10.8.2007

Fotogalerie:

The Chemical Brothers, T-Mobile Arena, Praha, 10.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

The Chemical Brothers, T-Mobile Arena, Praha, 10.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

The Chemical Brothers, T-Mobile Arena, Praha, 10.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

The Chemical Brothers, T-Mobile Arena, Praha, 10.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

NÁZORY
  • hey boy (Gesus, 12.08.2007 09:05) Reagovat

    Honzo, kdyby ses vykašlal na všechny pleonasmy a verbální odpad kolem a napsal si prostě jenom dobrej report, dalo by se to líp číst, ty "křupko". A mě docela zamrzelo, jak chemici ošidili všechny největší pecky. Ale jinak jo!

  • Počet LED diod. (E1, 12.08.2007 22:49) Reagovat

    Dovoluji si upozornit, že Stealth technologie firmy ElementLabs má trochu jinou technickou specifikaci. Velká obrazovka se skládá ze čtverců 40x40cm, ve kterém je umístěno 256 supersvítívých LED diod, takže celkem jich tam byly sice tisíce, ale nikoliv miliony, zadní stěna byla z optických vláken buzených LED diodami, ale také se nedostaneme k milionům.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Audio: The Chemical Brothers a Beck opět spojili síly. Singl "Skipping Like a Stone" se pyšní neúnavným rytmem (23.08.2023 16:36)
- The Chemical Brothers v září vydají svou desátou studiovku "For That Beautiful Feeling" (20.07.2023 10:48)
- Video: The Chemical Brothers natočili k singlu "No Reason" bláznivý neonový klip. Okázale však rezignují na vlastní relevanci (21.03.2023 15:28)
- Naživo: Jessie Ware + Polsko = VSL. Závěr Open'eru patřil jí i The Killers (12.07.2022 16:49)
- "Dig Your Own Hole" od The Chemical Brothers se dočká výroční reedice (10.04.2022 11:32)
- Video: The Chemical Brothers o sobě dávají znovu vědět VJským klipem "The Darkness That You Fear" (28.04.2021 16:22)
- Nové desky 48/2019 - od Coldplay přes Becka po Robbieho Williamse (27.11.2019 06:44)
- Nové desky 16/2019 - od Norah Jones přes The Chemical Brothers po Melissu Etheridge (17.04.2019 07:18)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park AC/DC 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu