Anděl se soulovým ďáblem v těle

12.03.2007 00:00 - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Joss Stone je zpět s třetím albem. Dorostla v krásnou ženu a stejný růst je znát i z jejího hlasu. Album "Introducing Joss Stone" přináší více než pětačtyřicet minut výtečného pop-soulu, pod kterým je kromě zpěvačky samotné podepsána i Lauryn Hill, Wyclef Jean, Common nebo Diane Warren. Výborná společnost na výborné desce.
9/10

Joss Stone - Introducing Joss Stone

Skladby: Change (Vinnie Jones Intro), Girl They Won't Believe It, Headturner, Tell Me 'Bout It, Tell Me What We're Gonna Do Now (feat. Common), Put Your Hands On Me, Music (feat. Lauryn Hill), Arms Of My Baby, Bad Habit, Proper Nice, Bruised But Not Broken, Baby Baby Baby, What Were We Thinking, Music Outro
Celkový čas: 48:01
Vydavatel: EMI
Když jsem slyšel a následně viděl Joss Stone poprvé, okamžitě mě zaujala. Nemám na mysli ani tak její vzhled (i když i jako žena dozajista není k zahození), ale tu energii a sílu, která z ní při zpěvu čišela. Když jsem následně začal pátrat a zjistil, že v době natáčení svého na coververzích postavého debutu čerstvě oslavila své patnáctiny, úplně mě její hudba pozřela. Nedočkavě jsem se těšil na její druhou desku "Mind, Body & Soul", která mě též moc potěšila, ač, upřímně řečeno, namlsán debutem čekal jsem možná druhé album o stupínek lepší a snad i hudebně pestřejší.

O to netrpělivěji jsem vyčkával počátek letošního roku, kdy Joss oznámila vydání nového singlu a následně i celého alba. Bylo to opravdu dlouhé, ale deska je tu a překonává veškerá moje tajná přání. Z novinky jsem měl totiž nejprve malinko obavy. Joss už je devatenáct a od vydání posledního alba logicky muselo dojít k určitému dozrání jejího hlasu (což v některých případech vše pokazí). naštěstí u Joss dozrálo právě to krásně syrové a dravé, co v menším množství nabízela i v minulosti. Ve videu k prvnímu singlu "Tell Me 'Bout It" se Joss navíc představuje jako sexy tygřice a totéž vložila i do celé desky. Obal je sexy, fotky v něm jsou sexy a její zpěv, to je jeden velký sexuální uragán.

Pokud si odmyslíme krátké intro a outro, je tu dvanáct písní, z toho na jedenácti se jak hudebně, tak textově Joss buď podílela, nebo je složila úplně sama. Poslední do tuctu pak pochází z pera Diane Warren. Joss si na album přibrala i něco málo hostí... Co host, to perla. Asi nejhitovější píseň desky, houpavou "Tell Me What We're Gonna Do Now" doprovází svým rapem Common, navíc jsou zde velmi neotřele slyšet i samply marleyovské "No Woman, No Cry". Jestli tuto píseň Joss opomene vydat jako singl, opravdu hodně prohloupí. V písni "Music" se vokálně mihne pro změnu Lauryn Hill, která píseň složila nejen s Joss, ale dopomáhal jim i Wyclef Jean, který skladbu i následně produkoval.

Joss se na desce prezentuje ve dvou polohách. V té dravější ("Baby Baby Baby", "Tell Me 'Bout It") ukazuje, jak je ve svých kramflecích pevná, v té druhé, pozvolnější ("Girl They Won' t Believe It", "What Were We Thinking") zas, jak velmi ji baví si se svým úžasným hlasem pohrávat. Kolem Joss byla při natáčení alba i kupa zvučných hudebníků, kteří zabezpečili, aby deska nebyla postavená jen na jejím výborném hlase a aby vše dohromady bylo jakýmsi souzněním. Když se všichni při natáčení ve studiu sešli, bylo sice již vše předem nalajnované, ale i během tohoto procesu měla Joss mnoho nápadů, které hudebníci i následně aplikovali.

Joss Stone má prostě celou desku naprosto pod kontrolou, každý tón na ní sedí a každá píseň navíc vypráví svůj vlastní přiběh. Album proto funguje skvěle nejen jako celek, ale domnívám se, že ať už jakákoliv skladba vyjde jako singl, bude fungovat velmi dobře i v rádiích. Patnáct měsíců práce se Joss opravdu vyplatilo, jsem opravdu zvědav, na kolik cen si deskou "Introducing Joss Stone" zadělala.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY