shop.musicserver.cz

Co poslouchá musicserver (5.)

Vydáno: 09.06.2007 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Další nahlédnutí do playlistu redakce musicserveru započneme u španělských Mecano a u španělštiny zůstaneme i v případě královny latinskoamerické gay komunity Glorie Trevi. Že latinskoamerická hudba může mít i punkovou podobu, nám dokáží The Toy Dolls, na pláži si zatancujeme s Fatboy Slimem a s britským LTJ Bukemem okusíme drum'n'bass.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. V dalším díle si zrekapitulujeme největší hity španělských Mecano, přiblížíme si tvorbu britského DJe LTJ Bukema, představíme mexickou kontroverzní hvězdu Glorii Trevi, originální punkáče The Toy Dolls a nakonec se díky Fatboy Slimovi o krůček přiblížíme létu.

Dan Hájek: Mecano - Grandes Exitos (2005)

Mecano - Grandes Exitos
Španělské trio Mecano zažilo své největší úspěchy mimo rodnou domovinu zkraje devadesátých let, kdy se téměř loučili svým šestým studiovým albem "Aidalai". Tehdy se psal rok 1991, kdy se ve většině zemí teprve začal hrát hit "Hijo De La Luna" ("Entre El Cielo Y El Suelo" 1986), ten si vypůjčila i Sarah Brightman pro desku "La Luna". V Mecano se sešli Ana Torroja, ta se posléze vydala na úspěšnou sólovou dráhu, a dvojice muzikantů José Maria Cano a Nacho Cano; na několika kompozicích s nimi spolupracovala Anne Dudley z The Art Of Noise. V roce 1998 se připomenuli rekapitulací hitů "Ana, José, Nacho". "Grandes éxitos" je dalším výběrem, který zevrubněji ukazuje na dvou discích, jak se jejich tvorba vyvíjela od novoromantických popěvků po velmi dospělý pop. Bonusem je DVD se všemi klipy, hezký to dárek pro fanoušky k vydaným remasterovaným edicím všech alb.
Nejlepší skladby: "Hijo De La Luna", "Mujer Contra Mujer", "Naturaleza Muerta"

Ondřej Michal: LTJ Bukem Presents Earth Volume Three (1998)

LTJ Bukem Presents Earth Volume 3.
© facebook interpreta
Britský DJ a producent LTJ Bukem bez debat patří mezi nejvýznamnější persóny drum'n'bassové scény konce minulého století. Svým přemýšlivým a neagresivním přístupem k věci položil základy tzv. intelligent drum'n'bassu. Dodnes mám na paměti jeho nadýchaný atmosférický set, který před lety odehrál v napěchované Roxy. Jeho kompilační řada Earth, kterou vydal na své značce Good Looking Records, je ovšem více než o našlápnutých tanečních beatech o klidných chilloutových polohách s prvky jazzu, ambientu a hip hopu. Na jejím třetím díle dal prostor spřízněným projektům jako Artemis, Blame nebo Blu Mar Ten. Deska jako stvořená pro nedělní ospalé odpoledne s šálkem dobrého čaje v ruce.
Nejlepší skladba: Intense & Molly Duncan - "Jammin' In My Head"

Pavel Novák: Gloria Trevi - La Trayectoria (2006)

Gloria Trevi - La Trayectoria
Mexická hvězda a majitelka bezkonkurenčního hlasu Gloria Trevi okupuje můj playlist už přibližně měsíc. Právě před touhle dobou jsem totiž i já se zpožděním objevil latinskoamerickou gay hymnu "Todos Me Miran". Její poslední desku "La Trayectoria" tvoří koncert složený ze čtrnácti největších hitů, které obohacuje pět nevydaných skladeb. Mezi nimi najdeme už zmíněnou taneční pecku "Todos Me Miran", nádhernou baladu "Estella De La Mañana" či "El Ingrato" v tradičním mexickém stylu. Naživo je to pořád ta stará známá Gloria, která stejně jako ve své skladbě "Dr. Psiquiatra" tvrdí: "Nejsem šílená, jenom zoufalá." O tom, do jaké míry je její výstřednost skutečná, se můžete přesvědčit sami, zhlédnete-li živé vystoupení zmiňované skladby.
Nejlepší skladba: "Todos Me Miran"

Honza Průša: The Toy Dolls - Anniversary Anthems (2000)

The Toy Dolls - Anniversary Anthems
The Toy Dolls jsou nejzábavnější punková kapela všech dob. A je v podstatě jedno, kterou jejich desku vložíte do přehrávače. Všechny jsou si dost podobné a kromě nepovedené "Orcastrated" jsou i hodně dobré (od 7/10 nahoru). Oproti svým kolegům totiž Olga a spol. disponují řadou výhod, díky nimž jsou jasně rozpoznatelní a nezaměnitelní. Zaprvé umějí hrát, a tak mohou občas sáhnout po některé klasické melodii (zde je to Mozartova "Eine Kleine Nacht Muzik"). Zadruhé svá alba koření většinou nečekanými coververzemi. V roce 2000 se povedla ta nejzdařilejší: předělávka "Livin' La Vida Loca" Ricky Martina. Geniální, nepřekonatelná verze, která mě baví tak, že ji snesu i několikrát po sobě a neumím se jí nabažit. A díky ní sahám po "Anniversary Anthems" častěji než po ostatních deskách těchto punkáčů se slunečními brýlemi.
Nejlepší skladba: "Livin' La Vida Loca"

Tomáš Tenkrát: Fatboy Slim - Live On Brighton Beach (2002)

Fatboy Slim - Live On Brighton Beach
Konečně začalo léto, sluníčko už tlačí do plných otáček a to ovlivnilo i můj playlist za minulý týden. Mezi jinými jsem vyhrabošil živou nahrávku Fatboye Slima, kterou onoho času nahrál na naprosto natřískané pláži při svém pověstném letním mejdanu v Brightonu na jihu Británie. Na třikrát zlámané beaty DJe Normana Cooka mě bavily už od začátku, kdy se tady v Česku krátce mluvilo o Fatboy Slimovi jako o kapele. Ale zpět k nahrávce. "Live On Brighton Beach" je ideální letní party deska s výborným zvukem - řádný groove, taneční rytmus nutný, ale přitom stále všudypřítomná hravost a silná melodie. To jsou přednosti Fatboye Slima, které stvrdil v tomto živém setu. Umí zaujmout i někoho, kdo by si podobnou záležitost nikdy nepustil. Prostě nepřekvapivě baví i po letech.
Nejlepší skladba: "Where's Your Head At"

NÁZORY
  • Hudebni vkus (Ana.Versska, 09.06.2007 08:31) Reagovat

    je každého věc, a at si každý poslouchá co se mu líbí, to je jasné. Ale podle hudby co posloucha pan Novák se mi zdá, že neda dopustit na jihoamerické telenovely.... Děkuji

  • toy dolls (front, 11.06.2007 13:49) Reagovat

    Vyskyt Toy Dolls je pro me prijemnym prekvapenim. Pro me je jednoznacne nejlepsi debut Dig that groove baby. Orcastrated mi nepovedena neprijde - jeste mam v pameti vyborny koncert v Palaci kultury, kdy se zrovna jmenovali Toy Dollz (z je znamka pritvrzeni :-)).

  • Re: Toy Dolls (Vaše jméno nebo přezdívka, 12.06.2007 10:28) Reagovat

    Jo, debut je uzasnej, stejne tak Absurditties nebo Iddle Gossip, ... co album to perla. Orcastrated je prave z te doby kdy pritvrdili a psali se se Z. Sam Olga o nem pise: "After the superb Absurd Ditties we had high hopes for this album, however, its poor production, and 50% poor songs, 50% not bad. Poltergeist In The Pantry is nice. Can’t really say much about this album other than I rarely listen to it!"

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Rita Ora deskou "You & I" zachraňuje letní rádiové étery (25.07.2023 08:00)
- Video: Rita Ora v "Praising You" křísí dávný hit Fatboye Slima (08.05.2023 18:11)
- Fotogalerie: The Toy Dolls rozpumpovali Archu (06.11.2022 10:14)
- Nové desky 11/2018 - od Laury Pausini přes ILLE po Stone Temple Pilots (21.03.2018 07:19)
- Ostravský festival Beats For Love přiveze Fatboye Slima (12.04.2017 18:57)
- Naživo: První Lollapalooza v Evropě měla sice své mouchy, nabídla však hvězdy i silné momenty (16.09.2015 13:26)
- Lollapalooza láká do Berlína na Muse, Bastille, Sama Smitha nebo Fatboye Slima (03.08.2015 17:11)
- Na "Here Lies Love" Davida Byrnea a Fatboye Slima si teď budete moci zatrsat i doma (26.09.2014 15:10)
- Nové desky pro 24. týden (08.06.2014 05:00)
- Fatboy Slim zahraje v britském parlamentu (17.02.2013 11:12)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher Linkin Park U2 Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu