shop.musicserver.cz

Brána do podsvětí otevřena!

Vydáno: 15.07.2005 07:20 v sekci Naživo - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Jedna z nejzásadnějších formací elektronické taneční hudby navštívila podruhé Česko. Do Kolbenova Parku v Praze se přišly tisíce lidí přesvědčit, zdali Underworld naživo stále umí přenést energii svých nahrávek unikátním způsobem na publikum. Jak to dopadlo se dozvíte v článku.

Skyline, Praha, 13.7.2005 small b
© Petr Topič / musicserver.cz
Každý hudební žánr má své dinosaury. Ať už jde o jedince či kapelu, jsou to ti, kteří svým způsobem definují žánr nebo alespoň svou hudbou vyjadřují jeho základní a univerzální atributy. Můžou se vést debaty o tom, jestli jsou to v tak širokém žánru, jako je rock, Beatles, Rolling Stones či někdo jiný a jak důležitá je zde invenčnost, či zdali dáme přednost těm, kteří spíše propojují a cizelují to, co už hrál někdo před nimi. Důležitou roli zde ale hraje to, jak široké spektrum posluchačů dokáží oslovit. V každém žánru bychom tímto postupem došli vždy k úzké skupince jmen. Myslím, že vcelku bez debat by v žánru elektronické taneční hudby v tomto výčtu nechyběli Underworld. Dokázali si podrobit jak kritiky, tak běžné posluchače a jejich živá vystoupení stále masově táhnou (věřte nevěřte, ale jsem vegetarián). V Česku vystoupili podruhé a na jejich předchozí vystoupení na prvním ročníku Creamfields se přišlo podívat přes dvacet tisíc lidí.

Kolbenova Park přivítal první návštěvníky již po šesté. Prostředí industriální zóny značně připomíná Romford, předměstí Londýna odkud pánové Smith a Hyde (tedy dnešní Underworld) pocházejí. Zem je zde pokrytá kamením a hrubým štěrkem, které sice nepředstavují ideální povrch pro ladného tanečníka (moonwalk na něm nezvládnete), zato v případě nepřízně počasí nezačně hned vznikat bahýnko, které už tuto festivalovou sezónu zpestřilo nejednu akci. Počasí ale nakonec přálo.

Skyline, Praha, 13.7.2005 small a
© Petr Topič / musicserver.cz
Dorazil jsem po půl osmé, těsně po začátku vystoupení Skyline, které asi nemá cenu českému publiku představovat. Jenom pro pořádek připomenu, že před nimi odehráli své sety Howska a Tráva, a jelikož pánové už vinyly točí nějaký ten pátek, asi nedošlo k žádné senzaci v nováckém, tedy negativním slova smyslu. Skyline nepřekvapili. Mě osobně jejich vize městského polámaného popu nijak extra nebere a lví podíl na tom má hlavně MC Nu C, jehož flow á la DJ Bobo mě chvílemi nudí, častěji spíše rozesmívá. Zpěvačka je na tom lépe, působí ale dojmem rozevláté hysterky. Abych jenom nekritizoval, Skyline přinesli alepoň osvěžující element živé hudby a solidní dávku energie, na kterou značná část narůstajícího davu spontánně reagovala. Na mě ale působili dost lacině (no jo, elitář). Po Skyline nastoupil Darren Price, dvorní DJ a remixér Underworld. Není divu, že stylově šlo o přípravu na hlavní hvězdu večera. Prostor před pódiem se plní a i čekání na drink se dost prodlužuje. Pět minut před devátou pánové nastupují a následuje cosi jako zvuková zkouška. V poněkud neuspořádané změti rytmů a zvuků rozeznávám dost známých elementů. Uprostřed pódia opět stojí nezbytný pult s obřím mixákem, dvěma monitory (celý systém Underworld zdvojují, kdyby jeden padl, aby nebyla show výrazně narušena) a spoustou hudebního hardwaru. Za ním laserový projektor a dvě projekční plátna. Price neodchází a připojuje se ke Smithovi za pultem. Že by náhrada za Emmersona? Uvidíme. Hyde září bílou košilkou, Smith je za elegána v černém obleku.

Underworld
© Petr Topič / musicserver.cz
Zvuková zkouška plynule přechází v atmosférickou otvíračku "Dark&Long" a ruce diváků mohou poprvé vystřelit ke strakatému nebi. Zvuku, jenž dost negativně ovlivnil první vystoupení pánů na Creamfields, se těžko dá něco vytknout. Opět ale není extra silný, i když nestojím v kotli před pódiem. Hloubka a čistota to ale bohatě vyvažují. Následuje latinou načichlý "Twist", zajímavě překopaný a náležitě kroutivý a poté první hymna "Two Months Off", roztáhlá tak minimálně do čtvrthodinové délky s velkou dávkou různých překvapení. Málokdo nepodlehl nakažlivé euforii, kterou mezi lidmi udržuje bláznivě tancující a poskakující Karl Hyde. V ambientních propojeních mezi skladbami je opět slyšet hypnotický hlas dívky, kterou Underworld tajemně označují jménem Juanita. Její sdělení je stejně surreálné jako Hydeovy texty. Na začátku "King Of Snake" pánové pomalým nástupem podusí publikum, aby je pak mohli se vší parádou ušktnout. Skladba několikrát zmutuje až začnu rozeznávat "Spoonmana" z prvního alba, který se vyvine do dalšího novotvaru - možná věc z nadcházejícího alba - pomalejší a dost potemnělá záležitost, do které Hyde hlubokým hlasem deklamuje cosi jako: "Vission, common!". Rytmus se zhušťuje a láme a přichází další hymnická harmonie, jež by si mohli Underworld nechat patentovat. Opět něco nového, nebo jen dlouhé přemostění? Tváří se dost breakbeatově a Hyde později přidává i vokál.

Underworld, Praha, 13.7.2005 small a
© Petr Topič / musicserver.cz
Projekce z dílen Tomato se bohužel nekoná. Na plátna je promítán obraz z kamerky umístěné nad mixpultem. Hyde s ní ale začne vyvádět různé skopičiny a použije i pár efektů. Zelený laser visící za pódiem vytváří zajímavé obrazce a v momentě, kdy vytvoří kruh, do nějž zavře všechny tři chlapíky, říkám si, že takhle asi nějak vypadá brána do podsvětí... I pan Price dostane v jedné mezihře šanci u mikrofonu, ale jeho pokus o orientální vokál zní dost neslavně a unyle. Stmívání dává vyniknout perfektně synchronizované světelné show, která doprovází i geniální "Pearls Girl". Opět žasnu nad pro Underworld typickým hlubokým organickým zvukem syntezátorů. Skladba prochází vcelku dramatickým vývojem. Když už se zdá, že se definitivně vytratila, opět se vynořuje s ještě větší silou. "Jumbo", asi největší popina z koncertního programu, je bohužel takřka identická s albovou verzí - dosti rozvleklá, ale je težké odolat přívalům teplých syntezátorových ploch.

Underworld, Praha, 13.7.2005 small b
© Petr Topič / musicserver.cz
Debata, jestli Underworld radši trenýrky, nebo slipy, je, si myslím, zbytečná. Když poprvé zazní ona kosmická harmonie a Karl spustí: "Drive boy, dog boy, dirtynumb angel boy...", rozpoutá se "mega mega" karneval. "Born Slippy/Nuxx" prošlo také solidním liftingem, ale vždy nechybí nějaký ten element z originální verze, aby si mohl být každý jistý: "Ano! To je ta věc z 'Trainspottingu', co je proslavila!" Následuje další zásadní track - "Cowgirl", vrchol programu. "...i scream so much - you know what I mean - this electric stream", zpívá Karl a myslím, že mu všichni rozumí. Tisíce hlasů, tisíce rukou nad hlavou; davová terapie. V nejlepším je třeba skončit; Karl poskakuje a děkuje: "Wonderfull! Fantastic! Thank You!". Všichni tři se uklánějí, ale už je jasné, že lidé je bez přídavku nepustí. Překvapení se nekoná a nejenergičtější kousek, co mají pánové v repertoáru, tedy "Moaner", se rozjíží. Muzika a Karlův vokál gradují až k řezavé syntezátorové smyčce a závěrečnému breaku. Následuje poslední zamávání rukou a deset minut po jedenácté pódium definitivně pohasíná. Afterparty v Abatonu nabídla tři scény. Houseovou (Rai, Tráva, Airto), Break stage (Ghonzales&Babe LN, IM Cyber) a Red Zone (Diome, Javas, Groof). V houseové byla za chvíli taková sauna, že jsem zamířil přes džungli k posezení do poslední jmenované. Lidí plno, sedaček už méně, ale vyšlo to a já můžu vsedě rekapitulovat celý koncert. Příjemné deephouseové zakončení noci.

Říci, že Underworld předvedli svůj standard, je vlastně pochvala. Nemohli zahrát všechno, ale setlist oproti minule obměnili a i pověstného jamování bylo dost (i když ne vždy se to úplně povedlo, viz pan Price). Různorodost diváctva potvrdila, že fenomén Underworld přesahuje úzké hudební škatulky a že ačkoli už jsou Unterwelti za zenitem, živě pořád dávají: "Everything, everything, everything...!"

Playlist: Dark&Long, Twist, Two Months Off, King Of Snake, Spoonman, ???, Pearls Girl, Jumbo, Born Slippy/Nuxx, Rez/Cowgirl, Moaner

Underworld, Skyline, 13.7.2005

NÁZORY
  • Underworld (SQUAREPUSHER, 15.07.2005 14:20) Reagovat

    tihle pani jsou skutecne legendou ve svem zanru, vzdyt Dubnobasswithmyheadman lze bez nadsazky nazvat prelomovym pocinem. na teto desce otevreli pomyslne dvere svym nasledovnikum a ukazali smer kam se bude tanecni scena vyvijet. od te doby uplynulo vice jak deset let a za ten cas si Underworld jen upevnili pozici "klasiku". jenze nic netrva vecne, mame rok 2005 a cela tanecni scena nam uz par let jaksi preslapuje na miste. o jakysi vyvoj se staraji jedinci kteri pochopili, ze budoucnost je ve fuzich jednotlivych stylu, proste michat vsechno se vsim. to ovsem od starousku Underworld cekat nemuzeme a myslim ze to ani nemaji zapotrebi. oni si svuj specificky zvuk obhaji pred stale se zmensujicim davem ktery na ne bude pod podii cekat. na teto akci odvedli standartdni vykon hodny velikanu sceny. nic vic, nic min. jen to tim volume mohli pootocit trochu vic do prava.

  • Jojo... (Autor, 15.07.2005 14:35) Reagovat

    V podstatě nejde než soulasit...jenom chci zdůraznit, že standard má každý jinde...a tihle pánové si v devadesátkách nasadili laťku sakra vysoko...

  • Více takových článků (Mc, 15.07.2005 14:52) Reagovat

    Dobrý a ještě jednou dobrý.Ahoj na nějaké další akci.

  • Dobrý standard Underworld (Cheech, 15.07.2005 15:45) Reagovat

    Koncert Underworld byl v poho. Jen místama to směřovalo skoro k chill outu a profesionální rutině :) Skyline byli hodně živí, což bylo příjemný. Jejich MC je někdy opravdu jako DJ Bobo. Měl by si vychlastat hlas a nebo začít frázovat jinak :) Sound kapely je ale dobrý. Nejlepší na celé akci alespoň pro mne byl Chill Out na Afterparty. Posezení v gaučích, ovoce roznášené fešnými roštěnkami, kolující špeky a ke všemu akorátní beaty Dioma. Super .....

  • UW - nadhera (om8, 16.07.2005 20:43) Reagovat

    Underworld vynikajici. To je kapela na kterou si nemusi nikdo ani zahulit aby zakalil.

    Rikat ale o Skyline, ze jsou v pohode - tak to by mi musela spadnout na hlavu hodne velka cihla. Naprosto podprumerna skupinka okresniho vyznamu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Jacob ze Skyline skončil v "Survivoru" a hned vyznává lásku své přítelkyni písní "Let's Get Floatin'" (08.04.2024 10:27)
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Skyline vyrazili do klubů, závěr turné bude patřit pražskému Roxy (20.11.2023 09:28)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Video: Skyline otevírají novou kapitolu se zpěvačkou Nvtvlií klipem "Paralyzed" (24.04.2023 19:06)
- Naživo: Skyline zakončili sezónu tradičním předvánočním mejdanem v malé Lucerně (06.12.2022 11:06)
- Skyline vyráží na podzim do klubů s novou zpěvačkou (24.10.2022 12:47)
- Naživo: Procházka parkem a strhující horečka sobotní noci s Underworld. Takový byl závěr Metronome Prague (27.06.2022 16:09)
- Fotogalerie: Třetí den festivalu Metronome zachycený objektivem fotoaparátu (26.06.2022 13:49)
- Skyline po odchodu Marky Rybin představili novou zpěvačku (23.02.2022 14:49)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu