shop.musicserver.cz

Jak je důležité míti dobrého zvukaře

Vydáno: 19.11.2006 05:00 v sekci Naživo - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Glenn Hughes se představil pražskému publiku poněkud rozpačitě. Navzdory suverénnímu vystupování postrádala hudba energii a dynamiku. I slavné skladby z dílny Deep Purple vyzněly mdle a obyčejně. Hughes se totiž neobklopil nápaditými muzikanty. Největší podíl na nevydařeném vystoupení měl ale zvukař.

Glenn Hughes, Retro Music Hall, Praha, 17.11.2006
© Roman Akak
Glenn Hughes zavítal do Česka už celkově potřetí, přičemž pražské fanoušky poctil svou přítomností poprvé. Znáte to, na něco se těšíte a nakonec to dopadne katastrofálně... Takhle jsem netrpěla ani loni na společném koncertě kapel Sweet a Slade, od nichž totiž člověk nemohl ani nic moc očekávat. Od Glenna Hughese jsem však bláhově čekala energický koncert, plný mystiky a s pulsujícím napětím, jak jej znám z desek. Naživo mě ale mistr a jeho nevýrazní kumpáni coby doprovodná kapela vůbec nebavili. Z mých oblíbených skladeb se stal paskvil bez smyslu a vyjádření, s prázdnými slovy a vyčpělými manýry. Dvě hodiny se pomalu táhly, naštěstí se aspoň v rámci možností kapela pozvolna vybudila k lepším výkonům, a závěr byl tak nejsilnější částí setu.

Glenn Hughes vynechal předkapelu, jistě věřil, že publikum rozdivočí jeho pověstná baskytara. Pominu-li však hrstku fanatických fanoušků, minimálně polovinu večera se většina v sále snažila jen rozpačitě přijít na chuť tomu, co se odehrávalo na pódiu. Ovace a relativní nadšení se dostavily až po několika pivech a při slavných skladbách od Deep Purple, které ovšem trpěly množstvím puchýřů na kráse. Ale nepředbíhejme. Mistr Hughes se objevil na scéně nenápadně okolo půl deváté. Místo vitálního, dlouhovlasého mladíka z koncertních plakátů, které jste si mohli koupit za symbolickou dvacku v předsálí, zaujal pozici u mikrofonu opotřebovanější pán v letech v černé rozhalence s neumělým rozcuchem krátkých vlasů. Na rtech mu hrál křečovitý rebelantský úsměv. Rád se poslouchal a rozhodně nešetřil přehnaně afektovanými hvězdnými gesty a doslova hýřil slovem "love".

Glenn Hughes, Retro Music Hall, Praha, 17.11.2006
© Roman Akak
Už při prvních tónech bylo jasné, že někde něco drhne. Pochvalu si rozhodně nezaslouží zvukař. Obešla jsem téměř celé Retro, abych našla místo s dobrým zvukem, který byl nejlepší snad až na záchodech. Hughesův zpěv byl utopený a vylézaly jen jeho řezavé výšky. U zpívajících kytaristů, resp. baskytaristů formátu Glenna Hughese se obvykle bere s rezervou jejich zpěv. Tentokrát tomu bylo naopak. Na hlasové exhibice, které se občas snažil předvést, už mu hlas sice někdy nestačil, ječák má však stále poměrně čistý a silný. Jeho hra na basu byla ale naprosto fádní, plochá a přetechnizovaná. Nejlepší pasáže byly, když zpíval Hughes s tichým hudebním pozadím. To jediné mělo nějakou výpověď.

Na kvalitě nepřidala ani doprovodná kapela. Postrádala jsem jakoukoli komunikaci mezi nástroji. O nějaké improvizaci, která je typická pro umělce ze staré rockové školy, nemohla být ani řeč. Hráči nevytvářeli potřebné napětí, které se jim záhadně podařilo vnést na alba. Koncert neměl spád, postrádal dynamiku a radost ze hraní, to mi připadalo jako mechanická povinnost. Je jasné, že úlohou kytaristy bylo jen decentně doprovázet Hughese, ale jeho party by snad zvládl i můj patnáctiletý bratr. Jindy si potrpím na sóla a vyhrávky, tentokrát mi přišly jako ztráta času. Bubeník vůbec nedržel skladby pohromadě, svým plechovým třískáním je spíše rozbíjel na nesourodé části. Nejslabším článkem byl ale jednoznačně klávesista. Ten seděl staticky a s kamennou tváří za svými hammondkami a bez zájmu zahrál snad jen to nejzákladnější. Zvuk hammondek mám v sobě prostě zakódovaný úplně jiný, živelnější, rozpínavější, mohutnější. Klávesista nedokázal do své hry propašovat ani náznak emocí.

Glenn Hughes, Retro Music Hall, Praha, 17.11.2006
© Roman Akak
Hughes přehrál skladby ze svých sólovek, především z poslední "Music For The Divine". Některé byly neúnosně překombinované, jindy nás krmil lacinými cajdáky. Jinak krásná balada "A Whiter Shade Of Pale" od Procol Harum byla procítěnější a méně urážlivá snad i v podání Barbory Opplové v semifinále SuperStar. Nejvíce to však odnesl oddaný fanoušek Deep Purple, který si zamiloval desky "Burn" či "Come Taste The band". Ať už to byla "Mistreated", kterou ostatně Hughes nezpívá ani na originálu, nebo "You Keep On Moving", postrádala jsem jejich šťávu, vzrušující gradace i třaskavou tajuplnost. Jejich silně narušené statické základy okradené o nosné melodie udržoval jen sborový zpěv publika "I'v been losing my mind...". Akorát se mi potvrdila nedostižnost Blackmoreovi rázné kytary a Lordových nadpozemských kláves. Nejlépe vyzněla v Hughesově podání snad až závěrečná "Burn". Nicméně věřím, že to pohřbil především zvukař.


Fotogalerie:
Glenn Hughes, Retro Music Hall, Praha, 17.11.2006
© Roman Akak
Glenn Hughes, Retro Music Hall, Praha, 17.11.2006
© Roman Akak
Glenn Hughes, Retro Music Hall, Praha, 17.11.2006
© Roman Akak
Glenn Hughes, Retro Music Hall, Praha, 17.11.2006
© Roman Akak
Glenn Hughes, Retro Music Hall, Praha, 17.11.2006
© Roman Akak
Glenn Hughes, Retro Music Hall, Praha, 17.11.2006

NÁZORY
  • To snad není možné!!! (Klára, 19.11.2006 13:34) Reagovat

    Tak takhle zaujatou recenzi jsem snad ještě nikdy nečetla!Nevim kdo mohl něco takového napsat o absolutně užasném koncertu, jako byl tenhle!Glenn byl v užasné kondici a co se tyče "přehnaného" používaní slova love...tak to mělo být vyjádření díků všem jeho fanoušků, kterých si strašně moc váží!Ale to pochopí pouze, ten kdo o Glennovi něco ví a nezná ho pouze z Deep Purple.V žádném případě s touto recenzí nesouhlasím a naopak bych tímto chtěla Glennovi poděkovat za opětovný neuvěřitelný zážítek a jeho perfektní vitalitu, která je vzhledem k jeho věku více než úctyhodná!

  • Autorka článku (Parenica, 19.11.2006 14:38) Reagovat

    Tohle není snad ani možné! Upřímně mám utkvělou představu, že autorka byla v nějakém pajzlu místo v Retru či snad totálně na sračky. Totální snůška nesmyslů.

  • Pro slečnu Červenkovou (Jirka, 19.11.2006 20:24) Reagovat

    Jste divná .. myslím úchylná .. zkuste dělat něco, co Vás baví .. najděte si přítele ..

  • Nesouhlasím (Fero, 19.11.2006 22:48) Reagovat

    Recenzentka zcela jistě byla na jiném koncertě. Odnáším si velmi silný zážitek, viděl a slyšel jsem koncert plný emocí, energie a radosti z hudby. Vynikající výkony všech na pódiu předčily moje očekávání! Za rok jdu na Hughese znovu, protože je to tutovka!

  • :-):-) (Jana H. - Retro Music Hall, 20.11.2006 00:41) Reagovat

    Je mi jasný, že se tu opět do mně začne zas někdo trefovat jako za starých časů, ale - nezlob se autorko, dost s tebou nesouhlasím. Jestli se ti zdál tenhle koncert bez energie, tak nevim, jedině že bychom šoupli starýho dobrýho Hughese do zásuvky na 220. Sice jsem dorazila díky jistým organizačním záležitostem o něco později, ale dovolím si tvrdit, že to byl jeden z nejlepších koncertů,ne-li nejlepší, který kdy v Retru byl. Stejně tak opotřebovaný pán v letech je dost na místě, ono mu totiž hezkých pár let taky je a podívej se na jeho věkové vrstevníky jistě vypadají spíš na krmení holubů.Pravda, na plakátu byl o něco větší fešák, každopádně je věc promotérů co tlačí vpřed a tento koncert byl v produkci nejmenované spoelčnosti, abychom jim zde nedělali reklamu. :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Superskupina Black Country Communion představuje první singl z desky "V", houpavou "Stay Free" (08.03.2024 13:13)
- Superskupina Black Country Communion se vrací s pátou studiovkou (01.02.2024 08:02)
- Naživo: Deep Purple v Brně zahráli na nostalgickou notu (16.07.2023 22:21)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Fotogalerie: Bývalý člen Deep Purple Glenn Hughes v Olomouci připomněl legendární album "Burn" (30.06.2023 12:14)
- Glenn Hughes přiveze do Olomouce výročí alba "Burn" od Deep Purple (22.06.2023 07:41)
- Koncerty Deep Purple a Hollywood Vampires se přesouvají ze Slavkova do Winning Group Areny (15.06.2023 15:12)
- Dvoudenní Slavkov Open přiveze Deep Purple a Hollywood Vampires (24.11.2022 09:28)
- Nové desky 47/2021 - od Deep Purple přes Westlife po Black Label Society (01.12.2021 16:35)
- Video: Gangsteři Deep Purple se v klipu "Oh Well" vydávají na poslední akci (14.11.2021 17:44)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu