shop.musicserver.cz
Tomáš Klus - Je na čase dát se dohromady se všemi pravdoláskaři

Tomáš Klus - Je na čase dát se dohromady se všemi pravdoláskaři

Vydáno: 25.09.2017 08:15 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Radim Hromádko / iReport.cz

Tomáš Klus pokračuje ve svém RecyKlus turné 30. září v pražské Pragovce. Zde si vyzkouší koncept "Jiného koncertu", který bude praktikovat příští rok. Vydal s manželkou Tamarou duet "A pak" a připravuje k němu klip. Hlásí se hrdě k pravdoláskařům a vychovává tři děti. Více najdete v rozhovoru.

Tome, jak sis užil festivalovou sezónu?

Byla po dvou letech. Jsem konzerva, tak jsem se vrátil převážně na Hrady CZ, protože mám rád rodinnou atmosféru, která na nich panuje. Vrátili jsme se tak do starého života, protože každý z kluků měl mezitím přírůstek. Festivaly mám rád proto, že musíš skočit do rozjetého vlaku a rovnou jet.

Tomáš Klus, Vizovické Trnkobraní 18-19.8.2017
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Na festivaly navazuješ pokračováním svého turné RecyKlus. Bude se nějak lišit od podoby, jak ho známe?

Vzali jsme si ho do dílničky a vylepšili jsme celou scénu. Ten rozdíl mezi jevištěm a publikem, který se snažím vždy nabourávat, se nám podaří nabourat i samotnou scénou, kterou navrhla Eliška Podzimková a kterou následně rozvinou Ondra Eremiáš s Matyášem Vordou. Celé to posunou dopředu, budeme mít spoustu nových projekcí. Odpremiérujeme novou písničku, kterou jsme nazpívali s Tamarou. Pražský koncert, který má přízvisko "Jiný koncert", je jiný v tom, že si tam odzkoušíme koncept na další sezónu, kdy bych chtěl vyjet na takový pravdoláskařský turné, protože se hrdě hlásím k této pravdoláskařské komunitě.

Není to trochu silné tvrzení?

Myslím, že ne. Myslím si, že je na čase očistit od pejorativu pravdu a lásku, protože pravda a láska jsou lékem na naši současnou situaci, ve které se společnost nachází. Lidi spolu málo mluvěj, a proto dávaj' prostor lidem, kteří mají potřebu mluvit za ně, a to je velké nebezpečí, které ve 20. století předvedlo několik lidí, jejíchž názory stály životy milionů lidí. Myslím si, že je ještě čas tuhle cestu zastavit, dát se dohromady se všemi pravdoláskaři a vybudovat společnou vizi, nevymezovat se systému, ale současný systém změnit pomocí lásky a pravdy.

Tomáš Klus - rozhovor
© Tomáš Klíma
Proto bych chtěl na příštím turné dát prostor lidem pro veřejnou diskuzi, aby se mohli otevřít. To světlo, kterým je na mě upíráno pozornosti, chci vzít a dát ho lidem, kteří mají nějaké řešení, a dát ho i lidem, kteří si nemyslí, že by nějaké řešení mohli mít. Chce to mluvit, mluvit a mluvit. A aby se nám hezky mluvilo, chceme najít hezké prostory typu Pragovky, v kterých se něco děje, ale ne tolik, jak by si zasloužily. Zároveň bude v rámci konceptu bohatý doprovodný program, který obstarají například Mandragežisté Matyáš s Františkem s novým projektem MEME.

Součástí prostor bude chill zóna pro lidi, kteří už nebudou chtít stát na koncertě, ale budou si moci zachillovat, podívat se na projekce třeba filmu "Přátelství" o naší kapele včetně bonusů, které se do snímku nedostaly. Budou tam stánky s jídlem, výborné kávy, posezení a celkově to bude prostor, kde si budou lidé moci navzájem sdílet své životy. Protože to, jak žijeme, je největší bohatství, které můžeme nabídnout druhým. Příští rok bych tam rád měl psychology, sociology, ekology, politology, jógu smíchu a tak dál a tak podobně včetně lidí, kteří využívají alternativní zdroje, aby nám dali návod, jak žít hospodárněji.

Tomáš Klus

Třinecký rodák Tomáš Klus je český písničkář, textař, skladatel, herec a bývalý moderní pětibojař. V roce 2007 vyhrál pěveckou soutěž CzechTalent Zlín. Rok nato vydal své první album "Cesta do záhu(d)by", které bylo následováno deskami "Hlavní uzávěr splínu", "Racek", "Proměnamě", "Anat život není" a letošním živákem "Živ je". V letech 2011 a 2012 získal stříbrného a zlatého Českého slavíka. Nejdříve vystupoval sám, poté ho začal doprovázet kytarista Jiří Kučerovský a nyní ho můžeme vidět s Cílovou skupinou. Jeho koncerty jsou neopakovatelné, neb při nich rád improvizuje. Klus podporuje charitativní projekty, je zastáncem ekologie a patří mezi vegetariány.

Bude playlist rozdílný oproti původnímu, který dali dohromady fanoušci hlasováním? Reaguji na to, že jsem tě na Bouzově v rámci festivalu Hrady CZ slyšela po dlouhé době zpívat "Pánubohudooken"…

Jak jsme jeli po dlouhé době festivaly, snažili jsme se vybrat naše best of písní, které se hrály v rádiích, aby je znali i lidi, kteří nechodí pravidelně na naše koncerty. Zkrátka aby to bylo otevřené všem. V rámci RecyKlus budeme zachovávat původní playlist, který si z části vybírali lidi a z části my. Teď jsem dovybíral písničky, které jsem dlouho nehrál na koncertě, nebo dokonce nebyly zařazeny na žádném albu, ale teď mi přijdou aktuální a měly by zaznít.

Jsem si říkala, jestli jsi "Pánubohudooken" nezařadil proto, že se blíží volby…

Bohužel je to stále aktuální, ale už jsem se smířil s tím, že je tisíce výkladů o všem, tak jsem přestal dělat cavyky. (smích)

Tomáš Klus, Vizovické Trnkobraní 18-19.8.2017
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Co si myslíš o tom, jak politici letos objížděli hudební festivaly?

Myslím si, že je to tristní a že by se to nemělo dovolovat. Politika v komentářích nebo v diskuzích ano, ale ne agitační politika. Zrovna tak, když si třeba nějaký politik festival koupí - to je špatně. Z toho důvodu jsme zařadili do našich smluv kolonku, že v momentě, kdy nějaký festival podporuje některá firma z holdingu Agrofert, tak tam nebudeme hrát. Moc si přeju a doufám, že tu kolonku nebudeme muset rozšiřovat. Nechci lidem říkat, koho mají volit či nevolit. Jen chci apelovat, aby, až půjdou volit, to dělali vědomě, aby opravdu znali program strany a aby domysleli případné následky, co tím pak způsobí. Myslím si, že je dobrý jít k volbám, ale na druhou stranu je potřeba vědět, koho a proč volit. Nedávejme prostor těm, kteří se nás snaží zmanipulovat pomocí strachu. Emoce jsou v tomto případě špatně a je potřeba zapojit racio. Když se podíváme do minulosti, tak populisté, manipulující lidmi pomoci emocí, mají za následek to, že tekla krev.

S manželkou jste nazpívali první duet "A pak". Čí to byl nápad?

Byl to můj nápad a Tamaru jsem o něj prosil už léta. Jsem rád, že nechtěla, protože kdybychom to udělali před třemi lety, nebude to přijímaný tak, jak je to přijímaný teď, protože byla dlouhou dobu v takové zvláštní nemilosti - pro mě v nepochopitelný. Jelikož jsem táta a manžel, musí se moje kariéra přizpůsobit rodině a točí se kolem ní. Navíc se v rámci svého životního postoje snažím být co nejvíce autentický a toho si nejvíce vážím i na druhých lidech. Myslím si, že to nejvíce koresponduje s tím, co teď prožívám. Holt zpívám písničku se svojí manželkou, protože jsem manžel a otec. (úsměv) Písničku jsem napsal zhruba před rokem. A když jsem ji ve zkušebně nahrával, Tamara si zrovna přijela pro klíče. Tak jsem ji poprosil, aby to nazpívala, a mně se to moc líbí.

Zaslechla jsem, že k písničce bude klip, kterého se zhostí poslední dobou oblíbená dvojka Jordan Haj a Givinar Kříž. Proč právě oni?

Protože to dělají dobře, navíc jak jsou to mega kreativní lidi, tak uměj' i inspirovat, to se stalo i včera na schůzce. Nakopli mě ke konceptu, který se mně snad podaří dodělat. Písnička v nich evokovala shrnutí mého dosavadního života, což taky je, a Jordan mi řekl, že by bylo fajn, kdybych k tomu napsal pokračování. Rád bych udělal triptych písní, které by na sebe navazovaly, a on by k nim udělal klipy na pokračování. Líbí se mi jeho estetika.

Tomáš Klus - rozhovor
© Tomáš Klíma
Mimo jiné účinkuješ i v projektu Ukolébavky...

Je to projekt mého basáka Honzy Lstibůrka a jeho textaře Robina Krále, kteří už dělali kompilaci "Blázinec", kde si vybrali 12 poruch. Tam jsem zpíval pedofila. (smích) A teď přišli s projektem, že mají napsaných několik ukolébavek a že by byli rádi, kdybychom to nazpívali s Ewičkou Farnou. A musím říct, že ty písničky se jim povedly včetně ilustrací, které budou doprovázet knížku a které obstaral pan Róna.

Jak to vypadá s novou deskou? Nové singly plodíš tak často jak děti poslední dobou...

Mám nějaký materiál, ale jak jsem začal pracovat koncepčně na turné, tak bych rád přistoupil tímto způsobem i k tvorbě. Navíc to, co teď mám, není sourodé. Takže momentálně budu vydávat singly a mezitím psát koncepční desku, která bude navazovat jedna na druhou. Například desku "Racek" považuju za svoji nejsilnější věc právě z důvodu, že to byla nejkoncepčnější deska a dává dohromady příběh. Tímto směrem bych se chtěl teď ubírat.

Tomáš Klus - rozhovor
© Tomáš Klíma
Vím, že jsi účinkoval v klipu kapely DCRadio mého kamaráda Milana Stryky. Proč jsi do toho šel?

Protože Milan je dobrý člověk a dobrým lidem by se mělo vyjít vstříc. Protože kdybych ho o něco poprosil, tak to pro mě taky udělá.

Podle čeho si vybíráš projekty, do kterých půjdeš?

Podle toho, jestli můžu. (úsměv) Dřív jsem si vybíral i podle jiných kritérií, ale zjistil jsem, že je čas, aby lidi spolu začali tvořit, pomáhat si, takže neodmítám nic. Kolikrát stačí k tomu, abych někomu pomohl, jen to, že tam jsem, a tím dané organizaci nebo člověku udělám radost. V momentě, kdy můžu, pomáhám, to je i smysl toho, proč jsme tady.

Tomáš Klus - rozhovor
© Tomáš Klíma
V rámci RecyKlus pomáháš dobrým věcem také...

Spolupracujeme s organizací Moment - lidi mají možnost přinést svoje staré oblečení, které se prostřednictvím této organizace prodá v second handech, a takto "vydělané" peníze jdou na dobré účely jako například na projekt Artura Kaisera, který se věnuje záchraně slonů v Africe.

Na jaře jsi jel mini sérii turné Nablízko. Bude mít pokračování?

S Jirkou jsme se pro tento projekt nadchli, jen se to celé rozplizlo tím, že se postupně narodilo dítě Jirkovi a pak mně. A tak jsme se domluvili, že to nebude nijak omezené turné a že v momentě, kdy budeme moct, tak ho prostě někde uděláme.

NÁZORY
  • Ať jde šířit (David, 25.09.2017 08:46) Reagovat

    pravdu a lásku do KLDR, tam prý schází jako sůl. Ale to by nesměl být srab jako všichni ti bojovníci proti komunistům.

    • Re: Ať jde šířit (KlaudieS, 25.09.2017 11:09) Reagovat

      Cože? :D

      • Re: Ať jde šířit (strom-z, 25.09.2017 20:34) Reagovat

        david je místní varianta obecního blázna, doporučeno vůbec nereagovat:-)

        • Re: Ať jde šířit (David, 26.09.2017 07:13) Reagovat

          Obecní blázen byl tvůj fotr, který byl sourozenec tvé matky.


        • Re: Ať jde šířit (Jan, 26.09.2017 21:21) Reagovat

          Já bych neřekl blázen, spíš obecní retard.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Video: Tomáš Klus přináší ve vánoční písni "Zvonova zpověď" naději (24.12.2022 09:00)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Mariím" vzdává hold všem ženám a matkám (07.12.2022 16:52)
- Veselské pískovny v sobotu rozezpívá Tomáš Klus (24.08.2022 17:15)
- Video: Tomáš Klus jde neplánovaně za "Štěstím" (12.07.2022 08:46)
- Tomáš Klus se stal hlavní hvězdou muzikálu "Branický zázrak" (31.05.2022 18:51)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu