shop.musicserver.cz
Hrady CZ, Točník, 14.-15.7.2023

Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí

Vydáno: 18.07.2023 18:27 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Hrady CZ

Dvoudenní festival Hrady CZ se dočkal dospělosti. Osmnáctý ročník odstartovala tradičně zastávka na Točníku. Letošnímu programu dominuje trojlístek kapel usazených na medailových pozicích v anketě Slavík - Kabát, Kryštof a Mirai. Své slovo však měly o uplynulém víkendu i některé rockovější formace.

Live: Hrady CZ

místo: Točník
datum: 14.-15. července 2023
vystupující: Kabát, Kryštof, Mirai, Tomáš Klus, Anna K., Wanastowi Vjecy, No Name, Skyline, Dymytry a další
Na akci jsme neměli fotografa.

Hrady CZ, Točník, 14.-15.7.2023
© Hrady CZ
Na populární putovní festival po českých a moravských hradech jsem vyrazila po několika letech. Dříve jsem byla častou účastnicí a objela několik hradních zastávek: nejčastěji Kunětickou Horu, jedenkrát jsem byla na Bouzově, v Hradci nad Moravicí, Veveří a teď si můžu odškrtnout i Točník. O něm se traduje, že tím, že je první, nemá zrovna největší návštěvnost. Lidi byli, ale že by areál překypoval, to se říct nedá.

Tento open-air nabízí plejádu toho nejlepšího z českých luhů a hájů. Vždy mě na něm bavilo, že díky dvěma pódiím postaveným vedle sebe jede bez pauz. Letos to bylo jinak. Organizátoři vyslyšeli prosby fanoušků a mezi jednotlivá vystoupení vložili akademickou čtvrthodinu pro občerstvení. Podle mě asi zbytečně, stejně nebudete na každou kapelu v první řadě, ale proč ne.

Letošní složení bylo zase o chlup jiné. Sobota byla rockovější. Pátek patřil jako vždy maskám (a odměnám od sponzorů, kteří kreativní návštěvníky podpořili) a, dalo by se říci, trendům. Dříve mně přišlo, že se soupiska skoro rok co rok opakovala a pořadatelé se báli sáhnout po někom jiném. I proto jsem si dala od této akce na pár let stopku.

Hrady CZ, Točník, 14.-15.7.2023
© Hrady CZ
Pravidelnými hosty bývají Anna K. či Tomáš Klus. Letos se pak na hradech ukážou i ne tak mainstreamová jména jako Cocotte Minute, Gaia Mesiah nebo Kurtizány z 25. avenue (všechny tyhle skupiny si zde odbyly premiéru, ač zdejší publikum není přímo ideální cílovka).

To samé platí i pro ty nejmladší - nevděčnou roli zahajovatelů jednotlivých dní měli na svých bedrech čím dál skloňovanější (a vystupující často jako předskokani) Sofian Medjmedj a Pam Rabbit. Bohužel jsem ani jednoho neviděla právě kvůli brzkému nasazení.

Jako druhý bod umně sestaveného programu dramaturgové nasadili písničkáře - Michala Hrůzu a Tomáše Kluse, aby nalákali návštěvníky ke dřívějšímu příchodu a nechali je pak celý den čekat na to nejlepší = headlinery na závěr, což je za mě lišácký tah.

Aktuálně nejposlouchanější žánr rap ale v line-upu neměl moc zastoupení, spíš vůbec. Jediným představitelem byl pouze Majk Spirit, který ke konci svého setu přítomné vyzval, ať nenatáčí na mobily, ale užijí si to jak v devadesátkách - to ale ta generace s mobily v ruce nepamatuje, což si trochu protiřečilo.

Páteční večer patřil třicátníkům - tedy Kryštofům a Anně K.. Jak Havířovští, tak zpěvačka totiž letos shodně slaví třicet let na scéně. Anna K. byla jako vždy bezchybná. Pohotově vtipkovala na svůj účet, že blázen kývla na tak pozdní hodinu (končila o půl jedné), a také komentovala svůj vzhled, který prý po nasvícení v té tmě vypadá spíš strašidelně. Do setlistu zařadila i novinku "Údolí včel".

Hrady CZ, Točník, 14.-15.7.2023
© Hrady CZ
Mě pochopitelně zaujala Gaia Mesiah, kterou stále opěvuju. Letos do své diskografie přidala kolekci "Vlnobytí", ze které zahrála i zde. Její nasazení, energie a dravost strčí do kapsy každého. Zpěvačka Marka Rybin vybízela všechny, ať nesedí a jdou pařit, protože na sobotu meteorologové předpovídali čtyřicetistupňová vedra, a tak se budou pařit jinak... Jejich vystoupení má koule, i když ansámbl tvoří z většiny ženy.

Na rozdíl třeba právě od Kryštof, které jsem obdivovala v době jejich vzniku, kdy byli plní bolu (desky "Mikrokosmos" či "Magnetické pole" budiž důkazem) a nebyli tak nepřirozeně rozjuchaní. Naštěstí zazněly i dvě dekády staré hity "Cosmoshop", "Obchodník s deštěm". Vzpomnělo se i na Karla Gotta, který by v ten den oslavil narozeniny. Richard mu poslal píseň "Srdce nehasnou", zahrál ji akusticky.

Sobota pro mě začala Tomášem Klusem, který aktuálně se svou dcerkou natáčí rodinný seriál. Tento písničkář mě nepřestává bavit, hlavně jeho improvizace, kdy jde mezi publikum a sází jeden humorný verš za druhým jako reakci na to, co zrovna vidí. Před "Napojen" řekl svoji tradiční osvětu, že každý jsme jedinečný a máme si sami sebe proto vážit.

Hrady CZ, Točník, 14.-15.7.2023
© Hrady CZ
Na humor a ověřené songy vsadil i Igor Timko z No Name, jeho taneční kreace byly přirozenější než u havířovské formace. Bubeníkovu paličku věnoval dítěti držícímu prosebný transparent.

Popovou záležitostí ten den byli ještě Mirai, kteří patří k tomu nejhranějšímu v českém éteru. Pro popaře to byl zřejmý vrchol dne. Nechyběly ani efekty na oko, bubenická čísla a plutí po lidech. Došlo i na věnování skladby Davidu Stypkovi, kamarádovi a kolegovi, který s frontmanem napsal hit "I přes to všechno".

Jinak si ten den přišli na své spíše rockeři a milovníci tvrdší muziky. Tomáš Vartecký si díky hraní s kapelami Kurtizány z 25. avenue a Wanastowi Vjecy střihl rovnou dvoják. To samé by mohla zažít i Marka Rybin, kdyby před rokem neodešla ze Skyline. Bývalý bubeník Cocotte Minute Marek Macháček, který hraje s Kurtizánami, se mohl po svém setu zase podívat, jak to zvládá jeho skoro-nástupce Martin Švec.

Mezi příznivce se nebál vyrazit Klus, Jacob ze Skyline, který přinutil dav podřepnout. Totéž platí u "Czeka" i pro Zellera z Cocottů. To byla také jediná skupina, u které se pod pódiem aspoň trochu pogovalo.

Hrady CZ, Točník, 14.-15.7.2023
© Hrady CZ
Wanastowky, to byla klasika, která nikdy nezklame. Ač Robert Kodym je oproti frontmanům jiných bandů statický, tak jeho hlas je nezaměnitelný.

Podobná slova platí i pro Kabáty, kteří nehrají na každé akci. Těží stále z loňské desky "El Presidento". V jejich hodinu a půl dlouhé audiovizuální show, kterou odstartovala představovačka "Banditi Di Praga", nebyla nouze o léty prověřené pecky, ale i novinky ze zmíněné nahrávky.

Pokud jde o horko, pořadatelé mysleli na fanoušky tak na půl. Už několik let návštěvníky v případě extrémních teplot zkrápí vodou z cisteren od místních hasičů, tolerovali pronesení vody do areálu, ale že by umístili pivní stany, kde by byla možnost schovat se před všudypřítomným žárem, to bohužel ne.

Hrady CZ, Točník, 14.-15.7.2023
© Hrady CZ
Počasí ale dokázalo potrápit i jinak, ani technika totiž není všemocná. Přehřívaly se mobily, terminály na platbu kartou stávkovaly, síť byla přetížená a při Skyline nastala i nucená krátká pauza, protože se jim zavařily samply a systém. Naštěstí se vše nakonec rozjelo. Přitom sám Jacob burcoval, ať kašleme na teplo, že máme být rádi, že je. Dodal, že kdyby pršelo nebo byla zima, tak by se nám to taky nelíbilo. A měl pravdu.

Co bych chtěla vytknout, bylo dopravní spojení. Organizátoři rozhodně mohli posílit kyvadlovku - svoz na vlaky a autobusy ze širšího okolí včetně Prahy. Jinak to byl příjemně strávený víkend, který bude mít ještě sedmici opakování po dalších hradech.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
- Video: Mirai v songu a klipu "Easy" vzpomínají na dětství i začátky kapely (15.04.2024 11:51)
- Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize (14.04.2024 16:30)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Mirai si k desátým narozeninám nadělí čtvrtou desku "TOMODACHI" (26.03.2024 10:14)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Mirai na léto chystají vlastní putovní festival. Objedou s ním celou republiku (19.03.2024 07:31)
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Video: Mirai zpívají v "nespíš" o jednom nevydařeném románku (07.02.2024 18:13)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu