shop.musicserver.cz

Kontrafakt - Na Slovensku se rapu nedaří

Vydáno: 24.01.2006 05:00 v sekci Rozhovory - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Slovenská rapová trojka Kontrafakt je nepřehlédnutelným fenoménem i v Česku. Jejich debut "E.R.A." se dlouho držel mezi nejprodávanějšími slovenskými deskami a o kapele bylo výrazně slyšet celý loňský rok. O svém sólovém albu, novinkách kolem Kontrafakt, jejich koncertním DVD i vztahu s ostatními slovenskými kapelami vyprávěl rapper Rytmus.

Kontrafakt
© facebook interpreta
Trojice Rytmus, Ego a DJ Aneš z Piešťan alias Kontrafakt knokautovala svým prvním albem "E.R.A." (2004) slovenskou hiphopovou scénu, a nejen ji. Album mělo slušný ohlas i v Česku, kam kapela často jezdí koncertovat, a i v rámci středoevropského rapu patří k těžce zpochybnitelným leaderům. Pokud někdo pochybuje, může se podívat na jejich čerstvě vydané koncertní DVD "KONTRAFAKT - Murdardo Mulano Tour". Kapela si za svoji krátkou kariéru sebevědomým vystupováním nadělala spoustu nepřátel, ale těžko jim lze upřít rapový um a také značný komerční úspěch, který jim může kdokoliv z českých rapových skupin závidět. Ten ovšem rozhodně nepřišel jako důsledek nějakých kompromisů, Kontrafakt se vyznačují ostrými texty plnými nevybíravých (často ale velmi originálních) slov, které si skupina neodpustila ani na předávání výročních cen Aurel, kde triumfovali jako nejlepší kapela roku. Jak se můžete přesvědčit z rozhovoru s rapperem Rytmusem, kapele nechybí sebevědomí, nadhled a hlavně smysl pro humor. Vznikl na konci roku 2005, který skupina strávila mimo jiné prací na Rytmusově sólovém albu.

Od vydání alba "E.R.A." brzo uplynou dva roky, nastal čas přijít s novým materiálem? Je nová deska v nejbližším plánu?

V říjnu to byl teprve jeden rok. Pičóóó (řekni v klidu, v barytonu). Kontrafakt momentálně pracuje na mé sólové desce. Jako Kontrafakt začneme makat na desce už na konci tohoto roku a vyjít by měla v roce 2007. Kontrafakt nekončí, žádný haluze. KF pořád maká na nových projektech.

Na prosinec byl naplánovaný tvůj singl "Cigánský sen". V čem bude album jiné než hudba KF? Budou na něm i ostatní členové KF?

Ještě jsem nic nevydal. Jak jsem zmiňoval v předchozí otázce, já a moji psi děláme na mé sólové desce. Bude to jiný v tom, že to bude osobnější, tématicky jiný, různorodější hudební produkce a bude hlavně o mně. O devětadvacetiletém kokotovi z Piešťan, který toho už hodně zažil.

V New Yorku jste nenatáčeli jen klip k "Cigánsky sen", ale také údajně hledali studio k natáčení nového alba. Jak jste dopadli? Vyplatí se natáčet na druhé straně oceánu?

Nehledali jsme, šli jsme už na hotové. Potkali jsme se s dost vychytaným producentem a hudebníkem, který dělá se světovou špičkou. Určitě se to vyplatí, protože celá Evropa chce dosáhnout na dobrý zvuk a ten má jen Amerika. My taky chceme dosáhnout amerického zvuku. Tam se bude vlastně nahrávat druhé album Kontrafaktu. Nebudu o tom víc mluvit, protože je to ještě daleko.

Kontrafakt
© facebook interpreta
Na Slovensku se rapu daří velmi dobře. Vše nasvědčuje, že dokonce lépe než v Česku. Speciálně nová krev (Zverina, Moja Reč, Amo, H16) je něco, co český rap nemá. Čím to je?

Na Slovensku se rapu nedaří. To jsou pičoviny. Nikdo z těch lidí nedosáhl nějak převratného prodeje, který by si zasloužil pozornost. U velkých vydavatelství vyšel jen Vec (a teď si nejsem jistý, jestli i AMO). Ostatní jen na menších sublabelech. Jo, vychází hodně alb, ale tihle rappeři si neuvědomují, že nemají připravenou půdu na to, aby někoho jejich CD vůbec zajímala. Nejde jen o to mít banner na internetu a psát o sobě v superlativech, protože mám známý. Je potřeba být dobrej a makat. Připadá mi, že všichni chtějí najednou klipy a alba, ale historie žádná. Když bereš, že tohle je úspěch, tak prosím. Český rap měl kdysi víc vydaných věcí, měl časopis, měl Hip Hop Kemp, měl kvalitní akce a teď se to otočilo alespoň ve vydávání desek. Kontrafakt nakopli spoustu rapperů a zabili předsudky, že nemůžeš mít videoklip v komerční televizi a vydat album pod velkým vydavatelstvím. Ale tohle už se dávno ví.

Hiphopová scéna v Česku a na Slovensku nepřijala rozdělení bývalé federace a pořád udržuje nadstandardní česko-slovenské vztahy. Jak dlouho to ještě může vydržet?

39 let a potom všichni zdechneme na choleru a prasečí mor. Ale Kontrafakt a tvůj táta to vydrží.

Hráli jste před The Fugees na jejich bratislavském koncertě. Máte nějaký zvláštní vztah k téhle trojce? A jak vidíš jejich comeback?

Pro mě jsou to Páni, kteří pro světový hip hop udělali moc, málokdo se může pochlubit takovými úspěchy. Jsou kvalitní, muzikální, o tom nikdo nepochybuje, leda tak internetoví undergroundoví pseudoodborníci ve věku od 13 do 23 let. Jejich comeback vidím tak, že přišli, mají velké jméno a připravenou půdu.

V listopadu jste hráli v Londýně. Jak to tam vypadalo? Nějaké ohlasy? Máte třeba touhu zkusit rapovat v angličtině?

Nebylo to až takové, jak jsem očekával, protože jsem si myslel, že Londýn bude mít dobrý zvuk a tam mi to moc nevyhovovalo. Bylo tam dost lidí, dobrá atmosféra, my jsme dali kvalitu a byli jsme spokojení. Bylo příjemné vidět Čechy a Slováky, jak si rapují s námi naše texty a baví se. Moje touha je zkusit rapovat v japonštině s mixem prvků kmenu ze Zimbabwe a vydat to na východomongolském vydavatelství Sub-siň. Jednáme o tom s Jurem Homolou.

Na internetu jsem objevil, že kdosi prodává váš bootleg. Je to pro vás pocta nebo s tím budete něco dělat?

Bylo to už dávno a doufám, že ten, co za tím stál, zdechl na rakovinu tlustého střeva.

O vašem odchodu/neodchodu od Sony BMG se hodně mluvilo a psalo. Sami dáváte najevo, že vše o dealu s firmou je vaše soukromá věc. Kde se tedy vzaly všechny ty zaručené zprávy, které jste pak dementovali? Proč jste všechno nevyřešili tiskovou zprávou?

Neřešili jsme to, protože já řeším hudbu a ne takovýhle pičoviny. Koho to zajímá, tak ať si přečte tiskovou posranou zprávu, a nebo ať ukradne moji smlouvu a nastuduje si to.

Kontrafakt
© facebook interpreta
Založili jste vlastní label Tvoj Tatko Records s.r.o, chystáte se na něm vydávat kromě svých počinů taky jiné projekty?

Určitě ano, ale v první řadě naše věci a jestli se objeví někdo, kdo má tendenci přinést něco nového, kvalitního, dáme mu prostor a uděláme deal. Všechno to bude s distribucí Sony BMG. Co víc si můžeš přát, KF jsou reaaaaaaaaal! Pičóoooo.

DVD "Sú tu nejaký moji ludia?" je právě venku. Je to něco jako shrnutí jedné éry (E.R.Y.) Kontrafaktu? Překvapí DVD nějak vaše hardcore fanoušky?

Tomu věř, to je největší počin, který tu vyšel ve slovenským hip hopu. Zachycuje to historicky první velké turné na Slovensku. Má to kvalitní zvuk, kvalitní střih, klipy a všechno, co má mít profesionální DVD. DVD určitě překvapí, protože málokterý z našich fanoušků ví, co se děje v zákulisí, jak se připravujeme na koncerty, jak cestujeme a jak nám jebe.

Jak to vypadá s kolekcí oblečení Rocco Szarközim, o kterém jste psali na webu? Nebo to byl jen vtípek?

Poslouchej mě, ty Vtípek. Jestli sleduješ naše koncerty a naše klipy a nejsi jeblej a slepej, tak je na nás musíš vidět. Kolekce bude, jen máme tolik práce, že nemůžeme dělat tři sta věcí naráz, tak jsme si řekli, že čím později, tím lépe. Ještě bych chtěl pozdravit všechny svoje lidi, kteří podporují Kontrafakt.

Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • pouze dotaz (mekele, 24.01.2006 07:40) Reagovat

    Ma tento server zapotrebi publikovat takoveto ubohosti?

  • dumb&stupid Slovak guys (galoosh, 24.01.2006 08:09) Reagovat

    Sebelepsi beaty nezachrani nizky intelekt - asi proto se na Slovensku rapu nedari.

  • naco bol tento rozhovor? (Ecis, 24.01.2006 09:57) Reagovat

    Tento bezduchy rozhovor ste si mohli nechat v pivnici. Boze, ved oni robia hanbu celej hudbe.

  • kfakt (gish, 24.01.2006 10:46) Reagovat

    Já nemám rád rap a hip hop (česko-slovenskej hlavně) všeobecně, ale na vrcholku mé averze vůči této muzice stojí Kontrafakt. Tahle "skupina" mi přijde tak neuvěřitelně ubohá a trapná (i když oni si o sobě nejspíš myslí opak). Stačí se podívat na některý z jejich klipů a člověk neví jestli se má smát nebo brečet. Ta rádoby drsňácká image mě fakt vždycky pobaví......

  • strasne (bos, 24.01.2006 12:06) Reagovat

    heh to fakt sa taketo veci hravaju v televizzi na slovensku ? est eze tam niecom picoooo (hrubym hlasom)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kontrafakt slibuje největší show v historii O2 areny (16.12.2022 11:11)
- Publicistika: Český rap v roce 2021 (28.02.2022 17:45)
- Publicistika: Český rap v roce 2019 (17.02.2020 14:45)
- Novými velmocemi v českých rádiích jsou Albánie a Kosovo. Albům vládne Eminem (30.01.2020 08:00)
- Novým králem rádiového éteru je DJ Regard, Viktor Sheen přidává další triumf v albovém žebříčku (21.01.2020 21:05)
- Jonas Brothers napodobili loňský úspěch v rádiích, albovému žebříčku dominuje rap (15.01.2020 17:05)
- Rekordmanka světových žebříčků Tones And I přidává čtvrtý triumf v českých rádiích, Karel Gott dál vládne pořadí alb (08.01.2020 20:53)
- Video: Kontrafakt se vrací. "Ideme dnu" je pecka, navíc se skvělým klipem (06.12.2019 14:08)
- Publicistika: Na letošním Hip Hop Kempu vystoupí staří známí i nováčkové. Na koho se těšit? (22.07.2015 08:40)
- Oslavte narozeniny klubu Fancy Lounge s Darou Rolins, Tinou, skupinou Kontrafakt a Separem (27.05.2015 14:48)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Taylor Swift Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC Liam Gallagher U2 Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu