shop.musicserver.cz
Lollapalooza 2015, Tempelhof Airport, Berlín, 12.9.2015

První Lollapalooza v Evropě měla sice své mouchy, nabídla však hvězdy i silné momenty

Vydáno: 16.09.2015 13:26 v sekci Naživo - Jaromír Koc | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Legendární festival Lollapalooza se letos poprvé představil v Evropě a pro svoji premiéru si vybral nakonec sousední Německo. V Berlíně se v minulosti uskutečnilo již mnoho skvělých festivalů, první Lollapalooza však laťku nastavila opět o nějakou tu úroveň výš. O průběhu první dne se dozvíte více v článku.

Live: Lollapalooza 2015

místo: Flughafen Templehof, Berlin, Německo
datum: 12. září 2015
vystoupili: Macklemore & Ryan Lewis, The Libertines, Fatboy Slim, Deichkind, Bastille, Franz Ferdinand & Sparks, James Bay, Digitalism, Dog Blood a další
Fotogalerie

Pokud jste už někdy slyšeli o americkém festivalu Lollapalooza, určitě víte, že se již od svých počátků prezentuje hudební pestrostí, desítkami vychytávek v areálu konání i bohatým doprovodným programem, ve kterém si každý najde to své. A hlavně velkým množstvím hudebních umělců z první ligy. I to se pokusil nabídnout o uplynulém víkendu v Berlíně v rámci své první evropské zastávky. Splnit očekávání se pořadatelům opravdu povedlo, ale bohužel několik věcí zůstalo nedotaženo, nedomyšleno a díky tomu prostě nelze s klidem říct, že se celý festival povedl na jedničku.

Zápory pro někoho mohou být banalitou, ale pokud jste byl obyčejný návštěvník a neměl výhody novináře, polovinu prvního dne jste strávil ve frontách na záchod, jídlo nebo pití. Naprosté podcenění množství toi-toiek, nedostatečný počet stánků s jídlem i pitím, díky kterému lidé trávili hodiny místo pod pódiem ve frontách (nikdy předtím jsem neviděl padesátimetrovou řadu na blbý preclík), prostě okamžitě zkazí první dojem. Když navíc v podvečerních hodinách selže kanalizace a po části areálu teče to, co předtím tisíce lidí odevzdali do příslušných míst, je to už přímo k na***ní. V neděli byla situace sice o poznání lepší, ale o tom až v druhém reportu. Nyní se soustřeďme na první den.

Franz Ferdinand and Sparks, Lollapalooza 2015, Tempelhof Airport, Berlin, 12.-13.9.2015
© klapper.cz / musicserver.cz
Aby si člověk udržel dobrou náladu, musel si stále opakovat, že to celé je hlavně o hudbě. A té bylo za oba dny opravdu hodně. Sice už při prvních vystoupeních bylo jasné, že díky nedostatečné vzdálenosti jednotlivých pódií od sebe dojde na zvukovou kolizi, nezbývalo ale než doufat, že pořadatelé asi vědí, co dělají. Bohužel nevěděli - čím větší hvězdy se na pódiu objevovaly, tím složitější bylo najít místo, kde budete slyšet pouze a jen toho umělce, kterého jste si právě vybrali a pod jehož pódiem jste stáli. A to byl další kámen úrazu. Návštěvníci museli mít před vstupem do areálu už tak nějak jasné, komu dají přednost, protože prakticky celý víkend proti sobě bojovali dva či tři vystupující ve stejný okamžik.

My jsme první den započali kapelou Everything Everything, ze které jsme díky více než hodině stání u akreditací viděli asi čtyři písně. I tak lze říct, že jejich vystoupení sice dobře šlapalo, ale bylo bez jiskry, komunikace s publikem byla velmi mdlá a zvuk v tu dobu stále ještě hledal správné usazení. Pak už jsme museli přebíhat od jednoho pódia k druhému, abychom si udělali alespoň malý obrázek o tom, jak interpreti hráli, jaká byla scéna, jak reagovalo publikum a jak to celé znělo.

Jednoznačně nejlepší během prvního odpoledne bylo společné vystoupení Franz Ferdinand a Sparks, jejichž show měla spád, všichni zúčastnění měli promyšlený každý pohyb, pohled do publika a samozřejmě i setllist. Došlo tedy na většinu písní z debutu jejich společného projektu FFS, ale i na všechny zásadní hity obou kapel. Skoro přesně obráceně dopadlo vystoupení formace Hot Chip. Hudebně to sice opět bylo v pořádku, ale jako by tomu něco chybělo. Možná za to mohlo vlažné publikum, které většinu písní neznalo, možná to, že Hot Chip jsou spíše klubovou kapelou, kde jsou jejich vystoupení skvostná.

Hot Chip, Lollapalooza 2015, Tempelhof Airport, Berlin, 12.-13.9.2015
© klapper.cz / musicserver.cz
Obdobné rozpaky vyvolali i Bastille, jejichž show během prvního dne patřila k těm nejočekávanějším. Kapela odehrála dobrý koncert, došlo i na nový materiál z nadcházející desky a dokonce i na cover "No Scrubs" od TLC, ale propojení s publikem nefungovalo od prvního okamžiku a zpěvák si jej musel krůček po krůčku získávat. Na jeho tváři byla vidět nervozita, nejistota a zároveň i naštvání, neb mu první půlhodinu stále blbnul zvuk ve sluchátkách.

O poznání lépe tak dopadl James Bay, který vystupoval na stejném pódiu o pár hodin dřív. Bay moc dobře ví, že je ještě klučina, který si svoje místo na výsluní teprve hledá, a tak nic nepředstíral, nekalkuloval s žádnou image, prostě jen představil skoro celé debutové album a fanoušci mu jeho upřímný přístup uvěřili. Obdobné propojení vládlo mezi publikem i CHVRCHES, kteří taktéž nevynechali žádný svůj velký hit a samozřejmě nám několikrát připomněli (jak slovem, tak i několika songy), že brzy vydají nové album. Zajímavou a vcelku výpravnou show (plnou létacího peří, které bylo prostě všude) předvedli i domácí Deichkind, kteří díky tomu, že šlo o jejich poslední koncert tohoto roku, byli pro mnohé domácí návštěvníky hlavním tahounem sobotního dne.

Dluží se zmínit i pódium určené pro DJe. Perry’s stage, která své jméno dostala po zakladateli festivalu Perry Farrellovi z Jane's Addiction, totiž měla své vrcholy i naprosté propady. Tím nejdivnějším vystoupením bylo spojení právě Perryho s francouzským DJem Joachimem Garraudem (známým především z mnoha spolupráci s Davidem Guettou), které bylo po hudební stránce tak podivné a nijaké, že pro něj snad ani není výraz. Naprostý opak ukázali Digitalism, jejichž nabušený set patřil k tomu nejlepšímu, co tato stage za oba dny nabídla. Zajímavé bylo i spojení Skrillexe a Boys Noize v projektu Dog Blood, které bylo klasickým setem, jenž spravedlivě vyvažoval EDM, lomené beaty i minimal. Poslední hvězdou na tomto pódiu byl Fatboy Slim, který si již léta jede to svoje, takže nejdůležitější vlastně je, že ho vidíte naživo míchat.

The Libertines, Lollapalooza 2015, Tempelhof Airport, Berlin, 12.-13.9.2015
© klapper.cz / musicserver.cz
Právě Fatboy byl jedním z headlinerů prvního večera. Dalšími byli The Libertines a hlavně duo Macklemore & Ryan Lewis. The Libertines ale na celé čáře vyhráli. Největším překvapením totiž bylo, že vůbec vystoupili. Kapela, která právě vydala nové album, totiž zrušila několik koncertů před Berlínem a zároveň i po něm, takže logicky to vypadalo tak, že pořadatelé jen mlží a jedna z hlavních hvězd prostě nebude. Byl jsem ale upozorněn, že byl na kapelu vyvinut opravdu velký tlak spojený s možnou velkou finanční sankcí, a tak úderem půl desáté se Pete Doherty a Carl Barat s dalšími členy kapely opravdu na pódiu objevili. Jejich vystoupení nemělo mnoho slabých míst, zasvěcení a milovníci této kapely mluví dokonce o skvělé show, popaře a fandy taneční hudby však jejich vystoupení muselo nechat chladnými.

Výše zmíněný problém s tím, že se hudba z jednotlivých pódií bude navzájem rušit, potvrdil i sám Doherty, který uprostřed show přerušil a z pódia začal pozorovat, co se děje na asi kilometr vzdálené stagi. Po minutě odposlechů své bádání ukončil slovy "Asi nějakej za**anej německej hip hop" a vrátil se k propagaci nové desky své kapely. Tím údajným německým hip hopem ale byl opravdový headliner celého večera - americké duo Macklemore & Ryan Lewis. Pod jejich pódiem bylo v půl desáté hrubým odhadem třicet tisíc lidí, které si hlavně Macklemore svými siláckými gesty omotal kolem prstu během prvních pár minut.

Jistě se to celé dá vnímat jako dobře připravené divadelní představení, což je z části pravda, ale ten chlap přesně ví, čeho chce dosáhnout, obsahu svých promluv mezi písněmi asi vážně věří, a když si chtěl rozjuchaný dav pro jistotu pojistit i pro druhou polovinu koncertu, oznámil všem, že Německo je svým přístupem k uprchlíkům inspirací všem zemím po celém světě, za což sklidil obrovský řev a potlesk.

Show tohoto dua, které již brzy vydá nové album, byla ale hlavně o hudbě. Došlo na hity "Same Love", "Thrift Shop" s přítomným rapperem Wanzem, ale i na novinku "Growing Up", kde zpěváka z reprobeden doprovázel Ed Sheeran. Nevýrazný Ryan Lewis i tentokrát zůstával spíše v pozadí, kde hlavně pouštěl hudební základy, ale občas vypomohl i na bicí. Většinu práce tak oddřeli divočák Macklemore, doprovodná kapela s dechovou sekcí a krásné tanečnice. Když kolem třiadvacáté hodiny pánové ukončili svoji show hitem "Can't Hold Us", bylo jasné, na koho hlavně většina lidí v sobotu do areálu letiště Tempelhof vyrazila.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Libertines v energické skladbě "Oh Shit" balancují na hranici punku a indie (19.03.2024 11:15)
- Video: The Libertines se v černobílém klipu "Shiver" účastní pohřbu slavné britské psychoanalytičky (23.01.2024 14:21)
- Video: The Libertines v nočním klipu "Night Of The Hunter" za zvuku "Labutího jezera" prchají před zákonem (09.12.2023 18:44)
- Nejoblíbenějším DJem se letos stává David Guetta, loňský vítěz Martin Garrix je až třetí (27.11.2023 17:34)
- The Libertines prozradili detaily nového alba a představili svižný banger "Run, Run, Run" (23.10.2023 14:51)
- Video: Lauren Mayberry z CHVRCHES sólově debutuje křehkou klavírní baladou "Are You Awake?" (05.09.2023 13:16)
- Naživo: Lorde se na Szigetu měla místo třpytek vyválet radši v peří, Macklemore se opakoval. Zachránkyní pátého dne byla Caroline Polachek (18.08.2023 07:56)
- Fotogalerie: Macklemore, Lorde a Carolina Polachek na Szigetu potěšili svoje fanoušky (17.08.2023 13:11)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Recenze: Rita Ora deskou "You & I" zachraňuje letní rádiové étery (25.07.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu